Nedostatok peňazí pri rastúcich cenách
Ahojte. Ako zvladate tie,co nemate vytvorenu financnu rezervu,mate menej penazi alebo ta rezerva je nedostatocna? Momentalne vidim a citim,ze vsetko ide cenovo hore a mam celkom paniku,ze proste,tych penazi vela nie je. Prosim,tie co ste finacne gramotne,ktore maju manzela s platom 3000+,pracu s platom 3000+ a co dostali vsetko od rodicov,nekomentovat. Neviete pozadie nasej historie,snazime sa makat ma sebe,nejde to lahko.
A čo hovoríte na to že som taký chudobný (rozumej finančne nezodpovedný) že výplata je až o dva týždne, ja už nemám ani 30€ ale chcem zaplatiť 7€ za voyo aby som mohol pozerať seriál? Som normálny?
Jedna jediná vec mi naháňa hrôzu, keď sa rodičia spýtajú koľko mám peňazí. Odpoveď by sa im nepáčila vzhladom na to že už od 1.1. mám stabilné zamestnanie a neušetril som ani cent.
Aj keď viem že medzi chudobou a nezodpovednosťou je rozdieľ, ale výsledok je rovnaký. Ani chudobný ani nezodpovedný nemajú peniaze. Chudobný preto, že ich nikdy nemal, a nezodpovedný preto že ich stále minie. Tak pre mňa to rozdiel neni lebo výsledok je dôležitý že nemá ani ten ani ten.
Viete ako pri balení žien že muž č.1 sedí doma a kašle na to, muž č.2 ide na všetky zoznamky, ide na diskotéky, akcie všade kde sa dá spoznať, ale každá ho odmietne. Takže výsledok? Nemá ani ten ani ten.
Aj keď viem že medzi chudobou a nezodpovednosťou je rozdieľ, ale výsledok je rovnaký. Ani chudobný ani nezodpovedný nemajú peniaze. Chudobný preto, že ich nikdy nemal, a nezodpovedný preto že ich stále minie. Tak pre mňa to rozdiel neni lebo výsledok je dôležitý že nemá ani ten ani ten.
Viete ako pri balení žien že muž č.1 sedí doma a kašle na to, muž č.2 ide na všetky zoznamky, ide na diskotéky, akcie všade kde sa dá spoznať, ale každá ho odmietne. Takže výsledok? Nemá ani ten ani ten.
@unbeholfen ty nemas ziadny ciel a plany??Co ti brani v tom nad tym rozmyslat a potom ich aj naplnit.Skus sa trochu zamysliet a naozaj si poloz otazku:Kde sa vidim o rok,o 2,ci 5.
Vies ja som vzdy kazdy rok zaviedla zosit a tam som si pisala plany,sny,prijmy a vydaje.
Bola naozaj sranda najst zosit z roku 2016 napr.a vsetky sny a plany boli splnene.
@unbeholfen ty nemas ziadny ciel a plany??Co ti brani v tom nad tym rozmyslat a potom ich aj naplnit.Skus sa trochu zamysliet a naozaj si poloz otazku:Kde sa vidim o rok,o 2,ci 5.
Vies ja som vzdy kazdy rok zaviedla zosit a tam som si pisala plany,sny,prijmy a vydaje.
Bola naozaj sranda najst zosit z roku 2016 napr.a vsetky sny a plany boli splnene.
@anonym_19fcc2 mám, dopozerať seriál Oteckovia do konca a prežierať sa.
Ja keby som mal taký zošit tak by neboli splnené ani túžby z roku 2010…
Bráni mi v tom (vlastne vo všetkom) sebadisciplína. Ja už som niekoľkokrát začínal s písaním výdavkov, sporením, cvičením, chudnutím, učením sa… Samozrejme nič z toho nevydržalo dlhšie ako týždeň.
@anonym_19fcc2 mám, dopozerať seriál Oteckovia do konca a prežierať sa.
