icon

Nedostatok peňazí pri rastúcich cenách

30. mar 2026

Ahojte. Ako zvladate tie,co nemate vytvorenu financnu rezervu,mate menej penazi alebo ta rezerva je nedostatocna? Momentalne vidim a citim,ze vsetko ide cenovo hore a mam celkom paniku,ze proste,tych penazi vela nie je. Prosim,tie co ste finacne gramotne,ktore maju manzela s platom 3000+,pracu s platom 3000+ a co dostali vsetko od rodicov,nekomentovat. Neviete pozadie nasej historie,snazime sa makat ma sebe,nejde to lahko.

anonym_19fcc2
20. apr 2026
@anonym_c3888c

@anonym_19fcc2 a koľko len ušetríš ak tabak vôbec nekúpiš a nie si otrokom závislosti

@unbeholfen začni sa učiť piť čistú vodu, minerálky, čaj a nie sladké vody
niečo schudneš a prospeješ tým svojmu zdraviu aj peňaženke

na sladenie čaju vyskúšaj stéviu 97%
https://www.vasalekaren.sk/natusweet-stevia-cis...

@anonym_c3888c tak toto je sväta pravda,sväta pravda,veru,ale kiezby to bolo take jednoduche.

hellwant
20. apr 2026
@unbeholfen

Treba ušetrit minimálne 50€ až 100€ aby sa to oplatilo aj s nákladmi na cestu.

@unbeholfen Nie netreba.nAk usetrim 25 eur po odpocitani cesty ( aj lacnejsie natankujem) mam 25 eur usetrenych. Aky zmysel ma, ze musis usetrit 50 a viac eur inak sa neoplati ( beriem ak si daleko od hranic vtedy misis naraz kupit vela a to ty nemas) Ked pri nakuoe na Svk dam naor. 130 eur a v Polsku dam 105 som stale v pluse tak ako sa mi to neoplatilo? spravim 2 take nakupy a mam 50 usetrene a ty radsej das o 50 viac na Svk za nakupy, lebo na nakup pod 50 sa neoplati ist. Co to trepes. Necuduj sa ze nic nemas. Ty si lenivy a nezodpovedny a ano zasluzis si platit viac a nemat. Lenivost a nezodpovednost nelutujem( nie vsetko je o chorobe)
PS. pisal som o normalnom jedle - zodpovednom nakupe- a ty das PHM. Tak si plat restiky a burgrarne a nestazuj sa na ceny.
Alebo sa skus zamestnat v nejakej burgrarni a ako bonus mozno budes môct mat koly, burgre a hranolky, viditelne si zavisly na junkfoode.

unbeholfen
20. apr 2026

@anonym_c3888c & @tiezjedna práve sedím v pizzérke a čakám na štangle, a cestou som sa zastavil pre krabicové kakakao. No a máte to v živom prenose: Práve pri pokladni vyšlo najavo , že kartou sa dá platiť len nad 5€ tak som rýchlo musel niečo dokúpiť. Toto je ďalšia pasca. Furt hovoria ako sa digitalizuje, že ako už netreba hotovosť, a ja už som druhý krát na to takto doplatil. Takže trt makový! Hotovosť vždy treba, lebo platba kartou má svoje limity. Aj mne je pohodlnejšie mať v mobile kartu, a len bezkontaktne priložiť, ale kedy sa dožijeme sveta, keď sa naozaj bude dať platiť digitálne bez obmedzení?

Lebo takto som dopadol aj v elektre minule. Tam sa dalo len nad 20€ platiť kartou tak som musel tiež dokúpiť niečo aby som splnil sumu. A toto je presne opak šetrných nákupov. Takže vážení vraciame sa do roku 2000 keď stále treba hladať bankomat a riešiť či máte u seba stále dostatok horovosti. Lebo ten moderný digitálny svet je funkčný len na papieri…

A prečo je všetko čo mi chutí také drahé?

