icon

Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?

filange
6. sep 2018

Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹

alenka7777
7. sep 2018

@berginkan no ale si predstav, ze sa ta opytaju nejaku otazku na deti. napr. ake su stare? a co teraz povies. nepoviem vam, ake mam stare deti? tak to si podla mna rovno skoncila na pohovore.

extempore
7. sep 2018

@alenka7777 ty brďo, no ale tak to je "ani z voza, ani na voz". Keď si prekvalifikovaná, zle je. Keď nemáš vzdelanie, zle je. Mladá nie je dobrá, stará už vôbec nie .. na trhu je vraj nedostatok ľudí.. pochybujem, keď si dovolia HR robiť toto 😤

mircalla
7. sep 2018

@eeffka Ja slepice v praci nestretavam, ani v realnom zivote....Zato tu...cest vynimkam. Ale ono to bude tym, ze tu prichadzam do kontaktu s babami, s ktorymi by som si v normalnom zivote nemala co povedat. Je tu nastastie zopar inteligentnych zenskych, kvoli ktorym sa sem oplati chodit

zuzka2288
7. sep 2018

Doktrorat si netreba uvadzat do CV to je skor na skodu. A deti tiez nedavat do CV a vybavene.

bosorkabb
7. sep 2018

@alenka7777 neviem či sa Zvolen radí medzi menšie mestá. Manžel mal vždy dobrú prácu príslušnú svojmu vzdelaniu a skúsenostiam, tak asi je výnimka. A to sme žili od Košíc až po Malacky. Je jasné že časom profesijné rástol ale nikdy nebol na podpore, vždy prácu mal. Takže tak tragicky to nevidím. Ale to sú moje osobné skúsenosti.

mircalla
7. sep 2018

@bosorkabb No ja som vo Zvolene zila a pracovala rok. Pracu som si sice nasla okamzite, ale za ani nie polovicny plat, aky som mala v Bratislave (osobna skusenost)

dorottka
7. sep 2018

Ocividne hladas zlu poziciu - ako ti uz radili, neorientuj sa az tak na manazerske posty, manazerov je strasne vela, kazdy nim chce byt, pretoze na to netreba vela hard skills, cize jasne, ze v tomto pripade zavazi do velkej miery aj tlacenka. Hoci mas mnoho relevantnych skusenosti, mas aj privela konkurencie a to, ze si zena, ti v tomto vobec nepomaha.
Ja som v tvojom veku, z ako som sa tu dozvedela, totalne zabudnutych KE, kde sa vsetko dohadzuje len po znamostiach (ahem) a v zivote som problem s vyborne ohodnotenou pracou nemala - naopak v kazdej firme, v ktorej som pracovala, sme mali seriozny problem najst dobrych ludi. Ako pisal majkel, dnes chce kazdy menezovat a nik nechce realne vyrabat to, co firmam ako jedine realne prinasa peniaze. Skola, titul ani doktorat dnes absolutne nikoho nezaujima, maximalne tak v statnej sprave. Co tak sa povenovat nejakym IT skills, nech mas vyhodu navyse? Kludne aj z toho manazment hladiska - doplnit si nejake vzdelanie co ja viem v agilnej metodike, scrum atd atd.? Alebo projektovy manazment - skolenia pmp, ci prince2 su dostupne dnes uz vsade a su celkom vyhladavane.

elzena2
7. sep 2018

@dorottka a z coho si tie super skolenia ma zaplatit zena, ktora potrebuje cim skor zacat zarabat? Ved to su stovky eur.

dorottka
7. sep 2018

@elzena2 tak ako my vsetci ostatni - zo svojho. Kazdopadne nemusi robit platene kurzy a hned mat certifikaciu. Na nete je vsetko dostupne, staci si sadnut na zadok a zacat. IT veci su zvacsa totalne zadarmo a nauci sa ich, ked je motivovana. Na tie manazerske bude zial potrebovat asi certifikacie, ale s tym treba ratat, ked sa niekto chce angazovat v takej oblasti, ze ak chce ostat relevantny, musi do toho investovat 😕 Alebo potom ubrat z narokov a hladat si poziciu, kde to potrebne nie je. Nie ja stojim za tou situaciou, pytala si rady, dala som jej.

