Muž chce kúpiť pozemok, ktorý je na liste vlastníctva ako záhrada
Ahojte, muž chce veľmi kúpiť pozemok v BA ktorý je ako záhrada na LV. Teraz máme byt v BA. Jeho sen je dom a zostať v hlavnom meste. Nemáme pol milióna eur na kúpu domu, on to chce riešiť tak, že kúpi záhradu, na ktorej je elektrina, voda a dá sa urobiť žumpa ako odpad. Vraj chce nejaký dom na pätkách, lebo na záhrade mu nikto nedovolí stavať. Bývate niekto takto? Kto vám robil dom a aké sú nevýhody? Ja vôbec neviem, do čoho chce ten môj blázon ísť. 😂 Predsa tu my poradíte, my ženy sme rozvaznejsie ako muži. 😀 Mám z toho divne pocity. Nedá sa skôr záhrada, vedľa ktorej stojí riadny rodinný dom a v okolí sú tiež riadne domy nejak prepísať na LV ako stavebný pozemok? Alebo aké % zastavanosti môže byť na záhrade cca 400m2? Príde mi divné mať dom na stĺpikoch 😀 ďakujem za všetky postrehy
V takých lokalitách, kde sú záhrady, sú (aspoň u nás) väčšinou problémy s prístupovými cestami. Môže sa stať že postavíte nejako zázrakom, ale keď vám bude treba sanitku, tak sa k nej nedostanete. Alebo hasiči. To je celkom pruser na tých úzkych cestách. Kope ľudí tak zhoreli chaty, ktoré využívali aj ako domy, pre neprístupnosť - lebo každý chcel mať dom na záhrade.
Bol medializovany pripad, ked si ista znama bratislavska osoba postavila takuto stavbu na patkach pri jazere Zlate piesky. Niekolko rokov sa to tahalo, ona sa aj sudila a nakoniec jej celu stavbu zburali ako ciernu stavbu za asistencie policie. Ona tvrdila, ze to nestoji pevne na zemi, takze je to v poriadku, urady mali na to iny nazor.
neda sa to len tak prepisat. u nas to napriklad nejde. Sused chcel stavat a neda sa. Musel by sa zmenit uzemny plan. Riesi to 15 rokov. Obieha magistrat, miestnu cast a stale dokola. Nemoze si postavit ani chatu. Ked kupoval, nevyziadal si UPI, ved okolo stoja domy. Ale nase domy boli postavene este pred zmenou UP v 2006. A nevie nic vybavit. Dufam, ze tvoj muz nechce kupit jeho pozemok 🤣 Fakt sa poradte s odbornikom. Tych pozemkov u nas, kde nie su domy su napredaj 3 lebo vsetci sa ofajcili, ze vybavia a nic nevybavili ;) tak predavaju.
@alenka58 pred casom fungovalo ze postavili a dostali len pokutu a zlegalizovali. Ale uz to tak nie je. Mozu stavby burat. A ak vybavuju, pravdepodobne je tam niekto kamarat so starostom alebo organmi za to zodpovednymi. A pekne si tam vrecka mastia. Ak ale ide o cast, kde uz realne su cesty, chodia smetiari atd., uz je to asi ine a pravdepodobne aj vam by bez problemov zmenu urobili
Ak je to záhradkárska kolónia, tak je možné, že v územnom pláne bude uvedené, že stavba môže mať zastavanú plochu maximálne 25 m2 a len jedno nadzemné podlažie. Už pár krát som sa stretla s tým, že to tak pri záhradách bolo. Ak to tak je, nie je možné legálne postaviť väčšiu stavbu a skolaudovanať ju. Toto si pozisťujem skôr než niečo kúpite.
@alenka58 och, aj my sme mali v pláne kúpiť Podkerepušky. Takže radšej nič z toho? Ešte sme pozerali Podunajské Biskupice závodná ulica ale tá lokalita nič moc oproti lamaču
Píšu ti sem veľa myľných informácií. Ak to byde prvá stavba na pozemku, treba stavebné povolenie aj keď byde na pilieroch. Je to úplne jedno. Aj keď bude menšia ako 25 m2. Treba sa ísť popýtať na príslušný stavebný úrad, či tam je možné stavať a ak áno, akú stavbu a za akých podmienok. Nový stavebný zákon by mal byť taký, že čiernu stavbu nebude možné pripojiť na inžinierske siete.
Stavba akýmkoľvek spôsobom spojená so zemou je stavba. Neznamená, že keď je na patkach netreba stavebné povolenie. Treba...
Manžel nech si prečíta stavebný zákon. Tým odporúčam začať. Naozaj sú teraz pokuty, ktoré môžu obyčajného človeka zruinovať.
Ani dom na "patkach" nesmie byť postavený bez SP. Inžinierske siete dnes už bez SP nezapojis. Takže to nie je také ľahké.
Avšak my sme postavili na 2500 m2 ornej pôdy, na hranici extravilanu. Podka projektu som zasla na životne prístrešie, a tam mi vynali potrebné metre na zaostávanie domu. Po stavebnom povolení a začatí stavby sa tie metre prepísal na stavebný pozemok. Stalo to par eur. Na miestnom stavebnom úrade sa dozvieš, či smieš stavať, a potom môžeš postaviť aj klasický murovaný dom s platnou.. Skratka to, čo má daba lokalita v územnom urbanistickom plánovaní
Máme kanceláriu kontajnerového typu 3x6 m, bez základov, umiestnenú na betónových kockách a museli sme riešiť stavebné povolenie. Každá stavba, "pevne spojená so zemou" napr. prípojkami musí mať stavebné povolenie. Takže manžel, nech zloží ružové okuliare 🙂 Začala by som tým, že najprv by som sa išla informovať na stavebnom úrade v lokalite, kde by som chcela pozemok 🙂 atď. ...
Ano dá sa prepísať na stavebný pozemok. Môj sused kúpili ako záhradu bez inžinierskych sieti a vybavil si prepis na stavebný pozemok a už si postavil aj dom už býva. Má to výhodu že ak je to záhrada tak vám predá lacnejšie na meter štvorcový ako keby to bol stavebný pozemok kde by už boli inžinierske siete.

@alenka58 Ak ti to nevadí, nenapísala by si lokalitu, prosím?