Ja keby som mal taký zošit tak by neboli splnené ani túžby z roku 2010…
Bráni mi v tom (vlastne vo všetkom) sebadisciplína. Ja už som niekoľkokrát začínal s písaním výdavkov, sporením, cvičením, chudnutím, učením sa… Samozrejme nič z toho nevydržalo dlhšie ako týždeň.
@unbeholfen tak zacni znova a znova,ja si tiez zosit zalozim na zaciatku roka,januar ma to drzi a potom ma to uz nebavi,ked clovek ide xy krat do mesta za den.Alebo zacnem znova o 3m zase na mesiac.
Tak to nevzdavaj,aj fajciarom pokus prestat vyjde na xyty krat.Ale pridu do bodu ked to uz daju.
Zmen aj zmyslanie celkovo.
@unbeholfen tak zacni znova a znova,ja si tiez zosit zalozim na zaciatku roka,januar ma to drzi a potom ma to uz nebavi,ked clovek ide xy krat do mesta za den.Alebo zacnem znova o 3m zase na mesiac.
Tak to nevzdavaj,aj fajciarom pokus prestat vyjde na xyty krat.Ale pridu do bodu ked to uz daju.
Zmen aj zmyslanie celkovo.
@anonym_19fcc2 s chudnutím som to tak mal, parkrát sa podarilo a potom jojo efekt a všetko sa vrátilo. Výsledne mám viac kíl ako pred celým chudnutím.
@anonym_autor ja som si nevsimla ze by nieco zdrazelo, naopak:
-potraviny rapidne zlacneli, dnes kupim 1,5x toho co pred 3 mesiacmi
-i najmy zlacneli, poodchazali totiz ludia do zahranicia a Volvo tiez berie ludi do Kosic
-poistky rovnako zlacneli, teraz sa predhanaju kto z koho(k prikladu PZP)
-nehnutelnosti rovnako, znamy realitak mi povedal ze ludia ktory maju peniaze maju moc
-lieky lacne ako nikdy
Dnes sa da v pohode vyzit z 1000€ cisteho, len ty ktory piju, fajcia, kupuju si drahe hry, obzieraju sa, vyvazaju taxikom, nevedia si uvarit, beru drogy a gambluju stonaju, ich chyba.
Este jedna vec, zeny a muzi vzdy je lahsie kupit kondom alebo tabletku po ako tu potom vyplakavat s deckom v ruke a nie cirkev vam ho nenachova, maximalne tak miništranta poškrabe farár za uchom...
@anonym_66d70d Lieky lacné ako nikdy? To si fakt robíš srandu?
@anonym_66d70d Lieky lacné ako nikdy? To si fakt robíš srandu?
@katkati objednavame u lekara na predpis jeden liek ale to je extrem.V 1 lekrani dr.max,ze 76eur a v 2hej vasa lekaren 36eur.Ten isty liek,tie iste krabicky,rovnaky pocet ks.Sme nechapali ten rozdiel,a to naozaj.
Ja napíšem môj obľúbený spôsob šetrenia - vernostné programy. Zbieram body, vymieňam ich za zľavy, prípadne využívam kupóny na 1+1 alebo nejaké zľavy. Chodím stále nakupovať do Kauflandu, DMky a pod. takže sa mi to veľmi oplatí. Napríklad, keď potrebujem prací gél, kúpim ten, kde dostanem 25 násobne body v DM a budúci nákup mám hneď zľavu. Nehovorím, že je to život-meniaca aktivita, ale veľa krát ma poteší nejaká zľava, prípadne darčeky k nákupu (napríklad z DMky mám zadarmo výborný uterák, ktorý konečne obopne celé moje dlhé vlasy v turbane). Takisto v Dr Max mám nejaké zľavy každý mesiac, samozrejme využijem, len keď potrebujeme. Kupóny a zľavy nemajú byť ďalším podnetom na zbytočný nákup, vtedy sa efekt vytráca 😀
@anonym_autor mi sa mame fajne. obaja robime v dzobe a mame nebankovku. Davame pozicki. Mozes na tom super zarobit. Stacil nam kalulator, blok pero alebo cruska, a vlcaka mame z utulka. Kazdy mesac mame ale 9 000 na ruku dvaja.
