Môžme si dovoliť druhé dieťa?
Ahojte zeny z BA
Chcem sa spytat tie co mate 2 deticky ako to financne zvladate?
Byvame v podnajme za 600
Strava nas vyjde do 400
Ostatne veci bla bla bla a sme na sume 1600e kde sme si nekupili nic navyse
Jedine dake drobnosti synovy.Zubarka,atd
My s manzelom si ani darceky uz nekupujeme ako toto zvladate?
Na 2 dietamamesice vsetko ak by bolo dievcatko treba nam dokupit vecicky avsak uz by sme nemohli kupovat plienky a umele mliekopri synovy nas tp vyslo cca mesacnena200e.
Ratame odzadu odpredu proste nevieme to financne vykrit.
S coho prosim zijete?
Pytam sa zien z BRatislavy.Kedzemimo BA je vswtko totot omnohomenej financne narocne a da sa vyzit aj s 100e 5clenna rodina
Ps n financne nema kto pomahat
🤔🤔 Mam pocit, ze niektore tu zabudate, ze hypoteka pri byvani nie je vsetko. A co ostatne poplatky? Vy im sice vyratavate mesacnu splatku, ale poplatky bytovemu a vsetko ostatne ? Nas kvoli tomu vysiel lacnejsie dom. Vyssia hypoteka ale mensie mesacne platby
@dusankomoj tiež neviem či je mimo Ba lacnejšie?možno služby kaderníčka, krúžky, pozemky, vies si dopestovať zeleninu inak strava, elektrika, káblovka, škôlky, benzin detto ako v Ba a platy oveľa nizsie
@janasz06 Ahoj. Rada by som poradila z vlastnej, skusenosti, pretoze urcite ten prijem nie je tak zly, aby ste si nemohli dovolit druhe dieta. Ak mate spolu 1600 EUR a 600 EUR ide na byvanie, tak stale vam ostava 1000 EUR, co je vyborne. Odrataj si synove sporenie a mesacne aktualne platby. Ja som si ich vsetky vypisala, aby som zistila, kde minam najviac a kde mozem ubrat. A vies kde nam najviac utiekli peniazky? V strave a neskutocne. Boli to tie nepremyslene, nahodne nakupy z prace a posedenicka na malej kave. Na oko ziadne velke sumy, ale na konci mesiaca to spravilo slusny sucet. Urobila som poriadok v spajzi a naplanovala varenie. Polotovary nekupujeme, zacala som vsak viac varit. Vynechala som tak kopec pochutin, ktore sme mali v skrini a chladnicke (oriesky, jogurky, keksiky a pod.). Urobila som si zhruba zoznam toho, co chcem pocas tyzdna navarit na 2-3dni a podla pevneho zoznamu chodila do obchodu (a to kupujem kvalitne potraviny s preferenciou BIO). Ziadne keksiky nebolo treba, hrncekovy kolac ku kave potesil mna aj partnera. Hned prvy mesiac bolo usetrenych 150 EUR, len a len na malych nakupoch, ktore sme obaja robili a to sme nikdy neminali na polotovary. Ak obmedzite nakupovanie zbytocnosti, uprednostnite varenie doma, vynechate jazdenie autom ak sa da ist MHD, alebo peso, tak usporena suma krasne porastie. Ono sa da zit vcelku skromne bez otacania kazdej koruny, ak zvazujeme, co naozaj potrebujeme pri nakupoch a nenakupujeme impulzivne a namatkovo. Male dieta tak velmi nepotrebuje, vecicky pre miminka su casto v top stave aj z druhej ruky, my sme latkovali, tak aj tam sme usetrili na plienkach. Myslim, ze zracionalizovat rozpocet kvoli babatku sa oplati. Neskor by vas to mohlo mrziet. Drzim palec 🙂
@janasz06 verím, že tých 600 eur ľahko odíde to, co si napísala je realne poistky, benzín, lekaren, mobily, dieťaťu topánky, ..to je jediné z čoho vieš ušetriť, ak si nenájdete inú prácu, alebo brigádu môžeš chodiť upratovať do domacnosti je to dobre platené.Skus variť skromnejšie a určite si treba obehat banky a platiť svoje a nie podnájom.
