icon

Vadí mužom, keď žena zarába viac ako oni?

30. máj 2026

Ahojte,

poslednú dobu rozmýšľam nad jednou vecou. Zarábam viac ako manžel a hoci mi to nikdy priamo nevyčítal, občas mám pocit, že mu to nie je úplne príjemné.

Najviac si to všímam pri väčších nákupoch alebo keď sa bavíme o peniazoch. Keď navrhnem kúpu niečoho drahšieho, niekedy reaguje podráždene alebo poznámkou v štýle, že ja si to môžem dovoliť. Potom je medzi nami zvláštna atmosféra.

Nejde o to, že by sme mali finančné problémy, skôr mám pocit, že je dotknutý tým, že domov nosím viac peňazí ja.

Vadí podľa vás mužom, keď partnerka zarába viac? Popritom sme sa pred zmenou práce o tom bavili. Nikdy som mu to nevyčítala.

Strana
z2
cyberk
30. máj 2026

Nevadi, tesi sa, ze si mozeme toho viac dovolit. Ale my sme manzelia, tam tie peniaze aj su realne spolocne.

autor
30. máj 2026
@cyberk

Nevadi, tesi sa, ze si mozeme toho viac dovolit. Ale my sme manzelia, tam tie peniaze aj su realne spolocne.

@cyberk Máme jeden účet, nerobíme si nejaké kôpky, že "to je moje" a "to je tvoje".

anonym_3d19cb
30. máj 2026

My zarabame rovnako v hrubom,aj ked v cistom ma viac lebo bonus,ja zase pridavky takze je to aj tak na rovnako a aj tak to ide vsetko na 1 ucet,je to nase spolocne a tak isto by to muz bral keby mam ovela viac ako on.Bol by na mna pysny a hrdy a nie takto reagovat.

cyberk
30. máj 2026
@anonym_autor

@cyberk Máme jeden účet, nerobíme si nejaké kôpky, že "to je moje" a "to je tvoje".

@anonym_autor jeden ucet (ako vidis) nezarucuje, ze mate spolocne peniaze. Namiesto raneneho ega by sa mal snazit viac zarabat, ked ho to tak skrie…

anonym_67befa
30. máj 2026

Môjmu to nevadí. Niekedy zarábal on 3x viac ako ja, dnes ja 3x viac ako on. Sme pár, spolu to ťaháme.

anonym_88db53
30. máj 2026

My zarabame rocne rovnako, ale ja robim na skrateny uvazok, cize sa da povedat, ze zarobim viac ako on. Nevadi mu to, je hrdy, ze ma sikovnu zenu. Peniaze mame spolocne, boli casy, ked zarobil on o 1000€ viac, boli casy, ked nezarobil nic a vsetko som tahala ja.

anonym_c317ce
30. máj 2026

Samozrejme, ze zena moze zarobit v dnesnej dobe kludne viac ako muz. Staci spravne vzdelanie, kontakty, schopnosti. Neznamena to, ze muz je potom nieco menej.
Zalezi, ci to dava potom najavo. Ak ma pocit, ze ked ona zaraba, tak on musi robit, co povie, tak to fungovat nebude z oboch stran. Ona si nebude vazit jeho. On s nou nevydrzi, ak nie je nejaky submisivny trulko.

elzu
30. máj 2026

Kde se porad berou ta zranena chlapska ega?
Ja to proste nechapu, misto, aby se tem chlapům ulevilo, ze vse nelezi na jejich bedrech, ze na ne nikdo nevyvíjí nátlak v dnesni dobe inflace drzet rodinny standart, jeste jsou „zpruzli“ a „urazeni“, kdyz se jejich vlastni zene-partnerce-matce vlastnich deti dari.

