Nevydaté žienky, ako riešite majetok vo vzťahu?
Ako máte poriešené majektové vzťahy, keď máte spolu deti a nie ste zobratí, hlavne, keď ste na materskej/ rodičovskej. Účty, kúpa majetku, byt... Ako máte poriešené, ak by sa niečo stalo, aby ste neostali s holým zadkom s prepáčením...
Ďakujem
Necitala som vsetky prispevky len prvych par bez ohladu na to ci spolu zijete ao. Nie by som si nechala urcit vyzivne, neviem ako to matevs hospodarenim co kto plati a kto sa akym sposobom podiela na chode domacnosti ...
Kym som nebola vydata sme vsetko hradili na polovicu a kazdy si svoje hradil sam auto,poistky,zdravotku atd. Rodinne pridavky som poberala ja plus sme mali odzaciatku stanovene vyzivne na malu...po polroku som sla do prace na ciastocny uvazok...apropo inak to nemame ani ako manzelia len bez toho vyzivneho hoci je stale platne..chlap plati najom a ja stravu,elektriku a jasle plus to co zvysi do vysky najmu odkladam na horsie casy...
@katarinapekna ano , on veľmi dobre vie čo robí , to máš úplnu pravdu .
Ako tu uz niektora mudra hlava v inej teme spomenula, ludia sa venuju tej najmenej efektivnej cinnosti, a sice, ako zmenit toho druheho a nie seba. V tomto pripade, ako si vydupat peniaze od partnera, ktory sa nemieni delit, namiesto uvazovania, ako ich zarobit vlastnou hlavou/rukami, ako uz pride.
@lvandrealv bože môj žena, ty sa ženieš do riadneho prúseru, ale že do riadneho, hneď v úvode som ti písala, že kým sme neboli manželia, brali sme spolu byt, pol na pol, účet spoločný, poistky na toho druhého, teraz sme už manželia. Žijem s takým chlapom a ešte sa chceš uňho zamestnať? gratulujem, žiadna pn, materská, dôchodok, ostaneš s holým zadkom, namiesto vyplakávania, ako to nejde, treba hľadať spôsoby, ako to pôjde. On si ťa nevezme, všetko bude písané naňho, takže buď niečo urob a postav sa na vlastné nohy, alebo budeš ticho a prispôsobovať sa, aby si mala kde bývať a čo jesť
Byt máme na polovičku, aj ked priatel don investoval viac. Hypo je na mna... Momentálně vacsinu vydavkov platí priatel. Tiez chcem svadbu len na úrade ken o dvoch svedkoch. Len kvoli tomu, ze co keby sa nieco stalo a kvoli priezvisku...SME spolu trinast rokov a máme dvě děti. Jemu sa do svadby nechce. Jeho poistka je na mna a úcty máme každý svoj bez dispozicneho prava.
no, ked sme neboli zobrati, vlastne sme to moc vyriesene nemali, to je pravda - keby sa nieco stalo, bola som spoludlznik na hypoteke a dom bol z polovice moj a z polovice partnerov.. zivotne poistky vinkulovane v prospech banky.. proste sme si iba verili..
ale aby sme predisli moznym problemom, keby sa nahodou jednemu alebo druhemu nieco stalo - uplne neromanticky sme sa vzali a tym sme to vyriesili 😀
@lvandrealv ako? svadbou 🙂
som doma s post. deckom, ale dom je môj resp. na mňa je napísaný. aj jeho výplata je moja - dáva mi všetko. Nechá si 100 e na cigošky. asi má vo mne dôveru, keď mi odovzdáva peniaze....
@lvandrealv ak nie je ochotný podporiť ťa finančne kým sa staráš o vaše spoločné deti, tak pekne rozdeliť starostlivosť o deti na polovicu a ty šup šup do práce. samozrejme inde ako u neho vo firme 😉 a buduj si svoje vlastné finančné zázemie.
