icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

david93
2. mar 2016

prosím o radu, odpočet na manželku, ktorá poberala materské - zo Sociálnej poisťovne má potvrdenie, ale uviedli tam len za január a február 2015 vyplatené vo februári a marci, nemalo by byť aj za december 2014 vyplatené v januári 2015? vopred ďakujem!

marika1230
2. mar 2016

Ahojte.potrebovala by som poradiť ohľadne DP.
Môj manžel pracoval od januára do 14.9 na Slovensku, od15.9 -25.11 V Nemecku. Tu má uhr príjmov cca5100ea V nem. Cca 1800. Môže si uplatniť nczd na manželku? A ešte daňový bonus na dieta mu bol vyplacany do augusta A V decembri som nastúpila do práce ja A požiadala O daň.bonus ja nebude stým problém?

kuka221
4. mar 2016

@zalka Ahoj veľmi pekne prosím o radu.
Od 1.1.2015 do 2.12.2015 som bola evidovaná na úrade prácu.
Za koľko mesiacov si môže manžel uplatniť nezdaniteľnú časť na manželku? 11 alebo 12?
Čítala som aj zákon, tam je keď sú splnené podmienky na začiatku mesiaca.
Veľmi pekne Ďakujem za odpoveď

zalka
4. mar 2016

@david93 a výplatu za december ked dostaneš v januári nezahrnú ti ju do príjmu .. zahrnú .. tak aj decembrovú MD zahrnuli do príjmu rok predtým ...

@kuka221 za 12 ale treba odrátať vlastné príjmy tj. tvoju mzdu, MD , PN alebo ak si mala nejaký príjem

kuka221
4. mar 2016

@zalka Ďakujem si zlatá.

zalka
4. mar 2016

@kuka221 rrado sa stalo

mmio
6. mar 2016

@zalka vidím, že sa vyznáš 🙂, tak ťa chcem poprosiť o stručné vysvetlenie... Ja som na RD, takže manželovi sa bude vraciať daň, správne? Tým pádom 2% z dane vlastne nemá z čoho darovať, že? Ďakujem

majusqa77
6. mar 2016

@mmio jedno nevylucuje druhe, zavisi od vysky prijmu a teda aj vysky dane

mmio
6. mar 2016

@majusqa77 A ako to mam vediet? Ci mam dat manzelovi rovno tlacivo pre zamestnavatela o 2%?

majusqa77
6. mar 2016

@mmio daj. V najhorsom to vratia, ze mu to nevyslo. A inak to si mala v ziadosti o rocne zuctovanie zaskrtnut, ze chces potvrdenie od nich..

mmio
6. mar 2016

@majusqa77 hej, máme zaškrtnuté... Tak veľmi by som chcela Plamienku darovať, veľmi mi pomohli... Tak uvidíme. Ďakujem, si milá 🙂

nelinka158
13. mar 2016

@zalka ahoj chcem sa ta opýtať minulý cely rok som od januára do decembra bola na rodičovskej manžel ma v čistom 550eu kolko mám narok na nezdaniteľnu časť koľko nam vrátia záleží to len od toho či som mala ja príjem alebo od manžela koľko za neho odvádzal zamestnávateľ pretože jedna pani mi tvrdí že len od toho či som.ja mala príjem a že by sme maly dostat celú sumu tych 700aj niečo ďakujem veľmi pekne

zalka
13. mar 2016

@nelinka158 vieš ak mng. zaplatil na dani 500e .. tak viac ako 500e mu nevrátia ( len čo dá to vie dostať späť)
ak zaplatil na dani 1000e tak môžu mu vrátiť max. len za teba 19% zo sumy 3803,33e ... čiže nedá sa jednoznačne ti odpovedať, lebo nevidím výplatné pásky ani potvrdenie o príjme tvojho manžela ...