Teraz rozmýšľaj nad najnuntnejsim vek Ta tlačí vecičky mas, ak chces druhé dieťa nerozmyslaj.Ale iba do vlastného bytu.Mozes pozrieť napríklad Šamorín, Stupava ty si nájdeš prácu v meste muž bude dochádzať nepotrebujete ďalšie auto.
To, co bude raz s deťmi na škole, vysokej škole nad tým nepremyslaj dovtedy môžeš zdediť, zmeniť prácu, predať byt, rozviesť sa čokoľvek ľudia žijú aj z menej verím, že by ste to zvládli.Treba pozrieť kde odchádzajú peniaze zapisuj si jeden mesiac pizzu, cigarety, časopisy, kino, oblečenie, všetko každý výdaj.Ja som takto minala už som to stopla tu vitamíny, tam dcere tričko, knihy, kino, posteľné prádlo, drahé sviečky, kozmetiku každý mesiac som minule na nepotrebné veci z rozmaru veľa penazi
Myslím, že dieťa vôbec nie je ''draha'' záležitosť. Až keď je staršie, tak je to ťažšie ale prvé 3 roky a možno aj 6...vôbec nie. Oblečenie po súrodencovi, dar, secondhand,bazar.. ušetriť sa dá kade tade.. a keď pôjdeš do práce, tak to s prehľadom zvládnete. ❤️
@evkakozickova to co si myslela tým ze 2 izbak za 100 e majú len cigáni? Si predstav ze môj manžel normálne pracuje aj ja len som teraz na materskej tak sa uvedom a nie sme cigáni ale Rómovia
@janasz06 necitala som komenty, ale som pohorsena, akoby bola BA fakt daky samostatny stat v ramci SR. Ved tam to stoji rovnako ako hocikde inde. Staci si pozriet ceny najmov v inych krajskych mestach... nehnevaj sa, ale mas dost mylne predstavy o zivote. Uz len ten vyrok o 100 e pre 5 clennu rodinu svedci o tvojej financnej negramotnosti. A vasa zivotna situacia to len potvrdzuje. K ostatnemu sa nevyjadrujem, ale logicky, ked si nieco nemozem dovolit, tak to nebudem mat..
@jablkovastrudla Takže aj autorka živila rodičov? Aj keby ste živili armádu, 5 eur mesačne sa odložiť dá. Dôvody nepoznáte ani vy, tak sa ukľudníme, dobre? Kopte si vy do koho chcete, je mi to jedno. Nebudem nikomu radiť, je to zbytočné, i tak si urobí podľa svojho. Napísala som svoj názor rovnako ako vy. Tak sa prestaňte robiť dôležitá, ja na to zvedavá nie som.
@asia83 uplne mimo reakcia, autorka prispevku ocividne nie je z hornych 10 000, ak by sa rozhodla mat predsa len 1 dieta pochybujem, ze by si zili extremne nad pomery (ich orihem)....mimochodom, dopriat dietatu je mozne aj sposobom ktory ta zjavne ani nenapadol, hovorim o vzdelani - knihy, jazykove kurzy, kvalitna zs, ss, univerzita atd....ty skromnost....
Okrem iného povedaného mna zarazila položka vo výdavkoch cigarety. To ozaj Vám je fajčenie prednejšie ako kúpiť plienky a mlieko bábätku? Cigarety sú brutal drahé. Vyškrtnite tento výdavok, začnite lepšie hospodáriť a aj na dieťa bude. Žila som v ba 3 roky a nikdy som nežila od výplaty k výplate. A to sme obaja mali normálnu prácu aj podnájom
@asia83 skromnosť ako skromnosť.Poznam chlapca, ktorý povie, že nemá na desiatu šunku, lebo sú 4 surodenci.Podla mňa deti už dnes skromnosť nepoznajú a rodičia im doprajú aj na úkor seba.Len pre niekoho je skromnosť topánky za 60 eur a pre druhého za 15 z Lidla
@nika3136 áno poplatky ešte plus 300 eur
@nickpick z horných 10000? To zas až tak zle na tom nie sme na SK...1600 je normálny príjem rodiny, možno aj podpriemerný v BA... zase sa netvarme že tu je chudoba a 99% Slovenska žije 300 EUR...
