icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

zalka
23. jan 2017

@mirkamirko0809 nemôže, zákon to nedovoluje...
uplatniť si môže len za obdobie ked poberá RP, ked poberá invalidný dôchodok, ked je evidovaná na UP... a @tinkaro nesplna nič. Je len na neplatenej RP takže jej mng. si nemôže uplatniť zhola nič.

tinkaro
23. jan 2017

Musel sa zmeniť zákon, lebo pri predošlých deťoch som mala nárok, vždy vrátili

zalka
23. jan 2017

@tinkaro akurát že to dáky ten rok platí už zdá sa že od 2013 roku

https://podpora.financnasprava.sk/659152-Podmie...

zalka
23. jan 2017

@tinkaro https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku... ešte toto na čítanie som zabudla

tinkaro
23. jan 2017

@zalka katastrofa😢

zalka
23. jan 2017

@tinkaro trebalo byť na UP evidovaná vtedy by si mng. uplatniť mohol za teba NCZD

tinkaro
23. jan 2017

No to viem, len som chcela, aby za mňa aspoň platili dôchodkové poistenie.niekedy sa dalo uplatniť, nechápem, čo to za zákony sú, veď nemám žiaden príjem

zalka
23. jan 2017

@tinkaro ved ak by si bola evidovaná na UP tak tiež si mohla byť dôchodkovo poistená ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov

tinkaro
23. jan 2017

@zalka no mohla, len by som musela nosiť pečiatky a dali by mi robotu, ak odmietne vyhodia ťa, nepozerajú že máš malé dieťa

zalka
23. jan 2017

@tinkaro no nikto ti nič zadarmo nedá,
ak niečo chceš musíš splniť podmienky

adamemma
24. jan 2017

Ahojte! Ja som bola v 2016 do konca mája na RD, potom som bola pol roka na ÚP, ako nezamestnaná, a od novembra som zase išla na neplatenú materskú. Chcem sa opýtať, kde teraz musím vypýtať potvrdenia o tom všetkom ? V soc. poisťovni, či na úrade práce? Manžel potrebuje k DP. ďakujem!

kajuska1601
24. jan 2017

@adamemma na urade prace

adamemma
24. jan 2017

ďakujem za odpoveď! 🙂

zalka
24. jan 2017

@adamemma ak bola tvoja podpora vyššia ako 3803,33 tak sa neunúvaj zháňať potvrdenia

adamemma
24. jan 2017

No nebola, mesačne som dostávala 198 eur po dobu 6 mesiacov... nič extra... :(

holubicka28
24. jan 2017

@zalka ahoj, prosim ta, este stale plati, ze md sa rata ako prijem? Ja som bola na md do polovice jula 2016, ale kedze som mala skoro max matersku, vychadza mi to na cca 5000€, ze som dostala minuly rok..a potom na rd som bola do konca roka 2016. V tomto pripade si asi manzel nemoze uplatnit tu nezdanitelnu cast na mna? Asi az buduci rok, kedze tento cely budem na rd.
Dakujem.

zalka
24. jan 2017

@holubicka28 áno stále to platí ... mng. si nič neuplatní za rok 2016

@adamemma hm... tak potvrdenie zo SP o výške vyplatenej podpory, a potom z UP o evidencii, a o dobe platenej RP...
a ak sa nevrátiš na UP tento rok tak si mng. neuplatní nič, nakoľko nesplníš podmienky pre uplatnenie... uplatniť sa dá len za dôchodcu, matku poberajúcu RP, evidovaného nezamestnaného .. a ty nie si nič z toho

majusqa77
24. jan 2017

@zalka ty zbieras potvrdenia? lebo podla usmernenia z drsr to netreba 🙂

zalka
24. jan 2017

@majusqa77 nechávaš to na čestné prehlásenie? :D

majusqa77
24. jan 2017

@zalka a co im, hlavu odtrhnem, ked to nedonesie? 🙂 pokial vidim, ze je na rd, tak aj hej 🙂

zalka
24. jan 2017

@majusqa77 ak máš niekoho koho nepoznáš ako overíš? čo ak rozvedený ti nenahlási, že je rozvedený čo ak si vymyslí manželku a bude chcieť uplatniť , ja viem je to jeho zodpovednosť ... ale narobí to roboty a starosti.

ivetka1981
24. jan 2017

@zalka ahoj..poradíš mi..môže si manžel na mna uplatiniť peniaze v danovom priznaní ak moj príjem bol pod 3tis.eur za rok 2016?Dakujem za odpoved

andy03
24. jan 2017

@zalka ahoj zalka prosim ta este stale plati to ked si platis poistku tak si ju mozes odpocitavat z dani?? manzel si plati a neplanuje ju zrusit. dakujem

zalka
24. jan 2017

@andy03 toto už dlho neplatí, ... jedine že by do II.piliera posielal dobrovolne peniaze tak to by si mohol uplatniť iné nič

@ivetka1981 a si , invalidný dôchodca, starobný dôchodca, matka na RD s rodičovským príspevkom alebo evidovaná na UP ?
Ak si len zamestnanec s nizkym príjmom tak si nemôže uplatniť časť tvojej nczd

ivetka1981
24. jan 2017

@zalka bola som v roku 2016 zamestnaná na dohodu pol roka a pol roka riadne zamestnaná( z toho len týžden odrobené a zvyšok roka PN)..od 14.11.2016 som na materskej dovolenke

zalka
24. jan 2017

@ivetka1981 môže si uplatniť za mesiace kedy si bola k prvému v mesiaci na UP zaevidovaná alebo k prvému v mesiaci kedy sa narodilo dieťa,
nepíšeš či si bola na UP .. ak si nebola tak si nemôže uplatniť nič

katkuz
24. jan 2017

@zalka a @evittam prosim o radu (sice mimo temu ale snad budete vediet 🙂 ) som matkou na RD starajucou sa o dieta do 3 rokov a zacala som pracovat. kde mam co nahlasit? do soc. poistovne ma nahlasil zamestnavatel. zmluvu mam na dobu urcitu a skonci, ked este budem na rd - treba potom zase nieco hlasit? a este na stranke upsvr je uvedene, ze pracujuca matka poberajuca rodic.prispevok si moze ziadat o prispevok na starostlivost o dieta (vo vyske cca 41e, ked sa stara stary rodic, co je moj pripad) - to je este k rodicaku?? dakujem vemi pekne za odpoved 🙂

zalka
24. jan 2017

@katkuz odhlásiť zo SP z dôchodkového poistenia k prvému dnu PP, a ak ti skončí PP tak sa prihlás k dalšiemu dnu nanovo na dôchodkové poistenie ...
a príspevok na starostlivosť ... to nie je pre teba... ty máš rodičák.

katkuz
25. jan 2017

@zalka dakujem velmi pekne za odpo 🙂

mirkaferko
25. jan 2017

@zalka poprosim o radu, od leta do konca roka som bola v jednej firme na dohodu. V skutocnosti som vsak robila len 3 mesiace cez leto pocas dovoleniek, som na RD. Ma manzel narok na vratenie dane? Co potrebujem zdokladovat?