Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane
Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.
@evita68 ahoj, dufam,ze ta mozem priamo oslovit,lebo vidim,ze sa vyznas 🙂 Manzel ma zakl.plat nejakych 400€,ale ma vysoke premie,os.ohodnotenie,co robi na vyplate cca700€(neviem ci je to podstatne alebo nie), kedze som citala,ze zavisi od manzelovho platu ci sa nam nieco vrati..ja som cely rok na Rd,teda ziadny prijem, vies odhadnut ci sa nam nieco moze vratit? Ak si najdes cas na opoved budem vdacna 🙂
@lenkafirka1 čiže dokopy má mesačne okolo 1000?
ty poberáš rodičovský príspevok?
@evita68 nie zle som to napisala spolu realne dostane tych 700 a ja poberam rodicovsky...
@lenkafirka1 odhadom cca 650 by mal byť preplatok na dani
@evita68 joj dakujem krasne kazdopadne za odpoved a este aj pozitivnu 🙂
takato otazocka, ked niesme manzelia a chceme sa tento rok vziat, manzel si bude moct uplatnit danove na manzelku za cely rok? alebo od datumu sobasa? to je asi blbost, samozrejme som na MD 🙂
moze mi niekto poradit ako si moze manzel uplatnit ulavu na manzelku ked nepresahuje ciastku 3644eur.on ma v hrubom prijem za rok 2013 7548 eur a ja som v january porodila tak som bola na MD a potom na rodicovskom a este medzi tym som marodovala z dobrovolneho poistenia.ale nepresahujem zo vsetky sumar sumarom mala som prijem 2910 eur.MD som mala na denne necelych 5eur a doplacala mi urad socialnych veci a rodiny do 199.6EUR. a marodku som mala cca 470 eur tak ked moze mi niekto vypocitat kolko asi nam vratia. dakujem
mna by tiez zaujimalo, ci si mam podavat danove priznanie ja, alebo si moze moj manzel na mna uplatnit. Som na materskej s druhym dietatom - idem z jednej do druhej, nepracovala som medzitym. Na mladsie dieta som dostavala matersku do augusta - odvtedy poberam rodicovsky prispevok. Od zamestnavatela som dostala vypoved v polovici roka, tak mi vyplatili dovolenku, cca 600€. Poradi mi niekto, kto sa v tom vyzna? Dakujem. Materska sa zaratava do prijmu?
moze aj mne niekto poradit,moze si manzel uplatnit nezdanitelnu cast na mna , ked som minuly rok poberala do aprila RP a od aprila som zamestnana a moj cisty prijem bol 2644 eur dakujem
hruby prijem bol 3109,46 eur
dakujem
🙂
@evita68 ešte ťa chcem poprosiť, čo všetko treba doložiť ako prílohu k DP manžela? On 3 mesiace na PN, zvyšok roka zamestnaný. Manželka, na ktorú si chce uplatniť nezdaniť. časť 2 mesiace poberala peň príspevok na opatrovanie, mesiac evidovaná na ÚPSVaR, 6 mesiacov zamestnaná a zvyšok roka PN. Joj ako dobre, keď má človeku kto poradiť 🙂
@evita68 áno to som si zisťovala, uplatním len za 3 mesiace čo som poberala príspevok na opatrovanie a bola evidovaná na ÚP. Spočítam si všetky príjmy za rok 2013 (príspevok, PN, zdaniteľ. príjem) to odrátam od nezdaniteľ. časti na manželku 3735,94 + zaplatené odvody/12*3=nezdaniteľná čiastka, ktorú si môže manžel na mňa uplatniť. Takto je to hádam správne. Podporu v nezamestnanosti som nedostávala. Ďakujem ti veľmi pekne za ochotu, si zlatá 😉
Ahojte chcem sa spytat ze kolko maju vratit pri tom danovom bonuse manzel ma prijem 560€mes a ja cely rok poberam RP, aj som podnikala ale bola som v strate -162 €. moze si ho teda uplatnit ? dakujem
@evita68
Dobrý deň. Môžem ťa poprosiť o radu?
