Musím platiť odvody a poistenie, ak som na maródke?

vivin
13. máj 2013

Ahojte, potrebujem poradit. Bola som zamestnana v jednej firme 6 rokov a dala som vypoved koncom nov.2012 a pocas vypovednej 2mes. doby som zistila, ze som tehotna. Pracovny pomer mi skoncil 30.1.2013 ale uz od 14.1.2013 ma gynekolog vypisal- zdrav.problemy a budem PN az do nastupu na MD. Termin porodu mam 24.8.2013. Pracovny pomer mi skoncil a socialka mi plati normalne PNku a budem mat narok aj na matersku zo socialky.
Chcem poprosit o radu...som vlastne neregistrovana nezamestnana, mam si platit dake odvody... zdravotne alebo dake poistenie?
Co treba povybavovat pri nastupe na matersku dovolenku?
Po rodicovskej dovolenke budem mat narok na podporu v nezamestnanosti?... lebo pochybujem, ze si hned najdem pracu po materskej.
vopred Dakujem V.

krasneleto
13. máj 2013

@vivin ako ti mohol skoncit pracovny pomer 30.1 ked od 14. 1 do nastupu na matersku si PN? pracovny pomer ti moze skoncit az po ukonceni PN a kedze nastupujes na matersku, az po jej skonceni...
pracovny pomer ti nemohol skoncit ked nemas ukoncenu PN, neplatis si ziadne odvody, kedze si PN v ramci zamestnania

vivin
autor
13. máj 2013

@krasneleto asi som to zle napisala 😖 Takto > pracovny pomer som ukoncila ja § 67 koncom novembra 2012,uplynutim dvojmesacnej vypovednej doby ku dnu 31.1.2013. Aj ked som bola od 14.1.2013 PN pracovny pomer bol ukonceny. Do novej prace som uz nenastupila a doteraz som stale na PN a na MD by som mala ist okolo 13.7.2013. Nie som zamestnana ani registrovana na UP.

krasneleto
13. máj 2013

@vivin nechapeme sa.. pracovny pomer pocas trvania PN nie je mozne ukoncit! prever si to, ja to viem takto... ja som takisto ukoncila pracovny pomer k istemu dnu, ale musela som necakane do nemocnice a kym som bola na PN, pomer trval. mohla som ho az nasledovny den od ukoncenia PN ukoncit..

simca06022011
13. máj 2013

V pripade, ze sa pracovny pomer ukoncil dohodou/resp. so strany zamestanca a zamestnavatel suhlasil ze k 31.1 sa ukonci, tak nie je zakaz vypovede
@krasneleto

@vivin podla mna sa treba nahlasit na urad prace, aby si bola evidovana ako nezamestnana na PNke + patricne doklady do ZP a SP odniest, pretoze uz s nimi nebude mat zamestnavatel nic spolocne, ale ty. Presne co, neviem.. lebo som sa s tym nikdy nestretla. Viem vsak ze ku koncu pracovneho pomeru ta zamestnavetel odhlasi zo SP aj ZP. Pri nastupe na MD, budes potrebovat to co aj vsetci ostatny, papier do socialky, papier na urad UPSVaR ohladom pridavkov, prispevku a doplatku prispevku pri narodeni dietata.
Platit ako nezamestnana nebudes nic, ak teda sa neponahlasujes ako dobrovolny platca.

vivin
autor
13. máj 2013

@krasneleto no u nas mi to ukoncili, mam doma zapocet aj vsetky doklady o ukonceni...no toto uz neriesim 😎 ... ide mi o tie poplatky ci si musim teraz nieco platit, neviete poradit?

krasneleto
13. máj 2013

@vivin no ja neviem co je toto za haluz :D ale kym poberas pn tak urcite nie

krasneleto
13. máj 2013

@simca06022011 aha.. tak dakujem za vysvetlenie.. to pocujem prvy krat.. aspon som o cosi mudrejsia

vivin
autor
13. máj 2013

@simca06022011 co viem tak na UP ta nezaregistruju ked si PN a nevies poradit ake patricne doklady do ZP a SP treba zaniest?

