icon

Musím podať daňové priznanie za rok 2014?

jarka721
6. jan 2015

ahojte,potrebujem poradiť 🙂 cely rok 2014 mm pracoval,ja som bola do konca juna na rodicovskom + na dohode do konca septembra a od oktobra pracujem na zmluvu.....mam si podat sama danove priznanie?alebo znova dat papiere mm do prace?dakujem 😉 🙂

monnell
8. feb 2015

Dobry den chcem sa spytat od zaciatku roka som bola na rodicovskej a od decembra pracujem, mozem si podat danove priznanie a zaroven si ma moze aj manzel uplatnit?Ďakujem

evita68
8. feb 2015

@monnell áno

iva330
8. feb 2015

manžel si môže uplatniť za mesiace,čo ste bola na rodičovskom príspevku, ak pracujete od decembra len mesiac,môžte požiadať zamestnávateľa o vykonanie roč.zúčtovania, daňové priznanie je povinný robiť ten,koho zdaniteľné príjmy presiahli 1901 €, ak ste mala nejakú zrazenu daň v decembri,vykonaním ročného zúčtovania alebo podaním daňového priznania by sa vám vrátila daň.

monnell
8. feb 2015

@evita68 , @iva330 ďakujem

slavkasj
9. feb 2015

dobry den. moja otázka je: ak mam hruby prijem 270eur mesacne, teda uhrn prijmov mam za rok cca 3240eur, preddavky na dan "0", musim podat DP? Ak minuly rok som este ku tomu predala pozemok a dostala 870eur, mam to pripocitat k uhrnu príjmov /a zdokladovat to prijmom ze som bola vyplatena/? dakujem za odpoved

majusqa77
9. feb 2015

@slavkasj ano, DP podat musis

zuzka0911
9. feb 2015

Ahojte potrebujem radu...do 14.1.2014 som pracovala a potom som nastúpila na PN z dovodu rizikového tehotenstva, od 3.8.2014 som na materskej...Mám si podávať DP za rok 2014??? Všetci mi hovoria inak...ak áno mám ísť si žiadať aj potvrdenie na Sociálku, že som poberala PN???
Ďakujem

domca1987
9. feb 2015

Dobrý den..mam na vas otazocku..tri mesiace som pracovala,potom som nastupila na nutenu pn-ku a od septembra som na materskej..mam si podat danove priznanie?neviem sa dopátrať nikde odpovede.moooc ale moooc by som bola rada,za každu odpoved.s pozdravom a pekny den vam želám 🙂

katenka858
9. feb 2015

@domca1987 ak tvoj pracovný pomer stále trvá, tak ročné zúčtovanie dane za teba vykoná zamestnávateľ...

domca1987
9. feb 2015

@katenka858 oni mi poslali papier,že si to mam spraviť sama.Tak nechapem ci mam alebo nie..

evita68
9. feb 2015

@domca1987 na tom potvrdení o príjme máš strhnuté dane?
@zuzka0911 otázka platí aj pre teba - boli ti strhnuté dane?

ivushka19
9. feb 2015

@domca1987 pokial vas zdanitelny prijem za cely rok nie je vyssi ako 1 901,67€, nemate povinnost podat danove priznanie

ivushka19
9. feb 2015

@zuzka0911 pokial vas zdanitelny prijem za cely rok nie je vyssi ako 1 901,67€, nemate povinnost podat danove priznanie

ivushka19
9. feb 2015

@domca1987 @zuzka0911 na druhej strane je mozne, ze sa vam to oplati, lebo ak boli strhnute dane, mozu vam ich vratit.... ak s tym potrebujete pomoct, kludne mi poslite IP alebo zoskenovane potvrdenie a ja vam poviem, ci sa to oplati a ci to treba....

domca1987
9. feb 2015

@evita68 ako to zistím?co tam má byťnapísane? ja som stoho jelen... ☹

evita68
9. feb 2015

@domca1987 no veď čítaj to potvrdenie.. keď prídeš na slová ,,úhrn preddavkov na daň,, - v tom riadku máš napísanú sumu?

katenka858
10. feb 2015

@domca1987 oni ti poslali potvrdenie, lebo zo zákona ho musia vystaviť každému jednému zamestnancovi za sledované obdobie...na tom potvrdení nemáš nikde napísané, že si máš sama podať daňové priznanie...nemôžeš sa nakontaktovať na mzdárku? ona ti najlepšie povie, či ti bude/nebude robiť ročné zúčtovanie dane...vedela by si odpoveď skôr ako tu na fóre 🙂

domca1987
10. feb 2015

@katenka858 moooc mooooc dakujem 😉

zrazacka
19. feb 2015

Prosím Vás, ak má priateľ "čiastkový základ dane 216.28€ "
"Úhrn preddavkov na daň 41.09€ (bez uplatnenia daňoveho bonusu)
"Úhrn vyplatených zdanitelných príjmov (zo závislej činnosti) 249,71€ ...........................................................
Mám mu vobec podavat danove priznanie???Popripade budu mu vratene nejake preplatky? Pocas roka bol zamestnany v 4 zamestnaniach, pricom v kazdom zamestnani mal minimalnu mzdu a zakazdym bol prepusteny pocaj skúšobnej doby...
PROSÍM PEKNE, poradte mi, som z toho JELEN!!!
Vopred ĎAKUJEM...