@anonym_autor mi sa mame fajne. obaja robime v dzobe a mame nebankovku. Davame pozicki. Mozes na tom super zarobit. Stacil nam kalulator, blok pero alebo cruska, a vlcaka mame z utulka. Kazdy mesac mame ale 9 000 na ruku dvaja.
@anonym_6c2d98 aký úrok dávaš a čo s neplatičmi čo nemajú z čoho vrátiť?
@anonym_6c2d98 aký úrok dávaš a čo s neplatičmi čo nemajú z čoho vrátiť?
@anonym_c3888c urok normalka 25% lachko sa to pocita. A preto mame vlcaka nera.
@anonym_autor my sme obaja s manželkou ZŤP, ID. dve deti maličké. pracujem len ja. učím na VŠ. Rozumne míňame, šetríme, investujeme. je pravda, že doba je ťažká, ale zaklad je neminať na kraviny typu cigarety či alkohol. varíme si doma (cca 450€ mesačne/2 dospeli+2 deti).
Dig šun plná igelitka plechovek a len 4,05€ som zarobil. More potrebujem lóve. Pri kontajneri je vyhodená kancelárska stolička, práve idem tam s náradím, že odmontujem z nej kovové časti. Speňažím železo. Potrebujem lóve more.
Dig šun plná igelitka plechovek a len 4,05€ som zarobil. More potrebujem lóve. Pri kontajneri je vyhodená kancelárska stolička, práve idem tam s náradím, že odmontujem z nej kovové časti. Speňažím železo. Potrebujem lóve more.
@unbeholfen tvoje tliachaniny nikoho nezaujímajú.
@unbeholfen tvoje tliachaniny nikoho nezaujímajú.
@anonym_cfb0a4 ale tak potrebujem penáze more. Nemám lóve. Ja slušne diskutujem. Taká je drahota že jedna mzda nestačí aby som sa celý mesác najedel.
@anonym_cfb0a4 ale tak potrebujem penáze more. Nemám lóve. Ja slušne diskutujem. Taká je drahota že jedna mzda nestačí aby som sa celý mesác najedel.
@unbeholfen tu presne vidno tvoju inteligenciu chvíľku sa dokážeš pretvárovať a potom zase keď nemáš na žranie tak sa takto opustíš no hrôza...
@unbeholfen tu presne vidno tvoju inteligenciu chvíľku sa dokážeš pretvárovať a potom zase keď nemáš na žranie tak sa takto opustíš no hrôza...
@anonym_a79639 lebo tak to je. Kým sú peniaze tak je pohodička, ale leď niesu tak uz je zle leno psychika nebydrží. Už sú návyky že si kupujem žranicu, a proste sa cítim zle keď viem že si nemôžem v pohodičke na stanici kupovať jedlo cestou do/z roboty, ale musím pochodiť koše, nájsť aspoň tolko (Z)-tiek aby som mal na najlacnejšie párky, a potom si ich uvariť. Že 4 dni bez coly. Tí čo sú závislí vedia. Predstavte si 4 dni bez cigariet, alebo bez alkoholu…
@anonym_a79639 lebo tak to je. Kým sú peniaze tak je pohodička, ale leď niesu tak uz je zle leno psychika nebydrží. Už sú návyky že si kupujem žranicu, a proste sa cítim zle keď viem že si nemôžem v pohodičke na stanici kupovať jedlo cestou do/z roboty, ale musím pochodiť koše, nájsť aspoň tolko (Z)-tiek aby som mal na najlacnejšie párky, a potom si ich uvariť. Že 4 dni bez coly. Tí čo sú závislí vedia. Predstavte si 4 dni bez cigariet, alebo bez alkoholu…
@unbeholfen aspon,ze to minas na jedlo.Aj ked nezdrave,vela ludi takto zijucich prepadne alkoholizmu,gemblerstvu,lebo chcu ,,,,rychlo,,,, zarobit,alebo pod vlyvom zabudnut na taky zivot aky vedu.Ty sa pasujes s osudom k dalsej vyplate.Snazis sa chodit do prace,aj na toto zavislaci casom zabudnu,dostanu vypoved a este viac prepadnu zufalstvu.Ty sa drzis stale nad vecou.
