icon

Musím deťom šetriť?

15. mar 2022

Ahojte, obraciam sa na vás s otázkou, ktorá ma trápi. Som rozvedená rok a pol. Pravidelne dostávam výživné, moj príjem je s výživným 1.400 e. Platím hypotéku plus inkaso spolu 500 E. Deti mám 11 r a 16. Keďže bývam v staršom dome, nemusím hovoriť, že stále niečo vybehne, do čoho musím prispievať. Našla som si dve brigády, viac už ozaj nevládzem ale z tých mam mesačný príjem 50 E plus, čiže nič extra. platím deťom všetko, krúžky, šatstvo stravu mhd telefony internet atd atd no a teraz moj problém. Ex ma upozornuje, že sa mam zariadiť tak, aby som deťom šetrila na budúcnosť, lebo on na to nemá takže od neho nech nečakám, že im na nejaký rozbeh do života pomôže. Lenže ja nemám z čoho im šetriť. Setrila som kým som bola vydatá avšak to som minula po rozvode, kedže sa trebalo vysporiadať s ex. Plus zobral mi vela vybavenia domácnosti, takže som bola nútená si kúpiť. Sama seba obviňujem z toho, že neviem deťom ušetriť. na druhej strane, mne rodičia tiež nedali ani halier "do budúcna". Neviem čo mam robiť, mam z toho výčitky. AKo to máte vy?

Strana
z5
lubka261
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
15. mar 2022

tebe ex rozkazuje čo máš robiť? čo sa on do toho stará...
Deťom niečo šetríme - ale nie mesačne. Len pri dnešnej inflacii asi moc z toho nebude...🙄

syslik81
15. mar 2022

povinnost tonieje .. mne rodicia nedali-nemali z coho ale mala som detstvo ... pomozes im inak do zivota-postrazis deti pomozes s varenim a nikdy nevies dokedy budu u teba byvat ... vychovaj ich tak aby sa o seba vedeli postarat same bez cakania podpory druhycha tym im das viac ....

viestta
Odpoveď bola odstránená
eeffka
15. mar 2022

Mas 1400 naklady na byvanie 500 ostane ti 900, akoze nic neusetris? Teraz bezohladu na exa , to jr blb. Ale pridem mas uplne v pohode.

stella14
15. mar 2022

@eeffka niekde majú dvaja pracujúci rodičia taký príjem. A tiež hypotéku, inkaso, deti.

anjelicek26
15. mar 2022

Ved nech sa paci, nech si najde ex lepsiu pracu a setri im... Prijem veru nemas taky nizky, to mate ako traja take vysoke naklady? 900e nie je malo na stravu, kruzky, mobily a oblecenie, fakt nie... ano ak odkladas na nutne opravy a raz toto a raz hento, tak je jasne, ze to nebude ruzove... ale tak mozno by stalo za napad stary dom predat (kedze robi zbytocne naklady navyse) a kupit byt, kde by tie naklady boli udrzatelne...pubertiaci si zahradu a detske ihrisko uz aj tak neuziju, mozno by v meste mali aj vsetko blizsie a neprejazdili by tolko na MHD, boh vie...

A k teme setrenie - uplna hlupost v dnesnej dobe, peniaze stracaju hodnotu momentalne riadne... investuj do ich vzdelania, to je jedine, co ich skutocne do buducna posunie dopredu.

chatte007
15. mar 2022

Tak on nema z coho, od neho nemas cakat a tebe kaze, co mas robit?? A co keby si on, chudacik, co nic nema, nasiel lepsiu pracu alebo isiel robit do zahranicia, aby detom ulahcil start do zivota? To uz nie, na to je pohodlny, to sa neda, vsak? Ale zena ma zabezpecit vsetko. Nic sa ty netrap, robis, co mozes. A ked bude mat take reci, kratkou cestou ho posli niekam. Chapem, ze ta to trapi, ale deti preziju. Ved ich k vzdelaniu, samostatnosti a zodpovednosti. Budu sa musiet posnazit, tak ako vela dalsich ludi, ktorym rodicia nic nedali.

