Navýšenie hypotéky počas rodičovskej
Dobry vecer, berie banka ako prijem rodicovsky prispevok? Pripadne je tu niekto, kto by mi vedel povedat, ci by sme mohli navysit hypo?
Manzel: 1600€ v cistom
Ja: rodicak plus 2x priadavky (predtym som pracovala, plat pred 3mi rokmi som mala cca 1200€)
Mame dve deti. Aktualne mame hypo zostatok 156 000€. Buduci rok by sme chceli refinancovat (nekonci na fix-to by sme platili pokutu za predcasne ukoncenie fixu) s navysenim aspon 10 000€.
Bolo by to mozne pri nasich prijmoch a dvoch detoch? Hypo, sme brali, ked sme este nemali deti. Dakujem za rady
@anonym_autor aj máte premyslené z čoho by ste to splácali, keby vám navýšenie schválili?
@anonym_f4e1de ono nie je vôbec dobré splácať hypotéku predčasne. Vy ste splácali mimoriadnymi splátkami v čase nízkych úrokov. Keby si tie peniaze odkladala a dala do fondu tak si na tom finančne oveľa lepšie. Hypotéky sa neoplatí vyplácať skôr kvôli inflácii.
@anonym_841fa6 blbosť. Proste existuju stále ludia, ktorym sa splatenie hypo oplati uz len pre ten pocit, ze nema ziadny dlh na krku a svoju vlastnu nehnutelnost bez zataze. Tiez sme splatili hypo a sme este mladi a uz nikey nechceme byt zadlzeni. Lepsie sa nam spava a vyplaty nam ostavaju na zivot nie na dlhy…
@anonym_841fa6 blbosť. Proste existuju stále ludia, ktorym sa splatenie hypo oplati uz len pre ten pocit, ze nema ziadny dlh na krku a svoju vlastnu nehnutelnost bez zataze. Tiez sme splatili hypo a sme este mladi a uz nikey nechceme byt zadlzeni. Lepsie sa nam spava a vyplaty nam ostavaju na zivot nie na dlhy…
@anonym_27a731 keď myslíš. Nie je to blbosť. Mnohí hypotékou zarábajú. A ušetrené peniaze, ktoré by išli do hypo investujú. To sa tak normalne robí
@anonym_f4e1de ono nie je vôbec dobré splácať hypotéku predčasne. Vy ste splácali mimoriadnymi splátkami v čase nízkych úrokov. Keby si tie peniaze odkladala a dala do fondu tak si na tom finančne oveľa lepšie. Hypotéky sa neoplatí vyplácať skôr kvôli inflácii.
@anonym_841fa6 Je vždy lepšie hypotéku vyplatiť skôr, ak sa dá a mať tak možnosť v pokoji dýchať a zároveň môcť viac odložiť a časom si zobrať nový úver, ale na inú, investičnú nehnuteľnosť ako plánujeme my. Nikdy by som nedávala peniaze do fondov, lebo tomu nerozumiem a neverím. Takto máme splatený dom kúpený v roku 2012 za necelých 100 000 a dnes má hodnotu asi 250 000. A celý je náš. Keby sme nevyplatii hypotéku skôr, len refinancovali a navyšovali, tak máme tiež možno úver 200 000 a reálne by nám patrila len pätina domu, zvyšok by bol stále dlh.
@anonym_841fa6 Je vždy lepšie hypotéku vyplatiť skôr, ak sa dá a mať tak možnosť v pokoji dýchať a zároveň môcť viac odložiť a časom si zobrať nový úver, ale na inú, investičnú nehnuteľnosť ako plánujeme my. Nikdy by som nedávala peniaze do fondov, lebo tomu nerozumiem a neverím. Takto máme splatený dom kúpený v roku 2012 za necelých 100 000 a dnes má hodnotu asi 250 000. A celý je náš. Keby sme nevyplatii hypotéku skôr, len refinancovali a navyšovali, tak máme tiež možno úver 200 000 a reálne by nám patrila len pätina domu, zvyšok by bol stále dlh.
@anonym_f4e1de najväčšia chyba ja hypotéku vyplatiť. Radšej peniaze navyse zainvestujem nech mi donesú ďalšie peniaze. Ono to si predstav že funguje
@anonym_f4e1de dom ti patrí stále či mas hypo alebo nie. No ťažko sa ti vysvetľuje, keď nechápeš základnej matematike. My sme mali napr. dve hypotéky. Peniaze, ktoré by som vložila do hypo, som investovala do druhej nehnuteľnosti a zobrala ďalšiu hypotéku. A setrim ďalšie peniaze na ďalšie investovanie do fondov. A spávam výborne. Mame základ pre deti vďaka hypotékami a vďaka nízkym úrokom, ktoré boli
@anonym_f4e1de dom ti patrí stále či mas hypo alebo nie. No ťažko sa ti vysvetľuje, keď nechápeš základnej matematike. My sme mali napr. dve hypotéky. Peniaze, ktoré by som vložila do hypo, som investovala do druhej nehnuteľnosti a zobrala ďalšiu hypotéku. A setrim ďalšie peniaze na ďalšie investovanie do fondov. A spávam výborne. Mame základ pre deti vďaka hypotékami a vďaka nízkym úrokom, ktoré boli
@anonym_841fa6 to su ludia,co hypo beru ako zlo,preto sa toho chcu,co najrychlejsie zbavit,ja to chapem.Ale chapem aj to,ze ludia bezne refin.s navysenim ked na to maju prijem a teda nezivoria.Ale vtom to pripade,to ani mozne nebude lebo maju proste maly prijem.Ludia vyuzivaju aj pomoc od statu,aj mnohi co by nemuseli a stat krvaca,ani toto ludom nevadi.Az sa zobudia a zrazu ziadne pridavky,ziaden danovy bonus len vyplaty.A materska kratka tak isto aj rodicak na par mesiacov.Takto to bude.
@anonym_f4e1de a keďže mesačnú splátku každým rokom menej cítim v rozpočte (inflácia), takby bolo naozaj nerozumné sa tej splátky zbaviť. Hodnota peňazí totiž klesá, ale splátka ti ostáva stále rovnaká
@anonym_f4e1de a keďže mesačnú splátku každým rokom menej cítim v rozpočte (inflácia), takby bolo naozaj nerozumné sa tej splátky zbaviť. Hodnota peňazí totiž klesá, ale splátka ti ostáva stále rovnaká
@anonym_841fa6 presne,teraz po novom roku ide minimalka krasne hore o 100eur,tak isto dalsi rok bude.Ludom tym padom tiez pojdu vyplaty hore,viac im zostane.Niektorym sa sice iba vdaka tomu zvysuje mzda ale mnohym aj viac ako o inflaciu kazdym rokom.

@vladuska20 Toto samozrejme chápem, ale nerozumiem zmyslu toho navyšovania hypotéky. Veď to potom človek spláca až do dôchodku. My sme brali hypotéku pred 12 rokmi a snažili sa ju čo najrýchlejšie splatiť a dávať mimoriadne splátky. Žiadny ďalší úver ani navýšenie sme nechceli, hoci banka nám to ponúkala. Radšej sme prerábali postupne z našetrených peňazí. Teraz už máme hypotéku vyplatenú a pokoj. Ak by sme brali ešte raz hypotéku, tak len na inú nehnuteľnosť.