icon

Nezvládam svoju finančnú situáciu

lenzuzulka
9. aug 2021

Ahojte, ja sa musím niekomu už posťažovať..dostali ste sa niekedy do finančnej tiesni z ktorej ste sa nevedeli vymotať? :( Ja už fakt nevládzem..Hypo, spotrebný úver, nájom, lízing..meškajúce splátky lebo si človek nemôže vybrať, žiaľ strava sa odoprieť nedá. Ako ste vyžili prosím ak pri plate 850€ máte 750€ len výdavky?Do práce cestujem čo mi robí ďalších 100-120€ mesačne..Už som vyčerpala aj svoje úspory, v práci kvôli covidu znížili platy a zrušili nám aj nadčasy - soboty vďaka ktorým som si dokázala zarobiť aj 200€ k dobru..Pomôže finančný poradca?Proste som bola zvyknutá na istý druh života, zarábala som cez 1800-2000€ , nikdy som nerátala koruny, odišlo mi pekne čo trebalo zaplatiť a žila som v podstate ešte z celého /momentálneho/ platu..Existuje prípadne nejaká overená práca na doma?Dve roboty nestíham, nakoľko som na jednej zmene momentálne..Ďakujem za každú radu

sasa1310
9. aug 2021

@negymama nikdy nepochopím načo niekto kupuje auto na leasing. Keď na to nemám, tak kúpim lacnejšie a žijem si. Ale tak treba sa asi ukázať, lebo 127 eur len na leasing niekoľko rokov je hard core, keď človek má ešte ďalšie 2 úvery a nevlastní v konečnom dôsledku nič. Ani dom, ani auto nič. Len dlhy a len splátky. Hotová finančná negramotnosť

elizabet173
9. aug 2021

@lenzuzulka tiež by som asi rodinu požiadala o pomoc, veď oni majú zveľadené bývanie a platíš ty. Inak tiež nechápem, prečo si si brala hypo na ich dom. Ak nemali na opravu financie, mali ho predať a ísť do malého bytu. Ty si brala hypo na niečo, čo nie je tvoje a ešte cvakáš aj nájom.

chelsey987
9. aug 2021

@lenzuzulka dá sa vyžiť ak chceš. V prvom rade by som refinancovala hypotéku a spotrebák, auto na leasing sa dá odstúpiť a kúpiť si niečo s lepšou spotrebou a poistkou. Ušetriť sa dá i na strave, drogérii a v neposlednom rade na oblečení. Čo sa dá predaj na bazároch. Mne pri mojich výdavkov ostáva 90€ na mesiac a dá sa prežiť, len si urč životné priority.

zuzka1117
9. aug 2021

Celé to nedáva zmysel

negymama
9. aug 2021

@sasa1310 my mame za 17 rokov manzelstva "az" druhe auto, obe ojazdene, kupene za hotovost. a auto pouzivame denne, do prace, vozime deti do skoly, vylety atd. Ked dobre kupis, slusne neznicene auto, tak ani tie opravy nie su velka rocna polozka. Ani nas nenapadol leasing a to prijem na to mame.

jedinu pozicku co akceptujem je hypoteka, a to najlespie bez spotrebaku na dofinancovanie. V zivote som nemala ziadny tovar na splatky, spotrebaky, nebankovky, kolotoce dlhov. Och. Financna gramotnost je tu fakt nizka. Nastastie sa to pomaly zlepsuje.

suikatka1
9. aug 2021

@lenzuzulka ahoj🙂toľko možností máš, toľko ti tu radia baby, a ver mi iný sú na tom oveľa horšie. Napríklad my máme malú dcérku a od Januára som išla robiť cez RD lebo musela som, začíname riešiť hypoketku a darmo nám vyratali vyššiu hypotéku neideme do toho, radšej zoberieme menšiu a kúpime menší byt, lebo myslíme do predu.Aj keby ma nechal drahý(čo dúfam že nestane) tak viem, že stále sa nájde riešenie.Toto mi pripadá ako všetko píšeš, že nevieš to prekusnut čo sa ti stalo, chod k mame bývať, rieš prácu a nezabudni si zdravá, cez víkendy brigády, dá sa všetko len treba chcieť. Držím palce😉

