Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
Kocky, vidim ze sa zle chapeme, to ze som na rp, znamena ze moj muz priklada doklad z UPSVR kolko a ako dlho som poberala RP a na zaklade toho mu vracaju peniazky, uz to pisem polopate. Matersky prispevok takto pouzit nemoze, len rodicovsky. mozno som sa prvy krat zle vyjadrila ale myslela som tym toto.
@svetluska4 ako nemôže použiť materský príspevok???? tie podmienky, o ktorých som písala, kedy sa môže uplatniť nčzd na manželku platia teraz prvý krát.. takže doteraz bolo jedno, či je na rodičovskom, alebo zarába, alebo na materskej.. a na manželku sa vždy rátala nezd. čast takto:
nezd. časť - jej vlastný príjem /rodičovský sa do jej príjmu neráta a ani nikdy nerátal/
@evita68 ach jaj, motame sa. Akurat citam o tomto aj na trende a je tam popisany priklad ked manzelka je cely rok na rodicovskom prispevku, ktory sa nezaratava do prijmu manzelky a tym ma manezel nezdanitelnu cast na manzelku priznanu na cely rok - 3735,94 €.
@svetluska4 no ale ty stále tvrdíš niečo, že :
Matersky prispevok takto pouzit nemoze, len rodicovsky.
čo tým myslíš, neviem... 🙂
@evita68 citam akurat druhy priklad, kde zena pracovala, dieta sa narodilo v juni. Takze do juna sa zapocitava do prijmu zeny, materska sa tiez rata do prijmu zeny. Ako citam tak na nezdanitelnu cast pre muza ma narok od jula lebo sa stara o dieta. Tu sa mi to mota, lebo sumy co dostava ako matersku nemoze dat do manzelovej nezdanitelnej casti lebo je to jej prijem. Z coho potom rataju nezdanitelnu cast pre manzela ked ona uz potm ziadny iny prispevok poberat nemoze, nemoze ist naraz materska a rodicovska. Ano splna to ze sa stara o dieta a ma narok na nezdanitelnu cast ale z coho beru sumu?
@annafelixova dakujem 😉
@svetluska4 3735,94 - materská - príjmy zo zamestnania + odvody : 12 x 6 /x 6 preto, lebo predpokladám, že dieťa sa nenarodilo 1.6., a podmienka je splnená vtedy, ak k prvému v mesiaci sa stará o dieťa/
@evita68 takze ak ma vyssi plat moze vyjst aj nula. 🙂
Ahojte ja som z toho uplny jelen , mozete mi prosim niekto orientacne napisat kolko by sme dostlai realne penazi , ked manzel zarobi cca 330 v cistom? dakujem....a ako to je ak sa ludia nie su manzelmi cely rok ? dakujem pekne za odpoved...viem , ze su to hlupe otazky ale uz sa tu preklkavam tak dlho, ze uzvobec neviem kde som 🙂
ahojte, kto mi poradi? od 1.6. sme manzelia, od 10.10 som na materskej a 26.11. sa nam narodilo babo. ma manzel narok na danovy bonus a tu nezdanitelnu ciastku? ako to zistim? a kde zoberiem presne cislo mojich prijimov za rok 2013, ktore musim vpisat do tlaciva na nezdanitelnu ciastku pre manzela?
DAKUJEM
@evita68 dakujem za radu. tie prijmy mensie ako 3735,94 sa mysli asi za rok, ze?
cize, ak som to dobre pochopila z tvojej odpovede, danovy bonus sa vyplaca za mesiace odkedy sa narodilo babo vratane a nczd sa vyplaca za nasledujuci mesiac od narodenia baba pokial su prijmy matky mensie ako 3735,94 za rok?
je to tak spravne? 🙂
@evita68 prosim este o 1 radu. manzel ma Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti a tam teda sa da zaskrtnut ten danovy bonus. je tam kolonka kal. mesiace. to tam mam vypisat cislom, za kolko kalendarnych mesiacov to ziadame ci menovite ci ako? vo vysvetlivkach sa nic nepise ☹
@evita68 no, totiz, ja som bola cely cas v tom, ze ten danovy bonus sa vyplati jednorazovo takto, ked sa bude riesit danove priznanie. nevedela som, ze sa to ma vyplacat jednotlivo kazdy mesiac. tak ale teraz sa to da, ze november/december sa vyplati kvazi v danovom priznani a od januara by mu to davali na paske priamo? samozrejme, ked si to dohodne tak so mzdarkou.
ahojte ked som popri rodičovskej pracovala a zarobila som viac ako 5000 ročne tak manžel si na mna nemože uplatnovat danove priznanie?
@dianka1983 nie,nemoze
@eeffka a do akej sumy si može na mna uplatnit?
@dianka1983 3 735,94 EUR. ak si mala zdanitelny prijem viac ako 1867,97 za rok, si povinna si vysporiadat dan sama

@svetluska4 robite zle materska aj nemocenska sa povazuje za prijem