icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

ania4
17. mar 2015

@evita68 dakujem a minimalne to moze byt kolko asi nech ssa velmi netesim predcasne.... 🙂

evatko
17. mar 2015

@evita68
@zalka
Dievcata, prosim, kolko mm vratia? A v tomto potvrdeni su uz zapocitane a odratane moje prijmy, o ktorych doklady sme mzdarke odovzdali?
Dakujem, po neviem kolky raz, za radu.

efkak
17. mar 2015

zalezi na tom kolko si min. roku zarobila

efkak
17. mar 2015

@evatko ak si nezarobila nic tak cca 720 eur

evatko
17. mar 2015

@efkak na potvrdeni o zdan. prijimoch mam sumu 1142, na rocnom zuctovani mam sumu 1260. Plus asi sa pocita aj ucast vo volebnych komisiach- to bolo nejak 90 E

efkak
17. mar 2015

@evatko okolo 450 eur

tobiasleo
17. mar 2015

Ahojte. vedela by mi niektorá z vás asi tak predbežne povedať, koľko dani vrátia mm na mňa keď som do 22.8.2014 poberala MD vyrátanú ako ináč z minimálky - ale na dvojičky ( bolo to cca.210€ mesačne). Od 23.8.2014 som na RD a príjem za 2014 mám nulový. manžel mal ročný príjem nižší ako 19809€. Rada by som vedela, či sa mám tešiť na nejakú finančnú injekciu alebo nie. Vopred ďakujem... 🙂 🙂

liebling98
17. mar 2015

@tobiasleo
(3803,33 - MD) x 0,19
MD je suma, ktorá Ti v roku 2014 prišla na účet zo Sociálnej poisťovne (aj za december 2013, keďže nabehla až v januári).

zalka
17. mar 2015

@evatko nie na tom potvrdení nič odrátané ani započítané ... to je obyčajné potvrdenie o zdaniteľných príjmoch ... podla ktorého treba urobiť DP typ A ...
mzdárka si to ulahčila a nerobila RZD ... teda ak mng. nemal aj živnosť vteddy RZD robiť nemohla ...

ak by robila RZD tak dostane tvoj mng. takéto tlačivo https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku...

takže treba urobiť DP ...

tobiasleo
17. mar 2015

@liebling98 dobre tomu rozumiem, že tá suma, ktorú dostanem po výpočte nám bude vrátená????

zalka
17. mar 2015

@tobiasleo áno

tobiasleo
17. mar 2015

@zalka, liebling 98 ďakujem vám za vysvetlenie a prajem pekný večer 😉

zalka
17. mar 2015

@tobiasleo rado sa stalo

evatko
17. mar 2015

@zalka
Ano, danove priznanie robit bude. Kazdy rok najprv da toto tlacivo, neskor dp. Len teraz bola dlho chora, potvrdenie vydala 22. 01 a stale nemame danove ( ani stravne listy za februar 😒 ). Tak som len chcela, ze ako sa z tohoto da vypocitat preplatok dane.

Uz tomu ale zacinam rozumiet:
3803- (moj prijem v hrubom ?) x dan ( ale manzel musel aspon taku, ci vyssiu dan odviest - to je kde uvedene?)
Mojprijem v hrubom podla mojich manualnych vypoctov je ten uvedeny na mojom roctom zuctovani( preco na potvrdeni mam uvedenu trosku mensiu sumu?)

evatko
17. mar 2015

A teda prijem z volebnych komisii sa tam odratava tiez? ( tam mi vratili 21 E preplatok samo osebe)

zalka
17. mar 2015

@evatko
3803,33- hrubý príjem zamestnanie - hrubý príjem z volebných komisíí + odvody do ZP a SP zo zamestnania + odvody do ZP z komisí = NCZD čo si môže mng uplatniť ...
a 19% z tho je dan čo vrátia ...majú z čoho vrátiť ... mng. zaplatil na dani 853 eur

lucikaa
18. mar 2015

Baby, vyplnam danove (typ A) pre manzela.
1. Ak si uplatnoval danovy bonus pocas roka, v DP tieto kolonky nevyplnam vobec?
2. NCZD na manzelku - v roku 2014 som bola od 01-08 na RD a potom od 09-12 na urade prace - poberala som podporu tie 4m. Cize od NCZD odratam svoju podporu a vyjde mi suma, ktoru mozem odratat? Pocet mesiacov v DP uvediem 12, kedze pocas celeho roka som bola bud na RD alebo UP. Vdaka za info.