liljana
9. aug 2021

Dobra rada nad zlato. V 25 rokoch auto kupene na dlh, zrekonstruovala si (asi na dlh) obecny byt, ktory ti ani nepatri. Zrekonstruovala si rodicovsky dom na dlh, ktory ti vlastne tiez nepatri, kde byva rodina, ktora tiez nema peniaze. Vsetko na dlh pri plate 2000 eur a dnes nemas na splatky. Mala by si svoj pripad vytlacit a publikovat na vystrahu, ako sa nema zit na dlh. Typicki dnesni 20tnici, chcem vsetko hned a teraz a na dlh. Potom sa dlhy vymknu pod kontroly. Najrozumnejsia rada padla, ist zarobit do zahranicia.

leskovael
9. aug 2021

@liljana úplne by stačilo vedieť sa prispôsobiť situácii ak už nechce ísť do zahraničia. Obecny byt nechať tak ked na neho nemá - na čakacke maju isto xy ďalších záujemcov, ísť bývať na dom za ktorý platí hypo a vedieť si otvoriť ústa nech ti ktorí užívajú dom prispievajú na splátky a taktiež predať auto, vyplatiť leasing a ked mi treba do prace tak kúpiť auto za 1-2-3tis a vybavene.... Lenže autorka ma skôr problém prijať to že sa treba vzdať pekného auta, ze bude musieť odísť z bytu k rodičom a pravdepodobne ešte stále asi nepochopila že ako 25r vďaka jej hypotéke hradí zrekonštruované bývanie ešte aj súrodencom

heleninamama
9. aug 2021

@leskovael Tak 25 rokov hádam autorka nemá, keď s tým chlapom žila, ako píše, 12 rokov. To bude už starší kus 😂

leskovael
9. aug 2021

@heleninamama aha, ja som sa chytila toho co pisala liljana ze v 25 rokoch... Necitala som všetky komenty tak neviem kolko boli spolu s partnerom. Každopádne je to jedno... Hlavné je zbaviť sa veci na ktoré nema a ked nato nemam, tak nebudem ešte hradiť aj súrodencom a rodičom bývanie a ja žiť mimo a platiť aj druhú domácnosť..a je jedno aky má vek. Iné riešenie nieje ci sa jej to páči alebo nie.

liljana
9. aug 2021

@leskovael Zdalo sa mi, ze niekde padlo 25 rokov a bolo to v nejakom prispevku a nie od autorky, pardon

lula3108
9. aug 2021

Vsetci jej radite to iste a pritom je vidiet, ze taketo rady su jej na nic. Mala pekny velky plat a zila si super, a aj ked teraz prepadla tak to neznamena ze sa hned ide zavesit na krk mame alebo hodi uver na krk sestram, ktore asi kvoli niecomu s mamou ziju.

Podla mna je najlepsie vychodisko najst si na vikendy bridagu, pripadne po veceroch. Da sa dokladat tovar, alebo cez vikend si super zarobis ako casnicka niekde v bare alebo na diskoteke, mas tringelty z ktorych mozes zit cez tyzden a na konci mesiaca ti pride plat z ktoreho poplatis co treba. Pripadne nemas nejake znackove veci alebo drahsie sperky ze to vies predat? Skus popredavat veci ktore nevynosis. Pripadne skus hladat pracu na doma za pocitacom, alebo ak si sikovna zacni sit alebo vyrabat nejake veci, daju sa strazit deti cez vikendy alebo vencit psi. Ja ta chapem, tiez som padla na hubu cez koronu ale nechcela som to nikomu vesat na nos takze som si poradila sama a neriesila som to ani s rodicmi, ved kazdy ma problemy tak nebudem pridavat.

