icon

Nedoplatok na zdravotnom poistení

24. jún 2023

Ahojte, viacerí ,,kolegovia" SZČO sa sťažujú, že im prišli nedoplatky na zdravotnom poistení, napriek mesačným platbám. Čo sa stalo? To je nejaká novinka zas, alebo?

alenah31
24. jún 2023

Pravdepodobne si platili len povinne minimum a teraz budu doplacat podla skutocne dosiahnuteho prijmu.

autor
24. jún 2023

@alenah31 a do akej výšky to je? Alebo na základe čoho sa to vymeriava? Z čistého príjmu, alebo z vystavených faktúr?

stanulienkat
24. jún 2023

Stačí, aby im tam chýbalo 50 centov a už ich evidujú ako neplatičov. Treba komunikovať so zdravotnou poisťovňou.

autor
24. jún 2023

@stanulienkat len tam vraj prišiel nedoplatok 1000eur jednému a druhý mal 600 eur, ale on si tento rok neuplatnil paušálne výdavky.

stanulienkat
24. jún 2023

Fúha, tak to je dosť. Buď tam majú v poisťovni neporiadok, alebo neviem poradiť. Jednoznačne treba komunikovať s poisťovňou.

alenamihal
24. jún 2023

@stanulienkat vszp -je neplatic nad 100e ked ma dlh

stanulienkat
24. jún 2023

@alenamihal My sme už mali pacienta, ktorý mal omylom nedoplatok pár desiatok centov a v počítači mi ho vyhodilo ako neplatiča. Neviem ako je to teraz.

mamina7070
24. jún 2023

platili si z minima a teraz sa im prepocitalo podla skutocnych prijmov resp podla danoveho priznania

draik
24. jún 2023

Platia sa z čiastkového daňového základu zvýšeného o zaplatené odvody v danom roku (po prepočítaní určeným koeficientom).
Keďže mali vyšší tento "zisk" ako zodpovedalo preddavkom na ZP, tak im vznikol nedoplatok a zároveň sa im od budúceho roka zvýšia preddavky.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
camilla18
1. sep 2023

Ja som vedena ako osobná asistentka a robím 69 hodín mesačne v aplikácii VšZP mam že platiteľ poistného je štát a dnes mi prišiel nedoplatok 156 eur je to asi omyl nejaký?