Ked zmenis navyky v nakupovani budes na tom lepsie.
@unbeholfen aspon,ze to minas na jedlo.Aj ked nezdrave,vela ludi takto zijucich prepadne alkoholizmu,gemblerstvu,lebo chcu ,,,,rychlo,,,, zarobit,alebo pod vlyvom zabudnut na taky zivot aky vedu.Ty sa pasujes s osudom k dalsej vyplate.Snazis sa chodit do prace,aj na toto zavislaci casom zabudnu,dostanu vypoved a este viac prepadnu zufalstvu.Ty sa drzis stale nad vecou.
Ked zmenis navyky v nakupovani budes na tom lepsie.
@anonym_19fcc2 veď aj ja pri jedle zabúdam na taký život aký mám… Teraz presne v tomto momente ani nemusím vystúpiť z vlaku na Vinohradoch lebo nemám na to dôvod. Môžem sa odviesť až na hlavnú stanicu a tam len prestúpim do druhého vlaku čo ma odvezie priamo na stanicu Nové Mesto (vedľa kuchajdy) a môžem rovno nakráčať do zamestnania. Keby som mal peniaze tak vystúpim na vinohradoch a buď idem električkou na Riazanskú a tam nakúpim v Terne, potom 50-kou autobusom pokračujem na Vajnorskú, tam si dám vývar. Potom električkou pokračujem k stanici Nové Mesto. Druhá varianta by bola že pešo prejdem nadchod nad stanicou Predmestie, idem na Nobelovu tam nakúpim v Terne, potom vedľa idem do vietnamskej reštaurácie sa najesť, a potom 51-kou autobusom idem na Kuchajdu.
@anonym_19fcc2 veď aj ja pri jedle zabúdam na taký život aký mám… Teraz presne v tomto momente ani nemusím vystúpiť z vlaku na Vinohradoch lebo nemám na to dôvod. Môžem sa odviesť až na hlavnú stanicu a tam len prestúpim do druhého vlaku čo ma odvezie priamo na stanicu Nové Mesto (vedľa kuchajdy) a môžem rovno nakráčať do zamestnania. Keby som mal peniaze tak vystúpim na vinohradoch a buď idem električkou na Riazanskú a tam nakúpim v Terne, potom 50-kou autobusom pokračujem na Vajnorskú, tam si dám vývar. Potom električkou pokračujem k stanici Nové Mesto. Druhá varianta by bola že pešo prejdem nadchod nad stanicou Predmestie, idem na Nobelovu tam nakúpim v Terne, potom vedľa idem do vietnamskej reštaurácie sa najesť, a potom 51-kou autobusom idem na Kuchajdu.
@unbeholfen a ty nie si z galanty? Ci dochadzas denne z galanty do ba do prace?
Takže vlastne tým že nemám peniaze odpadne mi kopa starostí. Môžem cestovať priamo, môžem dlhšie spať lebo si nemusím robiť časovú rezervu na kebab cestou na stanicu, a môžem ísť neskorším spojom lebo nemusím byť v Bratislave o hodinu skôr aby som pred šichtou ešte obehával gastroprevádzky. Doma mi odpadne cesta do obchodu. Takže v podstate bez peňazí, môžem ísť rovno do postele a prespať celý voľný čas, lebo bež peňazí a jedenia život nemá zmysel.
@unbeholfen a ty nie si z galanty? Ci dochadzas denne z galanty do ba do prace?
