icon

Nezdaniteľná časť na manželku

mona306
Dnes o 08:36

Dobrý deň ,chcem sa spýtať minulý rok od Januára do Septembra som poberala rodičovský príspevok.Od Októbra som zamestnaná na 3 hodiny denne .Chcem sa spýtať či si manžel môže žiadať v jeho daňovom priznaní nezdaniteľnú časť na manželku.Ak áno potrebuje doložiť aj od môjho zamestnávateľa môj príjem a z Úradu práce aj nejaký výpis že som teda poberala rodičovský príspevok? Ďakujem za odpovede

katarinaba
Dnes o 08:43

Moze si uplatnit alikvotnu cast za 1-9/2025. Od toho odpocita tvoj prijem (hruba mzda minus odvody), ten nedokladuje, vypocita si ho sam a sam ho uvedie do ziadosti. Rodicovsky prispevok sa do tvojho prijmu v tomto pripade nepocita. Ak bolo dietatko do 3 rokov, tak staci predlozit jeho rodny list, ale to uz predpokladam maju kvoli bonusu. Pripadne sobasny list, ak ste ho este nedavali. To je vsetko.

petamich
Dnes o 08:45

Ak vlastny prijem manzelky bol za rok 2025 nizsi ako cca. 5160€ tak si moze manzel uplatnit, kedze si pracovala tak rozdiel a ano standardne treba dolozit potvrdenie o prijme a potvrdenie o poberani RP hoc ten sa nezapocitava do vlastneho prijmu. Niektora mzdarka to chce inej staci, ze jej manzel poskytne konkretne udaje, kedze za informacie uvedene v DP/rocnom zuctovani je zodpovedny danovnik.