66simonka66
15. mar 2022

Keď na to nemáš peniaze tak sa netráp a nešetri. Mne rodičia tiež peniaze nedali, nemali z čoho. Manželovi dali a naozaj nám to dosť pomohlo. Je dobré sporiť deťom na rozbeh, keď ale nie je z čoho tak sa nad tým netráp. Daj im možnosť dobrého vzdelania a zarobia si aj samí.

marci77
15. mar 2022

co som pocula tak niektori rodicia odkladaju detom danovy bonus a rodinne pridavky na setriaci ucet .....ale ak tie peniaze pouzivate teraz na vydavky pre deti, tak vobec sa tym netrapte, mozno raz vyhrate a potom im date

alebo ako radia dievcata nadomnou, ked budu deti moct, nech idu na nejaku brigadu a sami si zarobia pre seba nejake peniaze, budu potom vediet s peniazmi lepsie hospodarit

pripadne oni sami si budu moct ist zarobit po skole, alebo ak by studovali na vysokej skole pocas prazdnin do zahranicia, napr. do Anglicka ....a nasetria si nieco aj sami

nika23t
15. mar 2022

Staras sa o deti najlepšie, ako vieš. Už to, že im platíš krúžky, im dáva veľa do budúcna, napr. ak sa naučí hrat na nejaký hudobný nástroj alebo doučovanie jazyka, v dospelosti si môže privyrábať tým, že sám to bude doucovat. Nemôžeš spadnút z nôh a nezit len preto, aby si im niečo nasetrila. Musíš žiť aj ty. Ak sa nedá, tak sa nedá. Pomôžeš im inak a vtedy, keď to bude potrebné 😊 Ani mne rodičia nešetrili, ale nikdy mi nič nechýbalo a pomáhajú mi dodnes aj finančne, aj inak vždy, keď môžu. Aj mojim súrodencom. A to bývame sami bez nich v rodinnom dome. Takže dá sa aj tak 😉

dada0902
15. mar 2022

Kto ma tak šetrí keď sa nedá tak sa nič nenarobi určite keď budete mat navyše odložte do obalky aj keby len po trochach my keď sme boli malý sme mali poistku zo šetrením a keď sme mali 18 tak sme dostali 350€ a aj za to sme boli vďačný mama robila sama boli sme 3ja

pribinak
15. mar 2022

Sestrit môžeš aj po 20 EUR mesačne.
Niekto môže odkladať dieťaťu 100vku, niekto 50 EUR, niekto 20 eur a niekto 0 EUR.

Každý mame iný rozpočet a iné náklady.

Ex mech sa stará o sebe s tebe dá pokoj.

makova333
15. mar 2022

1.Nie, nie si povinna detom setrit "na rozbeh", dospele deti sa maju zamestnat a postarat sa o seba same. Takze ešte raz NIE, NEMUSIS DETOM SETRIT.
2. Nie si povinna riešiť s exom ci detom setris alebo nie, su to tvoje financie, mozes si s nimi robit co chces a nikomu nemusis robit z toho vyuctovanie. To preco ti to ex hovori je preto, ze ta pozna a vie, ze ta tymto zneisti, budes sa zle citit, budes mat vycitky. Je to iba sprostosprosta manipulacia a jemu zjavne funguje (asi ta ma dobre precitanu).
3. Nevsimaj si hlupe reci, ze mas dobry prijem a ako z toho nemozes usetrit. Tieto reci ta nikam neposuvaju a cielom nie je ti pomoct, skor naopak - mat vycitky, ze nevies setrit. Ale ty nikde nepises, ze nevies setrit, ibaze nesetris detom, ale nasetrene davas do domu, deti, stravy atd.
4. Detom daj dobry zaklad - vychova a kvalitne vzdelanie. To im pomoze viac ako ked im teraz nasetris kazdemu po 5.000 a ked budu "startovat" hodnota bude 1.000.

lucia147852
15. mar 2022

Nie nemusíš šetriť. My sme tiež nedostali nič, nebolo z čoho a sme tu. Všetko sme si zabezpečili sami. Píšu síce, že máš pekný príjem, čo máš, ale doba je aká je. Všetko ide hore, takze moc nenavyskakujes. On je rovnako otec ako ty matka. Keď vidí že treba šetriť, nech dvihne rit, zarobí viac a šetrí im. Len tá psychicky manipuluje a očividne mu to ide. Pošli nabudúce extra s trefnou odpoveďou do prdele a hlavne sa netráp tým čo povedal

gladys_07
15. mar 2022

Nenapisem ti nic nove, ale…setrit peniaze je jednoducho nevyhodne. Ty si teraz budes odriekat a stresovat, aby si im usetrila sumu ktoru minu o 10 rokov vymyslim si na chladnicku. Oplati sa to? Radsej im investuj „do spomienok“, do vzdelania, do vychovy. Lebo mozes kazdemu darovat bars aj byt, staci jeden zly rozvod, investicia atd a je po byte 🤷‍♀️