At si tvuj chlap vyhleda statistiku, o kolik mene v prumeru vydelavaji zeny oproti muzum, i to, o kolik mensi maji důchody. A at je rad, ze ma doma zenu, ktere se podarilo dostat se na pozici, kde vydelava dobre. Ja ti hrozne fandim! 👍🏻

petamich
30. máj 2026

Mojmu nie 🤷‍♀️ ale z nejakeho dovodu verim, ze chlapom ktori maju vyssie ego ako IQ to vadit moze a vadi.

anonym_eae391
30. máj 2026

@anonym_autor ja mám príjem 1500 a môj muž nepracuje vôbec. Nevadí mu to.

anonym_ff125a
30. máj 2026

@anonym_autor ja osobne by som v takej dynamike zit nechcela a nevedela, ale kazdy sme iny 🙂 v rodine máme 2 také páry a zena s muzom zameta doslovne a muz ma komplexy. V práci mam tiez taky pripad, kde on je totalne zakomplexovany a doma utlacany z toho čo nám hovori.

anonym_ec7928
30. máj 2026

@anonym_autor môjmu to nevadí, ale ex to zrejme vadilo, vždy ma zhadzoval a robil si srandu z mojej prace, lebo ja som bola šéfka v práci v kancelárii a to podľa neho nebola ozajstná práca. Čiže keď je muž zakomplexovaný, tak mu to môže vadiť. Normálny chlap to nerieši, skôr je na svoju ženu hrdý.

petamich
30. máj 2026
@anonym_ff125a

@anonym_autor ja osobne by som v takej dynamike zit nechcela a nevedela, ale kazdy sme iny 🙂 v rodine máme 2 také páry a zena s muzom zameta doslovne a muz ma komplexy. V práci mam tiez taky pripad, kde on je totalne zakomplexovany a doma utlacany z toho čo nám hovori.

@anonym_ff125a to ze zena zaraba viac neznamena, ze prebera aj muzsku dynamiku a ulohu 🙂 to si tu akurat uviedla krasny priklad, ktory sa deje bez ohladu na pohlavie. Ked ten co zaraba viac je proste debil a mysli si, ze mu to dava pravo spravat sa dominantne a nadradene a je jedno, ci je to muz alebo zena.

anonym_19b62e
30. máj 2026

Nezarába muž menej ako ja, ale rozprávali sme sa o tom a povedal mi, že by mu to vadilo. Keby je to teda ozaj výrazne. Ale štýlom, že by to jeho hnalo dopredu, lebo by sa nechcel cítiť menej úspešný ako ja, nie, že by som nemala ako žena právo zarábať viac. Na tú jeho poznámku, že si to môžeš TY dovoliť si povedala čo nakoľko máte spoločné peniaze?

anonym_d9ad59
30. máj 2026

Z morálneho hľadiska nie je nič zlé na tom, že muž zarába menej. Ale neviem, ktorá normálna žena by takého chcela.

grimnir
30. máj 2026
@elzu

Kde se porad berou ta zranena chlapska ega?
Ja to proste nechapu, misto, aby se tem chlapům ulevilo, ze vse nelezi na jejich bedrech, ze na ne nikdo nevyvíjí nátlak v dnesni dobe inflace drzet rodinny standart, jeste jsou „zpruzli“ a „urazeni“, kdyz se jejich vlastni zene-partnerce-matce vlastnich deti dari.

At si tvuj chlap vyhleda statistiku, o kolik mene v prumeru vydelavaji zeny oproti muzum, i to, o kolik mensi maji důchody. A at je rad, ze ma doma zenu, ktere se podarilo dostat se na pozici, kde vydelava dobre. Ja ti hrozne fandim! 👍🏻

@elzu Dôvodom je bežný názor, že muž "musí" byť živiteľom rodiny, a ak nie je, tak zlyhal ako muž. A pokiaľ viem, my tu stále zväčšia fungujeme podľa tradičných rolí.

bubinko1506
30. máj 2026

Mojmu to nevadi, zarabam o nieco viac ako on. Prave naopak, podporuje ma, aby som sa vzdelavala a uchadzala o vyssiu poziciu s vyrazne vyssim platom. Sme manzelia, takze peniaze su nase spolocne bez ohladu na to, kto kolko domov donesie.

elzu
30. máj 2026
@grimnir

@elzu Dôvodom je bežný názor, že muž "musí" byť živiteľom rodiny, a ak nie je, tak zlyhal ako muž. A pokiaľ viem, my tu stále zväčšia fungujeme podľa tradičných rolí.