bosorkabb
7. sep 2018

@mircalla tak jasné v BA platia viac, to nepopieram.

bosorkabb
7. sep 2018

@mircalla ale povecme si úprimne že aj náklady na život sú iné v ZV a iné v BA. Hlavne bývanie.

extempore
7. sep 2018

@dorottka jasné, takže už teraz je vraj prekvalifikovaná a ešte si má dopĺňať kvalifikáciu 😂😂😂😂

extempore
7. sep 2018

@dorottka sorry, ale nevie nájsť situačne prácu vo svojom odbore, tak po 35 presedlá na niečo úplne iné... Ešte daj niečo prínosné 😂😂😂

extempore
7. sep 2018

@dorottka by si sa možno divila aké skills by mal mať dobrý manažér, ktorý naozaj skvelé vedie tím, motivuje ľudí a dosahuje výsledky.

alenka7777
7. sep 2018

@bosorkabb no ja som z popradu, to je asi rovnako velke mesto ako poprad. no len ty stale pises o svojom manzelovi. my sa tu bavime o tom, ze zena ma problem si najst pracu. ked je clovek absolvent, nechcu ho, nema prax, ked mas okolo 30, nechcu ta, lebo isto o chvilu otehotnies, ked mas 1 dieta, nechcu ta, lebo isto budes mat o chvilu druhe, no a ked mas dve, zase ta nechcu, lebo isto budu chorlave. no a ked su deti vacsie, tak ta nechcu, lebo si stara. to su take moje skusenosti z okolia. muzi si najdu pracu lahsie.

bosorkabb
7. sep 2018

@alenka7777 ja tiež prácu mám aj som mala a 2 deti.
Ale veľa záleží od zamestnávateľa, niekde proste ženy nechcú a úprimne tiež poznám také ktoré sú viac doma ako v robote. Ak raz takú zamestnas tak už viac ženy nebudeš chcieť, lebo svoje skúsenosti hodíš na celú ženskú populáciu. Je to nespravodlivé.

alenka7777
7. sep 2018

@bosorkabb no ved jasne, su aj taki aj taki zamestnavatelia.

lienka737
7. sep 2018

Mne sa to raz nechce verit, ze za 4 mesiace si Ty tak sikovna, s takymi kontaktami nevies najst prácu.

dorottka
7. sep 2018

@extempore je prekvalifikovana zjavne neziaducim smerom, moze mat aj 15 titulov, ak ich nik nechce, nemaju ziadnu hodnotu a kvalifikaciu teda nema ziadnu (nie je to ale zrovna tento pripad). Potom staci jeden skill, ktory je v kurze a ma o pracu postarane. Nechapem, co je na tom cudne ocakavat, ze sa ludia maju vzdelavat cely zivot a ano doplnat a updateovat si kvalifikaciu podla toho, co chce trh. O manazerskej praci viem toho celkom dost, aj ked ju nerobim, dobrych a fakt schopnych manazerov som v slovenskych podmienkach nasla ozaj len par, vacsina ma hlavne velke oci (nehovorim o autorke). Poznam viacero ludi, ktori menili pracu aj po strasne starobnom veku ako je 35 rokov a mnohi z nich boli jedni z najlepsich pracantov - mohli sa roky snazit o uplatnenie sa v obore, v ktorom mali prax, ale dnes uz on nie je zaujem, nariekat na forach a nadavat na tento stat alebo sa pokusit nieco s tym konstruktivne robit - zvolili si dobre, aj ked cesta nebola najlahsia, to je jasne.
Nabuduce si mozno uvedom, ze toto nie je tvoja diskusia a nemoderuj a nehraj sa na policajtku vhodnych odpovedi - pyta sa autorka, nie ty, tak skludni hormon, nie sme v skolke. Myslim, ze hocaky, aj nie mozno uplne trefny brainstorming k teme autorke moze pomoct.

sisaka
7. sep 2018

Treba sa začať na pohovoroch ozývať a odmietať rozoberať súkromie. Zamestnávateľa do toho nič koľko máte rokov a koľko deti, či ste plodné a ake sú vase predstavy o veľkosti rodiny. Treba ich začať nahlasovať na UPSVaR alebo kto to ma na starosti a nie držať hubu a krok. Pomaly 30 rokov od revolúcie a praktiky ako za komančov, potvrdenie od gynekológa, že žena nie je tehotná nechcu?