@lvandrealv inak, ja si podľa opísaného myslím, že si ťa nechce brať práve preto, aby sa nemusel s nićím deliť. Má v tebe asi lacnú pracovnú silu, slúžku a zrejme aj poskytovateľku sexuálnych služieb v jednom a presne tak mu to vyhovuje. Navyše, myslí si, že ťa má v hrsti, lebo si finančne závislá na ňom. Ale to len preto, že si sa zatiaľ nerozhodla inak. Natri mu to. Nájdi si prácu, deti daj v škôlky, v tvojom prípade sa inak nedá, musíš sa postarať o svoju budúcnosť, aby si aj v krajnom prípade dostala deti a aby ste mali kde spolu byť. Uvedomuješ si, že ak by sa on teraz s tebou rozhodol skončiť a ty nemáš kde bývať, nemáš žiadny príjem, žiadne zázemie, tak by mohli byť deti zverené do opatery jemu? V takých situáciách sa aj z úplne nanič otcov zrazu stávajú tatkovia roka, majú novú ženskú k deťom, majú bývanie, finančné zázemie...a ty nemáš nič, nemáš s tými deťmi kam ísť, keby ťa poslal zo svojho bytu/domu preč. Na tvojom mieste by som sa rýchlo rozhýbala.
@maria1989 by si sa cudovala ake vselijake sa najdu ;)
@maria1989 prečo kvôli majetku? Je spústa rozvedených, ktorí sa dávajú dokopy, je e x slobodných žien, ktorým nevadí chlap s deťmi, je x žien, ktoré nemôžu mať vlastné deti....a nakoniec, aj keby nemal frajerku pri deťoch stále, zariadiť sa určite nejako vie. Pointa je tá, že jej by deti do starostlivosti asi nedali, keď ani sama nemá kde bývať a nemá žiadny príjem. Ostala by de facto na ulici, keby ju vyhodil.
Navod: Ako neostat s holym zadkom. 😉 Najjednoduchsia cesta je zaroven najdlhsia. Ked po skole nastupis do prace, prve platy si proste uzijes a minies. Neskor z kazdej dalsej odlozis bud pevnu ciastku 50,100,... Eur alebo 10,20,30,...% Ekonomicky sa to vola odlozenie spotreby na neskor. Cim mas vyssie vzdelanie, viac pracujes, nekupis kazdu hovadinu... tym viac odlozis. Na materskej si das pauzu, pauzy su vzdy fajn 🙂, potom pokracujes. Ked budes robit dostatocne dlho, po x rokoch zistis, ze uz nemas holy zadok.🙂
Druha kratsia moznost je zacat spekulovat ako prepisat Kenov dom, byt, auto, motorku,... ziskany postupom hore na seba. 😉
@maria1989 tak to si ma teraz paradne rozosmiala :D
Tak ja som to dala sud a den pred sudom sa zlakol a vsetko mi dal
@majkeel ja nehovorim, ze chcem jeho majetok, ja chcem svoj, ktory by som nadobudla, kebyze pracujem, ako manzelka by som mala pravo na polovicu, toho co by sme spolu ziskali po svadbe- ja sa vzdavam predsa svojej kariery, robim doma kucharku, upratovacku, pracku, atd atd... full servis...
tak sup sup do prace...alebo fakt sa vydat zanho a potom mas polovicku.
@lvandrealv
No najlepšie samozrejme bude stať sa finančne nezávislou a hrabať si na vlastnom piesočku, keď vidíš, že s mužom nepohneš. Slová to nejde, nedá sa....vypusti z hlavy. Mám pár otázok.
Aké veľké máš detičky?
Aké máš vzdelanie? Nejakú prax? Pýtam sa len preto, že v akom odvetví by si bola nájsť si prácu.
V akom veľkom meste bývate? Aká je tam zamestnanosť? Sú tam jasličky? Pretože ak mladšie dieťatko umiestniš v jasličkách ( platila by si to z rodičáku), staršie dáš do škôlky, v pohode si môžeš nájsť prácu, mať stály mesačný príjem + výživné na deti. Opatrovateľku by som neriešila, v tvojej situácii by to bol teraz priveľký luxus. A ver mi, je nás veľa takých, čo nemajú starých rodičov pri sebe.
Takže rozhoď siete medzi známych, čítaj profesiu, upsvar atď, a hľadaj prácu....
Čo tak nájsť si nejaký podnájom, na začiatok 1-izbový byt? V pohode tam môžete začať nanovo.
