icon

Môžme si dovoliť druhé dieťa?

janasz06
7. sep 2020

Ahojte zeny z BA
Chcem sa spytat tie co mate 2 deticky ako to financne zvladate?
Byvame v podnajme za 600
Strava nas vyjde do 400
Ostatne veci bla bla bla a sme na sume 1600e kde sme si nekupili nic navyse
Jedine dake drobnosti synovy.Zubarka,atd
My s manzelom si ani darceky uz nekupujeme ako toto zvladate?
Na 2 dietamamesice vsetko ak by bolo dievcatko treba nam dokupit vecicky avsak uz by sme nemohli kupovat plienky a umele mliekopri synovy nas tp vyslo cca mesacnena200e.
Ratame odzadu odpredu proste nevieme to financne vykrit.
S coho prosim zijete?
Pytam sa zien z BRatislavy.Kedzemimo BA je vswtko totot omnohomenej financne narocne a da sa vyzit aj s 100e 5clenna rodina
Ps n financne nema kto pomahat

Strana
z6
nika1971
7. sep 2020

chcela by som vidiet tu rodinu, co vyzije so 100 EUR

lienocka2808
7. sep 2020

@janasz06 mozno by bolo dobre pouvazovat nad vlastnym byvanim a nie zbytocne davat do cudzieho 600 Eur mesacne, to je strasne vela, za to, ze vam z toho nic do buducna neostane, je to cisto iba na byvanie. Hypoteku by ste platili menej a splacali by ste si vlastny byt. Nerozumiem tomu, ze byvanie 600, strava 400 Eur a ostatne veci a sup 1600. To na ake ostatne veci minate 600 Eur mesacne?? Ja zijem v BA som na rodicaku priatel zaraba cca 1200 Eur v cistom, zaplatime hypoteku 200Eur, strava cca 300 Eur, benzin. Ja si cely rodicak odkladam. A to nam krasne ostane aj na dovolenku, malemu nieco kupim, ja na seba si nieco kupim, proste nesetrim ale ani nerzhadzujem. idem teraz uz do prace, tak to bude este lepsie. Treba sa troska uskromnit a hlavne si kazdy mesiac nieco aj odlozit.

janasz06
autor
7. sep 2020

@nika1971 malo to byt 1000e 🙈 co zaraba manzel dotycnej ale samozrejme mimo BA
Nejde mi uz opravit prispevok su tam chyby.

s_a
7. sep 2020

Tak keď vám to finančne teraz vychádza tak druhé dieťa by bolo podľa mňa blbost.. neviem aké staré máte teraz dieťa ale tak aspoň na rok choď do práce ak ešte nechodíš kvôli prvému dieťaťu, niečo si nasetrite a potom rozmýšľajte o druhom

janasz06
autor
7. sep 2020

@lienocka2808 ja mam 37 manzel ma 38 nemame nic nasetrene hypo by sme dostali cca 600esplatka kde je uver co by bol k hypo a kdeestezariadenie do bytu ?nam to jedna pani ratala a vysla nam splatka cca 900e nemame 25r s tym,ze mame nasetrenech 30000 eur.Zial spoznali sme sa starsi .pretoje pre nas lacnejsie byt v prenajme

hederamonstera
7. sep 2020

Wow, podla mna mate mega vysoke vydavky...tak moznosti mas niekolko: 1)skresat vydaje, 2)nemat druhe 3)najst si lepsie platenu pracu

