icon

Nedostatok peňazí pri rastúcich cenách

30. mar 2026

Ahojte. Ako zvladate tie,co nemate vytvorenu financnu rezervu,mate menej penazi alebo ta rezerva je nedostatocna? Momentalne vidim a citim,ze vsetko ide cenovo hore a mam celkom paniku,ze proste,tych penazi vela nie je. Prosim,tie co ste finacne gramotne,ktore maju manzela s platom 3000+,pracu s platom 3000+ a co dostali vsetko od rodicov,nekomentovat. Neviete pozadie nasej historie,snazime sa makat ma sebe,nejde to lahko.

katkaseiner
Včera o 05:58
@anonym_6fd3d8

@katkaseiner to je ukážkový prototyp človeka co nevie absolútne hospodáriť. Ale ak nahodou nekeca, tak majú prijem tak 5k a môže toto stvarat. Tiez mam takú svagrinu. Nákupuje vylucne v yeme, lebo inde je predsa odpad.

@anonym_6fd3d8 no len horsie ze on čo preje, to sa rovna presne tomu koľko zarobi. Čize on doslova prežerie 100% prijmu. Takze on vlastne chodi do prace len zato aby zarobil na jedlo. Nic viac, noc menej....to je pre mna absolútne nepochopitelne a potom sa vyjadruje k témam ako si ma clovek s nizkym prijmom kupit nehnuteľnosť. Aky nizky prijem. Chapem ze minimalnu mzdu nenafuknem, ale ved on tu celu sumu prežerie. To mi pride ako dieta ktore ma 5 € vreckove, ze ho cele minie v potravinach...on ani to nie, on hned vsetky fast foody v okoli

anonym_005405
Včera o 06:39

@anonym_autor zacala som si chlieb piect doma, spaldova hladka muka + celozrnna + ražná. Z droždia sušeného, v jednote stojí suš.droždie 0,20 eur. Tak ma stojí chlieb 1 euro. Alebo v kauflande rano vypredaj peciva za polovicu.
Kolace peciem doma.
Sunka balena Kaufik v kauflande bez ecok v akcii, nakupim aj 10 a dam do mraziaku. Vecer vyberiem do chladnicky, rano je rozmrazena.
Syr v akcii vacsinou Nika gouda alebo eidam nakupim viac a dam do mraziaku.
Jogurty kupujem zasadne v akcii, treba sledovat letaky. Napr v kauflande bol teraz vypredaj xxl rajo smotanovych jogurtov po 32 centov.
Nakupujem v akcii a podla toho varim. Maso v masiarni je za super cenu a je slovenske. Napr. Kare 4 eura kg.
Varim hustu strukovinovu polievku aj na 2-3 dni. Na striedacku - fazula, sosovica. Mrkva, zemiaky, jablka. Lacne a zdrave.
Ked kupim kura, prsia a stehna a kridla upeciem, zo zvysku uvarim slepaciu polievku.
Rezance s makom. Rezance s tvarohom (tvaroh kupim v akcii a dam do mraziaku).
Maslo kupim v akcii za 1,40 viac a dam do mraziaku. Natierky robim doma.
Vajcia v akcii za 2,50.

Takto usetrim peknu sumu a mozeme si dovolit kupit co potrebujeme a nasetrime aj na dovolenku.

Detom desiatu robim bud sunkove sendvice, alebo rozok s natierkou a paprikou, domaci kolac, jablko, banan, jogurt, skyr, termix

tilly
Včera o 07:04
@anonym_6fd3d8

@tilly tak si kúp mäso keď bude v akcií. Teraz bolo ako karé tak i panenka za nejakých 6,99. Stačí si prelistujte letáky madam.

