Na čo si dať pozor pri disponovaní účtom mamy?
Mama chce, aby som bola disponentkou na jej účte, keby skončila v nemocnici alebo nevedela niečo vybaviť. Súrodenci by o tom vedeli, v tom problém nie je.
Skôr ma zaujíma, či z toho pre mňa nevznikajú nejaké povinnosti alebo riziká. Dá sa týmto spôsobom normálne platiť jej účty, keď nebude vládať, a čo sa s prístupom k účtu deje, ak by zomrela?
Bez rizik, vi pripade smrti ti pristup zostane, ale nesmies robit ine transakcie ako nutne (pohreb, platby za byt, energie).
Sam dlhe roky ovladam ucty rodicov, oni nepouzivaju elektronicke sluzby. Bud priamo, ked len mam ich pristupove udaje a apku v mojom telefone alebo nepriamo, ked som spoludisponent.
Bez rizik, vi pripade smrti ti pristup zostane, ale nesmies robit ine transakcie ako nutne (pohreb, platby za byt, energie).
Sam dlhe roky ovladam ucty rodicov, oni nepouzivaju elektronicke sluzby. Bud priamo, ked len mam ich pristupove udaje a apku v mojom telefone alebo nepriamo, ked som spoludisponent.
@patrike no s tým prístupom to nie som si istá....to som nezisťovala,máš to overené?
Ty nemas ziadne povinnosti specialne ani nic, nakladas s tym ako s vlastnym uctom. Pravo disponenta zanika v momente smrti, do vyriesenia dedicskeho konania je ucet zablokovany. A tiez su okamzite zrusene akekolvek trvale prikazy, ak z uctu odchadzaju.
Takze z toho nezaplatis nic, ako je pisane vyssie, ze energie alebo pohreb.
Ty nemas ziadne povinnosti specialne ani nic, nakladas s tym ako s vlastnym uctom. Pravo disponenta zanika v momente smrti, do vyriesenia dedicskeho konania je ucet zablokovany. A tiez su okamzite zrusene akekolvek trvale prikazy, ak z uctu odchadzaju.
Takze z toho nezaplatis nic, ako je pisane vyssie, ze energie alebo pohreb.
@muchotrafka298 Tu chvilu trva, kym register obyvatelstva posle notifikaciu, tam mas par dni, ked s uctom este vies narabat.
Pripadne prejdi na Revolut, ten ma sidlo v Litve a pochybujem, ze sa dozvie o smrti nasho obcana s pobytom u nas, preto je tato banka oblubena u ludi s exekuciami a roznych online podvodnikov.
@muchotrafka298 Tu chvilu trva, kym register obyvatelstva posle notifikaciu, tam mas par dni, ked s uctom este vies narabat.
Pripadne prejdi na Revolut, ten ma sidlo v Litve a pochybujem, ze sa dozvie o smrti nasho obcana s pobytom u nas, preto je tato banka oblubena u ludi s exekuciami a roznych online podvodnikov.
@patrike nie je tam ziadnych par dni.... akoze - mozes to banke neoznamit a nakladat s uctom po smrti majitela, avsak raz sa to prevali a potom budes musiet znasat dosledky.
ta sa akurat spravit to co som spravila ja - v den umrtia otca som zahrala najlepsie predstavenie ake som mohla, vybrala vacsinu penazi z uctu aby bolo vlastne za co otca pochovat a aby mala mama peniaze a z coho zit.
do dedicskeho konania ide suma, ktora je na konci uctovneho dna na ucte --- cize ak vyberies peniaze po smrti co len o jeden den, podliehaju dedicskemu. Jedina moznost ako sa tomu vyhnut je vybrat ich v den umrtia a samozrejme nebyt rozhadany s ostatnymi dedicmi - cas vyberu penazi a cas umrtia nemas sancu zmenit, len teda to nik neriesi kym na to nik nepoukaze.
autorka - disponovala som roky s otcovym uctom, roky teraz uz disponujem s maminym - bez jej vedomia si ziadnu tranzakciu spravit nedovolim, jej ucet je u mna v bezpeci
@patrike zasa z druhej strany ak by ostatni dedici napadli vybery z uctu po smrti ,tak by to nebolo take jednoduche.

pre teba nie je žiadne riziko,ja mám takto otcov účet vo svojom Georgovi,robím tam všetko,ako keby to bol môj účet.
Ak mama zomrie,tak prestávaš byť disponentom.