nelinka158
13. mar 2016

@zalka ťažké ide o.to.čím viac zaplatil na daniach tym.viac by sme dostali.čiže čím väčšia vyplata tym.viac vratia tak

zalka
13. mar 2016

@nelinka158 do istej hranice je to pravda

marionelka
18. mar 2016

Ahojte žienky , viete mi poradiť či môžem za manžela odovzdať na Daňovom papiere zaňho ? je totiž v nemocnici ☹

zdstar
18. mar 2016

@marionelka môžeš..podpíše..a ty to zanesieš do podateľne :D

zuzu122
22. mar 2016

prosim o radu. Minuly rok som 12 mes. cerpala RP a subezne cerpala dovolenku z pracovneho pomeru (prijem cca 1500e) Moj zamestnavatel mi zaplatenu dan vratil.
Manzel si na mna uplatnil NCZD. V ziadosti sme vsak zabudli uviest tento moj prijem Je to problem? Meni sa tym vypocet a treba to dohlasit? DAkujem pekne

evittam
22. mar 2016

@zuzu122 Samozrejme, že áno - v tomto prípade si manžel nemohol uplatniť celú nezdaniteľnú časť na teba. Ak sa to neopraví, DU spraví kontrolu tak môžete dostať pokutu a určite budete musieť vrátiť časť vrátenej sumy na dani, ktorá vám nepatrila....

zuzu122
22. mar 2016

@evittam aha, jemu sa teda znizi NCZD o ten moj prijem, vsak...dakujem za odpoved, opravime

spisiacka
11. apr 2016

ahojte prosim o radu. Manzelovi vratili dan ale sa mi to nezda. Ja som za minuly rok mala prijem 697 eur v mesiaci januar vyplateny vo februari bola to podpora v nezametnanosti. V mesiacoch januar az marec som bola v evidencii UP. Od aprila som presla na RD s tym ze ma vyradili z UP ze tam nemozem byt pocas poberiania. Manzel pracuje a v mesiacoch januar az marec poberal Rodicovsky prispevok. Mohol by mi niekto poradit ako to vlasne tu navratku dane ratali? Respiektive ako si to mam vyratat ci to je dobre? Dakujem za kazdu pomoc

zalka
11. apr 2016

@spisiacka no mohli vrátiť len toľko daní koľko mng. zaplatil ..
a vratka dane 3803,33-697 ) *19% = 590,20 eur max.

spisiacka
11. apr 2016

@zalka no lebo jemu vratili 442 neviem preco. ci to ma nieco s tym ze prve 3 mesiace bral on rodicak ja az od aprila ci nie.... a ratali z 3803 mal plnu cast ale mne dali sumu 3803-697/12*9 cize zo sumy 2300 priblizne.... nechapem preco ci zato ze som bola v evidencii tie 3 mesaice tak mi ich nezaratali?

zalka
11. apr 2016

@spisiacka nemá vplyv to, že poberal RP ... ale ako píšem ak niekto zaplatí 200 e na daniach štátu nemôže čakať že dostane 700e ... takže treba pozrieť koľko daní mng. zaplatil

spisiacka
11. apr 2016

@zalka mal viac ako 3803

zalka
11. apr 2016

@spisiacka dala som návod ako vieš skontrolovať ... viac ti pomôcť takto naslepo neviem

spisiacka
11. apr 2016

@zalka ja mam taky pocit ze oni tie tri mesiace na UP nezaratali. Ja nepamatam ci im manzel daval papier o tom ze som bola v evidencii. Nepamatam sa zeby ho vobec pytali len potvrdenie z UP o rodicaku. Tak asi tam bude problem a teraz sa to uz asi riesit neda ze? Je blbe ked uctovnicka nepovie co vsetko potrebuje a tym padom ludi ukrati o to co maju narok....

zalka
11. apr 2016

@spisiacka no vyzerá to tak, a opraviť sa to dá stále ... treba mng. RZD a urobiť dodatočné DP typ A a podať na DU ... a DU doplatí. Pozor dodatočné DP nie opravné ani riadne, len dodatočné sa dá už urobiť, robí sa trošku ináč ako normálne.

spisiacka
11. apr 2016

@zalka a to mam davat ja ci manzel? ked pojdem na DU tak budu vediet poradia? Netusim ako sa tieto veci vypisuju riesia.... ☹ a dokedy sa tieto veci daju doriesit?

zalka
11. apr 2016

@spisiacka kedykoľvek .. príloha mng RZD, tvoje potvrdenia a vypíšeš DP typ A .. akurát dodatočné .. a či ti poradia .. neviem ...