icon

Nezvládam svoju finančnú situáciu

lenzuzulka
9. aug 2021

Ahojte, ja sa musím niekomu už posťažovať..dostali ste sa niekedy do finančnej tiesni z ktorej ste sa nevedeli vymotať? :( Ja už fakt nevládzem..Hypo, spotrebný úver, nájom, lízing..meškajúce splátky lebo si človek nemôže vybrať, žiaľ strava sa odoprieť nedá. Ako ste vyžili prosím ak pri plate 850€ máte 750€ len výdavky?Do práce cestujem čo mi robí ďalších 100-120€ mesačne..Už som vyčerpala aj svoje úspory, v práci kvôli covidu znížili platy a zrušili nám aj nadčasy - soboty vďaka ktorým som si dokázala zarobiť aj 200€ k dobru..Pomôže finančný poradca?Proste som bola zvyknutá na istý druh života, zarábala som cez 1800-2000€ , nikdy som nerátala koruny, odišlo mi pekne čo trebalo zaplatiť a žila som v podstate ešte z celého /momentálneho/ platu..Existuje prípadne nejaká overená práca na doma?Dve roboty nestíham, nakoľko som na jednej zmene momentálne..Ďakujem za každú radu

Strana
z6
sashabb
10. aug 2021

Ako je to s tým domom? Píšeš, že to je dom rodičov, no otca už nemáš. Zdedila si nejaký podiel po otcovi? alebo je dom iba mamy?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
10. aug 2021

@ptmt1011 asi tak, tiež som to včera vzdala

lenzuzulka
autor
10. aug 2021

@ptmt1011 rozumiem..ale to že budem plakať nad tým, že som to v tom čase urobila mi momentálnu nezlepší..čiže vysvetlovať mi jak som mala rozmýšľať inak vtedy a jak som si mala robiť rezervu a tak .. 👍

lucka_ke
10. aug 2021

@lenzuzulka zmeniť prácu naj v zahraničí, iné ti nepomôže

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
acrobaleno
10. aug 2021

@lenzuzulka Plakať nad minulými rozhodnutiami nemusíš, ale veď čítaj s porozumením, čo ti baby radia...veď ty sa zubami nechtami držíš týchto rozhodnutí. Nechceš vrátiť obecný byt, nechceš aby mama a sestry prispievali na úver, ktorý si vzala na ICH dom, nechceš zmeniť prácu, nechceš poriešiť auto....tak ako to chceš riešiť?

liljana
10. aug 2021

Ako rychle riesenie potrebujes inu alebo pridavnu pracu, kde zarobis dodatocne o 300 eur viac. Pri prestahovani za pracou a vyssim prijmom pribudnu aj naklady na dalsi prenajom a cestovanie.
Otazka je, dokedy to chces takto tahat, dokedy bezia splatky, planujes mat niekedy deti? Lebo vtedy budes mat vyrazny a dlhodoby vypadok prijmov.

luccija
10. aug 2021

@lenzuzulka ja tomu nerozumiem píšeš, že nájomný byt si prerabala za hotovosť postupne....tak potom načo platíš aj spotrebný úver?aj hypo?
Domov nie, nájomný byt opustiť nie, auto predať nie, tak jedine nájsť lepšiu prácu
Baby zase ona nemusela roky zarábať dobrý plat, ale aj tak tomu nerozumiem, keď boli spolu 12 r a do nájomného bytu investovala 1000 eur kde sú peniaze za tie roky.
Koľko každý mesiac si ťahala z rezervy?o to si musíš nájsť lepšie platenú prácu prípadne si hľadaj k sebe do nájomného bytu podnajomnika kamarátku ..
A určite si nemala čakať pokým budú splátky v omeškaní...

luccija
10. aug 2021

A to, že nechce od mamy, sestier pýtať peniaze chápem bolo to jej rozhodnutie investovať do rodičovského čo s tým oni majú?tiež by som sestru vysmiala, že keď prerobila mala tam zostať bývať...asi sú mladšie jedna s dieťaťom...celé zle.ideal nájsť si frajera nech platí polku bývania🙂)

letfenixa
10. aug 2021

Ženy, ja vás často obdivujem. Takéto hádzanie periel sviniam.

