Nákup nehnuteľnosti - aktuálna situácia
Ako vidíte trh s nehnuteľnosťami aktuálne? Chceme teraz niečo kúpiť, ale ceny sú stále extrémne vysoké a pritom už úroky išli dosť hore. Ste niekto v takej situácii?. čo robiť, čakať ešte? Od januára znova pôjdu úroky hore. Myslíte, že pôjdu dolu ceny? Dosť nás to suri, ale teraz je asi ten najhorši cas.
@zmrzlinka2021 ty si spiaca ružena, ktorá teraz vyliezla z jaskyne kde nebol prístup k internetu a telke ? Lebo tvoj príspevok je ako z doby kamennej. Posledné 2 mesiace samé články o tom, že rast cien nehnuteľnosti sa zastavil, trh stagnuje, nič sa nepredáva, ceny začínajú klesať, mení sa trh predávajúcich na trh kupujúcich, na západe už bol dosť výrazný prepad a pokles sa čaká aj u nás, len ešte musí prísť. V televíznych správach reportáž: nič sa poriadne nepredáva, každý pýta len zľavu od 10 000 - 15 000 eur. Predávajúci sa začínajú báť, že ceny ešte klesnú. Mi povedz moja zlatá, kde tu vidíš rast cien nehnuteľností. Pozrela si aj aj stránku o realitách ohľadom reálnej ponuky ? Na portáloch len pribúdajú a pribúdajú nehnuteľnosti, staré ostávajú. Realitáci nervózny, sami predávajúcim už tvrdia, že treba dať nižšie cenu. (Cena z pred pol roka už úplne nereálne, vtedy bol boom kvôli úrokom, predávalo sa všetko). Po lete úplný útlm ohľadom záujmu a predaja. Všetko, tam kde sa už bývalo čaká pokles (novostavby budú stagnovať). Neoficiálny pokles tu už dávno máme, teraz ešte vydržať pár týždňov kým si väčšina predávajúcich uvedomí, že ceny z pred leta sú nereálne a sami vidia, že ani sa im na obhliadku ľudia nehrnú. To čo sú hlásaš je blud. Situácia a trh sa za 3 mesiace veľmi zmenili a ty si zaspala na vavrínoch.
@katka533 reálne si choď pozrieť nehnuteľnosť. A ponúkni protiponuku. Tých 15 000 eur je reálnych, že ti aj niekto spustí v Trnave. Ak predávajúci chce aj reálne predať peknú zľavu dostaneš. Už neplatí tá doba, že mal na obhliadke 10 ďalších a 5 mu to chceli kúpiť. Ten kto chcel bývať tak už býva v novom. Teraz sa aj podmienky na hypo dosť sprísňujú a úroky stúpajú, čiže záujemcov je minimum.
@simka1906 píšem len, že zaspala dobu a treba sledovať aktuálnu situáciu a články. A áno konštatujem, že jej názor na ceny nehnuteľností už neplatí a stal sa bludom. Je to písané bez úrážok, treba to brať s nadhľadom, že žijeme tu a teraz. Realitný trh je teraz veľmi premenlivý. 90% môjho príspevku je opis reality ako realitný trh k novembru vyzerá (ako sa správa predavajúci, kupujúci, realitáci), nie údaje z mája. A to verím, že niekomu reálne pomôžu. Nie je to len jedna ročná neaktuálna domienka. Radu odo mňa dostala autorka, že nečakať na zníženie cien na stránke ale ísť si ju reálne vyjednať, lebo teraz má príležitosť. Privítam, keď prispeješ niečím do diskusie a autorke poradíš.
@gemerka17 spôsob tvojho vyjadrovania vypovedá skôr o tebe a o tvojej neistote v Tom, čo píšeš
@zmrzlinka2021 dúfam, že ti môj príspevok dal nové informácie o trhu s nehnuteľnosťami, najmä ako to funguje. (nemusíš prácne sledovať niekoľko mesiacov situáciu, naše či zahraničné články, ísť do terénu a porozprávať sa s ľuďmi ako to v realite funguje).
@simka1906 Veď pravdu napísala, koho urazila? Zmrzlinka2021 tu spochybnila vzdelanosť ľudí, ktorí majú iný názor než jej, to nie je urážka? 😀 Keby aj neviem akú kamarátku som tu mala, tak sa jej nezastanem, ak vidím, že urobila chybu ona.
@katka533
Ja začínam mať už teraz problém. Na nebytový priestor mi dali po 11 rokoch výpoveď a to som s nájomným nehýbal už šesť rokov. Ponúkol som to známym na predaj,ale už štyri mesiace nejako nikto nemá záujem.
A na bytový priestor mi tiež nájomníci dali výpoved po siedmich rokoch,vraj pri súčasných cenách idú bývať k rodičom na dedinu. A tiež som s nájomným zatiaľ nehýbal,nakoľko boli veľmi dobrý a zodpovedný.
Takže môj názor, nehnuteľnosti pôjdu ešte len dolu,ale nemusí to byť pravda.
Určite by som teraz s kúpou second hand nehnuteľnosti počkal, zatiaľ je to na dobrej ceste, neoficiálne už ceny nehnuteľností klesajú, na inzertných portáloch už pri každej druhej second hand nehnuteľnosti svieti ZĽAVA a počty ponúk sa stále zvyšujú. Realiťáci sú prakticky bez práce a záujem o hypotéky klesol o 50%. A to je len začiatok. Samozrejme nečakajte poklesy cien o viac ako 20 - 30%. Ešte dôležitejšie ako výsledná cena bude množstvo nehnuteľností na predaj. Posledné 2 roky to fungovalo tak, že ste sa na obhliadke museli o byt takmer pobiť s ďalšími 10 záujemcami a robili z toho nelegálne aukcie. Teraz si môžete pozrieť aj viac bytov a v kľude sa rozhodnúť a zjednávať cenu. Kým ceny stagnujú a pomaly už aj klesajú, nemá zmysel sa splašiť a kupovať teraz, treba to len ďalej sledovať...Ja si myslím, že ceny budú pomaličky klesať aj celý rok 2023.