unbeholfen
20. apr 2026
@hellwant

@unbeholfen Nie netreba.nAk usetrim 25 eur po odpocitani cesty ( aj lacnejsie natankujem) mam 25 eur usetrenych. Aky zmysel ma, ze musis usetrit 50 a viac eur inak sa neoplati ( beriem ak si daleko od hranic vtedy misis naraz kupit vela a to ty nemas) Ked pri nakuoe na Svk dam naor. 130 eur a v Polsku dam 105 som stale v pluse tak ako sa mi to neoplatilo? spravim 2 take nakupy a mam 50 usetrene a ty radsej das o 50 viac na Svk za nakupy, lebo na nakup pod 50 sa neoplati ist. Co to trepes. Necuduj sa ze nic nemas. Ty si lenivy a nezodpovedny a ano zasluzis si platit viac a nemat. Lenivost a nezodpovednost nelutujem( nie vsetko je o chorobe)
PS. pisal som o normalnom jedle - zodpovednom nakupe- a ty das PHM. Tak si plat restiky a burgrarne a nestazuj sa na ceny.
Alebo sa skus zamestnat v nejakej burgrarni a ako bonus mozno budes môct mat koly, burgre a hranolky, viditelne si zavisly na junkfoode.

@hellwant mne sa nechce ani mimo sídliska, nie to ešte do zahraničia. Ja nakupujem v predraženej jednote lebo ju mám najbližššie. Kvôli tescu, kauflandu, lidlu už musím do mesta a to sa mi nechce… Za pohodlnosť sa platí.

unbeholfen
20. apr 2026
@anonym_c3888c

@anonym_19fcc2 a koľko len ušetríš ak tabak vôbec nekúpiš a nie si otrokom závislosti

@unbeholfen začni sa učiť piť čistú vodu, minerálky, čaj a nie sladké vody
niečo schudneš a prospeješ tým svojmu zdraviu aj peňaženke

na sladenie čaju vyskúšaj stéviu 97%
https://www.vasalekaren.sk/natusweet-stevia-cis...

@anonym_c3888c vďaka to sladidlo vyskúšam, minule už aj v jednote som to očumoval a rozmýšlal nad tým. Mať sladké a nepribrať. Jak sa čaká na mäso vedľa je regál s takýma vecáma.

unbeholfen
20. apr 2026

Ja príjemnejší moment v živote ani nepoznám len priblém to je ufinancovať aby som takýchto chvíl mohol mať veľa, nielen týždeň po výplate.

anonym_c3888c
20. apr 2026
@unbeholfen

@anonym_c3888c & @tiezjedna práve sedím v pizzérke a čakám na štangle, a cestou som sa zastavil pre krabicové kakakao. No a máte to v živom prenose: Práve pri pokladni vyšlo najavo , že kartou sa dá platiť len nad 5€ tak som rýchlo musel niečo dokúpiť. Toto je ďalšia pasca. Furt hovoria ako sa digitalizuje, že ako už netreba hotovosť, a ja už som druhý krát na to takto doplatil. Takže trt makový! Hotovosť vždy treba, lebo platba kartou má svoje limity. Aj mne je pohodlnejšie mať v mobile kartu, a len bezkontaktne priložiť, ale kedy sa dožijeme sveta, keď sa naozaj bude dať platiť digitálne bez obmedzení?

Lebo takto som dopadol aj v elektre minule. Tam sa dalo len nad 20€ platiť kartou tak som musel tiež dokúpiť niečo aby som splnil sumu. A toto je presne opak šetrných nákupov. Takže vážení vraciame sa do roku 2000 keď stále treba hladať bankomat a riešiť či máte u seba stále dostatok horovosti. Lebo ten moderný digitálny svet je funkčný len na papieri…

A prečo je všetko čo mi chutí také drahé?

@unbeholfen od mája bude povinnosť prijímať bezhotovostné platby pri sume od 1€, takže podmienku 5€ alebo 20€ budú musieť zrušiť

anonym_347e48
20. apr 2026
@unbeholfen

Ja príjemnejší moment v živote ani nepoznám len priblém to je ufinancovať aby som takýchto chvíl mohol mať veľa, nielen týždeň po výplate.

@unbeholfen Stále nechápeš prečo ťa ženy odmietajú?

unbeholfen
20. apr 2026
@anonym_347e48

@unbeholfen Stále nechápeš prečo ťa ženy odmietajú?

