icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

slunce3
21. feb 2017

@majusqa77 md mam az od 5.1. 2017... Takze mozem sa slahnut aj k nemu do danoveho a normalne podam aj za seba?

ikonica
21. feb 2017

@slunce3 kazdy si robi danove za seba... ale v ramci svojho danoveho si ta moze manzel za istych podmienok uplatnit a opacne aj ty jeho... on si ta uplatni za 11 mesiacov a bude potrebovat prijem z tvojej prace + vysku materskeho + potv. z uradu prace o poberani rodicovskeho prispevku... a nech si nezabudne uplatnit danovy bonus na dieta....

majusqa77
21. feb 2017

@slunce3 ak to mas riadnu RD, kedy poberas RP, tak si mozes uplatnit za 7 mesiacov.. ..a z rozdielu ako som ti napisala

ikonica
21. feb 2017

juj som si nevsimla ten rok 2017... tak to sa bude tykat az dalsieho roka

marionelka
21. feb 2017

@david93 to znamená že potom do ostatných riadkov ako je napr. riadok 42,43 a 56 musí biť nula ??? ďakujem za odpoveď

david93
22. feb 2017

@marionelka áno, z nuly vyjde zase len nula

slunce3
23. feb 2017

@majusqa77 dakujem ti krasne za radu, velmi si mi pomohla. Este tkaa otazka trosku mimo ale k danovemu, ak mi kinder hodi do skoly, potrebujem aj odtial potvrdenie prilozit k dp? Minuly rok som nedavala tusim. Tak neviem.

majusqa77
23. feb 2017

@slunce3 nie. ak si uplatnujes DB, tak maximalne kopiu rodneho listu

anjelic
2. mar 2017

Dievčatá, poraďte, prosím, Robím manželovmu kolegovi DP, ale mám takú zamotanú situáciu ohľadne jeho manželky. V januári bola na RD, potom od februára až do júla/2016 bola s dieťaťom na opatrovateľskom /ráta, či neráta sa do DP tento príjem?/ a potom znovu od augusta do decembra /2016 na RD. Popri tom ešte pracovala /tam potrebujem vydokladovať jej príjem a DP jej bude robiť zamestnávateľ/, ale pokiaľ by nedosiahla výšku viac ako 3803,30€ za rok, má manžel nárok uplatniť si nezdaniteľnú časť aj na ňu?

lucka_ke
3. mar 2017

@anjelic rd nie, opatrovateľský áno, môže

anjelic
3. mar 2017

@lucka_ke Ďakujem, za odpoveď... aj som si myslela🙂, ale pre istotu som sa spýtala😉.

majarobo
4. mar 2017

Ahojte, prosím potrebujem poradiť , celý rok 2016 som bola SZČO plus mesiac ako zamestnanec kde my zamestnavatel prihliadol na nezdanitelnu časť 316.94 eura a teraz neviem ako uviesť v DP riadok č73 či mám odrátať zo sumy 3803.33 a uviesť ten rozdiel alebo ako ? Ďakujem

lucka_ke
4. mar 2017

@majarobo uvádzaš celú sumu

majarobo
4. mar 2017

@lucka_ke Ďakujem za odpoveĎ🙂

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
anetkaadamko
4. mar 2017

@ majusqa77

nivea777
4. mar 2017

@anetkaadamko ak som dobre pochopila,čo tu baby radili iným,tak uplatniť si môže .. 3803,33-jej príjmy+jej odvody

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
nivea777
4. mar 2017

@anetkaadamko Do sa podáva do konca marca každý rok,nie??

anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
anetkaadamko
Autor odpoveď zmazal
slunce3
4. mar 2017

@anetkaadamko ano dala takzema aj on preplatok aj ja

anjelic
4. mar 2017

@anetkaadamko ešte môžeš podať dodatočné daňové - vyplníš si tlačivo a podáš na daňovom osobne. Nám tak účtovníčka v manželovej práci spackala daňové a musela som podať opravné dodatočne. Všetko zaplatili...

rianka7
20. apr 2017

Ahojte kocky, prosim pekne niekoho o radu. ked uz mam doma rocne zuctovanie dane z manzelovej prace, mozem si sama prepocitat ako vypocitali preplatok dane. jedna sa o to, ze minuly rok mal manzel raz tolko preplatku ako teraz. minuly rok som poberala len rodicovsky prispevok a od augusta som bola evidovana na UP. a v roku 2015 som tiez brala len rodicovsky. ako je mozne, ze mu tento rok vyslo o polovicu menej? zavisi to od hrubej mzdy, lebo velky rozdiel medzi rokmi tam nebol.

evittam
20. apr 2017

@rianka7 Podpora sa odpocitava od NCZD na teba.

rianka7
20. apr 2017

@evittam nedostavam podporu, cize obidve roky som bola bez prijmu.

evittam
20. apr 2017

@rianka7 Aha, No tak to ťažko povedať. Musela by som vidieť to RZ či je to správne. A jasné, že záleží od HM, od toho koľko dane mu bolo zrazenej, od viacerých vecí.....

zalka
20. apr 2017

@rianka7 no môžeš si to prepočítať .. hrubá mzda - odvody - 3803,33 za manžela - 3803,33 za teba = základ dane x 19% = daň čo mal platiť ( napr. 100e )
a ak on má že zaplatil 1000e daň tak vieš že mali vrátiť 900e

zrejme manžel nedoložil mzdárke potvrdenie o evidencii na UP, lebo uplatniť NCZD za manželku môže len ak manželka je na RD alebo je na UP .. a to treba dokladovať potvrdeniami.

rianka7
20. apr 2017

@zalka dakujem krasne za odpoved 😉 podla tvojich vypoctov to bohuzial sedi. na papieri mal minimalnu mzdu (co bolo pre neho nevyhodne, teraz ma uz chvalabohu vsetko na paske). v roku 2015 mal minimalnu az v druhej polovici roka, takze preto mu vtedy vyslo viac preplatku. vsetky potvrdenia som dolozila, takze v tom problem nebol.

rianka7
20. apr 2017

@zalka teraz som si vsimla, to treba odpocitat dvakrat sumu 3803,33? lebo ja som iba raz odpocitala a vysla mi suma, ktora je taka ista ako preplatok. keby som dvakrat odpocitala, uz som v minuse.