Nevrátenie depozitu za prenájom
Ahojte.byvali sme v prenajme cca2 mesiace.zmluvu sme ani nemali podpisanu a bola aj neuplna .prenajimatelovi sme dali dopredu vediet ze sa budeme stahovat aby mal cas hladat si nahradu za nas co si aj nasiel ako sa priznal.dna 15.8 dva dni pred odstahovanim mi vola aby som mu uvolnila byt lebo novi najomnici mu uz podpisali vraj zmluvu.boli sme dohodnuti ze byt mu uvolnim dna 17.8. ale najom som mala uhradeny do 19.8 .prisiel den odovzdania klucov a zacal vymyslat ze on nam kauciu nevrati (350) vraj ma na to 30 dni. Na danovom nie je registrovany a zmluva je podla advokata neplatna ako od neho vysudit peniaze?
Tak to bola len otázka času kedy narazíte na problém 😏
@evaachesa ano mam.
Prečo ste vôbec išli bývať bez zmluvy? Ťažko možno očakávať seriózne jednanie, ak také nebolo od začiatku. Snáď ste sa teraz poučili. Ešte to nedopadlo tak zle.
@evaachesa Dakujem poucena som do buducna .uz iba zmluva a overena notarom ziadne pekne slova prenajimatela .radsej si dam overit notarom zmluvu ako potom sa tahat po pravnikoch za svoje peniaze .
@abbey1 zmluva bola ale nasa co bola u nas nie.no pri prebereni bytu pekne slova a podobne od pana a ked trebalo vratit peniaze lebo nemohol vytknut nic nakolko vsetko bolo v poriadku pri odovzdavani bytu...uz prislo iba vymyslanie ako nema peniaze na vratenie.
Mozes skusit pohrozit, ze ho oznamis na danovom urade a pripadne na hygiene. Uvidite, ci chce mat potahovacky s uradmi. Zalezi na okolnostiach, aj aka dlha bola vypovedna lehota, ci ste ju stihli atd. Bola chyba nemat podpisanu najomnu zmluvu, ani doklad o prebrati kaucie. Vacsinou sa ludia dohodnu, ze mesiac pred koncom sa urobi obhliadka bytu. Ak nie ej ziadne poskodenie, tak najmnici neuhradia posledny najom a hradi sa z akucie. Za 2 mesiace asi ste nestihli vyrobit ziadne velke nedoplatky.
@liljana mesiac vopred sme ho informovali .podam nanho oznamenie na Du to naisto.
Bezne je dvojmesacna vypovedna lehota, ak v zmluve nie je uvedena ina, aby si prenajimatel tiez stihol najst dalsich najomnikov. Vsetko je ale o vzajomnej korektnosti.
@liljana nie mali sme uhradeny najom do 18.teho.ale uz 16 teho sme ho vypratali lebo 15 teho uz volal ze novi najomnici sa chcu stahovat 17.8.
Ak ideme do detailov, tak by vám mal vrátiť aj alikvotnú čiastku za tie 2 dni čo ste mali ešte zaplatený nájom.
Ja by som ho na tvojom mieste tiež možno skúsila postrašiť tým Daňovým úradom a prípadne mu aj poslala predžalobnú výzvu, možno sa zľakne a radšej vám to vráti. Mne takto raz nechceli preplatiť dovolenku na zahraničnej brigáde, stále som im písala, potom som sa povyhrážala miestnymi úradmi a hneď mi pristáli peniaze na účte.
@evaachesa to nemyslíte vážne. Bývali tam 2 mesiace, "sen" každého prenajímateľa. Ak by mali riadne podpísanú zmluvu, tak by zaplatili este minimálne mesiac, keďže štandardne je výpovedná lehota dva mesiace. A ak by to povedali hned na začiatku, ze to chcú na 2 mesiace, tak pochybujem, ze im ktokoľvek prenajme byt za štandardnú cenu. Začínam mať dojem, ze niekomu vyhovovalo, nemať podpísanu zmluvu.