@anonym_347e48 a preto radšej jem. Ženy sú nedostupné, ale jedlo áno. Aspoň kým mám peniaze. Síce za peniaze sa dostanem aj k žene, ale radšej to prejem. Kamaráti ma už 2 mesiace posielajú na privát, s argumentom že “veď ajtak tie peniaze minieš na iné hlúposti” lenže pre mňa je nedlo raj na zemi.

anonym_19fcc2
20. apr 2026
@unbeholfen

@anonym_347e48 a preto radšej jem. Ženy sú nedostupné, ale jedlo áno. Aspoň kým mám peniaze. Síce za peniaze sa dostanem aj k žene, ale radšej to prejem. Kamaráti ma už 2 mesiace posielajú na privát, s argumentom že “veď ajtak tie peniaze minieš na iné hlúposti” lenže pre mňa je nedlo raj na zemi.

@unbeholfen no vidis,a my ideme s plnym velkym kufrom jedla z Polska domov,v Biedronke sme nechali 494eur,ale ani do 5 velkych tasiek sa nam to nezmestilo,a tak mame dodavkovy kufor preplneny.Este aj na taskach,kopu toho.
Do obchodu max na pecivo,tam pecivo nekupujeme na cely mesiac.

unbeholfen
21. apr 2026

No kuknite sa na tie ceny. Aká je drahota. Mám emigrovať do Poľska?

unbeholfen
21. apr 2026

A ešte v druhej prevádzke som mal hamburger za 3 volačo, len som asi nezobral bločik lebo ho neviem nájsť. Keď chcem používať aplikáciu eBločky takto nebude pravdivé keď neodfotím do nej všetky bločky. Zatiaľ moje výdaje vyzerajú takto:

anonym_cfb0a4
21. apr 2026
@unbeholfen

No kuknite sa na tie ceny. Aká je drahota. Mám emigrovať do Poľska?

@unbeholfen ja už tvoje komentáre normálne nedávam. Nikdy nikto mi na Mk nevadil tak veľmi ako ty. Prežeries všetko a potom len vyplakavas.

unbeholfen
21. apr 2026

Názov témy je nedostatok peňazí pri dnešných cenách. Logicky sú tu tí čo vyplakávajú, lebo kto si myslí že je tu super životná úroveň, tak sem nepríde. No kukajte zas aha aká drahota:

tiezjedna
21. apr 2026
@unbeholfen

A ešte v druhej prevádzke som mal hamburger za 3 volačo, len som asi nezobral bločik lebo ho neviem nájsť. Keď chcem používať aplikáciu eBločky takto nebude pravdivé keď neodfotím do nej všetky bločky. Zatiaľ moje výdaje vyzerajú takto:

@unbeholfen takže ty si dáš polievku, 2 rezne, šampiňóny, hamburger, zaleješ to kofolou - a ty sa divíš, že nemáš peniaze??? Kupuješ si jeden blaf za druhým, hnusné, nezdravé kraviny, ktoré ťa pošlú do hrobu skôr než sa nazdáš, a ešte za to vyhadzuješ prachy😂

anonym_c3888c
21. apr 2026
@unbeholfen

Názov témy je nedostatok peňazí pri dnešných cenách. Logicky sú tu tí čo vyplakávajú, lebo kto si myslí že je tu super životná úroveň, tak sem nepríde. No kukajte zas aha aká drahota:

@unbeholfen prejdi z coca coly ktorá je drahá a máš tam 28g cukru na deci nápoja najprv na ochutenú minerálku ktorá je lacnejšia je tam 3,6-4,4 g cukru na deci nápoja
a časom na neochutenú minerálku
uvidíš že ti váha začne klesať

unbeholfen
21. apr 2026
@tiezjedna

@unbeholfen takže ty si dáš polievku, 2 rezne, šampiňóny, hamburger, zaleješ to kofolou - a ty sa divíš, že nemáš peniaze??? Kupuješ si jeden blaf za druhým, hnusné, nezdravé kraviny, ktoré ťa pošlú do hrobu skôr než sa nazdáš, a ešte za to vyhadzuješ prachy😂

@tiezjedna mám emigrovať do poľska? Tam by to bolo lacnejšie. Mne vadí že je to drahé hlavne.

