Na koľko mesiacov vopred máte našetrené peniaze?
Ahojte, nechcem sa pýtať na konkrétne sumy, viem že je to osobné, ale s partnerom začíname náš spoločný život a riešime rezervu. Chceme hlavne investovať ale určite chceme mať pripravenú aj železnú rezervu keby nám vypadol príjem. Ešte dodálm, že v prípade PN, výpadku príjmu a pod. platíme dosť vysoké poistenie v kvalitnej poisťovni.
Ja tak na 2 roky a môj muž minimálne na 10 rokov to neviem naisto 😀
Komentáre nesklamali 🤭
No ako sa tu všetci dobre majú, ko konca života nemusia pracovať ... som presne vedela už z nadpisu o čom bude táto diskusia 😅
@janka1011 aj mna to pobavilo... a vzdy pobavi... podla toho na svk je naozaj raj a druhy svajc... take rezervy, myslim, ze mozu aj oni zavidiet🤣
ja tiez pozeram my mame dobre prijmy ale ze na dva roky rezervu to nechapem
My nemáme žiadnu rezervu.
Asi som ti nepomohla
@guiseppinka to si aj ja vždy poviem, že Slovensko je konečne druhé Švajčiarsku, keď to tu človek číta a to som čítala v inej diskusii, že je 20 rokov za Českom! Tak tam sa ľudia musia mať už neviem ako dobre.
Všeobecne sa odporúča aspoň 6 mesačné výdavky ako železná rezerva, samozrejme nie každý a v nie každej fáze života to tak má ako vidno v komentároch je to veľmi variabilné, každý podľa možností. My tiež máme 4-6 mesiacov, zvyšok ak sa nájde niečo tak sa investuje...
Určite by sme pár mesiacov vyzili bez toho aby sme nejako moc znížili nás štandard, avšak nemyslím že by sme to dokázali dlhšie ako 3mesiace.. fakt si neviem predstaviť kde by som našetrila na 8rokov dopredu a to máme veľmi dobrý príjem v domácnosti, lenže aj výdavky.. keďže chceme žiť tak žijeme a odkladáme len naozaj na železnú rezervu..
ahoj, tak my by sme dokazali vyzit " bez obmedzeni" cca 5 rokov pri vypadku oboch prijmov, ale realne tie peniaze planujem pouzit na vzdelanie deti, respektive na nase dochodky, resp. na kupu dalsieho investicneho bytu.... samozrejme niesu doma v ponozke 😀 a su to peniaze nami zarobene a usetrene...a teda popravde nepripadam si moc luxusne za vodou...😢
@realny
@janka1011 zase irónia.Vela ľudí má veľa peňazí zdedene, z firmy, predaju chatu majú obidvaja dobrý príjem.Moja sestra zdedila 80 t eur plus byt, auto.Obidvaja majú spolu príjem 3500 eur nemajú hypotéku 10 r pracovali v zahraničí.Ich mesačný náklad je 200 eur energie, 600 strava, 150 benzín cca 1300 eur minú mesačne ostatné odkladajú.
My máme tak na rok našetrené pri skromnosti.
@catherinah chcela by som vediet ako sa da zabezpecit do konca zivota dajte tip
Nemáme žiadnu rezervu. Máme dobre príjmy a každý mesiac niečo treba. Gumy na auto,kadejaké výmeny oleja, manžel ma motorku tak aj tam idú nejaké peniaze,dom prerábame,garáž staviame.Vylety s deťmi a iné. Máme poistky keby sa niečo stalo.
@realny sa uvedomte trochu. Zlodeji??? Ja mam po 40-tke a makam od strednej skoly. Kym si decka uzivali prazdniny ci na strednej, vysokej, tak ja som pracovala. Po kazdom skuskovom som takmer 4 mesiace robila v zahranici. S prehladom sme si dokazali v tej dobe kupit byt na Severnom Slovensku za svoje peniaze. Boli este normalne ceny. Nemusime platit drahe hypoteky a viem odlozit z normalneho priemerneho slovenskeho platu. Realne uz nemusim pracovat do dochodku. To je holy fakt. Ale robit budem, praca ma bavi a nevieme co nas este caka.
@cvargajedna 😅
Podla mna uplne staci na 3 az 6 mesiacov. Momentalne mam nasetrene na 3, a to je spodna hranica ktoru zo zasady nepouzijem. Zo skusenosti ho orim ze drzat peniaze len tak na ucte je zbytocne a hlupe. Patrim do skupiny stastnych slovakov ktory ziju z vyplaty do vyplaty a zoberu si z huby aby mali nasetrene niake smiesne eurace. 😃
@andula1961 väčšinou je to kombinácia viacerých faktorov, ak to ma byt čestne získané. Dedičstvo napr. Investuješ a zveladujes, len musíš mat aj šťastia aj rozumu. Teraz napríklad kryptomeny.
@janka1011 Ja iba rozmýšľam, koľko je tá rezerva na 2 roky? 60 000 cca? 🧐
@galinotchka aj mňa to zaujima… aj to, ako človek vyráta, že má dosť financií, až do smrti, ak teda nemá vyslovene niekoľko miliónov na učte…
Všade je inflácia, peniaze strácajú hodnotu, nehnuteľnosť tiež nie je záruka, že bude stále dobre vynášať, alebo, že nestratí na hodnote…

3 mesacna vyplata