icon

Nezdaniteľná časť na manželku počas materskej dovolenky

luciakruparova
11. feb 2014

Ahojte baby rada by som pocula vase skusenosti s uplaatnenim nezdanitelnej ciastky na manzelku?dnes manzelovi v praci povedali ze si nemôze si na mna uplatnit ked som na materskej ze az ked budem na rodicovskej. Ze sa zmenil teraz zakon ci co viete mi poradit?Dakujem

blavacka
11. feb 2014

materska dovolenka sa berie ako prijem, vtedy budu tebe robit danove priznanie a uplatnis si tam svoj bonus...
az rodicovsky prispevok sa berie ako socialna davka a neberie sa ako prijem, tak az dalsi rok si moze manzel uplatnit tvoj danovy bonus...

luciakruparova
autor
11. feb 2014

@blavacka dakujem za odpoved, ale este sachcem ooytat ze ked ja som robila iba na polovicny uvezok a môj prijem b nizsky a aj matersku mam nizsku tak si nemam kde uplatnit ked som aj zarobila menej ako je nezdanitelna cast. A bola nejaka uprava toho zakona ci nie?

blavacka
11. feb 2014

@luciakruparova v tomto pripade si nie som ista...bolo by dobre opytat sa manzelovej personalistky alebo uctovnicky, ze ked si mala len nizky prijem uviest sumu, ze co sa v tomto pripade da robit...

tajomna21
11. feb 2014

@luciakruparova podla mna sa z tvojej nezdanitelnej ciastky odpocita tvoj prijem (MD,zarobok na PU ...) a ten rozdiel si moze manzel uplatnit ... su sprisnene podmienky na to, aby si manzel mohol uplatnit NČZD, ale staci, ak splnis podmienku, ze sa staras o vyzivovane dieto do 3, resp. 6 rokov ....
+ este je tam obmedzenie tykajuce sa vysky prijmu tvojho mm .... ak zarobi on 49345,49 € a viac, tak si nemoze uplatnit na teba nezdanitelnu cast bez ohladu na vysku tvojich prijmov

kvietok173
12. feb 2014

Ak som dobre pochopila ak ma manzel vyssi prijem cca ako 50 000 ta si nemoze na manzelku uplatnit odpocitatelnu polozku aj ked je cely rok na rodicovskom? A ak sme sa stali manzelmi v 11 mesiaci moze si uplatnit iba za 2 mesiace alebo za cely rok? Dakujem
@tajomna21
@blavacka
A ak mam dieta z prveho manzelstva moze zijuce s nami moze si moj terajsi manzel uplatnit danvy bonus aj nanho? A ak ano tak taktiez iba za 2 mesiace co sme manzelia? A ja ked som na rodicovskom tak mi ten danovy bonus na deti prepdne ak nebude si ho moct uplatnit moj manzel?

luciakruparova
autor
12. feb 2014

Dakujem vam za rady........je to teraz tažke zisťovať ked jemu v praci hned povedali, že si to nemôže uplatiniť to sa mi zdalo hned zvlaštne ked aj v robote aj na socialne mi dali všetky potvrdenia tak som čakala že si to môže...........ked ja som za rok zarobila ledva do 3000 eur tak som to čakala ako automaticky ze si to bude môcť uplatniť ja som robila do augusta, september som bola na pn, a od oktobra som na materskej........tak neviem kde to zistiť ked u neho v praci ho hned odbili :(

tajomna21
12. feb 2014

@luciakruparova nemozu ho odbyt ... ak splna podmienky, musia mu to urobit .... pripadne si moze urobit sam danove priznanie, nech mu oni daju len potvrdenie o prijme

luciakruparova
autor
12. feb 2014

@tajomna21 ved budem musieť niečo vymyslieť......ale oni mu argumentovali, že sa zmenil zákon že to takto bolo ale už neni, že iba pokial si na rodičovskej tak neviem budem musieť asi ja si zavolať do roboty......diky

tajomna21
12. feb 2014

@kvietok173 ano, ak ma prijem vyssi, nemoze si uplatnit nic .... ak nema, tak minus tvoj prijem (nie rodicovsky) a pomerne
ty nemas narok na danovy bonus, bo si ho nemas z coho odpocitat, kedze neplatis dan ...manzel moze poziadat aj o bonus na tvoje dieta

tajomna21
12. feb 2014

@luciakruparova vsak a ty nie si na rodicovskej?

tajomna21
12. feb 2014

@luciakruparova ano menil sa zakon, ale je to specifikovane tak, zejedna podmienka je : manzelka ak sa v prislušnom zdan.obdobi starala o vyzivovane dieta vo veku do 3, resp. 6 rokov,zijuce s danovnikom v domacnosti ... a sem patri aj MD aj RD .... akurat prijem z MD + prijem z pomeru sa musi odpocitat ako prijem z tej ciastky 3735,94 €

luciakruparova
autor
12. feb 2014

aha no ja som na materskej ešte čiže ako som zarobila za rok dajme tomu 2800 eur tak to mínus tych 3753 čiže nejakých cca 1000 eur by si mohol odpočítať či ako tak nejako to je?

luciakruparova
autor
12. feb 2014

@tajomna21 a ked si potom uz na rodičovske tak aj prijem z nej za celý rok sa odpočítava z tej sumy 3735,94 aalebo tam je to zase nejako inač?

tajomna21
12. feb 2014

@luciakruparova nie, prijem z RD sa neodpocitava, to sa nepovazuje za prijem, je to socialna davka .... takze ak v roku 2014 nebudes aj popri RD robit, tak bude mat narok na celu sumu, ak jeho prijem je do 34401,74 €, ak je nad do 49345,49 €, tak tam je trosku iny vzorec, tam sa to znizuje trosku

tajomna21
12. feb 2014

@luciakruparova ano tak nejako 3735,94-cca 2800 .... ale podstatny je este aj jeho prijem .... takto to je, ak zarobi do 34401,74 €

luciakruparova
autor
12. feb 2014

@tajomna21 no to je jasne ze nezarobí viac......tak dakujem ti za vysvetlenie uz som tomu aspon pochpila.....tak prajem pekny den a dakujem

tajomna21
12. feb 2014

@luciakruparova nie je zaco ....

evita68
12. feb 2014

@luciakruparova do tvojho príjmu sa ráta tvoj hrubý zárobok mínus odvody + mateská + nemocenské... ak to presahuje čiastku 3735,94, tak manžel si nemôže nič odrátať.. a ak bude menej, tak len za mesiace, kedy k 1. v mesiaci už bolo bábatko

kvietok173
12. feb 2014

@tajomna21 dakujem. A chcem sa opytat este ak sme sa vzali az v novembri 2013 tak na moje ieta si moze upatnit danvy bonus len za 2 mesiace alebo za cely rok? Dakujem 🙂

luciakruparova
autor
12. feb 2014
luciakruparova
autor
12. feb 2014

@luciakruparova tak dakujem za dobre rady a prajem pekny den