Na exove reci by som zvysoka, spomen si, preco je „ex“ 😂

0silvia0
15. mar 2022

Zostane ti sice 900 euro, ale kruzky, skola/prazdniny, doprava, oblecenie, hlavne strava su velke polozky, cize verim ze nie je az tak velmi z coho. Ono sa to vsetko narata.
A nie, nie si povinna. Povedz exovi, ze ani ty nemas z coho. Davas do deti taku istu sumu ako aj on, takze smola. Ale deti mozes viest k tomu, aby si od 15tich hladali brigady a tak ich naucit sa nespoliehat len na rodicov. Raz budu po vas dedit, dovtedy sa deti mozu starat same o seba ako vacsina ludi.

andrejkap123
15. mar 2022

Nie si povinna im setrit. Hlvne teraz ked inflacia je na vrchole a este len pojde… Ked pride napriklad vysoka skola, tak je fajn aby si im vedela zaplatit inetrnat (mesacne cca 50€?) ale to by sa mal podielat aj ex. Nemaj vycitky…..

makova333
15. mar 2022

Ale vies co mi napadlo? Ked sa ta nabuduce ex opyta ci im setris, lebo on nema z coho. tak povedz samozrejme, ze setrim, kazde uz ma na knizke po 20.000 €, zvazujem, ze im to presuniem na investicne fondy, nech do zaraba este viac, vidim to na svojich investiciach. Odporucam ti investovat do vody, ale aj farma firmy su dobre. Ho vykoti 😀

kleopatra114
15. mar 2022

Radšej investuj do kvalitného vzdelania pre deti.

anjelikdianka
15. mar 2022

My detom nešetríme ,ale svokor áno posielá im mesačne 20-20 eur na ich účet ktorý otvoril pre nich on.My radšej tie peniaze im dáme teraz kým sú deti.Chodia do táborov,lyžiarské výcviky chodíme na výlety,majú všetko čo potrebujú.

sense
15. mar 2022

Takto ja som na štart nedostala nič ale hneď po skončení školy som sa osamostatnila...
Nie si povinná šetriť,... Tvoj e tiež nie, rovnako ako sa nemá starať ci ty setris.... Ja odkladám každý mesiac niečo. Možno to bude "štartovné" pre dcéru a možno ich budem potrebovať na prežitie raz.

annamalaga
15. mar 2022

Ex nech sa stará o seba, lati im vôbec koľko mesačne? Lebo frajer to je teda veľký. A na ženu a 500€ hypotéku, klobúk dole dievča pred tebou, ako to dávaš. Veď takú hypo dakedy dvaja nemajú.

lubka261
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vvrga1
15. mar 2022

Nečítala som predchádzajúce komentáre, tak prepáč bude to len môj názor.
Odkedy som sa narodila nás živil môj otec. Dlhé roky robil na družstve kde mal dobrý príjem len v lete a z toho príjmu sme museli vyžiť aj v zime. Mamina kvôli starým rodičom robila len 4 hod denne za nejakých 200e mesačne. Dajme tomu, ze spolu mali príjem do 900e s prémiami v lete tak ako ty. Bývame vo veľkom rodinnom dome, takže sa stále niečo kazí a prídu nečakane výdavky. Moji rodičia vedeli ušetriť, ale to sa zainvestovalo do domu. Akonáhle som začala na strednej brigádovať už mi peniaze nedávali. Samozrejme ak som už nemala tak hej dali, ale max 20e na týždeň aby som si vedela vážiť peniaze. Takže aj popri VS aj v lete som makala aby som aj ja mala pekne oblečenie, novy notebook, mobil... Takže v skratke, byvala som u nich, živili ma, vyskolili ma, ale ked som sa chcela osamostatniť tak mi nedali nic a z vlastných som si postavila všetko co mam teraz. Ano stvalo ma, ze niektoré deti dostavali auto na narodeniny, najnovší iPhone, rodicia im zabezpecili bývanie, ale aspon všetko co je teraz moje, je MOJE

lubka261
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
15. mar 2022

@lubka261 a ona na to musi mat? Ona tiez nezivi deti? Deti sa zivia len z jeho penazi?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
dievcacitajucelist
15. mar 2022

Ahojko, ja som sa rozviedla...bývala som s 2 deťmi v prenájme platila som 320 za prenájom a mala som 800 eur príjem...deckam som šetrila po 20 EUR každému...da sa odložiť aspoň minimum....teraz im odkladám po 50 EUR každému...dá sa, keď chceš aj z mála ušetriť...

Strana
z5