lula313
8. sep 2018

@sisaka ja keď som nastupovala do prace(učtovník) a robili mi lekársku prehliadku, tak chceli po mne moc, žeby testovali tehotenstvo?😀

sisaka
8. sep 2018

@lula313 🙃

terezka1947
8. sep 2018

@sisaka pozri,ja mam dve male deti,ked som chcela zmenut pracu,vsade mi povedali,ze som rizikova,lebo deti budu chore a budem chciet volna ma prazdniny,ci rodicovske,dokonca,ti,co ma v praci poznali mi rovno povedali,vieme,ze nemas rodicov,svokrovcov,kde dat deti....nehnevaj sa,neberieme ta,mozno ked deti podrastu. Teraz mam polovicny,aj tam sa ku mne sef sprava,ze mi strasnu milost urobil a tak robim veci naviac,taham viac hodin...a to som rada,ze do prace chodim..napriek všetkému.
Darmi su otazky,kt.ich zaujimat nemaju....ale aj ked nie priamo,zistia si to,ci po case na to pridu...

sisaka
8. sep 2018

@terezka1947 pointa nie je v tom, či si súkromné informácie môžu niekde zistit, pointa je v tom, že ich tvoj súkromný život, fertilita, potomkovia atď. nemajú co zaujímať. Ich ma zaujímať, či spĺňaš ich kritéria na danú prácu, keď sa o nu uchádzaš tak je hádam predpoklad, že si schopná v určených hodinách pracovať. Či si musíš v danom čase zabezpečiť starostlivosť o deti, svokru, mačku a neviem čo, nie je ich problém.

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2018

@sisaka len to by takto musel zmyslat aj ten uchadzac. Teda myslim to, ze ked sa uchadza o nejaku pracu, tak si vie to svoje sukromie zariadit tak, aby to naozaj aj robit mohol. To zmyslanie sa musi zmenit na oboch stranach.

sisaka
8. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl to máš absolútnu pravdu, keď žena vie, že je s dieťaťom doma každý mesiac 2 týždne, lebo je chore, tak to je absolútna drzosť uchádzať sa o pracu, keď dobre vie, že pracovať nemôže

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2018

@sisaka napriek tomu sa uchadzaju (mnohe) a este sa rozculuju a stazuju, ked im napr. nepredlzia zmluvu. Teraz nenarazam na zakladatelku tejto temy.

mircalla
8. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl Tak ano, pokial sa mamicka prezentuje, ze chce same vyhody a dopredu upozornuje na mozne problemy, to je jasne. Musi posobit suverenne, ze to zvladne. Inak zrejme ten image zien v SR - mozu si za to asi aj sami, pretoze dost zien je zrejme neustale OCR ci beha po lekaroch, deti idu z jednej choroby do druhej. Potom na to doplacaju tie, co vedia byt drvivu vacsinu casu v praci. Takze zakladatelka na to zrejme doplaca. Neviem, cim to je, ale kam sa podela nejaka zdrava imunita? Mnohe deti prilis hyckane a izolovane,malo vonku , velmi neskoro v kolektive, potom neustale choroby. Tym nechcem kritizovat, ale ked chytim v skolke uplne vsetko, tak problem je asi inde.

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2018

@mircalla neviem, ale ja ked som mala deti chore, tak za mna nikto nemusel nic robit, bud som si platila nejaku pani, co sa o ne postarala, alebo sme sa nejako vystriedali s manzelom, ciastocne sa to dalo sklbit aj s home office, ale poznam take, co su neustale na OCR a este sa stazuju. Co sa tyka tej imunity, tak si staci precitat debaty na MK, pripade statusy a hned si v obraze. My sme chodili 2-krat denne von, za kazdeho pocasia a deti po nastupe do skolky potom takmer neboli chore. Ale mnohe mamicky su s detmi doma ked trochu zafuka vetrik, ale to sme uz mimo temu.

terezka1947
8. sep 2018

@sisaka rozumiem...lenze,vieme ako je to v praxi