@anonym_bff8a1 dochádzam z Galanty do Bratislavy denne. Program je takýto:
1. Keď mám peniaze vyrážam na skorší vlak a s väčšou časovou rezervou lebo v Galante cestou na stanicu idem na kebeb. Potom keď dorazím do Bratislavy tak platia tie dve varianty ako v príspevku vyššie.
2. Keď nemám peniaze, idem na neskorší spoj, bez časovej rezervy lebo idem z domu rovno na stanicu, a v Bratislave idem rovno zo stanice do práce. Je to jednoduchšie lebo na hlavnej stanici len prestúpim na druhý vlak idúci do Dunajaskej Stredy a ten ma odvezie rovno na Nové Mesto.
Teoreticky by som mohol nakúpiť iba v stánkoch na peróne čo sú. Ale pri prestupoch sú len 5 minutové casové rezervy. To nieje určené na to aby človek stihol ešte aj vyžierať bufety počas presunu z jedného nástupišťa na druhé.
Takže čaká ma 3 dňový pôst. A ako súvisí pôst s touto témou? Takto: Je taká drahota že muda nestačí na to aby som sa celý mesiac prežieral, tak kvôli tomu musím pôstiť každý mesiac týždeň pred výplatou. Keby boli ceny napríklad také ako boli pred 20 rokmi, ale mzdy ako teraz, tak by som vyšiel z týchto peňazí.
Takže čaká ma 3 dňový pôst. A ako súvisí pôst s touto témou? Takto: Je taká drahota že muda nestačí na to aby som sa celý mesiac prežieral, tak kvôli tomu musím pôstiť každý mesiac týždeň pred výplatou. Keby boli ceny napríklad také ako boli pred 20 rokmi, ale mzdy ako teraz, tak by som vyšiel z týchto peňazí.
@unbeholfen ty toho vela prezeres. Miesto tych vyzieraciek by si si mal kupit jedno poriadne teple jedlo denne a na ranajky a vecere si domov kupit nieco lacnejsie: chlieb, maslo, sunku, zeleninu. Na ranajky jogurt a rozok nejaky. Vydrzal by si cely mesiac, len to mas zle rozvrhnute.
@unbeholfen Nechápem tvoje spôsoby žitia. Prečo si po výplate nenakúpiš potraviny domov a nevaríš si sám? Miesto toho radšej polku mesiaca zbieraš šrot a plechovky, aby si mal na kebab. A potom tu plačeš prečo nie si pre ženy atraktívny. No prečo?
@unbeholfen tento mesiac,len 3dni.Tak to sa lepsis,skus kupovat toho menej a este ti zostane aj v den vyplaty,vtedy si kup aj 2 kebaby.Ked toto takto das.
@unbeholfen ty toho vela prezeres. Miesto tych vyzieraciek by si si mal kupit jedno poriadne teple jedlo denne a na ranajky a vecere si domov kupit nieco lacnejsie: chlieb, maslo, sunku, zeleninu. Na ranajky jogurt a rozok nejaky. Vydrzal by si cely mesiac, len to mas zle rozvrhnute.
@anonym_bff8a1 cca 600€ by na to bolo k dispozícii. Stačilo by?
@unbeholfen Nechápem tvoje spôsoby žitia. Prečo si po výplate nenakúpiš potraviny domov a nevaríš si sám? Miesto toho radšej polku mesiaca zbieraš šrot a plechovky, aby si mal na kebab. A potom tu plačeš prečo nie si pre ženy atraktívny. No prečo?
@anonym_347e48 skôr sa bavme o tom prečo je kebab taký drahý.

Ja ked si tento mesiac spocitam vsetko vyjde mi cislo 5000eur,je v tom este velkonocny nakup tak 150eur,detom treba dat za sibacku,tak do buduceho stvrtka,do vyplaty tych 300eur dalsich pojde.
Ale my vieme presne,kde sme ich minuly.