cervenaruza123
10. aug 2021

@lenzuzulka Pises, ze nevidis nic zle na tom, ze si rodicom prerobila byt. Jasne, aj ja by som najradsej rodicom prerobila cely dom, kupila im nove auto a tak, ved to su dobre veci, pomoct rodicom. Ale ked jednoducho na to nemas, tak ta to len casom moze doviest do problemov. Investujes kopu penazi, ktore si musis pozicat a to do niecoho, co ti nepatri. Nie je zle, ked pomozes rodicom, ale uznaj, teraz ty mas problem vyzit, ked nebudes splacat hypoteku, mamu s detmi vyhodia na ulicu, lebo nezvladas splacat uver napriklad? No to dobre nie je. Poradili ti tu dobre veci si myslim, pouvazuj nad nimi, niektore zmeny je tazke robit a branime sa im, aj ked su rozumne. Musis si dat na to cas, ale ked realne ti nevychadza, nieco budes musiet spravit a samozrejme ze ziadna z moznosti nie je pohodlna ani prijemna, ale nejaka nutna bude. Do buducna stale uvazuj o nejakej rezerve, ak mas moznost (plno ludi na Slovensko ani nema moznost si robit rezervu zo svojho platu zial) a neber si dlhy ak to vyslovene nie je nutne a uz vobec nie na veci, co nevlastnis. Ja som jedneho dna spadla z bicykla, bezna vec, ale take zranenia som mala, ze som skoncila na PN skoro tri mesiace a to mi vraveli, ze zazrak, spociatku sa ocakavalo, ze budem PN minimalne pol roka. Cize prijem takmer ziaden. A toto su veci, co sa v zivote obcas stanu, ked aj nie korona, ine veci sa stat mozu, takze ak mas moznost, rezervu treba mat vzdy a vzdy treba ratat s tym, ze zo dna na den mozes prist o pracu, o plat, pre rozne dovody. Urcite sa skontaktuj s financnym poradcom, mozno ti aspon tie uvery nejak da dokopy, to by ti mohlo dost pomoct.

mirage
10. aug 2021

@letfenixa prisilne slova..

ukulela
10. aug 2021

@lenzuzulka hypotéky sa nezbavíš a auto potrebuješ. Ok. Ale čo ten spoločný spotrebný úver, čo je aj na ex? Splácať iba ty. Dúfam, že veci, čo z neho išli, ostali tebe. Keďže odmieta riešenie, že by hypo mala znášať mama a sestry, tak Jediné riešenie je nájsť si lepšie platenú práce alebo inú prácu a inde. A dôležité je hneď vyrovnať dlh. Nech prispejú mama a sestry. Ináč ako máš ošetrené investovanie do nájomného bytu, ktorý nie je tvoj, keď sa z neho budeš musieť odsťahovať?

letfenixa
10. aug 2021

@mirage prečo? Múdre ženy tu navrhli niekoľko možných variantov riešenia situácie a autorka všetky neguje. Čiže nechce poradiť, chce čarovný prútik na zlepšenie situácie.

luccija
10. aug 2021

@ukulela písala, že do nájomného bytu sa investovalo 1000 eur asi vymalovali, niečo malé prerobili...nábytok si zoberie ..aj ju chápem, že keď čakali 4 r na byť nechce sa ho teraz vzdať, lebo u mamy nebude súkromie a k ďalšiemu bytu sa nedostane, keď ma toľko záväzkov a, keď ma rest už jej hypo nedajú.ja len nerozumiem jednej veci, že keď viem, že mi to nevychádza prečo nešla do banky takto, keď je v omeškaní je to už zle.
Pri najhoršom budú splátky naháňať od priateľa, keď to bolo spoločné.Ale to si mal vyriešiť on, aby to nebolo už písané naňho, keď sa rozišli a ona prebrať záväzky.aspon myslím, že to tak je ja sa bojím úverov ako čert kriza

luccija
10. aug 2021

@lenzuzulka to, čo si investovala do domu by si mala mať nejakú zmluvu, ak budeš raz dediť mala by si mať väčší podiel teraz je to už jedno.sestry tam zostanú s mamou roky rokúce a, keď príde na lámanie chleba ešte budú urazene, ze majú odtiaľ odísť...ale to je také môže to prísť o 20,30 r

