icon

Nezdaniteľná časť na manželku a vrátenie dane

lenka110611
6. mar 2013

Ahojte, mám pár otázok ohľadom daňového priznania a bola by som strašne rada, keby mi niekto pomohol. Vlani som bola od januára do septembra na RD, od októbra pracujem. Teda manžel si uplatnil NČ na manželku, kde sa odpočítal môj príjem za minulý rok? Aká je vlastne výška tej nezdaniteľnej časti na manželku? A odrátava sa od toho môj hrubý príjem alebo čistý vyplatený na účet? ĎAKUJEM za odpovede.

barbara088
4. mar 2014

majusqua77 dakujem vam

marika1230
5. mar 2014

@14masinka ahoj vedela by si mi poradit?manzel pracoval na dohodu od 1.5 do 18.6,od 18.6 pracuje na zmluvu,priemere mal vyplatu s bonusom 480e...ma narok na nezd.cast na manzelku ked ja poberam od februara rodicovsky prispevok?je tam nejaka hranica kolko by mal zarobit aby mal na to narok?

evita68
5. mar 2014

@marika1230 ma malý príjem, nevyjde mu nič na teba

sufliarska
17. mar 2014

Ahojte,potrebujem poradit,Manžel ma na páske v hrubom 430eur.Ja som na RD cely rok,ale za január a február som mala prijem spolu 925 eur.Vypočita mi to dakto?Vopred pekne dakujem.

evita68
17. mar 2014

@sufliarska čo chceš vypočítať? nezd. časť na teba bude 3735,94 - tvoj hrubý príjem + odvody

sufliarska
18. mar 2014

@evita68 potrebujem výpočítať Nč na manželku.Tých 925 eur je z dobrovolného pripoistenia(január 700eur + február 225eur).Do konca roka som bola na Rd.Manželovi ekonomka vypočítala Nč na manželku 121.57 eur a zdá sa nám to málo.Nemohla sa pomýliť?Poradťe prosím.

evita68
18. mar 2014

@sufliarska poberáš celý rok rodičovský príspevok? Máš jeho ročné zúčtovanie doma?

sufliarska
19. mar 2014

ano poberam rodicovsky prispevok okrem tych dvoch mesiacov co som pisala a rocne zuctovanie nemam doma.Dakujem

evita68
19. mar 2014

@sufliarska tak ked ho budete mať, tak sa ozvi a prerátame to..

olioliver
3. apr 2014

Ahoj vsetkym.Chcel by som vas poprosit o radu,ze v ktorej vyplate mi bude vyplateny preplatok z rzd,ci v aprilovej za marec,alebo moze byt v majovej za april.Dakujem velmi pekne. 🙂

evita68
3. apr 2014

@olioliver prvá možnosť správna 🙂

olioliver
3. apr 2014

@evita68 dakujem

olioliver
3. apr 2014

Na nete som nasiel informaciu,ze preplatky dane,zamestnanecku premiu a danovy bonus vyplaca zamestnavatel najneskor v mzde zuctovanej za mesiac april 2014.Takze zrejme ma zamestnavatel cas vyplatit preplatok z rzd az v maji za april...Hmmm

danculik193
11. máj 2014

@evita68 Prosím Ťa potrebovala by som poradiť.V minulom roku som bola celý rok na RD.Manžel bol zamestnanec iba v januári a ku januáru dostal plat aj s odstupným spolu 1300€,potom bol do konca júna evidovaný na Úrade prace kde mu dávali 7,20€ na deň toho pol roka tj.nejakých 216€na mesiac.Od júna mal živnosť pri ktorej mal zarobené 5 600€ a v čistom mu to vyšlo cca 4500€.Dali sme urobiť účtovníčke daňové kde neviem či zabudla ale NčZD na manželku tam nebolo nič vypísané.Asi tam malo byť nula keďže som ja nič nezarobila,alebo tá suma čo sa dá odpočítať na manželku.Ja by som chcela poradiť či si ešte stále môžem podať dodatočné daňové,keď mi už bonus na deti prišiel minuly týždeň a či ztoho čo som tu napísala sa mi to vôbec oplatí.Ak by si mala čas odpovedať mi,tak by som bola veľmi rada.Daniela