leskovael
9. aug 2021

@lula3108 MALA pekný plat ktorý už ale nemá. Hradiť hypo na jeden dom a ťahať druhu domácnosť, voziť sa na aute na lízing ktorý nieje zrovna malý vzhľadom na roky kolko ho platí..toto si mohla dovoliť, ale už nemôže. Isť bývať do rodičovského domu ktorý zrekonstruovala (lebo tam mala žiť s partnerom) a stále platí za to hypo je hodiť sa na krk mame? Ja napr nevidím dôvod makať ako mulica aby som mala na nadštandardné výdavky na ktoré momentálne nemám. Radšej sa zbaviť toho čo nedokážem platiť a zároveň sa tak zbaviť výdavkov. A začínať s čistým štítom nanovo. Ale tak každý ma iné priority a inak sa zariadi. Z dlhodobého hľadiska je nezmysel aby makala v 2 prácach na úvery aby vyžila, ked je jednoduché jednu domácnosť nechať tak a lízing vyplatiť predajom auta a kúpiť si niečo menšie, staršie.

vierkainka
9. aug 2021

Dá sa spojiť hypo úver so spotrebakom do jedného?

luccija
9. aug 2021

@leskovael tiež by som to tak spravila.Odist k mame nechať nájomný byt, auto predať a hoc aj chodiť autobusom veď nemá deti nemusí nikoho nosiť do škôlky a kam sa ponáhľať.A ešte ma opravte, ak je on spoludlznik tak by sa mal na tom spolupodieľať nie?refinanc jej nedajú, keď je v omeškaní toto bolo treba riešiť predtým ako k tomu príde.Alebo ísť do Ba do podnájmu zdieľané izby za 150 eur a bude pokoj a tu nájsť prácu poprípade prácu a brigádu je tu viac možností.
Neodpovedala si mi pracovala si predtým v zahraničí?a partner bol sám v nájomnom byte?
Hlavne to ries čím skôr...a myslím, že by si mala ísť domov a vyklopiť situáciu...okrem toho po otcovi si nič nededila?tak sestry budú bývať doma a ty nevieš ako čo splatiť?neviem koľko máš rokov, ale strašne si sa zamotala úplne nerozumné.Ako to je pri nájomnom byte môžeš ho prenajať ďalej a ty ísť do Ba?či to sa nedá, lebo patrí obci....družstvu neviem ako to je....a pritom plate aj, keby si meškala so splátkou by Ti už hypo asi nenavysili

luccija
9. aug 2021

On by jej mal dávať polku na splátky, ak tam figuruje nie?nečítala som úplne všetko...

elizabet173
9. aug 2021

@lula3108 tiež by som radšej zaťala zuby a zamakala pár rokov, ako by som sa mala vzdať svojho pohodlia vo svojom byte. Auto o tri roky splatí, bude jej trochu ľahšie. A s kľudným svedomím by som požiadala mamu a sestry, aby mi niečo prispeli, veď majú zrekonštruované bývanie a ja to splácam. Príjem predsa nejaký majú, mama má zrejme okrem platu aj vdovský dôchodok. Bola by som zvedavá, kto je na liste vlastníctva toho domu, či bude raz rovnakým dielom patriť jej aj jej sestrám. Nech je to akokoľvek, k ďalšiemu bytu sa pri svojom príjme už dostať nemusí.

elizabet173
9. aug 2021

@luccija nie každému ide autobus tak. aby bol v práci na začiatok zmeny, tu nejde o čas, že by zabila tým celý deň, ale skrátka nejde. Prípadne treba tri prestupy, kde spoje na seba nenadväzujú, takže je to nemožné. Prácu má dosť ďaleko. Tiež som pred 15 rokmi používala na cestu do práce a z práce autobus, dnes je to nemožné

