Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@janka.l ahoj, môžem ťa poprosiť o vysvetlenie ako to je: bola som na urade prace minuly rok od januara do aprila, februar - april na dohodu, od maja na TPP, teraz stale pracujem, moze si manzel uplatnit nezdanitelnu? a mne urobia danove aj v robote a ked som nepresiahla vratia mi dan, moze to bezat sucasne?
@maskalinka manžel si na teba môže uplatniť nezd. časť len za tie mesiace kým si bola evidovaná na úrade práce, ale od 3803,33 Eur sa ešte odpočítajú tvoje príjmy
takže (3803,33-príjem)/12*4 (január - apríl, toto platí len ak si bola v januári k 1. dňu v mesiaci evidovaná na úp)
a rodičovský nemáš?
ty si môžeš v práci požiadať o ročné zúčtovanie dane
@david93 nemam rodicovsky, ale moze aj manzel poziadat aj ja poziadat o rocne zuctovanie sucasne? lebo pravdepodobne mi vratia dan lebo som od maja do decembra mala minimalnu mzdu, dakujem
@maskalinka áno, tebe vrátia zrazenú daň a on si predsa odpočíta nezdaniteľnú časť zníženú o tvoje príjmy, dokonca len za časť roka, takže je to v poriadku, len mu musíš dať jedno Potvrdenie o tvojich príjmoch pre jeho mzdovú účtovníčku
@david93 super, dakujem velmi pekne 🙂 a este mozem sa opytat a dá sa uplatnit nezdanitelna cast na manzelku ak manzelka je SZCO a bola cely rok na PN?
@david93 ahoj, prosim ako to je ak som bola minuly rok do 21 maja na rodicovskej a potom az do konca roka na urade prace? Manzel nosil na mzdove do prace papiere a tam mu pani co mu bude robit danove povedala ze mu vratia ale iba za cast co som bola na rodicovskej, nie je to somarina? ved aj za to obdobie co som na urade prace by mu mali vratit vsak? prijem som nemala ziaden, dakujem
@majulienka27 mali by ti vratit za cely rok, kedze si bola na rodicovskej a potom na urade prace
@maskalinka tam sú presné pravidlá - buď sa stará o dieťa do 3 (6 rokov - predĺžená rodičovská), alebo je evidovaná na úrade práce, alebo poberá opatrovateľský príspevok, alebo je ZŤP - z toho čo píšeš, usudzujem, že nespĺňa ani jedno kritérium a teda manžel si na ňu nemôže uplatniť nezdaniteľnú časť
@majulienka27 posudzuje sa vždy 1. deň v mesiaci - ak si bola k 1. dňu na rodičovskom alebo na úrade práce, z tento mesiac si môže manžel uplatniť nezdaniteľnú časť na teba, podľa toho čo píšeš, mal by mať nárok za celý rok
@david93 dakujem, uz sa dopatrala, ze sa dalo do roku 2013 ale uz je to zrusene, ale aj tak vdaka
@majulienka27 a podpora nebola ?
@maskalinka
@david93
@evita68 podpora nebola ziadna kedze to boli dve deticky za sebou a predtym som nepracovala takze som nemala narok, nikde som za cely rok nepracovala, prijem okrem rodinnych pridavkov je 0, a aj napriek tomu mu povedala ze dan mu vratia iba za obdobie rodicovskej dovolenky, za obdobie co som bola na UPSVaR uz nie
@majulienka27 je nárok za celý rok.. treba ju poučiť 😉
@majulienka27 aj úrad práce sa ráta
@david93 ok a o aké potvrdenie sa jedná, čo sa týka práce? lebo aj ja toto riešim , ďakujem
@danielahamar bola si zamestnaná?
@majulienka27 ak by mu to nevratila, nech si vyziada rocne zuctovanie dane a nasledne poda danove priznanie. Pripadne nech si rocne zuctovanie ani neda spravit a na zaklade potvrdenia o prijme spravit danove priznanie (do 31.3.)
@david93 áno preto sa pýtam, že presne kt. papier tam treba mu dať
Ahojte, môj prípad: do septembra iba rodičovský príspevok, v septembri nástup do práce, tj. príjem zo zamestnania a rodičák, plus príjem z poisťovne ako externá spolupráca - na DIČ. Na syna si manžel uplatňuje tú nezdaniteľnú časť. Ako je to v mojom prípade, môže mi zamestnávateľ ročné zúčtovanie, alebo ja si mám podať daňové priznanie na DÚ? ďakujem.
@danielahamar od tvojho zamestnávateľa si vyžiadať Potvrdenie o príjmoch za rok 2014, ak si mala viacerých zamestnávateľov tak od všetkých (aj z dohôd)

A nezabudnúť započítať do príjmu napr. aj úroky v banke resp. na stavebnom sporení.