fokuska
7. sep 2020

@janasz06 Obavam sa, ze nikto ti tu neporadi ziadny zazracny recept ze z coho zije.
Prvym krokom by malo byt zapisovanie vydavkov, aby ste si urobili dokonaly prehlad o kazdom jednom eure, ktore miniete - nie ze bla bla bla a zrazu minutych 600 eur. Spis si do poslednej bodky vsetko, aj take veci ako stvrtrocne platby napr poistky za auto, rocna platba za smeti atd. Zapisuj kazdy jeden blocek, aj ked vybehnete na zmrzlinu, aj ked len na kavu, len kupit ruz... vsetko.
Potom tieto vydavky roztired na absolutne nevyhnutne - zaplatit najom, energie, povinne poplatky a poistky atd. Potom, jedlo, drogeria, osobitne nejake vylety, jedenie vonku, donaska, kavicky, zmrzlina, osobitne cigarety, alkohol.
A chod kategoriu po kategorii a hladaj kde vies vydavky znizit - ci uz radikalne - lacnejsi najom, ci len minimalne, ale ono sa to nazbiera - prehodnotit poistky, pausaly. Potraviny - vyhadzujete jedlo? Zvyknete nakupit viac a nestihnete zjest, veci sa pokazia, alebo uvarene jedlo sa skazi? ked otvoris chladnicku mas vzdy na vyber ja sunku, aj salamu, aj syry, aj zeleninu, aj natierky? Realne to stihate zjest? Vies zmenit system nakupovania a varenia? Manzel sa stravuje v praci - v zavodnej jedalni, alebo chodi do restik na denne mnu, alebo si nosi so sebou? Analyzuj a hladaj co sa da urobit vyhodnejsie, lacnejsie (samozrejm nie na ukor kvality, ze budete na pecive a lacnych margarinoch...).
Co by som vyskrtala ned su polotovary a hotove jedla, sytene sladke vody, alkohol, cigarety - to uplne nekompromisne (v pripade ze kupujete pravidelne), ochutene sladke detske jogurtiky, kremiky, pribinaciky, kapsicky, dzusiky. Tipov ako usetrit najdes milon, ak chces, napis, dopisem ti dalsie.
Tiez urob prehlad v drogerii a cistiacich postriedkoch - kolko mas otvorenych naraz napr. sprchovych gelov? Co dekorativna kozmetika, rozne kremy, telove mlieka? Nekupuj ziadne dalsie kym neminiete to, co mate. Pouvazujte nad vyhodnejsimi alternativami/znackami.
Co bytove doplnky, cacky-macky, oblecenie pre vas dospelych...? Kolko miniete na take veci?
Takto postupne vies najst miesta, kde usetrit a ustrazit si jednotlive vydavky. A ak zistis, ze naozaj ste uz s vydavkami na takom minime, ze nie je absolutne co vyskrtnut, tak potom je uz len jedina cesta a tou je zvysit prijem - poobzerat sa po lepsie platenej praci, zvysit si kvalifikaciu, zaujimat sa o karierny rast, alebo si najst nejake privyrobenie - brigadu, aj ked mozno len prilezitostne.
Alebo - najst niekoho, kto financne vypomoze a bude vas dotovat tou sumou aka vam chyba - co pises, ze moznost nie je a ani to nepovazujem za tu najspravnejsiu cestu.

nika1971
7. sep 2020

@janasz06 ak chces druhe dieta, tak ho maj...podla mna tych 600EUR ostatne vydavky su dost prehnane...ale moze sa stat, ze raz budes mat viac financii, ale uz druhe dieta mat nebudes...vzhladom na vek...a inac nikde nie je napisane, ze druhe dieta budete mat hned...kludne to moze trvat rok aj dve...

lienocka2808
7. sep 2020

@janasz06 no, prave sme s priatelom chceli riesit kupu domu, tak viem ako sa pohybuju aktualne splatky. CHceli sme si pozicat 120tisic a vyratali nam splatku pri uroku 0,89percent 371 Eur a to mame obaja 39 rokov. tak neviem, kde ste boli v akej banke, ale teraz je to na historickom minime, je dobre si zobrat hypoteku prave teraz. Problem je ten, ze nemate nic nasetrene. Naozaj absolutne nic? alebo mate len nejake minimum. Ak chcete ist do druheho dietata, tak skus sa vratit do prace a naozaj zacat intenzivne setrit. Mas 37, predpokladam, ze druhe babo chces mat do 40tky.

sapetka
7. sep 2020

Wau nic v zlom ale skoro 40r ziadne vlastne byvanie a ziadne peniaze nasetrene...To sa veru tazsie zije. Treba sa uskromnit ked na viac nevychadza. A tych 600€ blablabla to je co? To su peniaze do luftu ci ako? Kolko zarabate dokopy?

