icon

Nezvládam svoju finančnú situáciu

lenzuzulka
9. aug 2021

Ahojte, ja sa musím niekomu už posťažovať..dostali ste sa niekedy do finančnej tiesni z ktorej ste sa nevedeli vymotať? :( Ja už fakt nevládzem..Hypo, spotrebný úver, nájom, lízing..meškajúce splátky lebo si človek nemôže vybrať, žiaľ strava sa odoprieť nedá. Ako ste vyžili prosím ak pri plate 850€ máte 750€ len výdavky?Do práce cestujem čo mi robí ďalších 100-120€ mesačne..Už som vyčerpala aj svoje úspory, v práci kvôli covidu znížili platy a zrušili nám aj nadčasy - soboty vďaka ktorým som si dokázala zarobiť aj 200€ k dobru..Pomôže finančný poradca?Proste som bola zvyknutá na istý druh života, zarábala som cez 1800-2000€ , nikdy som nerátala koruny, odišlo mi pekne čo trebalo zaplatiť a žila som v podstate ešte z celého /momentálneho/ platu..Existuje prípadne nejaká overená práca na doma?Dve roboty nestíham, nakoľko som na jednej zmene momentálne..Ďakujem za každú radu

lenzuzulka
autor
9. aug 2021

@panelacikova auto mám už len tri roky, hypo tam mám na 15 rokov - ale to je kvôli nízkej splátke..keď som zarábala viacej bola totiž nahodená vyššia splátka presne kvôli tomu, aby som to rýchlejšie splatila..avšak jak začal covid tak ma stiahli naspäť na SK a tým že som prišla o plat som musela aj splátku vrátiť späť na pôvodnú..stravu si nosím z práce, nemáme možnosť stravovania sa..

luccija
9. aug 2021

@lenzuzulka byt prenajat či predať a vráť sa docasne k rodičom nedá sa?alebo si nájdi spolubyvajuceho.

lenzuzulka
autor
9. aug 2021

@liljana my tu reštiky a iné veci ani nemáme 😉 a celkovo je 18h. kým prídem z práce, to už som rada keď si môžem oddychnúť doma prípadne u mami na dvore 🙂 nie ďakujem, ja to radšej skúsim sama jak by som mala dopadnúť ešte prípadne horšie jak som 🙏

zuvelyn
9. aug 2021

@lenzuzulka 300eur za reziju a fond opráv?Plus zvlášť vhodné a stocne??? To prosím ta kde bývaš? Uz 200 je az az veľa 😳

lenzuzulka
autor
9. aug 2021

@luccija byt mám v prenájme, teda je to obecný byt..ale áno, myslela som už aj nato, že by som sa vrátila na čas k rodičom, ale zas by mi prepadol byt na ktorý som čakala 4 roky a v podstate sme ho komplet prerobili ..

lenzuzulka
autor
9. aug 2021

@zuvelyn 202€ nájom, 50€ plyn, 39 elektrika..plus vodné stočné štvrťročne...Nie réžia a fond opráv..Ide o nájomný byt, nie vlastné bývanie..

zuvelyn
9. aug 2021

@lenzuzulka tak na čo mas potom hypotéku?

anjelicek26
9. aug 2021

@lenzuzulka ale pri praci za 850e tych 80km denne prestava davat zmysel. To najdes cokolvek ineho v okoli. Ako dlho vam este ten plat takto chcu nechat dole? Vrati sa na povodnu hodnotu? Ak nie, tak hladaj ine..aj za cenu prestahovania (byt dat do prenajmu alebo zvaz predaj)...

lenzuzulka
autor
9. aug 2021

@anjelicek26 byt nie je môj..je to obecný byt..ver, že ak by som mala možnosť zamestnať sa bližšie , tak neváham..žiaľ iná práca tu nie je..a ísť do nejakého obchodu kde zarobím 700€ a riskovať, že počas ďalšej vlny covidu ostanem doma, si tiež nemôžem dovoliť..som vďačná momentálne aj za tú prácu ktorú mám
@zuvelyn hypo je prerábka rodičovského bytu - v tom čase som bývala ešte u rodičov..

