Môžu si ľudia dovoliť nehnuteľnosť za 300 000 eur?
Keď pozerám ten internet až smutno mi je. Fakt poznáte niekoho kto si kúpi byt či dom za 300 000 e. Už to býva normálna cena za 2 či 3 izbový byt v BA. Domy v okolí tiež s takou cenovkou. To si fakt môžu ľudia v dnešnej dobe dovoliť zobrať takú vysokú hypotéku ??
@lenkakravcova hm, asi sa nechapeme... nevadi
Môžu si dovoliť, ak na to majú príjem. S príjmom 1500-2000 eur, ak iné úvery nemáš a ste dvaja, nie je problém taký úver dostať... problém potom nastane, keď ti ľudia v zmluve uvidia RPMN a preplatenie a uvedomia si, že za tú cenu preplatenia môžu mať spokojne ďalší byt 🙂 ale dnes je iné zmýšľanie... predtým ludia šetrili a šetrili a šetrili, kým si ako tak nenašetrili na vlastné bývanie a potom dookola prerábali...dnes chcú mladí rýchle riešenie - kúpia nehnuteľnosť v projekte, kde je všetko krásne, nové, moderné, dokonalé a vedia, že najbližšie roky sa o to nemusia starať, nemusia prerábať...ak na to majú, zaplatia to banke
Su to sialene sumy, i ked my byvame pri Ba uz 7r, vtedy sa nam zdalo, ze aky drahy dom kupujeme- poschodovy, bungalovy stali menej, ziadny nebol cez 200.000 eur. A dnes ma dom skoro raz taku trhovu hodnotu... dnes by sme si taku sekeru asi neuvalili
Ľudia si môžu za toto choré zdražovanie sami. Jeden špekulant zakričí "Treba rýchlo kupovať lebo bude inflácia a všetko bude ešte drahšie" a všetci hlupáci utekajú a rýchlo oplašene kupujú a bezhlavo sa zadlžujú. Keby to nekupovali ako bláznivi tak by tie ceny takto nerástli. Dokonca si myslia, že keď teraz nakúpia tak zbohatnú. Potom jasné, že keď su ochotní zaplatiť aj viac - ceny rastú. Poznám hlupákov ktorí kupovali predražené nové obkladačky do kúpeľne nie preto, že by potrebovali nové ale preto, že: "veď jedného dňa budú drahšie" a ešte vykupili čo bolo na sklade v nádeji, ako na tom zarobia. Potom jasne, že ceny šialene rastú...
@nelka93 pracujem v banke, hypotéky robím už nejaký ten piatok a nepoznám jediného klienta, ktorý si zobral 1 hypotéku a za celú dobu ju nenavýšil...keď si teraz berú mladí úvery so splatnosťou 30 rokov (niektorí extrémne inteligentní si dajú na 40 rokov, to je už choré), ver mi, že preplatenie je omnoho viac než 15 000 eur ;)
@nastran inflácia má podstatne viac dovodov
@samanta44 mna fakt zaujima za aku cenu budu tie byto od Kolara. Lebo najlacnejsia alternativa asi na byvanie v mojom okoli su dedinske byty , tam nie je majitel a aj tak plati 300-350 najom za 2 izby
@elalala ja sa hlasim 😄, ja som si nenavysovala. Tiez robim v banke a ked som pocula (nerobim na pobocke) ako si vraj niektori navysovali hypo na auto pripadne uplne kraviny az som kukala. Ja som brala hypo len ako nutne zlo 🤷🏼♀️ Ak by sme ju mali 30 rokov, tak by som preplatila celkom dost, minule som to akurat pozerala a to som mala urok od zaciatku okolo 1% 🤷🏼♀️
@lucinka9292 tak potom pardon, ja som takého klienta ešte nemala 😅 ľudia berú hypo aj kvôli väčším blbostiam...dovolenky, darčeky na Vianoce, nové auto, svadba, kadečo... sú to v podstate rýchle peniaze...len teraz už nikde človek nedostane sadzbu pod 1%, ešte v apríli som podpisoval 0.59% a teraz 2,99%... už si človek poriadne rozmyslí, či ide do hypotéky alebo nie
@hayabusa1337 "doba sa zmenila nehnutelnosti dnes nedostanes za babku" ale prosíííím ťa a kedy si dostal byty za babku? 🙈 (ak nerátame po prevrate) NIKDY si nedostal byty za lacno, už cca 15 rokov s tým robím a vždy ľudia fňukajú ako sú "práve teraz" byty najdrahšie 🙄 o 2 roky si prečítaj túto debatu a bude to isté 😉
@elalala to je mimo mojho chapania zobrat hypo na dovolenku a darceky, pripadne inu spotrebu 😑 no vsak uvidime ako dopadnu 🤷🏼♀️
Navysit hypoteku nie je v principe zlo ak to ma svoj dovod. Ja som mal napriklad splateny byt ale kupoval som pozemok, no tak som ho znovu zalozil a vybral cash na pozemok. Ano navysil som. Inak ked som bol mlady tak som siel stylom all in = vsetky peniaze ktore mi ostali sli na mimoriadne splatky :D Bolo to narocne ale riadne mi to pomohlo odrazit sa. A inak nemyslim si ,ze ceny su nadhodnotene , ano vystrelili velmi ale treba si vsimat ze sa zvysuju aj vyplaty, aj statnym zamestnancom. Takze nic dole nepojde, stale bude rast. Trh vzdy reaguje na zvysovanie vyplat, pretoze dost vela z tych ludi automaticky po zvyseni vyplat investuje do drahsieho a lepsieho byvania. Hlavne ti do 40tky. A to sa premietne na cenach. Nebude to rast ako teraz , ale pokial budu uroky na hypo do 4 percent a platy pojdu hore, vsetko pojde hore.