horalka1986
7. sep 2020

Ked mas 1000 euro,tak so 600 euro najomnym je to tazko. My mame najom 500, strava pre 5 ludi plus pes cca 400 eur plus skola, skolka a vsetky veci okolo deti a uz sme na sume kedy by sme nevyzili. Ked nema muz plat aspon 1500 euro tak tazko nieco riesit.

lienocka2808
7. sep 2020

@janasz06 naozaj splatka hypoteky 900 Eur je nerealna, dokonca sa mi zda nerealna aj splatka 600 Eur. Skoc do banky, tam ti povedia normalne, nie jedna pani nam vyratala splatky 900 Eur. Teda pokial si zrovna nechcete poziciavat 300 tisic. Vam kludne staci aj trojizbovy byt na zaciatok v Petrzalke alebo inde v BA zozenies aj zariadeny za 150tisic.

janasz06
autor
7. sep 2020

@lienocka2808 splatka nam vysla pri 140tis na 600e plus uver k tomu 100e plus dlasi na zariadenie bytu 100 celkova suma 800e.pardon nie 900e ako som pisala ospravedlnujem sa

zafir01
7. sep 2020

@janasz06 Ostatne veci bla bla bla a sme na sume 1600e kde sme si nekupili nic navyse ... teda mate 600 € mesacne mimo byvanie a stravu na zubarku a drobnost synovi ? ( co este v tej sume platite ? telefony, internet , oblecenie, prilezitostne darceky rodine, ci benzin do auta ... ) . co sa tyka stravy s podnajmom , mame podobne vydavky, akurat my davame viac na stravu a menej na byvanie ( nejdem porovnavat, lebo byvame v 250m2 dome , mimo BA ) a tych 600 € pomimo skutocne minieme ,na poistky, sporenia , mobil, internet , benzin do auta . ale na velke vskakovanie by to nebolo... lebo ak pride svadba, oslavy, nejake pokazene veci v dome, idu tam dalsie peniaze. ale nas prijem je vyssi ako suma, co sa tu spomina. takze este je z coho.. len tolko ze teda 2 dosp. a 2 deti, bez vlastneho byvania a 1600 € mat, tak je to skutocne o drzku.. a to je jedno kde, aj mimo BA

lienocka2808
7. sep 2020

@janasz06 hod si do hypotekarnej kalkulacky v hocijakej banke sumu 140 tisic. V dnesnej dobe sa pohybuje splatka tejto sumy do 450 eur hocijako. A hladajte byt zariadeny uz. treba sa trocha uskromnit, ked nemate peniaze, nie brat uvery hala bala.

misana84
7. sep 2020

@janasz06 praveže ja si myslim, že ked ste starsi tak by ste mali mat nieco nasetrene ked ste doteraz pracovali a nemali deti...25 rocne co skoncia skolu isto nemaju 30 000

evkakozickova
7. sep 2020

@janasz06 och 600€ za podnájom? To čo je nejaké luxusné bývanie ? Určite riešte najprv bývanie...

janasz06
autor
7. sep 2020

@evkakozickova 2iz byt v BRatislave

s_a
7. sep 2020

@evkakozickova v Bratislave to nie je žiadne extra luxusné bývanie za tú cenu bohužiaľ

janasz06
autor
7. sep 2020

@zafir01 ano v tom su poistky ,setrenie pre maleho cigarety prilezitostne nakupy/narodeniny pre synovcov poistenie auta benzin telefony drogeria lekaren ... Neviem teraz takto z hlavy

fokuska
7. sep 2020

@janasz06 Ako vam pri 140tisic vysla splatka 600eur a este k tomu uver? Naco? lebo hypo nepokryje celu sumu nehnutelnosti, tak potrebujete dofinancovat? A dalsi uver na zariadenie?
"Nahodou" tu nie je nieco zamlcane? Nejake uvery z minulosti, ktore treba splacat, pripadne nejake dlhy, ktore ste nespalcali a ste v uverovom registri a preto vam banka neda vyhodne podmienky?

