Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@ludkka0407 Áno, neudáva sa do vlastného DP, ale ak si chce napríklad manžel/ka uplatniť na manžela/ku NČZD tak sa táto PN odpočítava od NČZD, ako sa odpočítava aj MD.😉
@evittam jaaaj,nejako mi nedoslo,ze pani je vydata😠😕no nic,ospravedlnujem sa za mylne info☺
Ahojte. Viete mi niekto prosim poradit? Som na rodicovskom, aj cely rok 2016 som poberala rodicovsky prispevok. Od septembra 2016 som nezamestnana, kedze sa vratila kolegyna po materskej do prace a ja som ju len zastupovala, ukoncili so mnou pacovny pomer na zaklade zakona. V oktobri mi preplatili dovolenku vyše 800 eur v hrubom a teraz mi poslali potvrdenie o zdanitelnych prijmoch FO zo zavislej cinnosti. Z tych 800 eur mi stiahli na zdravotne poistenie a aj 150 eur na preddavky na dan. Chcem sa spytat, ci si ja mam podavat danove priznanie, ked moj jedinny prijem za rok 2016 bola ta preplatena dovolenka, alebo ci nahodou nie je este moj zamestnavatel povinny mi urobit rocne zuctovanie. A nasledne manzel si moze uplatnit na mna nezdanitelnu cast, ked by som aj ja mala nejake povinnosti s danovym priznanim? Ked by si manzel mal na mna uplatnit nezdanitelnu cast, tak by sa tam mal zadat prije, znizeny len o odvod na zdravotne poistenie? A co tie dane, ktore mi zrazili? Cim vyssiu sumu dame do manzelovho rocneho zuctovania, tym nizsiu sumu mu vratia. Dakujem za pomoc.
@tatkas34 mng. si môže uplatniť na teba NCZD akurát od nej odráta tvoj príjem tých 800 eur a priráta odvody do ZP
a lepšie je ak si podáš ty DP typ A, a vrátia ti tú daň, cez bývalého zamestnávateľa môžeš ich požiadať ale je to pre nich komplikovanejšie ...a nie je povinný ti urobiť RZD, musíš ho o to požiadať
Ake tlacivo alebo kam mam ist ak si manžel chce uplatniť na mna nezdaniteľnu časť?eviem ci som sa opýtala spravne,snáď ma niekto pochopí.🙂
je mi jasne ze odpocitalenu polozku na manzelku treba znizit o vysku jej prijmov vratane vyplatenej materskej. otazka je odkial zistim kolko mala materske? jediny zdroj mam vypis z uctu, lebo socialna poistovna nam o tom nikdy ziadny prehlad neposlala, akurat tak vymeru, ale z toho nevyplyva aky pomer z toho dostala v roku 2016
co prislo na ucet obsahuje aj rodinne pridavky, o ktore sa nezdanitelna polozka neznizuje. navyse tam nam nejaky cas poslali aj to co nemali a potom sme tu museli vracat, takze na to by som sa nespoliehal.
Dobrý deň prajem,chcem sa opýtať či sa dá vrátiť nezdaniteľná čiastka na manželku spätne za roky predtým? Tento rok to ideme urobiť prvý krát,doteraz sme to akosi nevedeli že sa dá uplatniť na mňa/manželku...mala sa narodila 4.11.2014. A starší syn 27.9.2011 ale tam som mala 7mesiacov materskú a potom rodičovský. Nevyznám sa v daniach ale vôbec ☹ ďakujem krásne za odpoveď
@4katarinakralova5 Pokial ste podavali DP tak sa da podat dodatocne,kolko rokov dozadu to presne neviem.
@evittam manžel je 7rokov v jednej práci tak každý rok mu robili daňové. Ale to ze si môže uplatniť vieme až teraz
@4katarinakralova5 Tak to by museli z prace asi spravit.....v tomto fakt presne neviem ako postupovat a nechcem napisat nieco zle.
@4katarinakralova5 môžete urobiť z manželovho RZD čo mu robili v práci, dodatočné DPtyp A kde prílohou bude práve kopia tohto RZD, a uplatníte si tvoju NCZD. Vyskúšať môžete i všetky roky, ak neuznajú tak upovedomia.
@zalka Ahoj,chcela som sa ťa spýtať že koľko priblizne vratia manz.daní keď som do 5.2. min.rok bola ešte na MD s príjmom asi 360€ potom už len na RD a manzel má max.daní.
Pekný deň. Chcem sa opýtať,ako je to s mojím daňovým priznaním,kedze som od 2.1.2016 bola na materskej dovolenke a od 27.8.2016 poberám rodičovský príspevok. .Musím si aj ja podať daňové priznanie? Dakujem
@mirkamurko hm.. čo značí max. daní
3803,33-MD = suma čo si môže uplatniť .. a z tej sumy 19% mu vrátia ak takú dan zaplatil
@zalka Ďakujem veľmi pekne,tie dane som myslela že veľa odvádza,tak by nám mali vrátiť to max.čo sa dá uplatniť.
Ahojte chcem sa opýtať, či vrátia manželovi za mňa daň, ak som ako starostlivosť o dieťa do 6 rokov bez zlého zdravotného stavu? Dakujem

@margotka112 PN je nezdanitelny (a nezdanovany) prijem,do danoveho priznania sa neudava