@anonym_6fd3d8 zas anonymka s pms 🤦‍♀️

anonym_9c5af5
Včera o 07:09
@anonym_005405

@anonym_autor zacala som si chlieb piect doma, spaldova hladka muka + celozrnna + ražná. Z droždia sušeného, v jednote stojí suš.droždie 0,20 eur. Tak ma stojí chlieb 1 euro. Alebo v kauflande rano vypredaj peciva za polovicu.
Kolace peciem doma.
Sunka balena Kaufik v kauflande bez ecok v akcii, nakupim aj 10 a dam do mraziaku. Vecer vyberiem do chladnicky, rano je rozmrazena.
Jogurty kupujem zasadne v akcii, treba sledovat letaky. Napr v kauflande bol teraz vypredaj xxl rajo smotanovych jogurtov po 32 centov.
Nakupujem v akcii a podla toho varim. Maso v masiarni je za super cenu a je slovenske. Napr. Kare 4 eura kg.
Varim hustu strukovinovu polievku aj na 2-3 dni. Na striedacku - fazula, sosovica. Mrkva, zemiaky, jablka. Lacne a zdrave.
Ked kupim kura, prsia a stehna a kridla upeciem, zo zvysku uvarim slepaciu polievku.
Vajcia v akcii za 2,50.

Takto usetrim peknu sumu a mozeme si dovolit kupit co potrebujeme a nasetrime aj na dovolenku.

Detom desiatu robim bud sunkove sendvice, alebo rozok s natierkou a paprikou, domaci kolac, jablko, banan, jogurt, skyr, termix

@anonym_005405 všetko je krásne, ale tvaroh po rozmrazení už nie je taký, ako má byť, polievka tretí deň už nie je tak zdravá a pečenie chleba… keď prirátaš elektrinu na miešanie cesta a hodinu na pečenie… myslíš si, že si naozaj aj ušetrila? - áno je jednoznačne zdravší, ale takto piecť 3-4 x do týždňa chlieb tak neviem … Fandím každej ktorá hľadá spôsoby a sama som doma chlieb pekávala.

tilly
Včera o 07:12
@anonym_9c5af5

@anonym_005405 všetko je krásne, ale tvaroh po rozmrazení už nie je taký, ako má byť, polievka tretí deň už nie je tak zdravá a pečenie chleba… keď prirátaš elektrinu na miešanie cesta a hodinu na pečenie… myslíš si, že si naozaj aj ušetrila? - áno je jednoznačne zdravší, ale takto piecť 3-4 x do týždňa chlieb tak neviem … Fandím každej ktorá hľadá spôsoby a sama som doma chlieb pekávala.

@anonym_9c5af5 ja si tiež myslím, že doma pečený chlieb nie je lacnejší. Ja mám elektriku zadarmo, ale aj tak mi prídu tie náklady vyššie, hlavne ak dáš lepšiu múku, ale je určite chutnejší a bez zbytočných chemických blbostí. A aj ten mrazak dosť žerie. Nie som fanúšik mrazenia. Okrem zeleniny mi nič rozmrazené nechutí tak, ako by malo.

anonym_6fd3d8
Odpoveď bola odstránená
tilly
Autor odpoveď zmazal
anonym_19fcc2
Včera o 07:49
@anonym_9c5af5

@anonym_9c5af5 my mame domacu pekarnicku,tam len vsetko naraz dame,samo si to vymiesi,vykvasi,upecie.3hod program.

anonym_19fcc2
Včera o 07:52

A davame aj klasicku muku,alebo pol takej,pol takej.

tilly
Včera o 08:01
@anonym_6fd3d8
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_6fd3d8 vieš čo, áno, máš pravdu. Donedávna som na ceny vôbec nepozerala, kupovala, čo sa mi páčilo a na čo som mala chuť a bolo mi jedno, koľko za to zaplatím, takže v sledovaní letákov nie som ešte zorientovaná 😉. Nakupovať do zásoby a do mrazaku v akciách nemienim, možno keď zostane táto zlodejská proruská banda aj ďalšie obdobie budem musieť... vlastne nie, to tu všetko predám, kúpim si vilu na pláži a zo zvyšku budem žiť a nebudem musieť sledovať letáky

tilly
Včera o 08:01
@anonym_19fcc2

@anonym_9c5af5 my mame domacu pekarnicku,tam len vsetko naraz dame,samo si to vymiesi,vykvasi,upecie.3hod program.