@miskooo1987 súhlasím voľakedy by som povedala, že máme nadštandardný príjem a zrazu zisťujem, že všetko tak zdraželo, že suma z ktorej žijeme je úplne normálna a to, keď niekomu poviem koľko máme spolu si myslia, že žijeme nad pomery a ešte usetrime.A to hypo máme veľmi nízku a leasing nemame
Co tak nájsť si lacnejší podnájom, ušetriť na jedle viac variť, k zubárke chodíte každý mesiac? 🙂
@jablkovastrudla na harvarde ani jeden semester 😀 inde snad ano, to vsetci uvidime este. Ak jedneho dna za to nepojdete na peknu dovolenku 🙂
@radkaradix jasne, preto ked ides na kavu v hornej dolnej tak za 2 kavy, 2 kolace a 2x vodu zaplatis 6 eur a za to iste v BA zaplatis 20 😀 lebo je to uplne rovnake vsetko na celom SK.... nehnutelnosti a sluzby sa nedaju porovnavat s inymi mestami.
@luccija prijem je lepsie nespominam, lebo kazdy vidi len tie peniaze, ale to co som pisala vyssie uz nevidi nikto 🙂
Mňa zaujali sumy o hypotéke - kedy ste žiadali že vám dali také vysoké sumy? My máme rovnaký vek s mužom ako vy, hypotéky prefinancovavame každé cca 3roky (orvu sme si brali v roku 2008) a teda splátka nam napríklad teraz vychádza cca 450€ pri hypo 140tis.. prefinancovavali sme naposledy teraz v korone.. úroky sú teraz nízke, takú vysoku sumu sme mali keď boli omnoho vyššie úroky.. môj názor je obehat si viac banky a skúsiť ušetriť na vlastnom bývaní..
som rodená Bratislavčanka, teraz len bývame kúsok za Bratislavou.. máme tri deti, vyššie príjmy, ale kedysi boli asi také ako vaše a to už sme hypo mali.. môj muž pracuje v IT, kariérne rastie, ja som konečne umiestnila vsetky deti do inštitúcii a tak sa začnem obzerať po práci.. za mňa nežijeme si zle, ani keď sme mali menej sa nám zle nežilo, len sa proste musí človek nastavit..
@asia83 pise ze maju trochu nasetrene, dovody tu neriesila. Pyta si radu. Odkladam si 5 eur jej bude prd platne. Dolezita sa tu nerobim ja, nemam potrebu mudrovat co mal kto urobit pred 10 rokmi lebo jej to teraz nepomoze. A do kludu sa daj laskavo ty.
@ayanamirei zalezi do akych podnikov pojdes, ked nemam na drahy kolac a kavu, tak nepojdem v BA do podniku, kde zaplatim 20 eur za kavu a kolac. Aj v hornej dolnej mozes mat podnik, kde zaplatis 20e za kolac alebo mozes ist do lacnejsieho podniku.. najmy su mozno trochu vyssie, zvysok 'povinnych' nakladov maju ceny rovnake a uz len zalezi, ake ma clovek naroky. Cize energie, benzin, nafta, potraviny, drogeria, spominane plienky, umele mlieko, lieky atd.. stoja vsade rovnako.
@ayanamirei Ale ked na to nemas, tak tie sluzby, ktore su v BA drahsie, nevyuzivas.
Taky Lidl ma ceny rovnake v BA aj v Hornej Dolnej. Ale v BA ma clovek iny prijem ako v zastrcenej dedine.
A ked zijem z vyplaty do vyplaty tak nebudem vysedavat na kavicke za 20€.
@janasz06 nie je sanca si najst lepsie platenu pracu? Bud ty alebo manzel? V BA mate lepsie moznosti, takuto moznost ste neprebrali?

@lauriema Skutočne? A to kde? V Kokšov-Bakši?