Môžem žiadať vrátenie peňazí za znalecký posudok?
Ahojte. Mali sme kupovať dom. Nešlo to cez realitku.Dali sme urobiť ako kupujúci znalecký posudok za ktorý sme zaplatili 350e. Požiadali o hypotéku ktorú nám schválili, ale predávajú nakoniec povedal,že dom nepredá tak sme žiadosť stornovali. Môžem od neho žiadať vrátenie peňazí za znalecký posudok? Predsa chyba nebola na našej strane. Teraz budeme musieť hľadať niečo iné a znova budeme potrebovať tie peniaze. Ako mám postupovať?
@lenka3008 no ste sa poucili, ak ste nemali zmluvu o kupe, resp. predkupnu zmluvu, vyplatenu zalohu atd, a teda nebol tam predpoklad, ze sa dom preda a vy ste si dali urobit znalecky, je to na vas. Ak by ste taku zmluvu mali aj napr. s podmienkami, pokutou, nahradou nakladov napr. na toho znalca, tak by sa dala tato platba ziadat.
Standardne zmluva o buducej zmluve hovori ze obe strany podpisu kupno-predajnu zmluvu. Ak jedna zo stran odstupi, su tam sankcie. To je cely zmysel tejto zmluvy. Predvajuci s vasou hypotekou, ani nutnostou mat znalecky posudok nic nema. On si neberie hypoteku. Ale je viazany zmluvou o buducej zmluve a ak od nej odstupi, sposob a kompenzacia ma byt uvedena tam (malo by to byt dost, aby to vykrylo vase naklady na pravnika, posudok, atd.). Ak to tam nie je, tak to bola zla zmluva. Mrzi ma to.
a podla mna podla toho co si sem dala aj bod tri napr. sa svojim sposobom splnil, aj styri.. ja by som ziadala ten poplatok spat, aspon sa snazila dohodnut, mozno cast... lebo naklady uz vznikli, uz sa vlastne mal davat vklad, riesit dokumenty, a on si povedal, ze odstupuje.. na vkald do katastra, na kupu toho domu, banke atd ten posudok treba. pravnicka vam nic neodporucila?
a táto zmluva je PODPISANA?? lebo ty odpovedáš len na to na čo chceš 😜 do banky predsa môže ísť aj nepodpísala KZ, návrh KZ... otázka bola či máte niečo podpísané 😀 a už sa to pýtam tretí krát že ČO máte podpísané, ale nejako tuším aj odpoveď 🤭
@zuzanka.zuzu nie nemáme. Ja neviem ako to funguje ešte som nikdy dom nekupovala. Myslela a verila som finančnej poradkyni ktorá to mala robiť za nás

@lenka3008 Podľa toho bodu 4 sa môžeš skúsiť dohodnúť, ale predávajúci nemusí súhlasiť.