lenzuzulka
autor
10. aug 2021

@lula3108 ďakujem 🙏

lenzuzulka
autor
10. aug 2021

Kočky fakt sa ma pýtate tie isté veci dokola..všetko som vysvetlila v predošlých komentároch..Ľahko sa ,,mudruje,, od stola, viem hej, ja som tiež donedávna nechápala ako sa niekto môže dostať do takejto situácie..nie, nerobila som to preto, lebo som si vtedy žila na vysokej nohe!Jednoducho som v danej situácii robila to, čo som chcela..Auto nepredám, nepokryje mi to lízing čo som tiež písala - a nie preto, že je to nové auto..Mama mi pomáha ako vie, nebudem jej vyčítať, že býva v prerobenom - JA som ten dom chcela prerobiť!Išlo o mojich rodičov, išlo v tom čase o moje bývanie..To, že som odtiaľ odišla bolo moje rozhodnutie..Nikde som nepísala, že by som sa do rodičovského domu nemohla vrátiť..Ale prečo by som sa mala vzdať niečoho, čo som si tiež vydrela a vrátiť sa na krk rodičom / mame na ,,staré kolená,,?Všetci tu idete písať svoje múdre názory jak sa má dokonalo žiť..koľko z vás by odmietlo napríklad pomoc rodičom ak by bolo nutné niečo prerábať?áno auto na lízing, hej mohla som si ho v tom čase dovoliť..vlastne nebyť blbej krízy /covid/ tak by som v týchto s*ačkách nebola ani ja a tiež by som sa naďalej čudovala a pohoršovala nad takýmito príspevkami..Ale každý raz môže vypadnúť zo svojej komfortnej zóny a dostať sa dole veľmi rýchlo..a ja som chcela len pomoc - radu ako by sa dalo z toho dna dostať trošku vyššie..avšak , tuto na mňa vybehne 5000 ľudí z dokonalými životmi a namiesto rád tu idú poukazovať a poučovať..

kulumulu123
10. aug 2021

@lenzuzulka neviem co radili ostatné žienky ani neviem odkiaľ si ale ak máš volne víkendy resp.popoludnia nedalo by sa ti na čas prihodiť si nejaké v pomáha ie v domácnosti, stráženie deti resp.doucovanie ci už cudzích jazykov ak nejaké ovládaš alebo čohokoľvek iného? Aspoň dočasne kým sa pozbieraš? Ono naťahovať splátky asi nebude najideálnejšie nakoľko predpokladám ze čím dlhšie niečo spláca tým viac preplatí na úrokoch alebo sa možno mýlim v tomto sa fakt neorientujem...

liljana
10. aug 2021

@lenzuzulka Nikto nepoucuje. Poukazujeme na to, ze napriek tomu ze si mala vysoky prijem, dnes NIC nevlastnis a mas iba na krku likvidacne splatky. A to je cele zle.
Vlastne je jedno, aky mas prijem, maly, ci velky, ciel v zivote je nebyt prilis zadlzeny a na konci snahy by malo byt realne vlastnictvo niecoho. Platis ako najata, zijes v strese, ale nevlastnis ani auto, ani byt, ani dom. Resp. vlastnis nadej, ze raz mozno budes vlastnit vacsiu cast z domu ako sestry vzhladom na rekonstrukciu. Spolahlive ojazdene auto za cash je lepsie ako nove na leasing. Rekonstruuje sa iba byt, ktory vlastnis a ziaden cudzi, obecny.
Neuvedomujes si, ze ak by si uplne stratila pracu, tak vam banka vydrazi dom a mama so sestrami skoncia na ulici. Obecny byt si nebudes moct dovolit a dalsi obecny najomnik ti bude vdacny, ze si mu gratis posunula prerobeny byt.

lenkakravcova
10. aug 2021

@lenzuzulka Rady, čo máš robiť ti tu napísali viacerí..

leskovael
10. aug 2021

@lenzuzulka myslím, že so dostala hlavne nezaujaté názory nato, kto by ako situáciu riešil a žiaľ odpovede sa zhodujú, lebo vela možností nieje. Jasné, padnúť je veľmi ľahké a niekedy sa to stane doslova zo dňa na deň. Mňa napr teraz čaká obdobie kedy netuším ako presne bude, pretože práve vychádzam z komfortnejšej zóny- po finančnej stránke, ale budem musieť a to som matka,to vie byť ešte len hlava v smútku keď máš zodpovednosť nielen za seba ale aj za dieťa . Ale ak je niekto aspoň trochu realista vie, že nedokáže ťahať už len tie dve domácnosti ktoré ťaháš, keď už nič iné. A ak nevieš znížiť svoje výdavky, tak potom musíš zarobiť viac. Zváž to zahraničie ak by niečo bolo, alebo tie brigády cez víkendy a uvidíš či budeš vychádzať. No najhoršie čo je, je sa zamotať do splátok, je to bludný kruh, tak dávaj pozor.

