icon

Náklady na vysokoškoláka

14. sep 2023

Mamicky vysokoskolakov v CR, prosim o info. Syn nastupuje do prveho rocnika VS v Brne. Byvat bude na private. Kedze vobec nemam prehlad o aktualnych cenach v CR, neviem, kolko mu mam dat k dispozicii eur na mesiac. Nechcem mu dat malo, ale zas nechcem to ani prestrelit. Za ubytovanie plati 200 eur. Bude mu 500 eur mesacne stacit na ubytovanie a bezne vydavky? Dakujem za nazory.

miskakyska
14. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl dcerin ex priateľ tam tento rok doštudoval politológiu...😳potom trepal aj s rodičmi dve na tri?🤔
Ale tu tiež neplatili dceriny spolužiaci zo zahraničia za ubytovanie a boli uprednostňovaní,to viem na 100% .. najskôr priradili izby zahraničným študentom a až potom,ak ostali voľné slovenským 🤷 údajne to tak funguje..hovorila ubytovateľka konkrétneho internátu

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@miskakyska musel trepat, internat zadarmo len vdaka tomu, ze je Slovak, nemohol mat, mohol mat nejake ine dovody, ale tie s tym, ze je zahranicny, nesuvisia. Proste uplne normalne Slovaci platia a nie som si ista, ci vobec su v poradovniku extra uprednostneni, zvyknu uprednostnit prvakov.

mamina7070
14. sep 2023

to je totalna hlupost co pises
@miskakyska oklamali ta
pridelovanie internatu sa deje spustenim online systemu ziadny zahranicny (teda zo Slovenska) nie je uprednostneny
cena za lozko dvojlozkovej izbe na mesiac bola v mi ulom skolskom roku 230€ sprchy na chodbe pre xy ludi kuchynka detto len ylevka (intraky Komarov ale ostatne rovnake podmienky vinarska a pod)
a na intrakoch ela indo pakistancov a pod

plus sa plati depozit atd sa ozrejme

mamina7070
14. sep 2023

a i prvakov neuprednostnuju da sa termin kedy sa otvori pre nich system a 15 tisic sutazi s casom o par tisic miest

miskakyska
14. sep 2023

@mamina7070 už to neriešim.. stačili nám nervy a stresy ohľadom intrakov počas štúdia.. každý hovoril ináč..ja som rada, že to už máme z krku...

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@miskakyska No, tak hlavne nesir hluposti, proste Ta oklamali, Slovaci v Brne za intraky platia uplne normalne a ak niekto tvrdi nieco ine, tak klame.

mamina7070
14. sep 2023

@miskakyska hej my riesime a intenzivne tento skolsky rok sa dali dokopy spoluziaci a prenajali si byt
ale teda treba pisat pravdu studium v cechach slova i neplatia ale intraky platia normalne 😉

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@miskakyska tu si mozes prestudovat ako je to na MUNI:
https://www.skm.muni.cz/ubytovani/dlouhodobe-ub...

miskakyska
14. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl..nehuč po mne.. asi vedia, či platia alebo nie, keď sú v centre diania, nemajú dôvod tvrdiť, že neplatia,keby platili... ty tu hučíš, že platia...a oni asi vedia, či platia,alebo nie..darmo tu rozhaduješ rukami..

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@miskakyska nehucim, ale viem o tom viac ako Ty a nie sprostredkovane od znamych.

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@miskakyska Ak vies citat, tak som jasne napisala, ze mozno neplatia, ale nie z toho dovodu, ze je Slovak, mozno maju nejaku inu vynimku. Rukami nerozhadzujem, ani nehucim, som uplne v pohode, akurat nemam rada, ked sa siria bludy.

mamina7070
14. sep 2023

@miskakyska skludni sa, a netvrd nieco co je klamstvo
internaty si Slovaci normalne platia, pisu ti tu ludia co tam maju svoje deti

smajliica
14. sep 2023

VUT-cka priradovala tusim internaty podla vzdialenosti od Brna, takze Slovaci tam mali vacsiu sancu dostat miesto, kedze boli spravidla z vacsej dialkyj. Ale v Brne su minimalne 4 vysoke skoly a kazda ma svoj system. A Slovaci sme tam normalne platili. Vyslo to iba o malicko lepsie ako privat.
Inak ja som pocas studia tiez pracovala iba cez prazdniny. A este dobrovolnicila. Zato som nejakych 200 - 250e mesacna dostaval na prospechovych stipendiach. A mame na krku uz nevisim 😉

autor
15. sep 2023

@smajliica na VUT starsi syn mal internat prideleny kazdy rok bez problemov. Vzdy tu istu izbu. Ale to bolo pred rokmi.

autor
15. sep 2023

@miskakyska nema ho zadarmo. Platil by od 180 eur vyssie, ak by ho dostal. Ale MUNI ma divoky system pridelovania internatov a je to hop alebo trop. Viem o celych rodinsch, ze klikali a internat nedostali. Tak sme ss nechceli na to spoliehat. A zadarmo internat nie je, studenti by mali dostavat nejake ubytovacie stipendium, ale cenu internatu to nepokryje. Teraz plati cca 210 za privat, ktory ma 5 minut od skoly.

mooonika1975
15. sep 2023

privát ? Nerozumiem tomu slovu, to je akože u niekoho ubytovaný? Alebo si platia nájom za celý byt ?

mamina7070
15. sep 2023

@mooonika1975 plati si bud izbu alebo zdielanu izbu v byte (viaceri maju prenajaty byt

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2023

@mooonika1975 mnohi studenti teraz byvaju tak, ze si partia prenajmu byt, takze taky privat zrejme aj tu bol mysleny.

mooonika1975
15. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl to chápem, prenajatý byt, to sa nazýva privát ?