Možno aj láska príde iná, si ešte mladučká....ale určite treba urobiť prvý krok, nie len zúfať. Prajem Ti veľa šťastia.
@lvandrealv ale tie miliony, co by si mozno raz vyhrala v sportke, keby si prave vcera podla tiket....tie neexistuju! nie su! to nie je tvoj majetok.
tak isto ako nie je tvoj majetok, to, co by si nadobudla pracou, keby si nesedela doma pri detoch a priatelovi a mala super pracu......realne fakt nemozes chciet nieco, co by si mala, keby bolo keby. realne mozes chciet, len to, co mas - teda v tomto pripade bohuzial nie vela.
- ano, keby si tu sportku podala, tak mas na ten vyhraty milion narok
- ano, keby si chodila do prace, tak aj nieco zarobis, aj na to by si mala narok
- ano, keby ste boli manzelia, mala by si narok na polovicu jeho majetku
ale: milion si nevyhrala, do prace nechodila, manzelia nie ste.
ps: prepac ze tak kruto, ale ta veta, ze chces len to, co by bolo tvoje keby bolo keby.....mi ani inu odpoved nenukala.
@lvandrealv priatelovi narovinu povedz,ze mas obavu o buducnost a preto kedze mas pocit ze sa svadbe vyhyba a nepocita s tebou na 100% chces sa zacat vzdelavat a rovnako zarabat ao on takze bud zaplati jasle al opateru malym aby si ty mohla plne pracovat al studovat,alebo si ta ako poriadny chlap a otec vezme za zenu skor ako zacne staviat .. svadba na urade a az budu peniaze moze mat svadbu i na severnom pole .. ak bude premysla o rozchode sup alimenty na teba a deti .. hlavne prestat fnukat a lutovat sa ale byt razna zena co sa neprosika ale ide si za svojim cielom ....
Nikto tu na Teba neutoci, iba Ti prezentujeme ine nazory a rady, takze sa odosobni a neber to prilis osobne ... 🙂
Co nechapem. Mne (a dalsim inym beznym ludom) trvalo 15-20 rokov, kym sme pracovali a postupne sa postavili na nohy a mali nejake to zazemie. Nezachytil som, kolko mas rokov, ale nieco, ze dve deti a hned po skole, cize si mlada. Ty chces mat vsetko hned, bez prace a na cudzi ucet v 24-26 rokoch?! Kde zijes, v krajine za zrkadlom? 🙂 To si naozaj taka naivna, ze zatlieskas, dupnes nozkou a budes mat vsetko?
Mozno budem teraz trosku protivny, ale pripada mi to, ze si sa trosku ulakomila na podnikatela a teraz sa Ti nepaci, ze nemas pristup k jeho majetku. Preco si si nehladala jedneho z tych normalnych a slusnych chlapov, ktori su tak velmi hladani zenami po 35tke, ale zvacsa uplne ignorovani v 20tke, (lebo su este len na zaciatku a nemaju este dost penazi, bavoraka, byt, exkluzivny dom a nemoze si dovolit zivit nepracujucu zenu ). Oni ich budu mat, mozno nie v 20, ale v 30tke. Proste sa tak ponahlate za dobrym zivotom, ze prehliadnete kopec podstatnych veci a potom vam zostava uz len akurat mlatit hlavou o stenu.
A co mas robit s dvomi detmi a sama? No za prve, najskor treba rozmyslat, kym clovek otehotnie. Za druhe, ziadna tragedia, ludia vychovali vo vacsej biede a viac ludi. Moja babka 11 deti (dedo skoro zomrel), moja mama sama dve deti. Sli sme do jasli, do skolky, do skoly, mama do prace a mali sme fajn zivot.
Mas pravdu, ako manzelka by si mala narok na polku majetku, keby si hned aj cely zivot nepracovala. Vyzera to, ze Tvoj chlap nie je az tak empaticky (... a hlupy), aby si Ta zobral ...
Vo vztahu by mali obaja skoro cely cas (mimo 2 rokov starostlivosti o dieta, ked starost prevezme iba jeden) vzdy pevne stat na vlastnych nohach a byt samostatni. Delit sa o vsetko - o pracu, namahu, volny cas, o povinnosti, o domacnost, o starost s detmi. Potom nehrozi to, ze ked jeden vypadne (invalidita, smrt, rozchod, rozvod,...) tak druhy si to moze ist hodit.
