Neviem, koľko manžel zarába
Ahojte,
Dievcata, ktore mate manzelov/partnerov zivnostnikov, ako vam oznamuju kolko zarobili? Moj mi to sam od seba nepovie, netusim kolko nosi domov. Zle sa nemame, tak viem, ze zaraba slusne. Len ako sa s nim o tom rozpravat? Je mi blbe sa pytat vzdy, ked pride domov.
Vdaka🙂)
Len aby sa ti nestalo po par rokoch ze zistis ze ty platis polovicu co je nakoniec vsetko
Ja v tom nevidim nic zle spytat sa "ze drahy ako sme na tom s financiami".my mame oddelene ucty ale o peniazoch sa rozpravame. Nemusis sa citit ako stihacka kvoli tomu.
@junovedievca suhlasim. Kazdemu vyhovuje ine nastavenie, nie je spravna odpoved na pocet uctov, niekto ma jeden spolocny, niekto dva oddelene, moze byt aj 10 ked ratame sporiace a ine fin.produkty. O to nejde. Ide o to, ze ju to zaujima, chcela by mat tu info, kolko zarabaju, ale je jej to neprijemne, uz to raz skusila, nepochodila. Este sa aj boji, ze nakoniec bude on jej vydavky dozorovat. Problem prameni uz niekde v zarodku komunikacie a uprimnosti vo vztahu, financny aspekt sa na to len nabalil.
My napr. nemame spolocny ucet, kazdy mame tie, ktore sme mali pred manzelstvom. A ja mam kartu aj od jeho uctu. Mame dve deti, bola som na MD, RD takze polku vyplaty mi hned posielal (z mojho uctu stahuju splatky) a kartu som mala na pouzitie hocikedy som potrebovala. Uplne bezne u nas, ze v den vyplaty si napiseme, ze uz mi pipla vyplata tolko a tolko, nemusime sa navzajom nic vypytovat. Potom ked odide platba, tak automaticky "dnes odislo toto a toto", "dnes som zaplatil toto, takze to mame vybavene" a podobne. A to je fakt automatika, nikto z nas nebaziruje na peniazoch, toto na polku tamto napolku, proste to vzdy vyplynie zo situacie a niekto vytiahne penazenku a plati. A tak to bolo aj predtym ako sme sa vzali a mali sme deti. Ked pocitame tak vzdy scitavame moju vyplatu a jeho vyplatu a z toho vsetky ucty, skolka, jasle a kolko NAM zostane... a uplna normalka je, ze sa bavime o tom ze "toto by som si chcela kupit", "toto som pozral ze by som to kupil", proste konstatovanie a diskusia, povieme si nazor na danu vec, ziadne pytanie si dovolenia a podobne, ani jeden z nas to tak nevnima. Este sme si nikdy nic navzajom nezakazali, ze nemozes si kupit. Sme spolu 12 rokov, mali sme penazi aj menej aj viac, ale nikdy to u nas nebol dovod hadok, nikto z nas nema dlhy o ktorych druhy nevie, mame uplny prehlad o financiach len preto, aby sme proste obaja vedeli na com sme a co si mozeme a nemozeme planovat. Ked nam pride 150 eurovy nedoplatok, tak nas to nezaskoci, ze hups ja nemam, mas ty? Delenie penazi v manzelstve (ci su v nom deti alebo nie) je podla mna dost odveci. Naco ste sa brali, ked chcete zit kazdy svoje...
@mrkvicka060 delime len hypo, ostatne ucty platim ja a on financuje veci na dome (co su niekolko nasobne vyssie polozky ako ucty). ostatne vobec neriesime ako potraviny, ale drogeriu si riesi uz kazdy sam (alebo ked vidim, ze pojde na nakup popri robote, tak mi kupi drogeriu, ked potrebujem a naopak), konicky, napr. ked sme na dovolenke plati vsetko stale muz, samozrejme, ze riesime spolu ucty a ked pridu nedoplatky/preplatky. V tom komunikujeme, len neviem kolko a kedy zarobi. Kedze momentalne nepotrebujem jeho peniaze, tak ma to nejako nezaujimalo. Len ked tatko mi zacal o tom rozpravat, ako to maju s maminou (tak ako vy popisujete), potom tu som citala, ze porad muzi davaju hned zenam cely svoj plat a pod, tak mi cervik vrta v hlave a diskutujem o tom. Ale poznam svojho manzela, ze je to dobrak od kosti a mega starostlivy, tak take scenare, ake tu niektore vypisuju si neviem predstavit az mi to je skor vtipne🙂
@maminuska u nás je to tiež otvorená zóna, prístup k účtu mám, prehľad mám ale jednoducho nepotrebujem vedieť každý mesiac, koľko ostalo po vyplatení všetkých potrebných vecí. Keby som to vedieť potrebovala, opýtam sa, pozriem sa. To je všetko 😉
Všetko je o tom, ako ktorej rodine vyhovuje. Neexistuje presný návod, v ničom. Niektoré potrebujú celú mužovu výplatu, niekde hospodária ženy, niektoré musia mať prehľad, niekomu stačí vedieť približný obrat a výdavky, tak kľud 🙂. Mne by spoločný účet nevyhovoval napríklad. Ak ste spokojné tak ako to máte, tak majte. Keď budem zarábať, zase si to inak nastavíme, aby nám to vyhovovalo 😉.
