Nárok na daňový bonus a rodičovská dovolenka
Ahojte, chcela by som sa spytat ako je to s daňovým bonusom ked je matka na rodicovskej dovolenke?Kedze matka nepracuje lebo je na rodicovskej dovolenke teda nema plat len ten rodicovsky prispevok. Ona nemoze poberat daňový bonus vsak? lebo rodicovsky je okolo 200 eur a za rok by mala zarobit nejaku sumu(presne neviem asi okolo2600 eur) a vtedy by mala na dan.bonus narok nie? A teda to plati aj na otca dietata ak za rok nezarobi urcitu sumu tak nárok na dan.bonus zanika nie? A viaze sa to rovnako na pracovnu zmluvu alebo aj ked robí na dohodu? ci dohodari vobec nemaju narok na dan.bonus kedze ich sumy su minimalne? Vopred dakujem za rady.
liebling98, to sú dve rôzne ženy, evita68 píše o prípade, kedy pani bola 5 mesiacov na RD a potom pracovala až do konca roka
@liebling98 jooj baby, pozrite si par. 11 zákona o dani z príjmov a potom raďte.. existuje predsa nčzd na daňovníka a nčzd na manželku/manžela..
@evita68 ale na jednu osobu si nemôžeš uplatniť viac ako tých cca 3800€ za rok. Nejde to dvojmo.
@evittam
@liebling98 no dajte nejakú oporu v zákone na to, čo tvrdíte
@liebling98
@evittam baby, ak manželka napr. do mája poberala RP, popritom mala aj príjem zo zamestnania, tak manžel si môže na ňu uplatniť 3803,33 - hrubý príjem + odvody : 12 x 5.. popritom si aj manželka môže uplatniť celú nčzd.. toť vsjo.. ak nechápete, alebo sa neviete dať poučiť, tak si svoj názor nechajte, len tu tých ľudí prosím nezávadzajte..
@liebling98 ak bola macka celý rok na md a rd, tam sa výpočet urobí takto: 3803,33 - príjem z materskej.. tam si uplatnuje iba manžel na manželku
ak by macka mala aj zdanit. príjem, výpočet máš vyššie
ženy, riešia sa tu DVA prípady, marivka a macka028, pletiete to dokopy
@liebling98 Ja 16rokov, a tiez viem ako sa to rata. Len tiez nenapisem najskôr,ze môzu obaja a potom to vysvetlim ako to myslim. Tak potom kto zavadza laikov.😉
marivka písala:
marivka @eeffka ahoj prosim ta a vedela by si aj mne poradit, do maja 2014 som mala rodičak a pracovala som zaroven na dohodu o vykonani prace do konca roka 2014 /zárobok skor symbolický, urcite nie 6 nasobok minimalnej mzdy /...mozem to spravit tak, ze muz si uplatni na mna danovy bonus v praci s tym ze predloži v praci len potvrdenie o davkach z UpsvR a ja si spravim z dohody danove priznanie sama? dakujem za radu ...
na čo evittam odpovedala:
evittam @david93 Ja som nepísala, že si nemôže podať, ale potom nemôže manžel si uplatniť na ňu nezdaniteľnú časť, nakoľko si ju uplatní ona.....Nemôžeš 2x uplatniť to isté emoticon Lebo ak jej zrážali daň, tak jej neuplatnili nezdan.minimum a ak by chcela aby jej to vrátili, tak by si to v DP uplatnila
a nemá pravdu, pretože nčzd si môže uplatniť aj ona, aj manžel...
tú macku som asi zle označila, tu je jasné, že si uplatní iba manžel, kedže ona nemala zdanit. príjmy..
liebling98 evittam
@evittam no prepáč, ale ty zapotíš, že : Tak ty sa mylis,nemôze si uplatnit aj ona aj manzel. Neda sa uplatnit jedna vec 2x. Ak si ona poda DP a uplatni si nezdan.minimum,tak si ho nemôze uplatnit mabzel.
Ešte aj napíšeš, že u marivky si to vyriešila, lebo málo zarobila a všetko ide cez manžela? A jej daň akože nevrátia?
Ja tu dávam konkrétne výpočty a prípady a ešte ma tu obviňuješ zo zavádzania?
evita68 ma pravdu
@evita68 ahoj evita, prosím, len by som to zhrnula na moju situáciu. Ak si chcem uplatniť nezdanit. časť na manžela, ktorý bol v roku 2014 na MD+RD a popritom mal za 3 mesiace príjem (daň mu bola zrážaná preddavkovo a v daných mesiacoch si uplatnoval nezdanit. minimum). Tak ja si môžem na neho uplatniť 3803,33 - jeho brutto príjem + odvody, ktoré zaplatil, tak je ? prepáč som laik, tak len či dobre chápem...? Materské dávky sa nepočítajú do príjmu, či ? Ďakujem pekne.

@macka028 Ak si pracovala popri RD a mala prijem tak ano.