icon

Nízka životná úroveň

29. aug 2023

Baby, stalo sa nám niečo a znížila sa nám úroveň životná ,ako o dosť ..prosím vás ako prečkať tú dobu? Po psychickej stránke? Prosím vás ,nepíšte mi ,že sme mali mať našetrené ,mali sme našetrené 1000ce eur..ale ako to už býva raz je človek hore a raz dole, my sme momentálne dole..pracujeme obaja a tak isto o peniaze sme neprišli nejakým pruserom, exekúciou a podobne..proste to tak vyšlo ,že momentálne nie sú..
Najhoršie je,že deti sú zvyknuté, stále na výlety, kúpiť si čo chcú ..atď, a sú ešte malé , nemajú 10 aby pochopili,že momentálne veľmi nie je kam vyskakovať..
Musíme s mužom začať tvrdo šetriť, len veľmi nám to nejde🙄ako ste to dokázali? Aj z mála aspoň niečo?

sasa1310
29. aug 2023

tak ale aj toto je už cez, aby dieťa plakalo cestou domov. Trošku rozmaznané, nie? Keby mi dieťa plakalo doma 2 dni, tak jej rovno poviem, že viac tam nepôjde, aby z toho nemalo takú "traumu".
A to moje deti chodia k moru od malička tiež, ale v živote neplakali, keď sa výlet či dovolenka skončili. Ani keď nebol dlhú dobu ďalší výlet. Tiež sa tešia z veľa vecí, ale tie veci nie sú predsa samozrejmosť. Ono tie deti treba trochu aj uzemniť, aj keď sú malé.

luccija
29. aug 2023

Vieš koľko ľudí musí povedať deťom, že sa sťahujú, lebo nemajú na hypo?či iný veľký problém?Ty ako rodič máš pocit, že si zlyhala, ale deti to tak nevnímajú ešte ich máš malé.Pokym máte na bývanie, stravu je to dobré máte obaja prácu.
Tak pôjdete na hrad, turistiku, zbierať gaštany za chvíľu je jeseň...porozmýšľaj kde viete ušetriť
Dnes chceme dať deťom všetko, až to prehaname oblečenie, hračky, zážitky,výlety, more, dobre bývanie nepamätám si, že moja mama mala výčitky, že sme neboli pri mori.
Aj moja dcéra, keď bola menšia plakala, keď sme odniekiaľ odchádzali asi do 7 r🙂budeš v pohode ty, budú deti.

lasona
Odpoveď bola odstránená
luccija
29. aug 2023

@sasa1310 ale veď to je plač z dojatia aspoň vieš, že sa jej tam páčilo.Aj mne hrdlo stíska posledny deň pri mori, že to je preč, alebo niekde inde, kde som sa cítila dobre.

autor
29. aug 2023

@luccija áno presne veľmi plakala ,lebo sa jej páčilo, a my sme boli šťastný ( nie zato že plakala),ale kvôli tomu že sa im to tak páčilo,tým pádom to neboli vyhodené peniaze..kamarátka ma syna,ktorý sa už na druhý deň pýta domov ..pokazí im celu dovolenku..

sasa1310
29. aug 2023

@luccija 2 dni plakať z dojatia?

autor
29. aug 2023

@lasona túto trošku pri Tom oblečeni, pokrivkavam..moje deti majú nakúpené veci dva roky dopredu 🙄 keby som sa sekla ,myslím že dva roky by vydržali ,bez toho aby som navštívila nejaký obchod🙄ak nie dva,rok urcite

autor
29. aug 2023

@sasa1310 ona je mala, ona sa proste chcela tam vrátiť ,chcela tam zostať, ona sa nechcela baliť a ísť domov..na dovolenku bola zbalena sama od seba týždeň dopredu , si zobrala kufor , že ide..

sense
29. aug 2023

Ale ved a deťmi na výlet môžete chodiť aj nadalej, len to nebudú drahé výlety. Píšeš ze si to malé deti, tak takému stačí aj najbližši potom alebo les a aktivity vymyslíš. A aj ked sa vyhrabete tak treba v tom pokračovať práve kvôli deťom.
Nie som síce v tvojej situácii ale moje dieťa aj keď by mohlo nemá všetko čo chce a už odmala veľmi dobre vie ze keď poviem nie je nie a ze nemusí mať všetko.
Ani moja od mora nechcela ale treba vysvetliť ze ešte niekedy pôjdete. A ze je veľa iných zaujímavých miest.
Koľko majú deti rokov

sense
29. aug 2023

A keď máš oblečenie na dva roky tak nebudeš kupovať. Kúpiš maximálne to co naozaj potrebujete. Sledovať letáky. A obmedziť konzumný život.

