icon

Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?

filange
6. sep 2018

Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹

extempore
7. sep 2018

@magdalienkalienka a hlavne, ak je autorka teraz na MD tak ťažko refinancuje hypo alebo sa mýlim?

extempore
7. sep 2018

@missdiva ale veď hypo pokojne mohla vziať pred x rokmi keď ešte ani len netušila, že pôjde na nejakú materskú, či?

katka1981
7. sep 2018

@extempore, netusim, a nezamyslam sa nad tym, odkedy som vstala mi ide rozdrapit hlavu

extempore
7. sep 2018

@katka1981 asi je nejaký blbý tlak, mňa už dva dni bolí lebka

katka1981
7. sep 2018

@extempore, slepmpaci vladnu svetom, cim vacsi debil, tym vssi post, vsade vladne povrchnost, neodbornost, nekvalita, znamosti.... ja sa nepovazujem za super sikovnu, nadpriemerne kvalifikovanu, neviem aku uzasnu, ale vidim ako to funguje. Radsej daju svojho clvoeka, ajked neschopaka, ale svojho, aby robil co mu povedia, aby nahrabal kde sa da a robil spinavosti a ked sa bavime o IT firmach a podobne, tam rozhoduju znamosti v managemente, aby neohrozili post dalsich. Ruzove okuliare uz davno nenosim. Takze kariera ma uz nezaujima. Len rozmyslam, co budem po MD robit, lebo sediet cely den v klime, prievane a slepacit sa do pc, to uz ozaj nedam. Dojdem domov znicena a na deti budem ako macocha. Tak musim vymysliet, co dalej.

katika03
7. sep 2018

Preco vlastne hovorite ze mate deti? Dat to do zivotopisu a podla zakona sa to nesmu ani na pohovore opytat, z dovodu diskriminacie.

katka1981
7. sep 2018

@extempore, u mna je to chrbtica, dviham maleho a celkovo skolioza, kifoza, lordoza ktovie ci nemam aj nieco krajsie. Dnes ma prist k nam maser, neviem sa dockat. Budem mat masaz asi po 10tich rokoch. Ja som total ko, strasne bolesti. Ale ja reagujem aj na zmeny pocasia.

katka1981
7. sep 2018

@katika03, a ako vyriesis to miesto ten casovy horisont ked si na MD? Asi to nechat tak ze si zamestnana nonstop? A otras aby clovek deti zatajoval, ale skusala som uz vselico, lebo ozaj tazke to je.

extempore
7. sep 2018

@katika03 pochybujem, že sama od seba hovorí, že má deti. Nesmú sa na to pýtať, ale čo povieš, keď sa napriek tomu opýtajú? A ver, že sa to bežne deje.
@katka1981 normálka, do CV by som materskú vôbec nedávala

katka1981
7. sep 2018

@extempore, ja som davala, ale mna zavolali na pohovor, oslovili ma samy, napriek zabudnutej nemcine, mi sancu dali, lebo potrebovai nutne nemcinu a super, ale neviem co teraz ked uz mam 2 deti. Nastupit nastupim, ale co dalej....

beronsche
7. sep 2018

@katika03 mna sa na deti normalne na pohovore pytali... Na 2 zo 4.. 😉 Na jednom mieste typek normlane zacal, ze aj oni su otcovia a vedia, ake to je, ked su male deti... Na dalsom, okrem deti, pohovorujuci riesil aj moj vek .. Rozumiem , ze som ich mohla slusne odbit, ze je to cez ciaru, ale ja som si vybrala s nimi jednat na rovinu. Dostala som ponuku od oboch, ale nemyslim si, ze by to malo nejaky suvis..

extempore
7. sep 2018

@beronsche mňa by zaujímalo , že či sa aj chlapov na pohovoroch pýtajú na deti.. a vek? Preboha, keď je niekto mladý, tak nemá skúsenosti, keď máš okolo 30, tak hrozia deti, materská a očr, keď máš 50 už sú deti odrastené, ale už si stará a nikto ťa nezamestná. A pritom sa stále predlžuje vek odchodu do dôchodku. To čo bude robiť 60 ročná žena ak náhodou príde o prácu? Je mi z toho fakt na grcanie.