@anonym_19fcc2 s ktorou si spokojná?

anonym_9c5af5
Včera o 08:03
@anonym_19fcc2

@tilly keď dáš lepšiu múku je zo plus len pre teba takže tam by som to nevidela zle.
@anonym_19fcc2 ktorú pekárničku máte prosím? Mne na pekárničkách vadia tie plasty.

anonym_19fcc2
Včera o 08:26
@anonym_9c5af5

@tilly keď dáš lepšiu múku je zo plus len pre teba takže tam by som to nevidela zle.
@anonym_19fcc2 ktorú pekárničku máte prosím? Mne na pekárničkách vadia tie plasty.

@tilly
@anonym_9c5af5 baby nie som doma teraz,potom vam napisem,co to je za znacku.Ale pece pekne sama,nemala by som na to,ze umiesit cesto a piect

anonym_19fcc2
Včera o 08:28
@anonym_9c5af5

@tilly
@anonym_9c5af5 dokonca vypeka aj muz.

anonym_005405
Včera o 08:46
@anonym_9c5af5

@anonym_9c5af5 mame fotovoltaiku a lacnu sadzbu za elektrinu. Chlieb peciem 45 minut. Peciem kazdy druhy den, lebo peciem 2 naraz. Kupensky bol predrazeny a cim dalej hnusnejsi, este k tomu casto prihorena korka.
Tvaroh hrudkovity ked ho nechas v chladnicke do rana tak je normalny. Ten jemny tvaroh mame v chladnicke kupeny v akcii do zasoby jedavame ho ako pribinacik - davame si do neho kakao alebo vanilku

anonym_0e658e
Včera o 09:06
@tilly

@anonym_0e658e všetko v biedronke? Tú mám najbližšie 15km

@tilly čítaš iba čo chceš?píšem, že v Bille, Tescu občas Metro.Ja mám Biedronku o 2 dediny ďalej chodila som tam teraz iba kvôli kupónom, ktoré dávali a bola to výborná akcia.Komplet drogériu som kúpila zadarmo mala som kupóny za 60 eur.
Letáky sledujem iba kvôli mäsu, lebo ho jeme veľa.

tilly
Včera o 09:19
@anonym_005405

@anonym_9c5af5 mame fotovoltaiku a lacnu sadzbu za elektrinu. Chlieb peciem 45 minut. Peciem kazdy druhy den, lebo peciem 2 naraz. Kupensky bol predrazeny a cim dalej hnusnejsi, este k tomu casto prihorena korka.
Tvaroh hrudkovity ked ho nechas v chladnicke do rana tak je normalny. Ten jemny tvaroh mame v chladnicke kupeny v akcii do zasoby jedavame ho ako pribinacik - davame si do neho kakao alebo vanilku

@anonym_005405 fotovoltika je super vec na toto. Nemusíš sa obmedzovať

anonym_0e658e
Včera o 09:32
@tilly

@anonym_005405 fotovoltika je super vec na toto. Nemusíš sa obmedzovať

@tilly ja kupujem do mrazáku nie kvôli cenám, ale úspore času.Ist do obchodu, nakúpiť, vyložiť to je hodina stratená.

anonym_0e658e
Včera o 09:34
@katkaseiner

@anonym_6fd3d8 no len horsie ze on čo preje, to sa rovna presne tomu koľko zarobi. Čize on doslova prežerie 100% prijmu. Takze on vlastne chodi do prace len zato aby zarobil na jedlo. Nic viac, noc menej....to je pre mna absolútne nepochopitelne a potom sa vyjadruje k témam ako si ma clovek s nizkym prijmom kupit nehnuteľnosť. Aky nizky prijem. Chapem ze minimalnu mzdu nenafuknem, ale ved on tu celu sumu prežerie. To mi pride ako dieta ktore ma 5 € vreckove, ze ho cele minie v potravinach...on ani to nie, on hned vsetky fast foody v okoli

@katkaseiner on má iné myslenie tak ho nehejtujte.Je iný a žije svoj život ako vie

anonym_19fcc2
Včera o 09:41
@anonym_9c5af5

@tilly samozrejme,ze aj my mame fotovoltaiku s baterkou,takze pekne pekarnicka pecie 3hod zadarmo.
A mame tuto.