@grimnir a tim si akorat delame vlastni zivot tezsim- v dnesni dobe neni ciste ekonomicky tradicni role z pohledu hospodaření rodiny jako nukleární jednotky udrzitelna. Pokud ma prumerna rodina stat na vlastních nohach- bez toho, aby dostala nejakou vyraznejsi financni injekci do startu- musi se podilet oba- a pak je jedno, kdo nosi domu vice- pocita se finalni vysledek.

anonym_0dd4ee
30. máj 2026
@anonym_d9ad59

Z morálneho hľadiska nie je nič zlé na tom, že muž zarába menej. Ale neviem, ktorá normálna žena by takého chcela.

@anonym_d9ad59 hlasim sa, som normalna zena a chcem svojho manzela, ktory momentalne zaraba menej a to z jednoducheho dovodu, nie kazdy muz, ktory zaraba menej zaraba minimalnu mzdu alebo sedi na gauci a necha sa zivit, lebo sa mu nechce robit 🙂 moj manzel zaraba nadstandardne, posuva sa, vzdelava, akurat nema ambiciu sediet na manazerskej stolicke, ja som mala a mam, a preto zarabam viac 🤷‍♀️

sulavikova
30. máj 2026

@anonym_autor vadí. Kedysi nie~ bral benefity. Teraz ho zmanipulovala família…_a lakomý k”kamoš”.

elzu
30. máj 2026
@anonym_d9ad59

@anonym_d9ad59 tak třeba ja 🤷🏻‍♀️ vztah k memu muži jsem nikdy neměřila tim, kolik ma na výplatnici 🤷🏻‍♀️

A nebo to bylo mysleno tak, ze nevis, kdo by chtel takoveho chlapa s urazenym egem? Ne, diky, takoveho bych fakt nechtela.

elzu
30. máj 2026
@anonym_0dd4ee

@anonym_d9ad59 hlasim sa, som normalna zena a chcem svojho manzela, ktory momentalne zaraba menej a to z jednoducheho dovodu, nie kazdy muz, ktory zaraba menej zaraba minimalnu mzdu alebo sedi na gauci a necha sa zivit, lebo sa mu nechce robit 🙂 moj manzel zaraba nadstandardne, posuva sa, vzdelava, akurat nema ambiciu sediet na manazerskej stolicke, ja som mala a mam, a preto zarabam viac 🤷‍♀️

@anonym_0dd4ee ano, to je super postreh 👍🏻 naprosty souhlas- presne jsi to vystihla- chlap, který vydelava mene, neni problem.
Problem je lenivy pohodlny chlap, ktery sedne na prdel a nedela nic.

anonym_b7a80b
31. máj 2026

@anonym_autor ano vadi, aj ked ma zena vyssie vzdelanie a nemusi zarabat viac, ked nieco vie lepsie ma vacsi prehlad......

anonym_d73f73
31. máj 2026

Nevadi ani trochu preco by malo, ved to nedava zmysel, pokial tam nieje este nieco ine akoze to ta zena nejak zneuziva alebo ho vydeluje atd.

anonym_e68d71
31. máj 2026

@anonym_autor Bývalému vadilo. Jemu som ani nepovedala, ze mi zvysovali, lebo uz to, co som mala, ked sme sa zoznamili, bral, ze aky vysoky plat mam.

mimikas
31. máj 2026

Nevadi mu, moj muz je moj najvacsi podporovatel. A mne to nevadi tiez nakolko mojho muza by som nevymenila za nic. Co sa tyka vydavkov nikto nikomu nic nezakazuje ani nevycita.