Nikdy by som nesuhlasil, aby som ako muz tahal cely zivot vsetko. Ja by som bol zrely od stresu na infarkt, zivot mi preetcie pomedzi prsty v praci, doma (sebecka leniva) oddychnuta zienka. Potom ma prejde auto, uspory na horsie casy ziadne, lebo manzelka presedela vacsinu svojho produktivneho zivota doma na gauci. Kto nas potom bude zivit, ked ona x0 rokov v najlepsich rokoch nevedela nebola ochotna) uzivit ani sama seba?
Ono vacsina ludi berie varenie, upratovanie, pranie ako beznu a nevyhnutnu cinnost. A deti maju uz trocha zabezpeceni, aby sa im mohli venovat a nemuseli byt potom v praci od rana do noci, lebo maju hypoteku na krku.
A najviac ma pobavi, ked niekto vycisluje muzovi cenu full servisu. Za prve, full servis bolo vlastne rozhodnutie. Za druhe, ten full servis vykonavala dotycna casto na pracke, v byte, na varnej doske,... ktoru musel on kupit, platit energie, najom,... A kde prala, varila, upratovala aj sebe.
Takze mu naparte cenu prace aj 2 tis eur mesacne (aj ked ste predtym robili upratovacku za 500 eur), on vam ako male decko vycisli naklady (prenajom) za pouzivanie jeho veci 2 tis eur a mozte si akurat podat ruky. Ako male deti. 🙂 Ako v starom vtipe. Idu dvaja po lese. Jeden vidi ludske hm hm a vravi, ak mi das 100 eur, zjem polku toho hm hm. Stalo sa. Pri ceste naspat toho druheho skrie tych 100 eur a hovori. Ak mi das 100 eur, zjem druhu polku. Dobre. Idu dalej. Ten prvy hovori, pocuj, my sme vlastne zjedli to hm hm zadarmo ... 😀
Takze este raz. Deti davat coraz viac na starost jemu. Kludne rob v jeho firme, ale ak mas dostat minimalny plat (a minimalne odvody), chci usetrene peniaze odpovedajuce Tvojej vynalozenej namahe zo zisku firmy na svoj osobitny ucet s nazvom MOJE VLASTNYMI RUKAMI ZASLUZENE A ZAROBENE ZABEZPECENIE NA STAROBU A HORSIE CASY. Alebo sa normalne zamestnaj.
Povedz mu na rovinu ziaden full servis a so vsetkym napoly - praca, deti, domacnost. Si mlada, venuj sa teraz detom, nestresuj sa majetkom, oddychuj od prace. Ked pride cas, deti do skolky, muzovi na starost, sup do prace a mozes pracovat ako vcelicka do 60tky. 🙂
@lvandrealv tak ako ti uz napisali vyssie - pracovat na sebe a pre seba, najst si pracu, deti do skolky, oznamit mm, povinnosti rozdelit...a ak stavat dom tak jedine spolu
@majkeel ty si vykreslil uplne iny pribeh.... pribeh zlatokopky a milionara...
ja som normalne pracovala, mala nasetrene.... pokupila som do bytu vacsinou veci, lebo on zacinal s podnikanim, tak nechcel minat...
a teraz rata, ze mu s podnikanim budem pomahat... ved aj teraz pomaham, ako sa len da s detmi.... ale uz sa mi to prestava pacit... od poriadneho chlapa by som cakala, ze sa dovtipi sam... a je to predsa normalne, prirodzene... preboha...
ja sa nemienim doma setrit, ja makam po nociach, TV ani nemame, lebo ho nemame kedy pozerat...

@lvandrealv to nie sú výhovorky,on vie čo robí a robí to dobre. Čudujem sa tebe,že nemáš nic a preslapujes na mieste, mala by si sa postarať o seba sama a nie byť bábkou na spagate, čo však nevylucuje mať neoficiálny vzťah.Áno, môže byt z teba bezdomovec,veľmi správne.🙂