zalka
18. mar 2015

@lucikaa
1 musíš vyplniť lebo ináč by ti vyšlo, že tie peniaze máš vrátiť DU
2 áno presne tak ...

lucikaa
18. mar 2015

@zalka jasne, zabudla som vyplnit riadok s vyplatenym danovym bonusom, preto mi to nesedelo. 🙂 Ak bol manzel v roku 2014 na materskej, to nijako neriesim, ze? oslobodene od dane z prijmov....

zalka
18. mar 2015

@lucikaa platil z MD dan? bol to zdaniteľný príjem?
toto si vždy povedz ... a zistíš aj sama či to dáš do DP alebo nie

lucikaa
18. mar 2015

@zalka nedam 🙂) len to pletie, kedze do vlastneho prijmu manzelky sa materske zapocitava, hoci je od dane oslobodene.

zalka
18. mar 2015

@lucikaa vlastný príjem je úplne iná vec ...

simonka_kap
30. mar 2015

Ahojte, potrebovala by som surne poradit,
1. mm minuly rok pracoval, ja som bola na rodicovskom, spolu prenajimame byt od jula, kde prijem bol 2048e, v podobnych prikladoch je uvedene ze si mozeme prerozdelit tento prijem napr. 1524 ja a 500 mm, potom ked sa ocita kazdemu tych 500e, tak ja by som nemusela podavat DP, pretoze nemam prijem nad tych 1900 a mm by stacilo DP typ A zo zavislej cinnosti, alebo mame podat to DP kazdy. Je potrebne potom este nejaku dohodu o prerozdeleni prijmov alebo ako to urcit? je to iba na nasej ustnej dohode?.
2. Potom by ma este zaujimala odpocitatelna polozka na manzelku na materskej, uz by to asi muselo byt tych 3803,33 - 1524? ak by si podaval DP iba mm. Nie som ale potom povinna platit nejake poistne z prijmu?
3. čo treba dokladovat pri nezdanitelnej casti co sa tyka II. piliera?
Dakujem za vsetky rady a pomoc.

zalka
30. mar 2015

@simonka_kap
1) áno môžete si to tak rozdeliť ... ty DP podať nemusíš, mng. DP A ale dopísať do poznámok, že príjem z prenájmu nepresiahol 500e, stačí ústna dohoda
2) áno presne tak ... nie si povinná platiť poistenie z príjmu
3) nič

simonka_kap
30. mar 2015

srdecne dakujem 🙂 trochu som sa zlakla, co sa tyka toho poistneho, hladala som to prave na stranke, poistovne no je to tam strasne komplikovane...este otazocka, nemusim sa ani nijako na poistovni nahlasovat ze mam prijem z prenajmu?

zalka
30. mar 2015

@simonka_kap nie nijako to poisťovni nenahlasuješ
ak by si podala DP tak zaplatíš odvody do ZP
ale so SP a II: pilierom to nič nemá spoločné

simonka_kap
30. mar 2015

@zalka dakujem 🙂

zalka
30. mar 2015

@simonka_kap rado sa stalo

simonka_kap
30. mar 2015

@zalka nechcem vas prilis otravovat ale este som nieco studovala ohladom prenajmu a vydavkov ...je mozne si vramci vydavkov uplatnit výdavky vynaložené na zariadenie prenajímaného bytu, kúpu nábytku, postele, stôl, stoličky a podobne, taktiež kúpa spotrebičov chladnička, práčka a podobne? pricom byt ale nemame zaradeny do obchodneho majetku?

zalka
30. mar 2015

@simonka_kap na to ti neviem odpovedať, ale skôr nie ako áno.