Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
mon29 Daňový bonus je na deti. Na manželku si uplatňujes nezdaniteľnu časť dane. Dá sa uplatniť , ale len za mesiace, v ktorých ste boli manželia. Musíte okrem potvrdenia o prijme doložiť aj sobasny list. Inak ak si to žiada u zamestnávateľa, tak všetky papiere treba odovzdať do 15.2.
@petrowna no DP si musíš podať,ak bol tvoj príjem vyšší ako 1901,67€. Keďže si minulý rok bola na MD,tak manželovi by skoro nič nevrátili, lebo materská sa berie ako príjem, na rozdiel od rodičovskej. Ak si nezamestnaná, tak môžeš požiadať o ročné zúčtovanie svojho posledného zamestnávateľa a do 15.2. mu musíš doručiť aj potvrdenie o prijme zo socialky. ak nie, tak si ho podáš sama a daň vratia tebe. Budúci rok si na teba uplatni už manžel.
@danielahamar mi sme vždy žiadali potvrdenie o prijme
Dobre rano chcela by som sa spytat...nie je tu nejaky pripad ako ja,ze zijeme z priatelom v jednej domacnosti starame sa o spolocne dieta ale nie sme manzelia..moze si aj na mna podavat nejaku ulavu z dane v rocnom zuctovani???
@30lenoocka11 nie
@30lenoocka11 podmienkou je, aby ste boli manželia, nie nadarmo sa to volá nezdaniteľná čiastka na manželku.
@evita68 Dobrý deň, prosím o pomoc, čo je potrebné k takému daňovému priznaniu: od 1.1.2014 do 30.6.2014 Dohoda o vykonaní práce, od 3.4.2014 do 18.6.2014 zamestnanecký pomer, od 20.8.2014 SZČO s pravidelným príjmom a zároveň na rodičovskej dovolenke. Prosím, čo je potrebné priložiť zo sociálnej poisťovne nejaké potvrdenie, resp. z úradu práce, že poberá rodičovský alebo faktúry ako SZČO? Ďakujem
@petrowna nie je. Materská sú vlastne nemocenské dávky a keď ti budú robiť ročné zúčtovanie dane, tak nepotrebujú potvrdenie. Je to akoby chceli od teba potvrdenie, koľko ti bola vyplatená PNka. U nás v práci účtovníčka aj napriek tomu toto potvrdenie vyžaduje. Ale nie je potrebné. Potrebovala by si ho, ak by si nezdaniteľnu časť dane uplatňoval manžel. Takže teraz je to ok.
@30lenoocka11 nie. Ako jedna z podmienok uplatnenia je manželstvo a musíš doložiť kópiu sobášneho listu.
@evita68 prosim chcela by som sa spytat ::kamoska cely rok pracovala ale 1mesiac a2tyzdne marodovala dostala nemocenske 575e neviem kam do napisat v danovom priznani
za odpoved dakujem
@renatka_dunova do akého DP, do jej? či manželovho?
@evita68 Ahoj, vidím, že sa vyznas, tak aj ja mám na teba jednu otázku. Manžel si uplatní nezdaniteľnú časť na manželku, daňové mu spraví zamestnávatel, ale má tam vraj doložiť nejaký papier. Mám ist na upsvar, alebo do sociálnej poisťovne? Predpokladám, že chcú nejaké potvrdenie, že som na RD. Dik
Prosim vas decembrova materska vyplatena v 01/2015 sa zaratava do prijmu manzelky za rok 2014 ci az 2015? Kde v zakone alebo usmerneni to najdem? Dakujem
Prosim vas o radu. Minuly rok som bola do augusta na urade prace. A v auguste som nastupila na matersku-teda poberam len rodicovsky prispevok. Viete mi poradit ake potvrdenia a z kade potrebujem pre manzela aby si uplatnil nezdanitelnu ciastku zakl. dane na partnera? Vopred Dakujem.
Chcela by som Vás poprosiť o radu pri RZ,
Máme zamestnankyňu (upratovačku), ktorá by si chcela uplatniť NČ na manžela. Jej manžel bol evidovaný na ÚPSVaR od novembra 2013 do 15.mája 2014. Poberal dávku v nezamestnanosti, keďže ešte pred tým pracoval na družstve. Od 16.mája 2014 išiel na predčasný dôchodok. Jeho príjmy v roku 2014 boli 958 € (preplatenie dovolenky,...)
Má zamestnankyňa nárok na NČ na manžela ak nebol evidovaný na úrade práce celý rok? (spĺňa jednu zo 4 podmienok)
Ako mám postupovať,aby som nepochybila? Čo všetko musím brať do úvahy? Beriem do úvahy (do jeho príjmov) aj dávku v nezamestnanosti????
Bude to pre ňu výhodné? alebo má si jej manžel urobiť daňové priznanie typu B?
Veľmi pekne Vám ďakujem za skorú odpoveď.
@kellnerovaerika si mzdárka?
a to upratovačka zarobila toľko, že jej vyšli platiť dane?
@evita68 ano som zacinajuca mzdarka, RZ robim prvykrat....ano mala taky plat, ze plati dane....cca do 5000 eur
@kellnerovaerika je nárok za 5 mesiacov /1-5/.. do príjmu manžela sa ráta HM - odvody, podpora, dôchodok.. on si nemusí robiť DP, ale ak mu bola strhnutá daň, nech podá, aby sa mu vrátila
@evita68 rozumiem teda tomu dobre, ze beriem do uvahy vsetky prijmy, vratane jeho dochodku, aj ked ten mu bol priznany az od maja, pricom na NC na manzela ma jeho manzelka narok len do maja....
t.j. manzelke bude priznana NC len 5 mesiacov ale zohladnujem prijmy manzela za cely rok....nie iba do maja...
dakujem pekne 🙂 🙂
A este sa mozem prosim spytat ak je mqnzelou prijem v cistom minimqlnq mzda a ja som na rodicovskom prispevku a uplatni si namna ten prispevok na matersku ako sa vyrata kolko mu vratia dakujem
chcela by som poprosiť o radu 🙂 ktorá mi poradí .... od Januára do septembra na neplatenej rodičovskej dovolenke ,na úrade mi dajú potvrdenie že som bola na neplatenej dovolenke ? potrebuje to môj manžel ku dani .ďakujem za odpoveď
@cucu2 ano
@marionelka ak si chce na teba uplatnit odpocet tak ano

ahojte kocky mozte mi poradit? da sa uplatnit danovy bonus na manzelku, ak sme manzelia od augusta mnuleho roka? a ja som dovtedy bola na MD a od septembra na RD? ci az buduci rok sa to da?? dakujem pekne