mirage
9. aug 2021

@liljana tak toto je rada za milion. " Pekne sa oblec a najdi si niekoho, kto ti so splacanim pomoze " . Lebo hned stretne chlapa, co bude zdielat jej dlhy. 🤪

mirage
9. aug 2021

@zuvelyn citas diskusiu? Na prerabku rodicovskeho domu.

zuvelyn
9. aug 2021

@lenzuzulka a prečo potom hypo neplatia rodičia ale ty? Sorry strácam sa uz v tom. Proste nemáš dostatočný príjem na take výdavky, musíš to zial okresať ci sa ti to páči či nie, najrýchlejšie bude vzdať sa auta a potom hľadať robotu bližšie k bydlisku, alebo sa odsťahovať za prácou bližšie. 80km by somml do roboty nedochadzala ani za trojnásobný plat co máš ty 🤷🏼‍♀️

zuvelyn
9. aug 2021

@mirage nie nečítam

anjelicek26
9. aug 2021

Preco si brala hypo na rodicovsky byt? Tak nech to splacaju oni, aspon docasne... ak teda myslis, ze tu nezarobis, tak smer zahranicie... a fakt za ten plat dochadzat nema zmysel.

lenzuzulka
autor
9. aug 2021

@zuvelyn pretože v čase keď sa kupoval dom som bývala u rodičov, žiaľ priateľ (bývalý) sa chcel osamostatniť a tak sme aj spravili..po 3 rokoch spoločného bývania sa prosto zbalil..aj keď sa zbavím auta, nepokryje mi to lízing ktorý by som platila ďalej vlastne pre nič..kúpu nového auta si dovoliť nemôžem..a aj keby som si našla prácu bližšie - na čom fakt pracujem, žiaľ najbližšie mesto je tiež 15 km a bez auta sa tam nedostanem..spoje z našej dediny sú úplne na prd..
@anjelicek26 mamina minulý rok ovdovela, zarába ešte menej jak ja..a ona za moju situáciu nemôže..vieš do prerábky ma rodičia netlačili, ani si ju vlastne nežiadali..rozhodli sme sa tak sami s priateľom

panelacikova
9. aug 2021

@lenzuzulka sranda, že dochádzaš 80 km kvôli práci, ale náklady na benzín/naftu si nikde neuviedla. veď to musí byť pálka poriadna

lenzuzulka
autor
9. aug 2021

@panelacikova tankovanie ma vychádza od 100 - 120€ mesačne..vyššie v príspevkoch som to tuším rozpisovala...

cubo2
9. aug 2021

@lenzuzulka takze mama byva sama v rodinnom dome, ty byvas sama v byte? To je trosku dost "luxus" vo vasej financnej situacii. Ak si naozaj natesno s peniazmi, tak byt nechaj tak a nastahuj sa naspat k mame. Ked si najdes noveho frajera, tak si znova najdete na byvanie nieco ine.. S tym lizingom moc nespravis, auto poterbujes. Ale ako ti tu spominali, cestovat 80 km denne kvoli 850 eurovemu platu? To je hrozne. A este mas aj spotrebny uver.

Riesenie je nasledovne: 1. Prestahuj sa k naspat k mame a nechaj obecny byt tak. 2. Prefinancuj si hypoteku na rodicovskom dome tak, ze z penazi "navyse" vyplatis spotrebny uver a lizing. Ostane ti iba splatka hypo na rodicovskom dome, o nieco vyssia ako mas teraz, ale nemalo by to byt nic strasne. Hlavne ze sa zbavis draheho lizingu a draheho spotrebaku.