heleninamama
10. aug 2021

@lenzuzulka Zbytočne soptíš a urážaš ľudí, ktorí Ti dobre radia. Nemajú dokonalé životy, ale rozum.
Robila si samé zlé rozhodnutia, len sa to ťažko priznáva, však? Prerábať rodičovský dom, kde sú aj súrodenci a chcieť tam bývať s priateľom je úplná blbosť. Čudujem sa, že s tým aj Tvoja matka vôbec súhlasila. Rovnako ako Tvoja viazanosť na nejaký obecný byt, ktorý máš len v prenájme. Chápala by som, keby šlo o byt v osobnom vlastníctve, ale toto?
Nabrala si úplne zbytočne na krk pôžičky a vo finále nemáš nič, len dlhy, ktoré nevládzeš splácať a hroziace exekucie. Si teda úplne finančne negramotná a akú pomoc vlastne čakáš, keď rady neprijímaš?

liljana
10. aug 2021

Dostala si rady, aby si to skusila vyriesit nejako a uz nikdy si neuviazala na krk prilis vela uverov, resp. mat ich iba tolko, kolko zvladnes a snazit sa dlhu co najrychlejsie zbavit. Mozes stratit kedykolvek pracu, ochoriet, ist na matersku ale splatky treba platit dalej kazdy mesiac.
Nehadz vinu na rozchod. Rozchody sa stavaju a zostavat spolu iba kvoli spolocnym dlhom, ked si uz nerozumiete? Expriatel tiez asi nie je nadseny, ze vam splacal dom a dnes tam uz ani nebyva.

zuvelyn
10. aug 2021

@lenzuzulka tvoj problém ale spociva v tom, ze nechceš počut žiadnu radu, chceš navod ako si žiť na vysokej nohe s tretinovým prijom. Auto nepredas. Z bytu neodides. Hypotéku riešiť nebudeš. No tak si zi dalej v srackach, lebo treba mat všetko aj keď na to nemáš prachy, ale ty proste chceš. Minula si rezervu, si v omeškaní so splátkami tak asi to nie je situácia ktorá by trvala mesiac akebo dva.
Alebo teda počúvní "super" radu co tu bola, makaj 20 hodin denne, ci piatok ci sviatok či víkend, aby si mohla platiť dlhy, ktorých by si sa mohla zbaviť keby si chcela 🤷🏼‍♀️ co ti na to povedať. Bola si hlúpa, stalo sa. Namiesto toho aby si sa poucila, ostavas podla mna hlúpa naďalej...

kulumulu123
10. aug 2021

@zuvelyn auto na lízing ani predať nemôžeš keďže ho vlastne nevlastníš kým ho celé nesplatiš...

zuvelyn
10. aug 2021

@kulumulu123 Ano môžeš, môžeš postúpiť leasing. Jento komplikovanejšie ako predaj auta, menej výhodné ore predávajúceho ale je to možné a je to bežné

liljana
10. aug 2021

@zuvelyn Ale nemeni to nic na fakte, ze ak kupila auto na leasing za 20 tis eur, po 7 rokoch ma minimalnu zostatkovu cenu, mozno tretinovu. Keby kupila to iste trojrocne ojazdene auto, dostala by ho za polovicu a usetrila by aj na marzi leasingovke. Keby dnes mala tych 10 tis eur, co zaplatila za auto zbytocne navyse, skakala by od radosti.
Ludia, toto sa ale bude stavat coraz castejsie. Chyba financna gramotnost. Draha predimenzovana nehnutelnost na hypo, k tomu dve auta na leasing, drahe dovolenky na uver. aby boli pekne fotky na socialnych sietiach. Potom staci materska, jeden z nich pride o pracu, rozidu sa a pride plac.