betulinka1
10. aug 2021

@lenzuzulka ja na čas by som išla k mame a prenajala nájomný byt. Viem, že sa to oficiálne nemá ale tvárila by som sa, že tam žijem s tým človekom čo tam býva. Čiže ako spolubývajúci. Odpadli by mi náklady na byt kým sa mi zlepší situacia. Všetci čo žijú v dome, ktorý som prerobila by mi prispeli mesačne 50€ každá rodina. To ich nezruinuje a mne pomôže. Prečo by tam mali všetci žiť len za náklady. Poriesila by som prácu alebo počkala ako sa firma spamätá časom. To nie je hanba na čas ísť k mame a počkať tam. Je to lepšie ako žiť s 90€ mesačne a aj tak meškať so splátkami. Nechcem ti radiť iba by som to tak urobila ja.

mirage
10. aug 2021

@letfenixa tak nech sa pekne oblecie a ide do mesta hladat chlapa, co bude zdielat jej financne zavazky. Urcite sa najde ochotny niekto, kto bude do mesiaca splacat polovicu jej dlhov.

letfenixa
10. aug 2021

@mirage mne radiť nemusíš

lienka.7
10. aug 2021

@lenzuzulka a co tu vlastne teraz od nas ocakavas? Ze sa ti tu poskladame na tvoj nakladny zivot??? Ked si zarabala, mala si si odkladat. Nie pominat peniaze a nabrat si zbytocne uvery ktore ty v podstate nijako nevyuzivas.
Baby ti tu napisali co mas robit.
Zmenit pracu, vratit sa do domu ktory si zafinancovala, resp.nech uver platia ti, ktori tam byvaju.
Len tu mudrujes co a ako nejde, neda sa... tak co uz ked mas takyto pristup k tomu.
Pripadne si najdi nejakeho "sponzora".
Ale uz tu prosim nevypisuj hluposti.

kitycat
11. aug 2021

Wow, dlho som necitala takyto pribeh.
@lenzuzulka situacia sa zmenilaa ty mas s prepacenim hovno a nejake tie dlhy. Tak si nalej cisteho vina. AK nechces na 3 zdrave osoby (tvju mamu a ssestry) preniest nejaku financnu zataz tak tebe ostava si zbalit ten nabytok z najomneho bytu a ist byvat ta, ved si si tam nieco prerabala.

Ja som si kupila byt na hypo ked som bola v zahranici, v tom byte byva moja mama. Nedavno som s priatelom hupovala byt, v inom meste, a moja mam astale byva v tom prvom byte a platila si iba energie. Teraz ale planujeme buducnost s priatelom v inom meste a musela som si naliat cisteho vina, ze nevladzem platiti dve hypoteky a mame som oznamila, ze bude musiet skratka platititu jednu hypo ( v podstate najomne), ked uz tam aj byva. Nepisalo s ami to lahko. Ty si uvedom, ze nie si superman, chod byvat domov.

mirage
11. aug 2021

@letfenixa neradim

cubo2
12. aug 2021

@lienka.7 v tomto mas pravdu.. toto je ten typ ludi, ktori sa casto stazuju, ale ked dostanu radu, ako to riesit, vzdy "sa neda". Mam to v rodine. Tiez financne problemy, ale nic sa neda. Zmenit praca sa neda, najst si druhu sa neda, najst si brigadu sa neda.. Neda sa.

gina17
10. sep 2021

Ahoj, nejaké nové info? Ako si to poriešila?

mirkaveron
10. sep 2021

@lenzuzulka tu ti nik neporadi tu ta budú len kritizovať držím palce aby si to dala nejako do kopy

fiffinkaa
10. sep 2021

Predať auto a zbaviť sa leasingu a nabehnúť na MHD, cez víkend opatrovať cudzie deti, upratovať fitko, brigády ...

fiffinkaa
10. sep 2021

Pises že predaj auta ti nič nevyrieši...tak odstup auto aj s liaesingom..

Strana
z6