Mne by zase to,ze mi nepovie kolko zaraba bolo take ze mi nedoveruje alebo sa boji ze to niekde vytaram ked ako hovoris dostava € na ruku,poznam taku rodinu ze ona nema tusenia kolko chlap zarobi,ja by som chcela vediet na com sme
Teraz mimo autorky.
V miestnom obchode som stretávala jeden manželský pár. Pred pokladňou dokonalý vzťah, pri pokladni sa hádali čo si kto dal do košíka, a spoločné delili. Ale ľudia na CENTY. Pochopíte to ? 😂😂😂 Teraz sa už na tom bavím, ale keď som stála za nimi a oni tam zdrzovali kvôli centom mala som im chuť to doplatiť ja
@nikyball ano, poznala som aj taky par, kde si ratali cigarety-ze ty mi dlzis 21ks a ja si teraz od teba zoberiem, tak uz len 20ks...uz nastastie nie su spolu
@nikyball ja som zas teraz nedávno zažila mladý pár. Prišlo k plateniu a on ostal stáť, že nemá peňaženku. Ona na neho, že veď keď išli z auta ešte sa ho pýtala či ju má a on stál ako taký trkvas. Jasne bolo vidno, že nechce platiť. Neviem nakoniec ako to dopadlo, išiel po peňaženku, no dotyčná to tam riešila či to vie zaplatiť cez telefon. Akože bolo to vcelku trápne 🙄
@majkeel dakujem🙏🏻 Tak nejako to vnimam aj ja.
Podľa mňa, keď budem znova zarábať, budeme to mať ako autorka príspevku. Rozdeliť si rozumne povinné platby a zvyšok už nejak za chodu, ale nie sa mesačne pýtať, kto koľko má, alebo spoločný účet. Som s mužom 14 rokov, zažili sme rôzne finančné situácie, študentské časy, prvé bývanie, deti, keď som mala ja a on nie, keď sme mali obaja, keď som na rodičovskom.. a vždy sme sa dohodli nejako, nikdy sme sa za peniaze nehádali, nebola to téma číslo jedna, ale ani tabu téma. Ale to zase neznamená, že nepovažujeme všetko za spoločné, rodinné. Vždy platí ten, kto má, kto prvý vytiahne kartu napríklad pri pokladni, zo svojho účtu 😉. Je to asi aj dôvere a porozumení vo vzťahu. A načo sme sa brali? Z lásky a nie preto, aby som mala prístup k mužovmu účtu a jeho peniaze považovala za svoje 😉.
Autorke: Poviem na rovinu a bez servitky, dnes je svet o o.ebavani. Vsade. Aj vo vztahoch. Hlavne vo vztahoch, lebo v nich clovek prezije vacsinu svojho zivota. Preto, neo.ebavaj druhych, lebo na starobu zostanes sama. A zaroven sa nenechaj o.yebat, aby si nebola za hlupu. A budes mat fajn zivot. 🙂
Chlap ako silnejsi ma platit 60-65% spolocnych vydavkov, plus ta ma pozyvat, aj trocha rozmaznavat ... Ty zaplat 35-40% spolocnych vydavkov a tych 10-15% si odkladaj cely zivot niekam nabok. Iba sebe, to nie je spolocne. Bude bud tebe pre pripad potreby, alebo potom detom.
@lubimmisku jaj, dakujem. Presne takto teraz fungujeme. Dakujem, uz mi to tak nevrta hlavou.❤️
Chápem Ta, ja som v partnerstve nie manželstve 17 r, jedno dieťa a tiež neviem úplne presne a ani ma to nezaujíma a muž detto.Ucty máme každý svoje.Muz mi dá každý mesiac fix na domácnosť, stravu ja k tomu dolozim takú istu sumu a z toho hospodarime.On platí energie.Co si kto kúpi za "svoje" je druhemu jedno, ale nemam chlapa, ktorý by rozhadzoval na hobby, či niekde sa poflakovali včera si išiel kúpiť tenisky cez eshop a zavolal ma čo hovorím pobavilo ma to, lebo robí, na domácnosť mi da, tak asi ich potrebuje načo môj súhlas?