unbeholfen
21. apr 2026
@anonym_c3888c

@unbeholfen prejdi z coca coly ktorá je drahá a máš tam 28g cukru na deci nápoja najprv na ochutenú minerálku ktorá je lacnejšia je tam 3,6-4,4 g cukru na deci nápoja
a časom na neochutenú minerálku
uvidíš že ti váha začne klesať

@anonym_c3888c kamoš riedil sladené nápoje vodou, a pije minerálky lebo voda mu nechutí. Ja prejdem veľmi rýchlo na vodu keď sa minú peniaze. Keď nemám prachy tak aj voda mi zrazu chutí.

tiezjedna
21. apr 2026
@unbeholfen

@tiezjedna mám emigrovať do poľska? Tam by to bolo lacnejšie. Mne vadí že je to drahé hlavne.

@unbeholfen nemusíš emigrovať. Začni premýšľať.

unbeholfen
21. apr 2026

Niekto mi raz kedysi dávno povedal, že netreba ísť viackrát do obchodu po troške, ale urobiť velký nákup na týždeň. Viete čo sa stalo? Keďže niesom zvyknutý robiť velké nákupy, tak bol plný stôl vecí a pečivo sa zapatrošilo pod tie veci, a dnes som ho našiel stvrdnuté. A to už ani na strúhanku neni dobré lebo išlo o sladké pečivo. Takže mi len zbytočne stvrdlo a nemôžem ho ani zjesť. Zbytočne vyhodené peniaze. Keby som dotyčného nepočúval a robil si nákupy po kúskoch tak by to pečivo bolo na očiach a nezabudol by som naň. Keď mám veľa potravín, strácam prehlad, jedlo sa pokazí atď. Takže mne lepšie pasuje ísť do obchodu vtedy keď mám na niečo chuť, a nie do zásoby nakupovať.

anonym_c3888c
21. apr 2026
@unbeholfen

Niekto mi raz kedysi dávno povedal, že netreba ísť viackrát do obchodu po troške, ale urobiť velký nákup na týždeň. Viete čo sa stalo? Keďže niesom zvyknutý robiť velké nákupy, tak bol plný stôl vecí a pečivo sa zapatrošilo pod tie veci, a dnes som ho našiel stvrdnuté. A to už ani na strúhanku neni dobré lebo išlo o sladké pečivo. Takže mi len zbytočne stvrdlo a nemôžem ho ani zjesť. Zbytočne vyhodené peniaze. Keby som dotyčného nepočúval a robil si nákupy po kúskoch tak by to pečivo bolo na očiach a nezabudol by som naň. Keď mám veľa potravín, strácam prehlad, jedlo sa pokazí atď. Takže mne lepšie pasuje ísť do obchodu vtedy keď mám na niečo chuť, a nie do zásoby nakupovať.

@unbeholfen keď ideš hladný nakupovať do obchodu kúpiš blbosti
zásoby si urob z trvanlivých potravín

unbeholfen
21. apr 2026
@anonym_c3888c

@unbeholfen keď ideš hladný nakupovať do obchodu kúpiš blbosti
zásoby si urob z trvanlivých potravín

@anonym_c3888c v tom (trvanlivé) je problém že ja nakupujem so zámerom že všetko zjem hneď ako sa vrátim. Takže urobil som väčší nákup ale rovnakých položiek a potom sa to pokazí. Ka neovládam ani základy toho že ako sa žije štýlom trvanlivé potraviny, mrazenie, varenie. Ja celý život chodím na hotové, alebo nakupujem tak že čo kúpim to zjem. A potom niekto začne do mňa hustiť také že urob väčší nákup a hneď je chaos. Ja mám nejaký zabehnutý režim ktorý poznám, ale ostatným sa nepáči stále ma chcú zmeniť a vždy to dopadne zle. Ako keď ma nútili variť, spálil som hrnce, zadymil celý byt nielen kuchyňu… To proste nejde. Ja mám nejaký štýl fungovania svoj osvedčený, a inál to neviem. A keď to rodine vysvetlujem furt sú proti že takto sa žiť nedá a podobne.