@zuzanka.zuzu ja si pamätám ešte aj 10 rokov dozadu, nemala si prachy na byt v nejakom väčšom meste, išla si bývať do malého okresného mestečka 15 km dalej a tam byt za polovicu. Teraz byty aj v tých mestečkách stoja rovnako ako vo väčších. Rovnako domy 15-20 km od mesta boli lacné, lacnejšie ako tie do 5-10km, teraz sú aj tie odlahlejšie dediny skoro rovnako drahé.
@tomas115 je tu game changer a to je možná recesia, t.j masívne prepúšťanie, zníženie životnej úrovne väčšinu obyvateľov, znižovanie platov. Tá zmení náladu kupovať nehnuteľnosť a zásadne ovplyvní trh. Samozrejme, aj tá časom prehrmi, ale veľa ľudí tým utrpí.
Asi ano,ked je stale dopyt.
@ummimaryam uz nielen v hlavnom meste aj v mensich mestach su tie sumy sialene
@zemiakovysalat https://statnynajomnybyt.sk/#faq trvalo mi to pár sekúnd
@sasa1310 Model predpokladá, že regulované nájomné bude na úrovni maximálne 35% z celkového disponibilného príjmu domácnosti, čo je v súlade s odporúčaniami OECD. Energie a servisné poplatky budú kalkulované individuálne.
🤣 no ja neviem... aj takto velmi vela ludi pracuje za minimalku tak teraz uz fakt kazdy druhy bude mat mikimalnu mzdu na papieri
@sasa1310 netusila som že taka stranka vobec existuje 🤣 chvala Bohu nemusim cakat na Boriska
@marsmykkok Prave teraz prichadza ta doba kedy mesta opat vyskocia a zdrazeju. Mobilita nebude taka lacna ako boli ludia poslednych 20 rokov zvyknuti. Pohonne hmoty vyskocili, auta idu stale nahor, elektromobily sa na nas valia. Uz to nebude ze si si kupil hocijaku dieslovu herku za 2500 eur z bazosa a spokojne si dochadzal za 5l/100km do prace denne 30km.. A tie dediny kde ani vlak nie je to ani nevravim.
@zemiakovysalat z kade máš že veľa ľudí pracuje za minimálnu? Oficiálne je ich 4 percent a neoficiálne podľa mňa 2 percenta.
@zuzanka.zuzu takze my chces povedat ze byty neboli lacne tak 6-7 rokov dozadu este hej a ze podmienky na nadobudnutie uveru neboli ovela jednoduchsie ako teraz ? potom asi nemame o com dalej diskutovat.
300000€ Je velmi veľa a hlavne byt. Priemerná mzda sa nerovná priemernej hrubej mzde. My sa sťahujeme do Toronta do Kanady. Je to velmi drahé mesto a byt tam v downtowne stojí 600000 €. Tak podľa mna Slovensko vs. Kanada je neporovnateľne. Slovensko je všeobecne drahé.
A to som chcela ešte napísať že priemerná ročná hrubá mzda na Slovensku je tak 20000€ a v Toronte 80000€.
@zuzanka.zuzu Mas uplnu pravdu. Conje vsak sialene, je pomer rastu priemernej mzdy v porovnani s rastom cien nehnutelnosti. Noznice sa iba otvaraju.

@zuzinabila šikovnosť je mať nielen hypo ale aj poistku. Kto je šikovný iba na zobrať ie hypo, tak veľmi šikovný nie je..