beronsche
7. sep 2018

este k tym otazkam o detoch, v mojom pripade to neriesili personalistky v prvom kole, ale az neskor potencionalny sefovia...

extempore
7. sep 2018

@beronsche ale načo to vôbec niekto rieši? Že mám deti nejako ovplyvňuje môj pracovný výkon? Ja mám skúsenosť, že maminy pracujú ešte o to tvrdšie, lebo sú zvyknuté. No a že sem-tam je nejaká OČR? Veď, preboha, tie deti raz budú pracovať aj na ich dôchodky. Je to všetko strašne krátkozraké, hanba.

danula.ch
7. sep 2018

@saslavka73 na str.6

saslavka73
7. sep 2018

@extempore Ja mám už veľké deti a dokonca je predpoklad že budú žiť a študovať úplne inde ako my a aj tak sa ma na pohovore baba pýtala, že ako budeme žiť, veď som matka a podobne pi...iny. Áno a mám po 40 tke a vyslovene ma nezobrali kvôli veku lebo vraj sú mladí kolektív. No pána. Ja mám už takú alergiu na toto.

saslavka73
7. sep 2018

@filange Experiment - si dobrá. 😀. Inak podľa mňa je to aj na súd.

mircalla
7. sep 2018

@saslavka73 Ja preto ta ista firma, po materskej som sa vratila, inak neviem....Bola som doma nie moc, ak preto. aby nebol problem

extempore
7. sep 2018

@saslavka73 bože, pri slovenských súdoch si fakt neviem predstaviť, ako im to bude dokazovať a naťahovať sa x rokov, ďakujem pekne. Na druhej strane, keď nikto nie neurobí, nemôžeme čakať zmenu ☹

saslavka73
7. sep 2018

@extempore veď práve.

bosorkabb
7. sep 2018

@terezka1947 muž teraz mení prácu a pozvaní na pohovor je každý deň, niekedy má 2 za deň. A známosti žiadne. A ide o vyššie pozície. Takže tie známosti boli možno kedysi.
Ja keď som si hľadala prácu, tiež som našla do mesiaca a to mám deti.
Bývame pri BA.

saslavka73
7. sep 2018

@bosorkabb No ja tiež vidím, že známosti fungujú. Možno tá BA je iná.

saslavka73
7. sep 2018

Verím, že v BA by som si našl robotu. Lenže v mojej pozícii ponúkajú teda v inzerátoch majú cca 800 €. Aby som ja platila podnájom BA, cestovanie a ešte plus byt kvôli rodine, tak to neprichádza do úvahy.

bosorkabb
7. sep 2018

@saslavka73 na nižších pozíciách možno niekde ale na vyšších je to o zručnostiach a skúsenostiach.

saslavka73
7. sep 2018

@bosorkabb Ja mám takúto skúsenosť.

bosorkabb
7. sep 2018

@saslavka73 v inzerátoch uvádzajú najnižšiu možnú mzdu. Ja píšem čerstvú skúsenosť manžela a ide to aj bez známosti.

saslavka73
7. sep 2018

@bosorkabb Bože nechápeš že v Bratislave?

saslavka73
7. sep 2018

Ja som tiež skúsila už všetko možné. Mám obmedzené možnosti, firiem v mojom odbore nie je veľa a väčšinou si držia miesta. Radšej zoberú mladého, po škole, naučí sa, dajú mu menej peňazí. Než starú papuľnatú kravu čo vie všetko a do všetkého sa rozumie.

bosorkabb
7. sep 2018

@saslavka73 veď píšem že sú to skúsenosti z BA, preto som napísala odkiaľ som. Ale ten plat udávajú všade na SK.
A záleží aj na odbore v ktorom hľadáš.

berginkan
7. sep 2018

informacie o detoch, stave, orientacii atd su ilegalne. personalisti by sa ich nemali pytat a vy nato odpovedat. rovnako to nemusite ani udavat do zivotopisu.ani to ze ste vydata + kopu inych veci. zaklad je dobre CV, myslim, ze to treba najprv zmenit.