Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
dievcence, poradite mi, ak ma manzel na dieta danovy bonus od augusta 2016 pobera minimalnu mzdu, vratia mu nejake dane?
Ahojte žienky, potrebujem poradiť manžel je zamestnaný od 15.6 hrubý príjem V práci za rok 2016 cca2900€ od 26.9.2016 PN cca 850€ za rok 2016
Máme tri deti bude môcť si uplatniť DB na deti ak áno tak koľko tretia dcérka sa narodila 05/2016.
Ja som bola 01/2016 zamestnaná 02/2016 PN A od 03/2016 Md do 11/2016 od 12/2016 RD.
Budem vďačná ak mi niekto poradi🙂
Ahojte poprosím viete mi niekto poradiť, môže si manžel na mna odpočítať NČZD, som na neplatenej RD do 6 r. dieťaťa, nemám žiadny príjem a nie som nahlásena na ÚP. Dakujem
@ellison333 môže si uplatniť DB na deti, na tretie od 5/2016 čiže za 8 mesiacov
a na teba by si mohol uplatniť NCZD za 7 mesiacov ak by mu niečo vyšlo
vzorec 3803,33 - hrubá mzda + odvody - PN - MD ) /12 x 7 = suma čo môže uplatniť
@zalka A môže si uplatniť na tie dve deti za celý rok?? Ked pracovať začal od júna 2016za odpoveď pekne ďakujem 🙂
@ellison333 áno za celý rok, dôležitý je príjem ak bol v hrubom 2430e a viac, tak je splnená podmienka na uplatnenie DB na deti
@zalka ahoj, chcela by som sa opýtať, manžel si bude na mňa uplatňovať HC za rok 2016. Od 1.1.-7.3. som bola na ND a následne som bola až do konca roka na RD. Keďže som splnila podmienku celý rok, tak vzorec je 3803 mínus materská = suma na uplatnenie a z nej 19%, že? Do celkového príjmu z materskej za 2016 mám počítať aj materskú z decembra vyplatenú v januári, alebo nie? Dakujem
Chcem sa spýtať koľko mi vrátia z DU keď manželka mala počas celého roku 2016 iba RP. TJ cca tých 203€. Môj čistý príjem mesačne cca 620€. Mám rátať 3803.33*0.19=722€? Toľko by nám malý vrátiť? Som z toho dilino 🙂
@zuzkapatrick Vrátia ti len to čo si odviedol. Ak si odviedol tých 722Eur tak ti ich vrátia. To je maximálna suma, ktorú ti môžu vrátiť.
@zalka ahoj vidim ze si zbehnuta v tejto problematike. Chcem sa spytat za kamosku, zomrel jej manzel pocas roka 2016. Teraz sme sa dozvedeli ze bola povinna do 3 mesiacov za neho podat DP. Sice uz je to viac ale ideme to urobit no nevieme aku nzcd za neho ma dat? Akoby za cely rok alebo iba za mesiace ktore zil a pracoval? A co s nacatym mesiacom? Jeho hruby mesacny prijem bol cez 1000 eur. Dakujem
@janula12345 https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku... a priklad c.2:Daňovník
, ktorý nie je poberateľom dôchodku uvedeného v § 11 ods. 6 ZDP, dňa 15. 7. 2014 zomrel.
Daňové priznanie za príslušnú časť roka za zomrelého daňovníka, t. j. od 1. 1. 2014 do 15. 7. 2014, je povinný podať dedič podľa § 49 od s. 4 ZDP. Daňovník do dňa smrti poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, z ktorých vykázal základ dane 12325 €.
V akej sume môže dedič v daňovom priznaní za zomrelého daňovníka uplatniť NČZD na daňovníka?
Dedič v daňovom priznaní, ktoré podáva za zomrelého daňovníka, základ dane čiastkový základ dane) zníži o plnú sumu NČZD na daňovníka, t.j. o sumu 3803, 33 €.
Baby potrebujem poradit minuly rok som 1.1 bola pn a potom sla na matetsku.lenze teraz potrebujem poradit.mne pn pozastavili od novembra do toho 1.1 a doplatili mi to vo februari.chcem sa spytat pocitali mi to do predosleho alebo to bude v tomto danovom.aby sa mi nestalo ze to bolo minule a budu to pocitat znova ako prijem.
a neodložila si si kópiu potvrdenia z r. 2015 zo Sociálky? ale podľa mňa to budeš mať až za rok 2016, však si vyžiadaj potvrdenie o PN a materskej a uvidíš, ktoré obdobia ti tam dajú
Ako je to v pripade, ked manzelka na RD mala prijem z dohody 3200e, z toho zrazne dane boli 502e, manzel si uplatnil NC v praci na manzelku, predpokladam len z tych 3200 e ze? ci celu sumu?
Manzelka si podava DP, uvadza cely svoj prijem a vsetky udaje z po tvrdenia a 502e jej vratia? prosim o usmernenie,pripadne ak s tym niekto mate skusenost.
manželka si podá sama, vrátia jej zrazenú daň
manžel na manželku 3803,33-jej príjmy+jej odvody
@lucka_ke nie je mi však jasné či ona má uviesť v do normálne celu sumu príjmu a teda jej tých 502 vrátia. Ona neberie ohľad,že si manžel uplatnil na ňu nzc?

@nikinkals nerozumiem otázke ... za aký december 2016 ...