simca06022011
13. máj 2013

@vivin podla mna sa opytaj priamo na pobockach, ono je to na dlho.. mna teraz z unionu obhanaju a to som uz rok spat v praci... vezmi si ukoncenie, zapocet a pnku, neviem co este by mohli chciet a spytaj sa.. lebo stat za teba na PNke plati vsetko, len sa ti zmenil zamestnavatel a teda neviem ako ti to budu evidovat...
a napisala som to povodne v krasnom prispevku a vymazalo mi to :P Uzas

gapa
14. máj 2013

@krasneleto
ak dáš výpoved sama alebo ak ide o ukončenie prac.pomeru dohodou alebo ak sa ruší či stahuje podnik či jeho časť, tak neplatí čo píšeš, že prac.pomer končjí až ukončením pn. Prac.pomer končí dohodnutým dnom alebo ukončením výpovednej lehoty. Tam neplatí zákaz výpovede § 64 Zákonnníka práce. Prac.pomer trvá aj po ukončení výpovednej lehoty len ak ide o výpoved zo strany zamestnávatela napr. z nadbytočnosti. Nie všetky mzdárky ale ovládajú tieto rozdiely. Aj ja mám takú skúsenost, že kolegyna podpísala dohodu o ukončení pp, potom išla na pn, mzdárka ju nechala stále v prac.pomere až do ukončenia pn. No následne sme si to zistovali (bo mzdárka odišla) a prac.pomer mal byť ukončený dohodnutým dnom. Ale sme to tak už nechali a ukončili pracovný pomer až posledným dnom pn. Ona chcela ešte posunúť ukončenie, no predpokladám, nakoniec zistila, ako to malo byť, tak sa uspokojila aj s tým, ako to spravili.

krasneleto
14. máj 2013

@gapa dakujem za vysvetlenie, ja by som asi tiez tak spravila...

gapa
14. máj 2013

@vivin
uved odkedy dokedy ti trval prac.pomer a termín pôrodu. Ak ti skončil prac.pomer (nem.poistenie) počas tehotenstva, tak aj keby si ukončila pn, tak máš nárok na druhú (aj ked je to zbytočné ukončovať, ak sa dá pokračovať), len by si musela do sp doniesť potvrdenie od gyn., že si tehotná a aj si bola v čase ukončenia prac.pomeru=v uvedenom dátume. Nárok na materské bude podla toho, či splníš 270dní nem.poistenia v obd. dva roky pred pôrodom a či bolo ukončené nem.poistenie počas tehotenstva.
Ukončením prac.pomeru ti skončili všetky poistenia zamestnanca. Ale počas pn, kedže si bola zamestnanec a poberáš aj nemocneské, si zdravotne poistená štátom. Len treba si zavolať na zdr.poistovnu, či treba to zdokladovať a či stačí až pri ukončení pn (asi zápočtový list, potvrdenie o poberaní nemocnského-obdobie, na to sa spýtaj, príp. kopia pn), oni nemajú rovnaké postupy. Ak by si poberala materské potom, tak zase s rozhodnutím o priznaní materského do zdr.poistovne...
Iba zdravotne poistenie je povinné, žiadne iné.
Po pôrode do 45dní si nezabudni dať na soc.poistovni prihlášku na reg.liste fyzic.osoby + kopia rodn.listu dieťaťa+prehlásenie o riadnej starostlivosti (urob si pre seba kopiu a nechaj potvrdiť pečiatkou prevzatie socpoistovnou). Potom nezabudni aj na odhlášku, napr. ak budeš pracovať na dododu...
Nárok na podporu budeš mať len ak sa zaeviduješ na up do 1roku od ukončenia pp. (ak nerátam že by si pracovala na dohodu)

gapa
14. máj 2013

@krasneleto
ešte dodám, že šefovi sme to nepovedali, to by bolo iné halo, samozrejme tam išlo o preplatenie dovolenky, celko pekná suma, na ktorú by nemala v prvom prípade nárok.

krasneleto
14. máj 2013

@gapa hups :D