icon

Navýšenie hypotéky počas rodičovskej

24. aug 2025

Dobry vecer, berie banka ako prijem rodicovsky prispevok? Pripadne je tu niekto, kto by mi vedel povedat, ci by sme mohli navysit hypo?

Manzel: 1600€ v cistom
Ja: rodicak plus 2x priadavky (predtym som pracovala, plat pred 3mi rokmi som mala cca 1200€)
Mame dve deti. Aktualne mame hypo zostatok 156 000€. Buduci rok by sme chceli refinancovat (nekonci na fix-to by sme platili pokutu za predcasne ukoncenie fixu) s navysenim aspon 10 000€.
Bolo by to mozne pri nasich prijmoch a dvoch detoch? Hypo, sme brali, ked sme este nemali deti. Dakujem za rady

Strana
z2
zuzkaa1991
24. aug 2025

@anonym_autor mozete skusit cez finančneho on bude vedieť vam poradiť vybavit dobre podmienky v bankach atd
Ale my sme navysovali(resp brali novy úver).alebo este sme.stihli pred 3r spojit vsetky hypo do jednej ale vsetky hypo sme riešili ked som bola na RD a manzel pracoval a nebol problém tam sa pocitaju vase náklady mesacne( kedze to ide cez system ) urcite %musi vam zostat na živobytie...určite by som riesila cez dobreho finančneho agenta ;).pozor nie kazdy je dobry😁😁😁

Nas musel.dokazovat dlhsiu dobu kedze finančné prostredie poznam a vyznam sa ;)

anonym_566cdd
24. aug 2025

Netreba zbytocne cez financneho poradcu, chod do svojej banky. Avsak ked len zhruba pocitam, vyska hypo a aj prijem, tak vam navysenie nevyjde. Informuj sa najskor vo svojej banke, v inej baknke ti tiez vedia zaplatit pokutu za predcasne splatenie.

vladuska20
24. aug 2025

Skus si najskor cez slovensku sporitelnu vypocitat ci ti nieco daju,das tam prijem muza,tvoj,deti zostatok hypo a vyjde ti suma,ktoru by ti mohli este poskytnut.Da ti to aspon orientacne co mozes ocakavat.

anonym_cc5b38
24. aug 2025

Mne moj rodičovský príspevok nikde nepočítali ako príjem..

denkabemommy
24. aug 2025

Niektoré banky rátajú RP ako príjem (pokiaľ je aj iný hlavný príjem). Úprimne, potrebujete tých 10k tak moc, aby ste si kvôli tomu navyšovali hypotéku? Skrz navýšenie môžu žiadať aj nový posudok nehnuteľnosti, treba s tým rátať.

vladuska20
24. aug 2025

Skusila som to nahodit a max mi ukazalo 122tisic hypo bez hypo.Ale dala som vek 30 obom.No za vyskusanie nic nedas,ale oni rataju aj tuto splatku,co teraz platite plus novu,zivotne min.na deti.Neviem,neviem.

hopatko
24. aug 2025

Navysenie pri tychto cislach vam nevyjde.

RP sa berie ako prijem pri dalsom hlavom prijme. Pokutu za predcasne splatenie za vas vie pri refinancovani zaplatit aj banka.

vladuska20
24. aug 2025
@hopatko

Navysenie pri tychto cislach vam nevyjde.

RP sa berie ako prijem pri dalsom hlavom prijme. Pokutu za predcasne splatenie za vas vie pri refinancovani zaplatit aj banka.