@anonym_9c5af5 mame tuto

hellwant
Včera o 10:43
@moonlight1210

@anonym_66d70d tak tu sa ukazalo to “setrenie”.

Proste zivorit, skrtat cokolvek, co nie je potrava, zit len s najnutnejsim, aby sa ten mesiac dako do dalsej vyplaty doklepal.

A tomuto hovoris “mat sa lepsie”.

Teba trafil dekel do hlavy?

To, co opisujes, nie je ziadna financna gramotnost. Ale snaha pretlct sa z mesiaca na mesiac. S odriekanim si vsetkeho (co sa neda zjest, ako pises).

S tvojou logikou (a logikou mnohych dalsich, co tu citam) mame zachvilu byt vdacni za to, ze mame 4 steny a jednu strechu.
Sice bude vnutri taka zima ako vonku, steny zvlhnu a plesneju (a vsetko v skriniach tiez), ale mame 4 steny a dokonca aj strechu (aky luxus!).

Ja sa necudujem, ze na takych ludoch, ako vy, moze tato vlada aj orat, aj kopat vas do zadku. A vy len budete hladat, ako sa postavit tak, aby vas to kopanie menej bolelo, nez aby ste dotycnemu za tu drzost zlomili nohu.

Slovakom este naozaj dlho potrva, nez sa prestanu hrbit a robit z nudze cnost a este sa nou dokonca aj chvalit.
Vidiet, ze 1000 rokov pod Uhorskom nas vycvicilo. Dedime z pokolenia na pokolenie snahu hladat utechu aj v odpadkoch. Falosna skromnost.

Na jednej strane je to fajn. Ani za 1000 rokov pod niekym inym sme nezanikli a nezmizli.
Na druhej je to na figu. Lebo ceny rastu kvoli situacii vo svete, ale vobec sme sa tu nemuseli mat tak zle, aby keby sme opakovane nedavali moc do ruk ludom, co sa tu hraju na novodobu slachtu a my sme len vybrobny material pre nich.

A aby akasi 66d70d musela davat kazanie, ze si nemate decka naklohnit, a ked uz ste nevedeli do seba nainstalovat pesar, tak im mate teraz trhat od ust a jedlo im ma staci k radosti zo zivota, co by este chceli? Kruzok hrania na gitare? Take talafatky, to nevies zjest, na to nemame. Mozu si ist otlkat pistalicku z vrboveho prutika.
Hned potom, ako si dojdu kazde rano 4 km pesi na zastavku autobusu, lebo setri sa tak, ze sa zije v dakej diere na lazoch, nie v drahom meste a auto je luxus pre bohacov.

66d70d je presne ta, ktora by v situacii, keby ludia zili v studenych domoch, im vykricala, ze chciet teplo je luxus a rozdavala rady, ako ona v tom vlhku a zime si oblieka tri vrstvy a pravidelne kazdu hodinu vyzenie decka behat po dvore, aby netuhli od chladu a ako robi vsetko preto, aby sa zbavila plesne vo vlhkom dome.

Ludstvo sa posuva dopredu preto, aby nemuselo zit, ako kedysi zilo v jaskyni. Ak mame teraz v domoch zit tak, ako za cias v jaskyni, tak sme z nej vobec nemuseli ist von.

Ja nehivirim, ze mame byt nenazrani. Jasne, ze mame mat mieru.

Ale to, co kazes ty, je snaha prezit na odpadkoch a byt za to este vdacny. A to je chore.

@moonlight1210 Dobre si jej dala, ja by som jej ešte dal Nokiu 3210 aby nemohla využiť sučasny internet, načo, podľa nej netreba miňať. A povolenie nabijať iba v praci aby ušetrila par eur za elektriku ročne ( vraj denne nabijanie okolo 2 eur/r podľa Gemini) tieto vydržali vikend doma bez nabitia bez problemov.

moonlight1210
Včera o 11:54
@hellwant

@moonlight1210 Dobre si jej dala, ja by som jej ešte dal Nokiu 3210 aby nemohla využiť sučasny internet, načo, podľa nej netreba miňať. A povolenie nabijať iba v praci aby ušetrila par eur za elektriku ročne ( vraj denne nabijanie okolo 2 eur/r podľa Gemini) tieto vydržali vikend doma bez nabitia bez problemov.