V roku 2013 som bola na RD s dcérou, ktorá 31.3. 2013 dovŕšila tri roky.
V tom čase som bola tehotná a preto som sa neevidovala na úrade práce ako nezamestnaná (pracovný pomer mi skončil počas trvania MD, zmluva na dobu určitú). Bola som na Sociálnej poisťovni, kde som nahlásila, že zostávam dobrovoľne na RD s dcérou (opatrovanie nezaopatreného dieťaťa do 6 rokov), bez nároku na rodičovský príspevok. Rovnako som bola to isté ohlásiť aj na UPSVaR a v zdravotnej poisťovni.
Syn sa narodil 10.6.2013 - odvtedy som doma s ním. ŽIadosť na materské som si na SP podala, nárok mi samozrejme nevznikol. Robila som to kvôli evidencii - aby som mala zaznamenané, že som na materskej dovolenke (hoci od začiatku mi vznikol nárok iba na rodičovský príspevok). Rovnako som všetky papiere riešila po narodení syna aj na UPSVaR a v zdravotnej poisťovni.
Manžel si chce uplatniť nárok na odpočet nezdaniteľnej čiastky na mňa. No účtovníčka v ich firme od neho vyžaduje potvrdenie, že som v obodbí od 1.4. 2013 do 9.6. 2013 bola na RD s dcérou. Bola som v SP, kde mi tvrdili, že oni mi také potvrdenie nemajú ako vydať. Na UPSVaR mi vydali Potvrdenie o poberaní rodičovského príspevku za rok 2013, kde je to úhrnne za celý rok (rozpísané za jednotlivé mesiace), vrátane toho, že za apríl a máj je uvedená 0. Účtovníčka ale tvrdí, že to nestačí, že sa zmenil zákon (neuviedla aký zákon má na mysli) a ona potrebuje potvrdenie. Lebo inak za tieto dva mesiace to nebude môcť akceptovať.
Vieš mi prosím poradiť? Aké potvrdenie jej mám vlastne dať? A kto mi ho má vydať?
Nemala som žiaden iný príjem, iba ten RP.
Vopred ďakujem za opdoveď.
@majusqa77
Prečo? Vieš mi napísať zákon, podľa ktorého to tak je? Ja som predsa v tom čase bola bez príjmu. A dieťa sme reálne nemali kam dať - do MŠ ju neprijali.
Mzdárka netvrdí, že ten nárok nevznikol. Ona tvrdí, že chce potvrdenie, že som bola na RD.
Teraz s tým síce nič neurobím, no keby som sa bola evidovala na úrade práce ako nezamestnaná, tak by ten nárok vznikol? 😕
@heni79 je to v zakone a dani z prijmov, sprisnili sa podmienky pre moznost uplatnenia ulavy na manzela/manzelku. bud do 3 rokov veku dietata, do 6tich v pripade, ak je zo zdravotnych dovodov priznany rodicak, evidencia na urade prace atd.
takze ano, keby si sa zaevidovala na urade prace, narok by bol.
je tam aj podmienka splnenia k 1vemu dnu v mesiaci (za mesiace 4-6 ti teda nevznikne moznost na odpocet). preto bude mat tvoj muz narok na odpocet na teba vo vyske 3735,94/12*9.
narychlo mi google nasiel napriklad tu http://blog.etrend.sk/mihalblog/nezdanitelna-ca...

Ahojte. prosim vas o radu. cely minuly rok som bola vedena na urade prace, v lete som brigadovala a mala som prijem 128,11 eur, poistne bolo 17,10 a preddavky na dan 21,00. Chcem si podat danove priznanie. aku mam dat nezdanitelnu cast v mojom danovom priznani, ak chcem, aby si nezdanitelnu cast na mna mohol uplatnit aj manzel? a v akej vyske si ju moze manzel uplatnit? dakujem za odpoved 🙂