sasa1310
29. aug 2023

pozri sa, sama si napísala, že sú naučené, že sa im kúpi všetko, čo chcú, že nonstop výlety a pod. Ja osobne si myslím, že teraz u vás nastala doba, ktorá tvojim deťom dá možno do života viac ako nejaký výlet, ktorý by ste v minulosti napr. dnes absolvovali. Deti treba učiť od malička, že nie všetko dostanú, čo chcú. Aj keď na to možnosti sú. Ty nakúpiš oblečenie na 2 roky dopredu, to je tiež trošku na diagnózu. Jednoducho nastal čas, kedy si treba uvedomiť, že možno toto je tá správna lekcia, aby tvoje deti boli pripravenejšie do života ako kedykoľvek predtým. Všetko zlé je na niečo dobré. A keď tvoje dieťa vie pochopiť, ako vynikajúco je na dovolenke, tak určite pochopí aj to, že tu dovolenku alebo výlet treba platiť, a že jednoducho nastal čas, že peniažky nie sú. Aj 3ročné dieťa vie pochopiť, že lízatko bude môcť v obchode mať až po zaplatení, a keď jednoducho korunky nie sú, tak nie je ani lízatko.

mikadooo
29. aug 2023

"deti sú zvyknuté" - nie je nič ľahšie, jednoducho si odvyknú 🤷. Na otázku prečo - odpoveď "nemáme teraz peniažky navyše, našetríme a potom zas pôjdeme tam a tam". Ja mám pocit, že skôr ty s tým máš problém, nie tvoje deti 😉. Deti si berú realitu ako fakt, možno trochu podudrú a pomrnčia ale potom to hodia za hlavu... Deti prežívajú len natoľko, ako to prežívajú rodičia (keď budeš každý deň pred nimi vyplakávať, čo všetko si nebudeš môcť dovoliť, tak áno, aj oni budú z toho nešťastné a budú to brať, že sú o niečo ochudobnené - ak namiesto vyplakávania ich zavoláš školy napiecť koláčik tatinovi, urobíte si bublifukovú show na ihrisku, alebo pôjdete na turistiku niekam na kopec za dedinou, tvoje deti to budú brať tiež ako dobrý program, ak to ty tak podáš).

huginko
29. aug 2023

Ja mam skôr pocit, že to zle znášas ty a manžel, deti nie. A možno ste len žili nad svoje pomery. Hold, treba ubrať... Nič iné. Nezblaznite sa... Neboj

tanyag
29. aug 2023

Problém možno nie je ani v peniazoch, ale v tom, ako si si naučila deti...moje 4 ročné chápe, čo si dovoliť môžme a čo nie ..v obchode sa ma pýta, či je niečo drahé alebo lacné...či si to môže vziať (kúpiť) alebo nie...a pritom som na dieťa sama a netrpíme núdzou, ale dieťa treba od malička učiť, aby vedelo hodnotu peňazí...zážitky môžu mať aj mimo mora, dokonca aj v dedine, ale to už by trebalo iné nastavenie v rodine...

pribinak
29. aug 2023

Deti to budú tak intenzívne prežívať ako to prežívaš ty a muž
Ak budete v pohode budú aj decka v pohode

Bývate niekde v dedinke? Zbalim špekáčiky slaninu Chleba a ideme opekat
Nemusite jazdiť autom, sú vlaky, decka majú vo všeobecnosti radi vlaky, tak kde je problém?

Musíš si uvedomiť že keď si to Ty s muzom debilne nastavíte v hlavách tak to bude problém. Deti vaše rozpoloženie poznačí oveľa viac ako skutočnosť že nejdete k moru
Akože kopec deti nebolo v živote pri mori a predstav si su to šťastne zdravé a psychicky odolné deti
Tak sa spamataj

autor
29. aug 2023

@pribinak ale tam nejde o to more to je len príklad, už boli tento rok..neriešia more, že nejdú, ja celkovo myslím na to že celkovo sa úroveň zníži , a to dosť rapídne kým sa vyhrabeme..