A ako ste mali riesene byvanie doteraz? Cely zvito v podnajme obaja, aj kym ste sa nepoznali? A predpokladam ze ste pracovali, tak to fakt ste neusetrili vobec nic?
Problem potom asi bude vo financnej gramotnosti, v tom ako hospodarite s financiami, co kupujete, lebo cele to akosi nepasuje.

janasz06
autor
7. sep 2020

@s_a ved to kazdy si mysli aky luksus a tu s atlacime v 54m2 zial

janasz06
autor
7. sep 2020

@fokuska nie ratala nam to pani co riesi byty nebolo to z banly avsak je dako prepojena ci co neviem presne
Nemame nic zamlcane ani v uverom registri niesme
Ano potrebovali by sme dofinancovat hypo preto ten dalsi uver k tomu.
Co sme mali nasetrene sme zial museli minut ked bol manzel bez prave a uz som nemala plnu matersku iba rodicak nebolo to zial vela a ano aj takto sme zial museli exiatovat ked aom zarabala tiez som ledva zila od vyplaty do vyplaty ja nevi co je na tom nepochopitelne .
Nemyslim si ze clovek si dokaze usetrit velke peniaze .

fokuska
7. sep 2020

@janasz06 A kolko teda mal stat ten byt ktory by ste akoze kupovali? 140 000 by bola len hypoteka + k tomu uver kolko?

zafir01
7. sep 2020

@janasz06 ono je to jednoduche . bud znizite vase vydavky . napr prestahovanim sa do lacnejsieho podnajmu, hoc aj tu hore na Povazi chcu za 3 iz.byt 500-600 € podnajom. alebo, a to je asi realnejsie, najst si lepsie platenu pracu, alebo aj dve, teda ak chete dieta, lebo nejako si teda nemyslim, ze minate na hluposti, podla toho co pises . v kazdom pripade , moj osobny nazor je taky, nech mi mi srdce trhalo akokolvek, vo vasom veku , s vasou situaciu by som do druheho dietata nesla

acrobaleno
7. sep 2020

@janasz06 Možno si mohla zmeniť robotu? Alebo dve roboty, aj keď si bola sama.

mondolina
7. sep 2020

Kúpiť nehnuteľnosť mimo Ba

kacena4
7. sep 2020

prepac ale preratavat lasku k vlastnemu dietatu cez peniaze a tiez lasku pre surodenca je totalne ubohe. su rodiny ktore maju aj 3-4 det a bez problemov to vedia utiahnut a vobec nemaju potrebu o tom rozpravat a ohkat nad financnou situaciou proste dieta beru ako dar v rodine - ale ak chces dieta merat vahou penazi .... spytaj sa neskor vlastneho dietata by radsej ozelelo zopar hraciek ci dovoleniek vo svojom zivote, keby mohol svoje zazity a svoj zivot zdielat so svojim slurodencom a to nemyslim len detstvo ale aj dospelost ked sa vy pominiete

sticker
janasz06
autor
7. sep 2020

@kacena4 ver,ze mi trha srdce ver,ze placem koli tomu ale ataviam sa k tomu zodpovedne v tom,ze si to skor radsej preratam nez hups do toho lebo je to super mat 2 deti.
Nemusis mi pisat o tom ak eje uzasne mat dieta a ta laska k nemu a opacne svoje dieta milujem viac nez seba tak mi tu proaim nepis take veci

acrobaleno
7. sep 2020

@kacena4 To je super, že to ty tak máš. Ale keď nebudú môcť platiť nájom? Najhoršia možná alternatíva, že dieťa sa narodí choré a bude si vyžadovať drahú liečbu? To nejde o oželenie zopár hračiek a dovoleniek. V Ázii sa opäť vracajú detské nevesty a prečo? Lebo rodičia nemajú peniaze. Sú chudobní a majú 5-6 detí. To len tak z druhej strany. Ja si myslím, že je to v prvom rade zodpovednosť uvažovať na tým, či si môžeš dovoliť druhé dieťa alebo nie.

Strana
z6