@hopatko mne rodicak nebrali vobec do uvahy,len plat.Vtedy to do uvahy neberu vobec,teda vo vub banke,ostatne mozu akceptovat napr.polovicku k platu.
Ale ja som citala,ze hypo dostane kazdy a da sa z toho zit,na to vlastne netreba ziaden prijem.Staci mat pekne oci a daju hned.Ale nie srandu si robim,toto ma bude este dlho rozosmievat.

hopatko
24. aug 2025
@vladuska20

@hopatko mne rodicak nebrali vobec do uvahy,len plat.Vtedy to do uvahy neberu vobec,teda vo vub banke,ostatne mozu akceptovat napr.polovicku k platu.
Ale ja som citala,ze hypo dostane kazdy a da sa z toho zit,na to vlastne netreba ziaden prijem.Staci mat pekne oci a daju hned.Ale nie srandu si robim,toto ma bude este dlho rozosmievat.

@vladuska20 RP berie do uvahy v plnej vyske aj VUB

vladuska20
24. aug 2025
@hopatko

@vladuska20 RP berie do uvahy v plnej vyske aj VUB

@hopatko tak nam ho nebrali,len platy.Mozno sa to tak robi,ked to nevychadza z platov,tak k tomu pripocitaju aj rodicak.

hopatko
24. aug 2025
@vladuska20

@hopatko tak nam ho nebrali,len platy.Mozno sa to tak robi,ked to nevychadza z platov,tak k tomu pripocitaju aj rodicak.

@vladuska20 nie, ak mas aj plat popri RP, tak si banka nevybera, ale akceptuje vyplatu. Ak mas iba RP a manzel vyplatu, akceptuje obe.

autor
24. aug 2025

Dakujem, navysenie nam ozaj nevyjde. A da sa aspon refinancovat? Ze napr mame urok 4%, tak na mensi urok sa da refinCovat? Ci aj vtedy pozeraju na plat?

vladuska20
24. aug 2025
@anonym_autor

Dakujem, navysenie nam ozaj nevyjde. A da sa aspon refinancovat? Ze napr mame urok 4%, tak na mensi urok sa da refinCovat? Ci aj vtedy pozeraju na plat?

@anonym_autor to nemusis refinancovat,staci ti poziadat banku o znizenie uroku.Schvalia to na dalsi den a len par papierov podpisujes.

lejduska
Autor odpoveď zmazal
lejduska
24. aug 2025

@anonym_autor Nam sa rodicak počítal do príjmu. A my sme mali schválenú hypo a posledných 10k sme prave nevybrali,bali sme sa splátok so sialenymi úrokmi. Tiez nas to máta, ze mohli sme ale naozaj si treba uvedomiť ci to budete stihat splácať, nie len ci vam schvália navýšenie. Na nete isto nájdete aj kalkulačku aký máte strop pri vasom príjme

hopatko
24. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor najskor poziadaj svoju banku o znizenie u.s

anonym_27a731
24. aug 2025

Fuu, 156 a ešte 10 brať pri hentakých peniazoch a dvoch deťoch. 🫣nerozumiem tomu, prečo niekto musí mať za každú cenu niečo, čo už bude zvládať platiť na doraz. Nedajbože prídu nejajé zdr. obmedzenia …

anonym_892bb0
24. aug 2025

@anonym_autor Je to extrem, banka vam to pravdepodobne ani neschvali to navysenie. Mam hypo v podobnej vyske, trosku nizsej, podstatne vyssi prijem, nemam deti a aj tak by som povedala, ze je to na hrane slusneho zivota a nie len prezivania.

anonym_f4e1de
25. aug 2025

Baby, aký zmysel má refinancovanie a žiadosť o zníženie úrokov, keď vzápätí píšete, že chcete ešte navýšiť úver? My sme sa snažili úver čo najrýchlejšie znížiť a úplne ho vyplatiť, dávať mimoriadne splátky, nie navyšovať ho. Veď to nemá žiadnu logiku, len budete ešte viac dlžné a budete stále viac splácať. To fakt z takto získaných peňazí chcete žiť, ako tu jedna píše? Alebo prečo to robíte?

vladuska20
25. aug 2025
@anonym_f4e1de

Baby, aký zmysel má refinancovanie a žiadosť o zníženie úrokov, keď vzápätí píšete, že chcete ešte navýšiť úver? My sme sa snažili úver čo najrýchlejšie znížiť a úplne ho vyplatiť, dávať mimoriadne splátky, nie navyšovať ho. Veď to nemá žiadnu logiku, len budete ešte viac dlžné a budete stále viac splácať. To fakt z takto získaných peňazí chcete žiť, ako tu jedna píše? Alebo prečo to robíte?