leskovael
9. aug 2021

Rapídne znížiť svoju životnú uroveň. Nieje to jednoduché ale dá sa.. Zarábala si dobre, plat aky teraz spomínaš má žiaľ veľa ľudí, preto sa možno pousmeju že ti to nevychádza (niektorá slobodná mamička nema taky príjem a ma zodpovednosť aj za deti, takže naozaj sa vždy dá) ale na dobre sa lahko zvyká, ťažšie je to potom rozratat a prispôsobiť sa nižšiemu živ.standartu.
Ja by som asi urobila nasledovne : Auto si brala asi lepšie ked ho splacas po 127e 7rok a ďalšie 3roky ho máš platiť, predaj ho a kúp len nejaké presuvadlo za cenu za aku ho predáš a už mas mínus 127 mesačne+stále mas auto a ako chodiť do práce...pri takom plate by som hladala prácu hned v najbližšom meste aby si denne cestovala len 30km a nie 80km a zarobila rovnako...Byt by som nechala tak, jednoducho si treba priznať že nemáš nato splácať hypo na rodičovský dom a aj platiť byt...chod bývať k mame.. A uz aj máš z krku najomne, úver na auto a stále mas strechu nad hlavou na ktorú platíš hypo.

feeewa
9. aug 2021

@cubo2 S omeškanými splátkami toho moc nerefinancuje...

f333
9. aug 2021

@lenzuzulka V prvom rade ako Ti uz tu bolo napisane,zila si nad svoje moznosti a pomery...A to si nesla k advokatovi s aporadit skor.ako si scudzim clovekom/milencom/ si vzala hypo? Ze z toho mozu byt velke problemy neskor?
Ale zeny ca casto nepoucia a robia stale rovnake chyby...
A auto nalizing je naozaj velka hlupost... preco si nekupila starsie /lacne auto/ na pozitie prepravy do prace? A
Takze tovja lahkovaznost ta dobehla..
je pekne ,ked si chcela rodicom pomoct... lae nie na ukor toho,ze tvoja ziv.urovn sa znizi skoro na nulu..A pristat este na to,co chce milenec....
Bolo treba mysliet ked bol vyssi prijem na odkladanie casti prijmu, investovanie toho usetreneho... Nie zit nad pomery ake si v skutocnosti mala-
A to si preabala obecny byt? No dalsia lahkovaznost.... dalsi zivot nad pomery...
No a teraz co?
Z takejto situacie je len jedno vychodisko.. Najist si inu pracu... a pravne sa vysporiadat s ´priastelom´,aby aj on plnil svoje fin.zaväzky....Treba predat rod.dom.... to musi v mama teitz realisticky zmyslat ,ze aj ona zije nad pomery v prerobenom dome.. na tvoj ukor ... z predaja potom splatit splatky a za ostatne/ak zvysi / nech si kupi mama byt...
Ja ine vychodisko nevidim....

elizabet173
9. aug 2021

@liljana so vsetkym suhlasim okren tej verejnej dopravy. Nie vsetci zijeme v BA, kopa spojov bola porusena, niektori ludia by sa do prace alebo z popoludnajsej zmeny nedostali. @zuvelyn na dedine MHD sotva pouzije

liljana
9. aug 2021

@f333 Zle citas. Zobrala sama hypo na rodicovsky dom. Priatel s tym nic nema.
@elizabet173 Mohla kupit 3 rocne auto servisovane od lizingovky po skonceni nejakeho cudzieho lizingu a neist do noveho, kde za prve tri roky sa strati polka hodnoty auta.

elizabet173
9. aug 2021

@liljana to, co mala urobit, vie uz teraz aj ona, momontalne by mala zvysit prijem, za kazdu cenu, inak sa z toho nevyhrabe.Ale suhlasim, ze kupa noveho auta nie je najlepsia investicia

lenzuzulka
autor
9. aug 2021

@cubo2 nie u maminy bývajú ešte dve mladšie sestry a synovec malý.
@f333 s tým milencom som žila 12 rokov, čiže asi by som ho milencom nenazývala..a áno, žiaľ nenapadlo ma ísť sa poradiť keďže som tomu človeku dôverovala..áno obecný byt ..ale ten mám pridelený na 10 rokov, a nejde o prerábku v nejakej 1000€ hodnote..len to prosto mám prerobené, zariadené , zabývané..
Bolo treba mysliet ked bol vyssi prijem na odkladanie casti prijmu, investovanie toho usetreneho... Nie zit nad pomery ake si v skutocnosti mala -> už som písala, že rezervu som odloženú mala, žiaľ som sama od začiatku roka a rezerva sa časom minula - nie nie na hlúposti, nakoľko som si okrem sprchového a stravy nič iné tento rok ešte nekúpila...nemám sa kde utiahnuť už naozaj..