hendikep
29. aug 2023

a ako sa to mohlo stat ze peniaze zrazu “ zmizli” ? nie si nahodou z tych co sa tu pridu postazovat ze maju 2byty dom a veterany a je im luto ze nieco z toho musia predat? :D

mogaa
29. aug 2023

aj pri malých deťoch sa dá šetriť....miesto výletu, ich vezmite na ihrisko do vedlašieho mestaa aj to sa im bude rátať alebo prechádzky niekde k vode...miesto dovolenky, chata alebo návšteva starých rodičov....práve pri malých deťoch vieš ušetriť viac ako pri veľkých.....keď idete von, zober vodu z domu, miesto sladkostí upeč koláč....

autor
29. aug 2023

@hendikep nie nie ,nie som 😂

maminkadeticiek
29. aug 2023

Kolko maju deti rokov?Podla mna to riesis ovela viac ty ako oni.Strasne malo pises o tom z kolko penazi a ako zijete.

tanyag
29. aug 2023

Na druhej strane poznám rodinu, tiež s 2 deťmi, a tie deti sú naučené, že ak niečo chcú, rozrevú sa a rodičia hneď utekajú kúpiť. Nehrozí, že pôjdu na prechádzku, 4 ročné sa vyváža v kočíku, o vlakoch ani nevravím, len auto auto auto...myslím, že takéto deti sú ukrátene o veľa a to hlavne kvôli rodičom, ktorí sú pohodlní a tým pádom sú pohodlné aj deti...nevravím, že je to váš prípad ale vo všeobecnosti ide o to, že ako si deti naučíš, tak máš...a potom sa môžeš aj na hlavu postaviť a zmeniť to nebudeš vedieť...resp. možno budeš, ale ak nechceš...nezmeníš

pribinak
29. aug 2023

Ako rapídne? Idete bývať niekde na ubytovňu? Prestanú chodiť na krúžky? Predávaš ich hračky? Chodíte po jedlo a oblečenie na charitu? Musia príbuzní detim platiť obedy v škole? Chodíte po príbuzných a požičiavať si peniaze?

Alebo čo dramatické sa pre tvoje deti udialo?

autor
29. aug 2023

@pribinak majú čo jesť , aj svoje izbičku maju svoje , hračky tiež , majú odrážadlá , elektrické autíčka, motorky, aj bicykle, aj čo nosiť maju ..ale ...to je nateraz všetko ..žiadny výlet, zoo, ale veľmi dúfam že sa vyhrabeme cez zimu z toho a bude dobre..

autor
29. aug 2023

@pribinak láme mi srdce povedať dcére , že nemôžme ísť , niekam lebo nie sú peniažky , aj Ježiška sa dosť bojím ..hoci sme to doma nepreháňali , dostali 2 darčeky každý pod stromček,ale už budem musieť viac rozmýšľať

liz_lemon
29. aug 2023

stale si nenapisala, kolko maju rokov

autor
29. aug 2023

@liz_lemon 4 a 8

pribinak
29. aug 2023

Ty zbytočne dramatizujes! Evidentne si sni len nevieš prestaviť čo je bieda a uťahovanie opaskov

Tvoje deti majú toľko že mizu rozdávať. Tak nepôjdu do Zoo, si predtav, že to v pohode prežijú a možno im je cela Zoo úplne ukradnutá

Vieš čo? Moja mama je ucitelka, cely život. Tá by ti porozoravala ako niekotre deti boli 1x v živote v Zoo na školskom výlete a dnes je to úspešná podnikateľka
A si predstav nijako ju zo nepoznacilo

Zbytočne dramatizujes

Alebo si fakt myslíš že 4 ročná je psychicky zrútená lebo nešla včera na výlet? No asi sotva. Normálne to prežije tak ako milióny iných deti na tomto svete

autor
29. aug 2023

@pribinak áno možno áno, neviem ..ja mám deti umelým oplodnenim, keď sa mi nedarilo otehotnieť,tak som hovorila vždy ,že keď sa mi to podarí raz , tak tým detom dám všetko ..že budú cestovať , budú šťastné..asi som sa na to veľmi upla..

vler
29. aug 2023

Mna prekvapuje ze ak vas mala tato sucasna fin. situacia takto psychicky zasiahnut, nebali ste sa nemat vacsiu rezervu.
A suhlasim ze prehanas. Toto ani zdaleka nie je "nizka zivotna uroven"

pribinak
29. aug 2023

Vieš čo? Chod k psychologické