@anonym_f4e1de to si robim prdel,samozrejme,ze z hypo sa zit neda,je to urcene na dokoncenie domu,nie na zitie.A pani tu vysvetlujeme,ze to navysenie jej ani nevide.Maju teraz slabi prijem.

vladuska20
25. aug 2025
@anonym_f4e1de

@anonym_f4e1de a aj to jej pomoze,ked poziada o znizenie urokov,budu mat aspon o trosku nizsie splatky,ako teraz.Sice sa to plati mimo fixu,pri fixe je to bezplatne.

anonym_f4e1de
Autor odpoveď zmazal
anonym_f4e1de
25. aug 2025
@vladuska20

@anonym_f4e1de to si robim prdel,samozrejme,ze z hypo sa zit neda,je to urcene na dokoncenie domu,nie na zitie.A pani tu vysvetlujeme,ze to navysenie jej ani nevide.Maju teraz slabi prijem.

@vladuska20 Toto samozrejme chápem, ale nerozumiem zmyslu toho navyšovania hypotéky. Veď to potom človek spláca až do dôchodku. My sme brali hypotéku pred 12 rokmi a snažili sa ju čo najrýchlejšie splatiť a dávať mimoriadne splátky. Žiadny ďalší úver ani navýšenie sme nechceli, hoci banka nám to ponúkala. Radšej sme prerábali postupne z našetrených peňazí. Teraz už máme hypotéku vyplatenú a pokoj. Ak by sme brali ešte raz hypotéku, tak len na inú nehnuteľnosť.

anonym_5400fd
25. aug 2025

Nárok na štátnu pomoc nemáte? Príspevok na hypotéku. Pri takom prijme by ste určite mali mať.

vladuska20
25. aug 2025
@anonym_f4e1de
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_f4e1de tak niektori to robia takto,niektori zase hentak.S tym bytom je to samozrejme rozumnejsie,dat ho do prenajmu a plati sa hypo z toho.

michal711
25. aug 2025

@anonym_autor načo ti je 10 000 ? Prikryvaj sa takou perinou na akú máš

michal711
25. aug 2025

@anonym_autor úver 156 000 a manžel zarobí len 1600 a máte dve deti. Pfuu tak to veľa šťastia. A ty chces ešte 10 000.

vladuska20
25. aug 2025
@michal711

@anonym_autor úver 156 000 a manžel zarobí len 1600 a máte dve deti. Pfuu tak to veľa šťastia. A ty chces ešte 10 000.

@michal711 no ale vidis,hypo brali pred detmi,ked ona pracovala,a boli uplne ine uroky ako su teraz.Mnohym takymto to robi potom az existencne problemy.

michal711
25. aug 2025
@vladuska20

@michal711 no ale vidis,hypo brali pred detmi,ked ona pracovala,a boli uplne ine uroky ako su teraz.Mnohym takymto to robi potom az existencne problemy.

@vladuska20 a teraz im možno treba ešte 10 k na dokončenie domu. Neviem si to predstaviť mať na krku existencie hypotéku a ešte nemát bývanie dokončené.

vladuska20
25. aug 2025
@michal711

@vladuska20 a teraz im možno treba ešte 10 k na dokončenie domu. Neviem si to predstaviť mať na krku existencie hypotéku a ešte nemát bývanie dokončené.

@michal711 tak to je,hypoteky boli lacne a zrazu buum uroky sa vysplhali,splatka isla hore,im prijem dole.A uz je problem na svete.

Strana
z2