@elizabet173 u nás MHD na bode mrazu, ako som písala..jednoducho sa bez auta z dediny nedostanem..
@liljana prosím ťa ,prečítaj si aspoň moje príspevky..písala som že v tom čase priateľ žil somnou v rodičovskom dome, rozdhodnutie bolo spoločné..aj úver sme brali spolu..a čo sa týka auta, v tom čase som si ho mohla dovoliť a som rada, že som kúpila nové auto ktoré som doteraz nemusela ešte servisovať..kupovala som nové nie na rok ani dva čiže preto nové..

f333
9. aug 2021

@liljana A tak som nepochopila z tvojho nejasneho opisu, preco spominas ´priatela´--- ze odisiel zebe zostal zaväzok Ako asompisala, nemala ta milencova tuzba o prerobeni ci z rod.domu ci najomneho bytu ovlyvnit na eahkovazne konanie........je to len tvoj zaväzok .Tak s matkou sa dohodnut a predat dom..A ist zit tam,kde je praca a nedavat na tuzby k fin.zaväzkom cudzich pravne pre teba ludi ako su milenci...

cubo2
9. aug 2021

@lenzuzulka tak u maminy byvaju este dalsi dvaja dospeli ludia.. ti nepracuju? nemozu hypoteku platit oni? Kde je otec toho synovca? ten tam nebyva? neplati nic? Preco platis hypoteku na dom, v ktorom byvaju dalsi traja dospeli ludia a ty nie?

f333
9. aug 2021

@lenzuzulka nie je dolezite kolko rokov zijes na kopke zmilancom.. stale je to cudzi/hlavne pravne/ clovek... takze ako si pisala, zobral sa a odisiel.--
No a nemyl si fin,.rezervu na okamzite pouzitie v pripade nudze s prostriedkami a na investovanie.... na dlhodobe ,aby si mala zisk.. to je ta fin.,negramostnost zial na sk tak casta....
Takze si mala len fin.rerervu..--nic ine .tak sa minula/nedoplnala a nemas nic....

negymama
9. aug 2021

takze de facto ty zivis splacanim hypo na prerabku domu...mamu, dve sestry, synovca. Oni nemozu predat dom, vsak tam byvaju a tym mas platit ich hypo, aj ked nemas z coho. T o nikto z tych ludi nema charakter a fin. prostriedky aby splacal peniaze za prerobeny dom v ktorom byva? Synovec je predpokladam syn jednej zo sestier, takze min. jedna sestra je dospela a schopna zarabat, ci?

😲

luccija
9. aug 2021

@lenzuzulka nechceš niečo prerobiť aj mne?🙂prepáč, ale si ako charita.Ty prerobis rodičovský dom kde bývajú aj sestry a synovec, plus investujes do nájomného bytu ja viem, že si mala dobrý plat a vtedy človek nerozmýšľa ako bude, že môže prísť o prácu či čokoľvek...
Píšeš, že Ťa stiahli na SK, takže si robila v zahraničí?nedá sa nájsť niečo tam?potom bol tvoj byt prázdny, keď si robila inde?
Frajer je spoludlznik na hypo?treba si to poriešiť, keď prestanes platiť budú naháňať jeho?
Ja tu vidím len rýchlo nájsť lepšiu prácu, nového frajera, alebo odísť k mame, alebo nech Ti niekto z tých ľudí čo býva u mamy pomáha splácať veď je vlastne v ohrození mamin dom?aspoň dúfam, že som to dobre pochopila.