@hellwant z dlhej chvile moze hrat Hadika.

Ale teraz vazne - pozri diskusiu - oni si tu davaju rady, ako usetrit, prezit z toho, co im ostane pri tych rastucich cenach.

Co je na jednej strane dobre. Je to v poriadku. Presne takto by sme mali vediet setrne zaobchadzat so vsetkym, aj ked sme bohaci. Neminat zbesilo.
A zvysne peniaze investovat do niecoho trvaleho a ziskoveho. A ostatok investovat do zivota, ktory zijeme. Lebo ten dom, auto, ani len ten chleba si do hrobu nakoniec nevezmeme. To je len investicia, ktoru zanechame potomkom, aby mali co rozvijat a mohli zit bohato ako my, ak maju rozum.

Ale spomienky, zazitky, pocity - to je to, co pojde s nami.

A ked niekto cely zivot tuzi vidiet Himalaje na vlastne oci, nielen z fotky, tak preco ma zit tak, ze moze iba zabudnut? Preco mu ma stacit Liptovska Mara a Tatry?
Ked niekto chce vidiet Dubaj, preco by sa mal pomaly hanbit, ze je nenazrany?
Ked niekto chce dovolenku na Bora-bora, preco by mal pocuvat, ze uz nevie, co od rozkose?
A preco mu to chcu o hlavu plieskat ti, co nikam nechcu chodit? Ked im nikto neplieska o hlavu: ty sedis cely rok na zadku doma? To by som nemohla. To je trapas, byt taky zapecnik.

Preco tu dalsi ludia predkladaju ako nejaky Zelezny kriz skromnosti to, ze oni nikam nechodia (Alebo minimalne), a tak usetria? A predkladaju to tak, ako by si mali brat priklad vsetci? Odtrhat si sny od ust? Zabudnut a byt radi, ze su?

Toto ma byt nasa buducnost? A nasich deti?
40 rokov nasi rodicia, a potom aj my ich deti, sme pocuvali, co vsetko sa len tak dat nebude, aj ked by nam to dopriali (cestovat trebars po svete, lebo zelezna opona. Ked sme sa anglictinu ucili potajme sukromne u ucitelky a predstierali, ze je to doucko z rustiny. ...).
A teraz ideme presne toto zacat hovorit nasim detom? Neda sa, nekupim, nezaplatim, nemam z coho, nikam nepojdes, bud rad, ze mas co jest?
Alebo sa rodina bude rozhodovat, ci si mama konecne kupi nove zimne topanky, alebo teda este jednu zimu vydrzi, aby dieta mohlo nieco mat? Lebo nemozu mat oboje?
Ked su deti na skole, kde ponukaju tri rozne vylety do zahranicia a oni sa rozhoduju, ktory, lebo rodina ma len na jediny z nich? Na vsetky tri ide minimum deti?
Uplne vazne? Toto ma byt ich buducnost?

A este si ideme vytvarat bublinu, kde sa budeme tvarit, ze to vlastne Odznak hrdinskej skromnosti?

Neviem, ako este musi situacia prelieskat Slovakov, aby sa uz zobudili, ze ich tu len vlada testuje ako dake opice, co im este mozu zobrat a oni jedine, co urobia, je to, ze si hladaju cesticky, ako dako prezit s tym, co im laskavo ponechaju.

Keby v realite ich svagrina vytlacila vo vlastnom dome na pochodie, a potom vsetkych do jednej izby, a nakoniec im vzala aj pristup do kupelne, aby chodili na dvor do studne, tak by vedeli skakat a branit sa. Len by to lietalo.

Ale ked ide o toto, tak si davaju odporucania, ako prezit z minima a hlava dole, suchaju nohami.

