Nemáme pniaze na výživné a na domácnosť. Čo robiť?
Milé mamičky,nájde sa tu niekto, kto mi poradí?Moja rodina sa ocitla v pekelnej situácii.Žijem s priateľom v starom,nedorekonštruovanom rodinnom dome,na kt. priateľ platí hypotéku.Ja mám syna z prvého manželstva a on dcérku,na ktorú pravidelne platí už 17 rokov výživné.Spolu máme takmer dvojročnú dcérku.Žijeme v usporiadanom zväzku,len tápame po ekonomickej stránke.Priateľ je zamestnaný,jeho plat ide celý na hypotéku a na výživné pre dcérku z prvého manželstva.Ja poberám len rodičovský príspevok, z toho hradím všetky náklady na energie a domácnosť,stravu,hygienu a všetko kolo toho,zabezpečujem potreby oboch detí.Na svojho syna dostávam náhradné výživné v len zákonnej výške.Naše prijímu sú nižšie ako všetky účty.Zadlžení sme až po končeky vlasov.Nezvládame to,tak nám pomáhajú moji rodičia.Priateľ platil výživné 66€ a v čase môjho tehotenstva súd vyhovel jeho ex a zvýšil výživné na 132€.Jeho zárobok je cca400€.Môj syn študuje mimo domova,takže sme mu museli zrušiť internát a stravovanie.Prestala som mu uhrádzať mesačnú zálohu na stužkovú.Nevychádzalo nám to.Kôli škole ostal bývať u mojich rodičov,ktorý sa vlastne oň starajú.Je mi hrozne, keď myslím na to,že ho vidím len 1-2x do mesiaca a nemôžem mu dať ani 10€ vreckového.Viem,že výživné stojí pred akýmikoľvek hypotékami,ale bývať niekde musíme.Priateľovi uhrádzať aj hypotéku aj výživné nejde,nevychádza mu to,tak veľakrát jeho výživné zaplatím ja z rodičovskej pomoci.Podali sme návrh na zníženie výživného,nakoľko sa nám narodila dcérka,aby sa aspoň čiastočne mohol podieľať na zabezpečovaní aj jej potrieb.Zamietli to.Už sme premýšľali,že ja sama podám návrh na výživné. Čo ma však najviac bolí je,že ja svoje deti ukracujem o to čo mohli dostať a dávam jeho ex, ktorá si dva krát do roka ide na dovolenku bez dcéry,z posledného exekučného konania si kúpila auto,teraz mení nábytok...nezávidím jej to,len v tom vidím obrovskú nespravodlivosť voči našej spoločnej dcére a aj môjmu synovi.Vie mi niekto niečo poradiť?Má zmysel žiadať výživné,keď sa tým asi problém nevyrieši?Peniaze by som mal súdom priznané ale v skutočnosti by som ich aj tak musela oželieť,aby sme sa vyhli ďalšej možnej exekúcii.
Tuším sa tu každá diskusia zvrtne na osočovanie, urážanie a vyvyšovanie sa nad ostatných. To sme my, národ slovenský.
Patrím tiež do skupiny rozvedených žien, bývalý manžel platí na malú (12 r.) 65,- € mesačne (nič navyše), s dcérou chodíme na lyžovačky, letné dovolenky, škola v prírode, letný tábor. Po súdoch sa mi behať nechce a dohadovať sa s ex je strata síl. Pre jeho celú rodinu som teraz tá najväčšia pi.a, lebo som sa rozviedla. Neriešim to. Mám zdravú dcéru, ktorá je v puberte. Vždy si poviem, že koľko detí je na tom tak zle, že i napriek tomu, že žijú v kompletnej rodine, nemôžu si dovoliť ani 1/2 polovicu. Bohužiaľ život je taký.
Na druhej strane poznám pár žien, ktoré výživné určené pre dieťa (165,- € mesačne) použijú na splácanie leasingu, nákup topánok, kozmetiky, a blá blá blá. Dieťa chodí oblečené ako od kontajnera, špinavé, dotrhané, malé oblečenie a vďaka "záujmu" matky odchované na polotovaroch bez žiadnych koníčkov a záujmov.