A názory, že na ďalší rok budú stúpať aj úroky na hypo a nakoniec to výjde narovnako je hlúposť, pretože tie úroky za pár rokov znovu klesnú a potom si ich môžete zafixovať na nižšej sadzbe.
Kým to klesá, ja osobne by som čakal aspoň do leta 2023.
O zlacňovaní sa hovorí posledných 10 rokov a stále to iba rástlo a keď ste čakali doteraz, kupovať práve teraz, keď sú ceny na vrchole a konečne začínajú klesať , nie je múdre.
A navyše zatiaľ nikto nevie ako to bude s energiami, ceny na rok 2023 sa dozvieme až v decembri. Je možné, že ceny energií budú také vysoké, že to ľudia nebudú vedieť platiť, ľudom dvihnú úroky na hypotéke + ceny potravín dvojnásobné + ceny energií možno tiež dvojnásobné, to ešte len bude bytov na predaj....
@katka533 uz klesaju..na Vasim mieste vybavujem hypo ak je treba -aj napriklad hypo naopak -garantuje to aspon urok -uroky budu este stupat...a zalezi aj na Vasom veku -nakolko DTi sa bude pocitat uz inak ak mate po 40tke...zacina sa nam ten hypo trh celkom menit
Co bude nikto netusi. Novostavby neklesaju na cenach, starsie nehnutelnosti kozmeticky.. zatial tych 5-10 percent a aj to v malych mestach, Bratislava a okolie je stale v uplnom klude.
Cely vyvoj zavisi od energetickej krizy, od vojny na Ukrajine, inflacie atd atd. Ja osobne pochybujem ze nieco klesne o 20 percent, skor to vidim na aktualnu stagnaciu kym neklesnu uroky. Akonahle zacnu klesat uroky, pripadne sa vyriesi energeticka kriza zas pojdu ceny +30 percent. Penazi je v obehu na natlacenych mraky, vlada zvysuje platy statnym zamestnancom, auta, potraviny vsetko drazie, stavebne materialy su stale drahe, nie je ziadny dovod na brutalny pokles. A byvanie je najzakladnejsia ludska potreba, nie kazdy moze a chce byvat u rodicov na poschodi.
@jaroslav81 to že budú úroky stúpať nie je hlúposť. Úrokové sadzby pod 1% bola rarita a bolo to tlačené ECB a Fedom ako nástroj oživenia ekonomík po covide. Na toto obdobie už treba úplne zabudnúť.Zdravé úrokové sadzby musia minimálne kopírovať infláciu plus nejaké to percento aby bola banka zisková. Keď je ekonomika zdravá tak sa inflácia rovná 2% čo je aj cieľom. Z toho vyplýva že v ideálnych časoch budú úroky okolo 3 percent. A spoliehať sa na ideálne časy v najbližších rokoch no neviem. V Čechách sú už úroky okolo 7. Nás ešte drží silnejšie euro ale prognózy nie sú ružové. Takže tak.
Tak v banke mi povedali, ze pravdepodobne pojdu uroky az niekde k 5 percentam postupne. Nebude to ale hned. Pockame este do januara a ideme na to. Snad este klesnu ceny trocha.
@katka533 ako som.vyssie pisala -skuste hypo naopak -bidete mat na hladanie nehnutelnosti 6mesiacov -ak chcete blizsie info nevahajte ma kontaktovat
Ešte k tomu trhu. Začína sa síce otáčať a možno bude aj viac ponuky, ako dopytu, ale stále bude veľa takých predávajúcich, ktorí skrátka počkajú s predajom, ak ich to úplne netlačí. Priklad: mám dom/byt prázdny, ale nemám čo urobiť s peniazmi, čo by som za neho dostala, tak ho skrátka nepredám a čakám, lebo peniaze by mi stratili hodnotu kvôli inflácii.
@ramzes1980 myslite? Vsade strasia, ze nie..
Novostavby nemôžu ísť moc dole, keďže ceny materiálov išli hore. Staré nehnuteľnosti sa vrátia možno o rok, dva cenami. A nejdú všade dole. Napr tu v Španielsku na pobreží idú stále hore.
Dobrý deň, otváram znova túto tému..kto ide kupovat nehnuteľnost, cakate este, ci sa to este pohne dolu do leta, alebo kupujete? Lebo nove inzeráty su stale vysoke ceny, ale aj uroky su vysoke.

@heleninamama napriklad známy sa rozviedol, potreboval dom blizko detí (dom kvôli psom a deťom) Tu v okolí nemáš nejakú novú štvrť rozostavanú aktuálne, kúpiť pozemok to je aj na 5 rokov a viac kým vybavíš povolenia, dosiahneš siete, urobíš zaklady a tak. Kúpil dom po starých ľuďoch, prerábka ho stála neskutočné prachy, ale tak iné riešenie nemal. Aj vzhľadom na vek 40plus, neskôr by už hypotéku dostával ťažšie a na krátke obdobie Teda netreba pausalizovať a mudrovat, niekedy na výber nie je. Rovnako je to aj s nadstavovanim u rodičov, nie je to ideálne, ale niekedy sa inak nedá. Nie každý dostane hypotéku, darí sa mu finančné tak aby postavil svoje nové a tak ďalej.