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2023

@mooonika1975 Ja neviem, ale tak som si to domyslela😀

mooonika1975
15. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl človek pochopi, no nechápe 😂 oki

dskjhfdlkdjhl
15. sep 2023

@mooonika1975 ved nemusime uplne vsetko chapat😉 Tiez si privat predstavujem inak, ale podla dalsich informacii som si to takto domyslela a mozno aj zle, ale mi to moze byt jedno, podstatne je, ze viem, ako byva "na private" moja dcera😉

mooonika1975
15. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl veď jasné , chápem

elizabeth175421
Autor odpoveď zmazal
autor
16. sep 2023

@elizabeth175421 ja som nastavena tak, ze ten zaklad budem platit az kym nedostuduje. Som rodic a je moja povinnost ho zivit. To, co si zarobi, su jeho peniaze a s nimi nech naraba ako uzna za vhodne. Starsi syn si pocas skoly zarabal a nasetril na cast bytu, dcera zas na cestovanie. Aj najmladsi ma pracu, ale ci to bude stihat, uvidime. Ziadne horobilne sumy odo mna nedostane. Naozaj len na zitie. Preto som sa pytala na nazor, z kolko eur cca deti na VS vyziju.

betulinka1
16. sep 2023

Velmi dobre sa k tomu staviaš. Tiez by som dala dietatu co by bolo v mojich schopnostiach aby som mu uľahčila VS. Ja som pocas vysky pracovala a od 3 ročníka na plny pracovny pomer a poviem ti, ze to bol taky tlak aj som bola psychicky a fyzicky uplne vyčerpaná. Keby som nebola mlada, tak som davno vyhorena. Daj mu kolko uznáš za vhodne a uvidis sama ako mu to bude vychadzat. Potom si viete sadnut k výdavkom a spolu si prejdete ci potrebuje viac alebo menej, napr. na knihy ak mu to nebude vychadzat.

patricia255
16. sep 2023

Ja som mala 25€ na stravu na týždeň. V študentských jedálňach sa najesť dá lacno. Bratranec mal 50€ na týždeň... akože to tu vážne každý člen domácnosti prežerie 400€? 🤣🤣
Dobrý luxus

iveta7677
17. sep 2023

@martinka13 nedávno sme boli v Prahe. A nebolo nič lacnejšie ako v nás.

rawmamka
17. sep 2023

Ahoj, ja mám jedného vysokoškoláka a od začiatku štúdia mu platíme základné výdavky na štúdium (ubytovanie, strava, električenka, internet na intráku, školsk.potreby, .... ) to nás vychádza cca 300 eur mesačne (študuje v Bratislave), v nedeľu mu balím ešte jedlo a nejaký koláč, pretože má rád domácu stravu + k tomu samozrejme šaty, obuv, lieky, drogériu, platíme my a nič nemusí prispievať na chod domácnosti u nás, rodičov. Takže, aby mal taký základný komfort na život, aby sa jednoducho nemusel zaťažovať tým, že keď v ten daný mesiac nezarobí na brigáde, tak to sám "nedá". Viem aké je náročné popri kvalitnej škole (nemyslím tým Sládkovičovo, Ružomberok, Trenčín, Sv.Alžbetu, Paneurópsku VŠ a podobné pseudoškoly) starať sa ešte aj o živobytie (my s mužom sme popri dennom štúdiu v BA mali 3 malé deti a privyrábali sme si, aby sme spolu so štipendiami a nájmom z nášho bytu v rodnom meste, žili celkom slušne aj keď sme boli VŠ študenti a nikto nám z rodiny nemohol pomáhať, pretože každý mal samozrejme svoj život a svoje starosti).
Ale ak si dieťa dobre vychovala, tak sa nemusíš báť, žeby sa tvoje dieťa v prípade núdze nepostaralo o seba samo a žeby peniaze "rozflákalo", keby ich malo aj nebodaj viac 🙂. My si s našim vždy sadneme na začiatku zimného semestra, prejdeme si ako to zhruba bude tento ak.rok fungovať (keďže ceny, okolnosti sa menia) a podľa toho sa riadime. Samozrejme sem -tam vyskočí nejaký neočakávaný výdavok (pokazí sa notebook, treba kúpiť novú chladničku na intrák a pod.), to platíme my, lebo to súvisí so štúdiom. Od 15 rokov má vždy nejaký vlastný príjem, z ktorého si financuje svoj voľný čas, záľuby (auto, motorka, zbrane,....), výlety s kamarátmi, s priateľkou,.... Zatiaľ nám to klape výborne a to tento rok začal doktorandské štúdium.

mooonika1975
17. sep 2023

@iveta7677 presne, ani nie je nič lacnejšie, rovnako