anonym_4a6664
1. jún 2026

@anonym_autor záleží akú má povahu muž a žena .Ale väčšine áno a u vás máš jasny príklad.Aj ženy vedia byť na vysoko a dajú to mužovi pocítiť rovnako muž mohol mať vyššie ambície a môže byť frustrovaný, že ten king rodiny nie je on

anonym_591231
1. jún 2026

@anonym_autor
Napr mne by to absolútne nevadilo. Ideálne keby zarobila toľko,aby som ja nemusel pracovať 😀👍

anonym_840e89
2. jún 2026

@anonym_autor Som muž, budem úprimný v skratke - áno.Ale budem úprimný aj druhý krát.Bodaj by moja manželka zarábala viac - aj dva krát toľko.Bola by väčšia finančná sloboda,viac by sme vedeli podporiť deti, konečne niečo opraviť alebo vymeniť v dome, čo už dlhšie odkladáme.

Nedá sa hodnota muža stavať na tom, koľko zarába jeho manželka alebo partnerka.Alebo hodnota ženy na tom,ako je uprataná domácnosť, či má umyté okná iné veci.Tvoj partner má pocit, že je " menej" , že nie je" dosť". Keby s ním začneš o tom rozprávať asi by bol nervózny, neistý a nepríjemný.Čo s tým?

To by bolo na dlho .Mne osobne veľmi pomohlo uvedomiť si, že každý máme nejaké talenty a dary a zase každý máme nejaké obmedzenia.Ja som dobrý v komunikácii, manželka zase okrem iného perfektne spravuje naše spoločné financie.Cize chodenie po doktoroch s deťmi som riešil ja,ale dávkovanie liekov,meranie teploty manželka.Ona nema rada komunikáciu s doktormi,ja nemám rád myslieť na dávkovanie a dávať pozor aby som nedával stále tie isté lieky od horúčky.

Kým som na to prišiel ( 15 rokov) tak to bolo kopec problémov a nedorozumení.Potom už prišla oveľa väčšia sloboda.Skus sa nad tým zamyslieť a potom postupne,to partnerovi " dávkovať".

mimikas
3. jún 2026
@anonym_840e89

@anonym_autor Som muž, budem úprimný v skratke - áno.Ale budem úprimný aj druhý krát.Bodaj by moja manželka zarábala viac - aj dva krát toľko.Bola by väčšia finančná sloboda,viac by sme vedeli podporiť deti, konečne niečo opraviť alebo vymeniť v dome, čo už dlhšie odkladáme.

Nedá sa hodnota muža stavať na tom, koľko zarába jeho manželka alebo partnerka.Alebo hodnota ženy na tom,ako je uprataná domácnosť, či má umyté okná iné veci.Tvoj partner má pocit, že je " menej" , že nie je" dosť". Keby s ním začneš o tom rozprávať asi by bol nervózny, neistý a nepríjemný.Čo s tým?

To by bolo na dlho .Mne osobne veľmi pomohlo uvedomiť si, že každý máme nejaké talenty a dary a zase každý máme nejaké obmedzenia.Ja som dobrý v komunikácii, manželka zase okrem iného perfektne spravuje naše spoločné financie.Cize chodenie po doktoroch s deťmi som riešil ja,ale dávkovanie liekov,meranie teploty manželka.Ona nema rada komunikáciu s doktormi,ja nemám rád myslieť na dávkovanie a dávať pozor aby som nedával stále tie isté lieky od horúčky.

Kým som na to prišiel ( 15 rokov) tak to bolo kopec problémov a nedorozumení.Potom už prišla oveľa väčšia sloboda.Skus sa nad tým zamyslieť a potom postupne,to partnerovi " dávkovať".

@anonym_840e89 musim a tebou suhlasit, kazdy mame svoje prednosti a aj slabosti. Kazdy kto si berie partnera do zivota musi zvazit ci mu jeho prednosti vyhovuji a nedostatky neprekazaju. Pretoze ocakavat ze sa clovek vo svojej podstate zmeni je naivne a nerealne. Ak zene vadi ze muz nie je karierne zamerany tazkp cakat ze sa to svadvou zmeni. Ak si muz berie zenu co ma ambicie tazko cakat ze bude doma sediet a vyhrievat mu papuce a piect od rana do vecera bez ambicii.

Strana
z2