Takže tu vznikajú 2 skupiny (samozrejme obrazne) :
1 - otec, čo neplatí výživné alebo veľmi málo (aj v skutočnosti, aj podľa názoru bývalej)
2 - matky, ktoré používajú dieťa na vydieranie a bude sa im vždy máliť
Ľudia sme rôzni, a mnohí si svoju zlosť alebo svoj neúspech vylievajú na ľudoch, ktorí za to nemôžu, dokonca na tých ktorých sa to netýka.
@lady511 júúúj, ja takýchto ľudí neriešim...ja nemám čo skrývať...ak niečo píšem, tak je to pravda...nikoho neohováram, nikomu nenadávam...ja mám svedomíčko čisté...a je mi fuk, či ma tu niekto pozná alebo nie...tie otázniky som pridala, lebo už sa mi nechce každému písať, že príspevok je neaktuálny a je to za nami...to je tým, že každý si prečíta len prvý príspevok autora, pár komentov na 1.strane a potom už píše na poslednú stranu...nik to nečíta celé, aby bol v obraze...🙂
nechapem preco sa zas otvorila tato diskusia ked uz nie je aktualna.
@izabelkas tak či onak,,aj som bola tiež velmi zranená a sklamana mužom ale čo etraz budem o všetkých hovorit že su sviniari .. k..., chudáci atd? to si len svoj charakter paradne ponížim,,,mne stačí že si to myslím,,ale nie o všetkých ,,ale moje názory a pocity a moj hnev si nechám pre seba ale ako čítam,,on tu píše (na iných forach) o svojej ex ako o flandre atd..proste NO COMENT 😖
@izabelkas ale toto bolo dost aj na mna tak akože aby sa tu niaky ubožiak o ženach ktoré su na materskej vyjadroval "že si tu sedíme na vyholených p...) to je akože dost silna káva,,,ako mna len tak niečo nevytočí,,ale zase si nemusí riešit svoje komplexy týmto sposobom..však treba napísat adminke aby ho niako blokla kedže sa v každej teme takto vyjadruje 🤐

@mima1722 ved ja som nepisala, ze jej za vyse 100e kupujem oblecenie kazdy mesiac! K eby si citala pozornejsie, tak som pisala, ze dcera vyrastla a bolo jej treba v mesiaci april vynovit satnik a vymenovala som, co vsetko som za tu sumu kupila. Pozri si to - mne sa to opat pisat nechce - a sama uznaj, ci to bola prehnana suma. Aj teraz v maji jej musim nejake veci dokupit....a ta suma na oblecenie teda nie je konecna. ALE co som chcela ty povedat je to, ze na dieta sa mi suma, uvedena jednym diskutujucim - tusim to bolo 130e, naozaj nezdala prehanana. Ano, nie kazdy mesiac sa kupuje oblecenie a nie vzdy v takej sume. ALe napr. na konci skolskeho roka treba skolakovi zaplatit vylet, kvety pani ucitelkam a blizia sa prazdniny. Uz teraz ti mozem napisat, ze dcera pojde do 3 dennych taborov, ktore stoja 63+89+95 euro. To je 247euro, ak dobre pocitam a terba to zaplatit do polovice juna. Preco do taborov? A kam ju mam v lete dat? Tolko dovolenky nemam, do rpace ju vziat nesmiem a toto su iba 3 tyzdne z 2 mesacnych prazdnin.... nemame starych rodicov ani nikoho z rodiny, kto by sa o nu postaral..... 3 tyzdne mam dovolenku z prace a zvysne 2 tyzdne este musim poriesit..... ked skoncia prazdniny a zacne skola, opat velke vydavky - tak napr. len ZRPS bolo u nas 30euro a este k tomu triedny fond (tusim 15 alebo 20 euro), niektore ucebnice sa kupuju, treba zosity, obaly, farbicky atd., vybava na telesnu aj prezuvky, zaplatit kruzky....opat je to suma nad 100e. Chapes, co som tym chcela povedat? Ze tie vydavky na dieta su sustavne a ze hoci napr. oblecenie kupujem narazovo 1-2x do roka, v ostatne mesiace su proste dalsie vydavky... urcite sa to lisi podla veku dietata a viem, ze niektorej mamine by aj 500e na mesiac na dieta bolo malo. Ale podla mna suma, tusim 130e na mesiac ako alimenty VOBEC nebola prehnana, skor absolutne adekvatna.