@evaachesa ano ale bola som tak nech aspon depozit vrati ale nie nechce
@zivotgombicka bude tak ako pises ucite danovy
@akvi nikdy nevies co sa moze stat.nemali sme zaujem byvat iba na 2 mesiace.a byvala som v inom podnajme pred tym a nebol problem zmluva bola nami podpisana
len tu majitel vymyslal ze nebude problem a pod.teraz ked trebalo vratit peniaze vymysla.
A ako sa vyskytlo po posudeni zmluvy pravnikom bola neplatna t.j.on nemal pravo na najom nieto este depozit
To je v poriadku, viem, ze sa môže stať čokoľvek. Práve preto treba mať zmluvu vždy podpísanú. Len aj vy si musíte uvedomiť, ze prenajímateľ môže prísť o peniaze, ked nenájde hneď najomcov. Myslím, ze by ste sa mali dohodnúť, on, keďže sa mu podarilo nájsť hneď ďalších by mal ustúpiť a vrátiť, vy zase zbytočne neudávať, na začiatku vám to určite nevadilo, ze to ma na čierno. Tym ho samozrejme neobhajujem, je to jeho s...ka, a raz do nej môže spadnúť.
@akvi nechcela som udavat a na zaciatku sme vraveli ze treba podpisat vravel ze netreba nebude problem .najomcov si hned aj nasiel ako sa sam priznal takze ujmu nema lebo mu hned aj oni dali depozit a najom priznal sa k tomu ale ked trebalo vratit zacal vymyslat ze nema peniaze..skusala som po dobrom ale ani tak. Takze ak neposle behom par dni na ucet peniaze ine neostane len DU.
V podstate ste tam bývali v rozpore so zákonom. Nemali ste zmluvu, tak aby sa to cele ešte neotocilo proti Vám, keď to dáte na súd. Môže tvrdiť, že ani nevie, že ste tam bývali. Treba si to riadne zvážiť.... Bonznut ho na DÚ možno pomôže v zmysle, že mu spravíte problémy.
@martinka13 nie zmluva bola ale nepodpisana bola iba nasa jeho nie.a bola neplatna nakolko najom a ostatne vydavky spojene s uzivanim bytu musia byt zvlast nie spolu ako jeden celok.
Však skús ešte tak že ak nevráti depozit ideš ho nahlásiť na daňový úrad a uvidíš...
@apolka77 skusim mu poslednykrat este napisat aby vratil depozit ak nie ostava Danovy urad a predzalobna vyzva.
@akvi presne toto napadla aj mne. Vsak tam autorka byvala iba dva mesiace!!! Tak ako jej mohol dat dvojmesačnú lehotu? Autorka musela odist zo zdravotných dôvodov (podla jej slov) cize asi odchádzali na svoju ziadost! Ako potom mohli dodržať dvojmesačnú výpovednú lehotu? Na aky cas sa dohodli ze berú podnájom? Asi to nebolo len na dva mesiace…
A prenajímateľ moze depozit vratit do 30 dni, nemusi ho vratit hned po odsťahovani. Takze kludne este ma cas na vrátenie. A treba porozmýšlať, ci ma na depozit narok, ked odisla dva mesiace po podpise zmluvy.
Nikdy si s nikým nemala problém? To si už potom veľa podnájmov vystriedala 😉
@mistymay33 ved toto sa ani mne nezda. ata vypovedna lehota mi nesedi.
autorka - nie uplne rozumiem ako je mozne, ze jeho bola podpisana a vasa nie. Vy ste mu ju podpisali a on vam nie?
Ako v zmluve bola uvedena suma prenajom? Ako ti pomoze podpisat zmluvu u notara? Notar nekontroluje, ci je zmluva OK. Ono by stacilo, ze kym nemas podpisanu zmluvu, tak nejde byvat a neplatis, to si musis postrazit sama.
Tak to ti rovno poviem, že tie peniaze nikdy neuvidis. Strácas čas

@evaachesa toto riesim 1 krat .nikdy som s nikym nemala problem iba teraz sme natrafili na takehoto pana.