evita68
11. máj 2014

@danculik193 napíš mi z daňového prizania, akú sumu má na riadkoch 72,92,102 a koľko vám poslal daň. úrad

danculik193
11. máj 2014

@evita68 no teraz ti to nenapíšem,lebo to nemám ani doma.Ak tak si zajtra poto skočím a potom ti napíšem.Daňový nám nevráti žiadnu daň iba bonus na 2deti 509€.A práve že sa mi to nezdá a myslím,že by nám mal dačo vrátiť,keď som bola celý rok na Rodičovskom.Som rada,že si si našla čas a odpísala si mi.Daniela

zuzkap2
13. máj 2014

@danculik193 vydavky mu davala ake? ak uz nemala z coho odpocitat NCZD na teba, tak ju neodpocitala. Skor mam pocit, ze mu tam nezaratala ten prijem za januar a tak by mu este mozno vyslo vratenie dane za ten mesiac

danculik193
13. máj 2014

@zuzkap2 Ďakujem Veľmi pekne za rady,ale nemám nijaké papriere z daňového akurát len ten konečný.Nemyslíš že by to tam malo byť aspoň zapísané(vtom riadku kde má byť tá Nčzd na manželku tam určite nič nebolo,lebo keď nám to doniesla podpísať tak som to ukazovala manželovi)Ale keď sa do toho nevyznáme tak to podpísal a dala na Daňový úrad.No a od vtedy nad tým rozmýšľam.Zrejme by som mala ísť na daňové?Čo poviete?

zuzkap2
13. máj 2014

@danculik193 nie ak nemala co uz odpocitat, tak nczd na manzelku tam nemusi vobec pisat

25daniela
6. júl 2014

@evita68 ahoj, otvaram sice neaktualnu temu, dane budu zaujimave zase o rok, ale planujem co dalej so mnou do konca roka bude... Mohla by som sa nieco opytat?

25daniela
6. júl 2014

Ak niekto viete, poradte. Ak budem dostavat podporu, bude sa zaratavat ako prijem a bude sa musiet pocitat cislo, sumu ktoru si bude moct na mna manzel odpocitat tych 3735 - podpora krat 0,19? To bude cislo ktore nam vratia pri zuctovani dane pri odratani manzelky?

evita68
6. júl 2014

@25daniela pre tento rok je nezd. časť 3803,33... a áno, podpora je tvojim príjmom v tomto prípade..

25daniela
6. júl 2014

@evita68 dakujem

bberika
19. okt 2014

Ahojte.V novembri mi konci rodicovska dovolenka,ale od oktobra uz robim....Chcem sa zosobasit s otcom dietata,len to stale odkladame...Hlavne ja 🙂 .Chcem sa trošku namotivovat a chcela by som vediet,ci keby sme sa teraz vzali,mal by narok na nezdanitelnu cast na manzelku za tento rok?Dakujem 😉

nikaj
2. nov 2014

neviete koľko hodín musím mať za rok odpracovaných myslím brigádnicky aby si mohol manžel nárokovať dane za manželku /mňa/ za rok 2014?

evittam
2. nov 2014

@nikaj Ty nemusis mat odpracovane nic. A neuplatnuje si dane ale nezdanitelne minimum,ak si mala nejaky prijem tak ten sa od toho odrata.

nikaj
2. nov 2014

@evittam ja nepracujem vôbec som na neplatenej materskej dovolenke a minulý rok sme nič nedostali lebo mužovi povedali na personálnom, že nemáme nárok lebo som dobrovolne nezamestnaná.

evittam
2. nov 2014

@nikaj To je nejaka hlupost,pokial si manzelka ma narok. A ani rodicovsky nemas? A tiez zalezi kolko zarobi,ci vôbec plati dan. Nech si potom vypyta na zac.roku potvrdenie o prijme a spravi si danove priznanie sam.

evita68
2. nov 2014

@nikaj
@evittam pokiaľ manželka nepoberá RP alebo nie je evidovaná na úrade práce, čiže je len dobrovolne nezamestnaná, manžel si na ňu nemôže uplatniť nič...

nikaj
2. nov 2014

@evita68 nepoberám RP a nie som ani na úrade práce len na neplatenej do 6.roku dieťaťa