Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@slunce3 kazdy si robi danove za seba... ale v ramci svojho danoveho si ta moze manzel za istych podmienok uplatnit a opacne aj ty jeho... on si ta uplatni za 11 mesiacov a bude potrebovat prijem z tvojej prace + vysku materskeho + potv. z uradu prace o poberani rodicovskeho prispevku... a nech si nezabudne uplatnit danovy bonus na dieta....
juj som si nevsimla ten rok 2017... tak to sa bude tykat az dalsieho roka
@david93 to znamená že potom do ostatných riadkov ako je napr. riadok 42,43 a 56 musí biť nula ??? ďakujem za odpoveď
@marionelka áno, z nuly vyjde zase len nula
Dievčatá, poraďte, prosím, Robím manželovmu kolegovi DP, ale mám takú zamotanú situáciu ohľadne jeho manželky. V januári bola na RD, potom od februára až do júla/2016 bola s dieťaťom na opatrovateľskom /ráta, či neráta sa do DP tento príjem?/ a potom znovu od augusta do decembra /2016 na RD. Popri tom ešte pracovala /tam potrebujem vydokladovať jej príjem a DP jej bude robiť zamestnávateľ/, ale pokiaľ by nedosiahla výšku viac ako 3803,30€ za rok, má manžel nárok uplatniť si nezdaniteľnú časť aj na ňu?
Ahojte, prosím potrebujem poradiť , celý rok 2016 som bola SZČO plus mesiac ako zamestnanec kde my zamestnavatel prihliadol na nezdanitelnu časť 316.94 eura a teraz neviem ako uviesť v DP riadok č73 či mám odrátať zo sumy 3803.33 a uviesť ten rozdiel alebo ako ? Ďakujem
@ majusqa77
@anetkaadamko ak som dobre pochopila,čo tu baby radili iným,tak uplatniť si môže .. 3803,33-jej príjmy+jej odvody
@anetkaadamko Do sa podáva do konca marca každý rok,nie??
@anetkaadamko ano dala takzema aj on preplatok aj ja
@anetkaadamko ešte môžeš podať dodatočné daňové - vyplníš si tlačivo a podáš na daňovom osobne. Nám tak účtovníčka v manželovej práci spackala daňové a musela som podať opravné dodatočne. Všetko zaplatili...
Ahojte kocky, prosim pekne niekoho o radu. ked uz mam doma rocne zuctovanie dane z manzelovej prace, mozem si sama prepocitat ako vypocitali preplatok dane. jedna sa o to, ze minuly rok mal manzel raz tolko preplatku ako teraz. minuly rok som poberala len rodicovsky prispevok a od augusta som bola evidovana na UP. a v roku 2015 som tiez brala len rodicovsky. ako je mozne, ze mu tento rok vyslo o polovicu menej? zavisi to od hrubej mzdy, lebo velky rozdiel medzi rokmi tam nebol.
@rianka7 no môžeš si to prepočítať .. hrubá mzda - odvody - 3803,33 za manžela - 3803,33 za teba = základ dane x 19% = daň čo mal platiť ( napr. 100e )
a ak on má že zaplatil 1000e daň tak vieš že mali vrátiť 900e
zrejme manžel nedoložil mzdárke potvrdenie o evidencii na UP, lebo uplatniť NCZD za manželku môže len ak manželka je na RD alebo je na UP .. a to treba dokladovať potvrdeniami.
@zalka dakujem krasne za odpoved 😉 podla tvojich vypoctov to bohuzial sedi. na papieri mal minimalnu mzdu (co bolo pre neho nevyhodne, teraz ma uz chvalabohu vsetko na paske). v roku 2015 mal minimalnu az v druhej polovici roka, takze preto mu vtedy vyslo viac preplatku. vsetky potvrdenia som dolozila, takze v tom problem nebol.

@majusqa77 md mam az od 5.1. 2017... Takze mozem sa slahnut aj k nemu do danoveho a normalne podam aj za seba?