Seru ma uz.

ria_sprout
Včera o 12:18

Neboj, aj tie gramotne s finančnou rezervou môžu mať problém. Vždy sme mali finančnú rezervu, ale príde choroba dieťaťa, nutnosť operácie, do toho pokazený kotol, ktorý sa opraviť už nedá, pokazené auto a naša finančná rezerva výrazne splaskla. Od zaciatku roka sa to na nás valí a tak to nie je úplne jednoduché. No čo už, proste sa snažím šetriť čo sa dá, odkladať čo sa podarí a prežívame. 🤷

anonym_0e658e
Včera o 13:52
@anonym_005405

Kolace peciem doma.
Vajcia v akcii za 2,50.

@anonym_005405 podobne fungujem aj ja, ale skús dať 2 teenegerom čo športujú rezance s tvarohom, alebo hustú polievky🙂aj my s mužom hoc máme obed v práci len prídeme domov a sme hladni

anonym_005405
Včera o 14:43
@anonym_0e658e

@anonym_005405 podobne fungujem aj ja, ale skús dať 2 teenegerom čo športujú rezance s tvarohom, alebo hustú polievky🙂aj my s mužom hoc máme obed v práci len prídeme domov a sme hladni

@anonym_0e658e no mam doma take 3 🤣. Ale tak maso maju v skole, varia im dobre. Ja inac kedze v niektore dni su lacnejsie jedla tak v ine robim napr. pecene maso kapustu knedlu, alebo segedin, hovadzi gulas, kura atd.

oriesocek
Včera o 15:07
@anonym_0e658e

@anonym_0e658e toto poznám veľmi dobre, manzel robí judo. Syn posilka, bicykel, beh. Manzel chce aj pred tréningom bielkoviny a ešte aj veceru po tréningu bielkoviny. Takže stále iba vymýšľam, čo uvariť…. U nás kvantá tvarohov, cottage, vajíčka, tuniak, ryby, kuracie, morčacie…

barborienka2001
Včera o 15:43
@anonym_6fd3d8

@barborienka2001 a ké teda len na stravu das 1400€, tak asi nemáte prijem 2000€. Stačí sa znormalnit a okresat výdavky. Ale ty si presne ten typ, ktorý keď "na to ma" tak tu bude vyplakavat, aké je všetko drahé.

@anonym_6fd3d8 zarábali sme menej a nestačilo nam to preto sme museli zväčšiť príjem proste každý druhý deň ide skoro 100 eur na nákup ja neviem či veľa jeme alebo čo ale proste takto nam to vychádza

anonym_0e658e
Včera o 15:47
@oriesocek

@anonym_0e658e toto poznám veľmi dobre, manzel robí judo. Syn posilka, bicykel, beh. Manzel chce aj pred tréningom bielkoviny a ešte aj veceru po tréningu bielkoviny. Takže stále iba vymýšľam, čo uvariť…. U nás kvantá tvarohov, cottage, vajíčka, tuniak, ryby, kuracie, morčacie…

@oriesocek to som rada, lebo už si pripadám divná, že stále iba ja rozmýšľam čo uvariť, co jesť, kto čo chce nech to je aj výživné, nech nepriberiem.V poslednej dobe mám pocit, že sa môj deň točí okolo jedla🙂zohrievane viac dni nechceme max mäso na šťave.Niekedy by som chcela rodinu, ktorá si dá na večeru parky, pomazánku a je kľud.U nás detto tvaroh, vajcia, mäso, sunky, syry najmenej náročný je muž od svokry bol zvyknutý byť nenáročný ona sa s nimi nepiplala🤣

anonym_9c5af5
Včera o 16:28
@barborienka2001

@anonym_6fd3d8 zarábali sme menej a nestačilo nam to preto sme museli zväčšiť príjem proste každý druhý deň ide skoro 100 eur na nákup ja neviem či veľa jeme alebo čo ale proste takto nam to vychádza

@barborienka2001 koľko vás je doma keď máš také výdavky že ká 2 dni / 100€?

barborienka2001
Včera o 18:08
@anonym_9c5af5

@barborienka2001 koľko vás je doma keď máš také výdavky že ká 2 dni / 100€?

@anonym_9c5af5 my sme traja dospelý a jedno dieťa 2 a pol roka ..objednavame cez wolt z Billy plus v Tom je aj toaletný veľa chodíme na wc 😂😂😂😂