evita68
19. feb 2015

@zrazacka nemusí, ale ak podá, daň sa mu vráti

slavkasj
22. feb 2015

dobry den. mam viac otazok a jedna s druhou nesuvisí:
1. mam nárok na zamestnanecku premiu, ak ma zamestnavatel vybral z úradu práce na paragraf?
2. ak mam jedneho syna v skolke a druhého syna v 1.rocniku zakladnej skoly, potrebujem potvrdenie o navsteve skoly, a dat to ako prilohu k DP?
3. ak niekto robil v roku napr. 6 mesiacov a zarobil vyse 2112eur, moze pytat danovy bonus na dieta za cely rok?
4. manzel ma uhrn prijmov 5700eur, zaklad dane 4900eur a dan 450eur. ja mam urhn prijmov 2220eur, zaklad dane 2155eur a dan 60eur. ja si podam danove priznanie, aby som dostala tych 60eur naspat, no moze si ma zaroven manzel odpočítat?
poprosim o odpovede na kazdu otázku osobitne, su to 4 rozne věci, spolu nesuvisiace. dakujem pekne

slavkasj
22. feb 2015

este otazocka. zamestnavatel kolegyni neplati dan, lebo ma nizky prijem na to. zamestnavatel tvrdi, ze nemusi preto podavat DP. ma pravdu? i ked ma uhrn preddavkov ´0´, no prekroci príjem 1901eur, musí podat DP? inac jej manzel si ju vo svojom DP odpocítava? musí podat aj sama, alebo nie? dakujem pekne za odpovede

david93
22. feb 2015

@slavkasj
1. áno
2. prikladajú sa kópie rodných listov na účely daňového bonusu, prikladá ten, kto si daňový bonus uplatňuje (len jeden z rodičov)
3. áno
4. manžel si môže odpočítať na manželku len vtedy, ak manželka je na rodičovskom, ZŤP, alebo na úrade práce
5. ak jej zamestnávateľ neurobil ročné zúčtovanie dane, musí si sama podať DP, ak jej príjmy sú vyššie ako 1901,33 Eur za r. 2014

slavkasj
22. feb 2015

@david93 :1.citala som v knihe danove priznania za ROK 2014,ze "narok na zamestan.premiu nevznikne,ak zamestnavatelovi na podporu udrzania v zamestnani zamestnanca bol v roku 2014poskytnuty niektory z prispevkov: paragraf 47,50k,53,53a,53b,56a,59,60.preto si myslim ze ja nemam narok.
4.ja som bola nezamestnana od 1.1.2014do 31.5.2014 a od juna do konca roka na zmluvu,KDE za MNA zamestnavatel nic neodvadza ale stat.moze si ma manzel v tomto pripade odpocitat?

david93
22. feb 2015

@slavkasj ja viem tak, že ide len o príspevky na podporu udržania zamestnania, nie na novovzniknuté miesto... ale možno ma niekto kompetentný opraví

manžel si môže uplatniť na manželku za tie mesiace, v ktorých bola k 1. dňu v mesiaci evidovaná na ÚP, čiže vo vašom prípade za 5 mesiacov roka, pričom sa berú do úvahy aj vaše príjmy

slavkasj
22. feb 2015

@david93 :takze tomu chapem ze si ma moze odpočítat, ako som vyssie pisala, ze moj prijem za cely rok je 2155eur /takze 3800-2155 bude odpocitatelna na mna?/ v DP do kolonky 29- meno manželky, rodne číslo, prijmy a co napisat do kolonky "počet mesiacov"?
ja by som sa aj chcela spytat ako sa vola nejaka kniha ktoru si mozem kupit a ktora mi zodpovie vsetky pripadne otázky. kupila som si knihu danove priznania za rok 2014, ale tu su len hlavne veci ale vsetko nie.
ja sa snazim robit DP sama.
este otázka: kolegyna kedze jej bolo povedane,ze nemusi podavat DP lebo zamestnavatel neplati dan, uctovnicka jej manžela si vypytala jej potvrdenie o príjmoch aby si ju jej manzel odpocital a to nie je ako ste pisali na urade práce, ZTP alebo rodicovskej. je to mozne?
dakujem opat za odpovede

slavkasj
26. feb 2015

Dobry den. Ak mi pan David neodpovie,moze mi odpovedat niekto iny. Velmi pekne mu za to dakujem.

david93
27. feb 2015

@slavkasj píše sa tam počet mesiacov, na ktoré manželovi vzniká nárok na odpočet na manželku
kolegyňa ešte môže poberať opatrovateľský príspevok, inak musí byť splnená niektorá z vyššie uvedených podmienok

slavkasj
3. mar 2015

@david93 :precitala som si ten zákon o odpocitani manželky a mate pravdu. len sa mozem spytat, ze ak som bola minuly rok na urade práce od januara do maja /5 mesiacov/, tak v kolonke manželka napisem k poctu mesiacov 5?
otázka č.2,ktora je iny pripad. ak znama poberala hmotnu nudzu a bola 10 mesiacov nezamestnana v roku 2014, aky doklad ma dolozit k DP? pytat nejaky papier z uradu práce, ci zo socialnej poistovne? dakujem pekne za odpovede

slavkasj
3. mar 2015

dobry den, este predsa 1 otázka: ak niekto robi na DOHODU /nie na zmluvu/ a splna podmienky /robi 6mesiacov a prijem vyssi ako 2112eur/, moze si uplatnit danovy bonus na dieta na cely rok? diky