unbeholfen
21. apr 2026

Já vám povím takúto vec. Počul som z viacerých strán že ludia ako kopírujú rodičov atď. U mňa to dosiahlo opačný efekt. Raz mama dala takú poznámku na rodinnej návšteve že odkedy žijem sám, som taký tučný. A z tohto ma napadla taká vec že rodičia sa snažili vštepovať že treba hospodáriť, neprejedať sa, a aj keď som bol plnoletý bola nejaká kontrola. Síce právne nútiť nemôžu ale brzdila ma tá hanba že čo povedia, ako budú výčitky. Takže nemohol som si len tak doniesť dvojlitrovú coca colu a vychlastať pred TV (to je ešte zdravotne horšie ako pivo). Nútili ma robiť domáce práce. A potom zase prišiel nápad rodiny že už mám vek aby som sa osamostatnil. Proste sú tak tradične konzervatívne nastavení že deti majú vyletieť z hniezda, oženiť sa, priniesť vnukov… Brat to splnil a pre mňa to bolo akoby vyslobodenie sa. Začal som si žiť po svojom, teda vyspávať, byť lenivý, prežierať sa peniaze, proste presný opak zvyšku rodiny. Bolo to niečo ako oslava slobody, mohol som si zrazu doniesť celé valenie carte dor nanuku a celý ho pred TV zožrať na posedenie vez toho aby ma niekto kritizoval. Zapáčil sa mi ten život, tak si ho užívam a skončil som tak ako som skončil. Obezita 2 stupňa, všetky s ňou spojené diagnózy, logicky bez peňazí a úspor.

unbeholfen
21. apr 2026

Tak si to predstavte že pre mňa to bol efekt ako keď vo filme sám doma, malý Kevin zistil že je sám doma a môže si robiť čo chce. A kto videl vie čo mám na mysli. A presne to sa stalo aj mne po osamostatnení sa. Zrazu žiadne povinnosti, žiadne domáce práce, robil som len žúrky na byte, nakúpil si kopu jedla, pozeral TV do neskorej noci, vyspával druhý deň do kedy som chcel. Že zrazu taký efekt slobody. A to je vlastne následok tohto. Teraz sa ukázalo majo pravé ja. Že ma ten bezcielny nezodpovedný život baví. Ale keď som sním spokojný tak by som sa podla správnosti nemal sťažovať a neboli by taléto témy. Problém však je že kosa narazí na kameň a zistím že takýto život sa nedá finančne utiahnúť.

unbeholfen
21. apr 2026

Proste takýto život je dobrý kým nepríde nejaká väčšia nutná investícia ako napr. zubár. Kým ste zdravý tak neni problém, miniem peniaze, nevadí však do výplaty nejak vydržím potom môžem pokračovať. Ale prídu prvé zdravotné problémy, alebo ma začne bolieť zub (čo sa nedá ignorovať) a zistím že nemám ani na zákrok u zubára, lebo som všetko preflámoval. Ale kým vás nič nebolí, tak sa daaaa, flámovať bez úspor, žiť len pre dnešok, lážo plážo.

unbeholfen
21. apr 2026

Proste aj vďaka vám a okoliu všeobecne keď porovnám tak som zistil že som strašne nezodpovedný človek. Ja som bol v tom že kým si plním občianske povinnosti voči štátu (platím dane, nemám dlh na odvodoch, neporušujem zákon) tak je všetko v porioadku a nerobím nič zlé. Ale z pohladu spoločnosti som velmi nezodpovedný. Nech si každý žije ako chce. Ale keď ho ten nezodpovedný život dostane do problémov, tak nemá žiadne morálne právo sa sťažovať, lebo si to spôsobil sám.

kocuris
Autor odpoveď zmazal
unbeholfen
22. apr 2026

No kukajte hen ako je všetko drahé. Tooolko peňazí za nápoj a kus maškrty? To čo snáma tá vláda robí?

anonym_19fcc2
22. apr 2026
@unbeholfen

No kukajte hen ako je všetko drahé. Tooolko peňazí za nápoj a kus maškrty? To čo snáma tá vláda robí?

@unbeholfen naozaj sa chovas ako moje deti.Ziadne normalne jedlo,to sa u nas len pobrble a potom sa to vyhodi sliepkam.Ale ty ani trochu nezjes normalneho vareneho jedla,odpalis si zaludok o par rokov.

anonym_bff8a1
22. apr 2026
@unbeholfen

@unbeholfen co ti mame prist domov navarit chlape?