icon

Môžem získať opatrovateľský príspevok na mamu?

1. aug 2024

Prosim vas, môžem si vybavit na mamu opatrovatelsky hoci nezijeme v spolocnej domacnosti? Budem chodit mame pratat, pomahat pri sprchovani, nosit jedlo, nosit ju po lekároch atd, pretoze ma ochrnutie lavej strany, no mam svoju vlastnu rodinu a maleho syna, cize logicky sa presťahovať k nej nemozem. Ako to teda funguje? Vznika narok ci nie?

tanapeta
•
1. aug 2024

Môžeš. S mamou nemusíš bývať v spoločnej domácnosti. Stačí ísť vyskúšať požiadať

ninka297
•
Odpoveď bola odstránená
•
katkatonkova
•
1. aug 2024

@ninka297 ja som tak poberala opatrovateľský na mamu....bola ležiaca imobilná....najala dom osetrovatelku a z tých peňazí čo som na ňu poberala sa platila + sa niečo doplacalo....žiadna kontrola nič.,.

tinkatomas
•
1. aug 2024

Tiež som opatrovala mamu 4 roky, byvala som v inom meste. Denne som ráno o 8.00 prišla ku nej a o 15.00 som odišla ku svojej rodine. Našťastie bol pri mame otec. Kontrola mi prišla raz ročne dopoludnia.

cukroska
•
Autor odpoveď zmazal
•
autor
•
2. aug 2024

@cukroska tak mama je na tom tak, ze tam musim chodit tak 10x denne na par hodin aj co sa liekov pomoci s beznymi vecami atd...tak rada by som si to vybavila ak je to mozne...co sa tyka financi nemam vobec sajnu ako sa to pohybuje

tinkatomas
•
2. aug 2024

Ja som minulý rok dostavala 525 eur mesačne, presne v tom mesiaci, kedy mama zomrela, bolo to zvýšené na nejakých cca 550 eur?

cukroska
•
Autor odpoveď zmazal
•
cukroska
•
2. aug 2024

@ninka297 to nie je pravda .

cukroska
•
Autor odpoveď zmazal
•
ninka297
•
Odpoveď bola odstránená
•
cukroska
•
2. aug 2024

@ninka297 celkom tak to nie je ako si písala. Aspoň nie všade. Keďže to stav rodiča vyžaduje a musí byť tam tak či tak, tak dostane zaplatené aspoň.
Aj ked je ti veľmi málo. A vôbec to nekontrolujú tak vážne to neberú a vždy sa ohlásia dopredu. A je normálne ,že to nemôže nik robiť ani 12 hodín a nie ešte 24 hodín. Takže to problém nie je..V jej prípade by pomohla možno cudzia osoba čo by ju zastupovala ako máme my .Cez deň opatrovateľka na pár hodín a potom ja ked treba alebo sestra.

ninka297
•
Odpoveď bola odstránená
•
cukroska
•
Autor odpoveď zmazal
•
cukroska
•
Autor odpoveď zmazal
•
ninka297
•
Odpoveď bola odstránená
•
cukroska
•
Autor odpoveď zmazal
•
cukroska
•
Autor odpoveď zmazal
•
ninka297
•
Odpoveď bola odstránená
•
cukroska
•
2. aug 2024

@ninka297 aha tak to som nevedela. A ak máš čas vysvetlíš mi rozdiel a čo je teda lepšie?

bosorkabb
•
2. aug 2024

Ak človek poberá opatrovateľský príspevok musí byť v dispozícii pri danom človeku 24 hodín denne. Je za danú osobu zodpovedný. Ak potrebuje odísť musí si nájsť na tú dobu náhradu. Ale nie že pol dňa. Kontroly chodia a vždy chodili.
Opatrujem a beriem opatrovateľský príspevok roky a každý kto opatruje pozná a je oboznámený s tým čo to obnáša. Aj aké má povinnosti.

ninka297
•
Odpoveď bola odstránená
•
cukroska
•
2. aug 2024

@ninka297 Ďakujem za info. My máme opatrovateľku cez USpvar mama má schválené na 8-12h a všetko je o dohode medzí nami.Ale bližšie info nikde sim nenašla. Viem,že to nie je vedené akp pracovný pomer.

cukroska
•
2. aug 2024

@ninka297 ospravedlňujem sa za mylné informácie.

bosorkabb
•
3. aug 2024

@cukroska ale to neberiete opatrovateľský príspevok. To by ste musela opatrovať vy a nie niekto iný.