Ja mám celkovo k peniazom a týmto veciam zvláštny vzťah a s väčšinou žien nesúhlasím, ale oni zase nebudú súhlasiť so mnou.
Dôvod prečo som nechcela ísť do manželstva, spoločného účtu mám a nikto ma nepresvedčí o opaku.Ale určite nemám problém sa ho spýtať koľko zarobil pytam sa možno raz ročne či mu plat nezvýšili, ale výpis nevidím, pasku tiež nie mne by to bolo ponizujuce.Za peniaze sme sa nikdy nehádali myslim, že obaja máme mieru a vieme čo chceme a netreba kontrolu, ale za výchovu dieťaťa či iné blbiny pri spolužití sa viem veľmi pohádať.
Možno Ti rezonuje ten rozhovor s otcom, ale každý to má inakšie nie si čudná.
Wtf? Čo je toto za vzťah? Ako normálne,ste zosobášení???
Ja môžem poskytnúť opačný pohľad. Ja som živnostníčka a nemám fixný príjem každý mesiac, ale sem tam spomeniem mužovi, že tento mesiac je horší alebo lepší. Je zvláštne, že tvoj muž nemá potrebu o tom vôbec hovoriť, ani slovkom nespomenúť.. to by ma zarážalo.. ale ak to sem tam povie a ide ti len o to, že nevieš presné sumy, tak by som to nejako neriešila. Ja to tiež nehovorím mužovi, len keď zarobím nejak extra veľa, tak sa "pochválim" :D v každom prípade, ak ti už raz povedal, že jeho plat sa mení a je v rozpätí od x do y, tak to tak ber, spriemeruj si to a máš pokoj. Šak živnostník sám vie, koľko naozaj zarobil v čistom, až v ročnom zúčtovaní ;)
Baby, uz vam tu nejaka ekonomka vysvetlila, ako je to s platom u podnikatelov? Lebo kym toto neviete, tak zbytocna debata. Nie je to take jednoduche, ako ked je niekto zamestnanec.
@benuska713 živíme sa rozvodmi (aj) a sme zvyknutí na určitý štandard, kedze nám teraz jeden príjem vypadol, tak jasne, že sa snažíme kompenzovať to takto 🙂 nebavíme sa o peniazoch, lebo v práci máme určitú taxu, takže obaja vieme +/- koľko zarába ten druhý 🙂
dievcata ja by som takto zit nemohla ze +/- viem ako to s financiami mame navzajom... ved vsak fungujeme spolu jeden pre druheho.. to vnimanie ze sme spolu ale kazdy vlastne zvlast je aspon pre mna "nerodinne"
@maty112 je ine keby mu piplo kazdy mesiac rovnako. Nemam pocit, ze by sme neboli rodina, kedze sme si uz cez nejake nefinancne problemy presli a zvladli ich spolocne.
Ja proste viem, ze na ucty je, odlozene nieco je, pri nakupoch potravin neriesim ich cenu a kupime co chceme, do domu stale nieco pribuda...tak citim, ze je vsetko ok
tak potom je to v poriadku😉
Pre mňa má rodina napríklad iné hodnoty, ako spoločné účty alebo peniaze. Ja by som zase tak nevedela žiť, aspoň teraz, možno sa to časom zmení pri inej finančnej situácii a budeme mať iný systém, ale zatiaľ nám to takto vyhovuje 🙂. Naozaj nepotrebujem vedieť presnú výšku mužovej výplaty, ani si robiť na tie peniaze nárok. Aj tak ich míňa na rodinu a naše potreby 😉
@maty112
Ale zase rozumiem, keď niekto ten prehľad potrebuje mať 🙂
Pokial mate to co potrebujete,plati seky atd.mna by to vobec nezaujimalo kolko zarobi,tak ako sa on nepyta mna,kolko zarobim ja. Mame rozdielne ucty. Tak ja to aj ok a nam to vyhovuje. Mame tiez podelen veci co plati on a co platim ja. Ostatne uz ma fakt nezaujima.

@mondolina vies co, oni sa skaredo rozisli, najprv sli cez mediatora, potom si ona nasla spcialnu pravnicku, lenze on stale nesuhlasil s podpisanim, potom chcel uradne preklady a kraviny, kedze je cudzinec, ona vtedy nemala na to, aby platila, lebo ju nechal s 20€ a rocnym dietatom. Uz ked to chcela dat na sud sa zacal ospravedlnovat, sekal dobrotu, tak sa len dohodli a teraz sa jej to vypomstuje. Ako ja som jej to vravela, ale kazdy si urobi po svojom.