Nízka životná úroveň
Baby, stalo sa nám niečo a znížila sa nám úroveň životná ,ako o dosť ..prosím vás ako prečkať tú dobu? Po psychickej stránke? Prosím vás ,nepíšte mi ,že sme mali mať našetrené ,mali sme našetrené 1000ce eur..ale ako to už býva raz je človek hore a raz dole, my sme momentálne dole..pracujeme obaja a tak isto o peniaze sme neprišli nejakým pruserom, exekúciou a podobne..proste to tak vyšlo ,že momentálne nie sú..
Najhoršie je,že deti sú zvyknuté, stále na výlety, kúpiť si čo chcú ..atď, a sú ešte malé , nemajú 10 aby pochopili,že momentálne veľmi nie je kam vyskakovať..
Musíme s mužom začať tvrdo šetriť, len veľmi nám to nejde🙄ako ste to dokázali? Aj z mála aspoň niečo?
deti nebudu stastne len preto, ze chodite na vylety a k moru. deti potrebuju cas straveny s rodicmi. dnes ste nikam neisli. Mohli ste vytiahnut spolocenske hry, farbicky, vodovky, plastelinu...Zakopat si na dvore loptu. Vecer mozete pozorovat hviezdy, ak nebude zamracene. Mas materialisticky pohlad na stastie. Treba si uvedomit, ze taketo stastie je lahko pominutelne. Vezmi si seba, ako ta to vzalo. Toto chces posunut aj detom? Ze budu stastne len vtedy, ked budu mat dostatok penazi na vylety, zabavu a hry? Stastie a spokojnost je za mna o niecom inom. Vsetko to pozlatko okolo beriem ako nastroje na spoznavanie sveta, ucenie sa, inu formu oddychu. Aj my radi ideme, ale ideme tak, ako si mozeme dovolit. Island lowcostovo bola moja najlepsia "dovolenka" za zivot.
mňa by zaujímalo akým spôsobom človek príde o tisíce eur len tak. Bez toho, aby ostal chorý alebo zle investoval.
A okrem toho stále nechápem z čoho máš depky čo sa týka tvojich detí. Veď pri mori boli tento rok. Oblečenie majú na 2 roky dopredu, jesť tiež majú čo, izbu majú tiež svoju a plno času na využitie bicyklov, elektrických áut a pod. Ak toto jediné berieš ako traumu, že tvojim deťom nedopraješ viac, tak treba ísť k psychologičke. Ja by som skôr mala nervy z toho, že na účte rezerva žiadna.
A nehovor mi, že 8 ročné dieťa nevie pochopiť, že keď nie sú peniaze, nie sú aj koláče...aj to 3ročné to už musí chápať
@sasa1310 áno áno z toho mám nervy ,že keď sa niečo vyskytne tak žiadna rezerva, a všetci vieme že hocičo sa môže vyskytnúť ..
a ste prišli o prácu? Lebo však keď ste mali vysokú životnú úroveň a o rezervu, tak sporenie by nemal byť problém, keď ste to dokázali z platov.
to, co popisujes, nie je nizka zivotna uroven :O s takouto vychovou mozno zarabas na parádny problem v puberte deti, ked budu chciet mat kazdy rok najnovší iphone a pod automaticky. maju odrazadla, auticka, motorky, bicykle??? to je nadstandard - ktory mozu vyuzivat nadalej. dokonca boli uz tento eok pri mori, tak ake ukratenie? povie dieta, ze chce ist za zvieratkami do zoo? pojdete za kacickami do parku. take super napady ti tu napisali a nereagovali si ani na jeden - napriklad ta opekacka, hladanie rastliniek v prirode
@sasa1310
Zas až takú životnú úroveň sme nemali , zas si to nepredstavuj ako nejaký vysoký podnikatelia keby sme boli , to sa tu nadnieslo ,akoby sme mali vilu a žili na slávine..našetrili sme z výplat áno
@missviolet ale ja tie nápady samozrejme čítam a ukladám ..to nie je že nereagujem , od zajtra ich aj praktizujem
Ako v nich chces vypestovať odolnosť do zivota, ked ich nevedies k sebazapreniu? Príliš im stelies, nie je to dobre do zivota. Asi aj tebe stlali, ked ta takáto situácia takto vzala. Uč ich byt šťastnými aj bez konzumu, aj ked teba to bude dost bolieť, kým si zvyknes na takúto situáciu.
@eludka nestlali, ja som bola celý život u babky na dvore, ktora má tam nechcela, rozprávala mi aká som sprostá, a doma som bola utlacana mladším bratom s adhd
Popredaj elekricke autíčka a svoje auto. Keď nemáš ani na naftu už, alebo ti je ľúto natankovať a môžete si odložiť rezervu 🤣
Aha. Ja som zostala zo dna na den sama so styrmi detmi na rodicaku. Ziadna pomoc od nikoho. Isla zima, nemala som peniaze ani na to aby som mohla kupit uhlie do kotla. Musela som si pozicat.
Exmanzel zobral vsetky uspory aj hodnotne veci. Ziadna pomoc od rodiny.
Absolutne som neriesila ze co chudata deti bez drahych dovoleniek a bez auta za 70 000€ ktore mi tiez zobral.
Deti sa tesili ze sme spolu, ze je doma klud, ze sa im venujem.
To je len u Teba v hlave nastavene ze im musis dopriat. Detom staci malo.
O rok, o dva to bude zas dobre, nedeptaj sa zbytocne, o nic nejde. Od hladu neumierate, zdravi ste, bomby na hlavy vam nepadaju.
@soldi áno tvoj príbeh poznám a veľmi obdivujem 👏
no však budete šetriť z výplat rovnako aj naďalej
@sasa1310 dlho nám to trvalo vtedy , bude aj teraz ..ak sa medzičasom niečo vyskytne tak bude veľký problém
som nepochopila celú tú situáciu. Veď keď obaja robite, kde ste robili, stále máte rovnaký príjem, len ste minuli rezervu. Životná úroveň nie je rezerva. Ale pravidelný príjem a výdavky. Aspoň podľa mňa.
@tosomja mne momentálne klesol príjem , musím sa znova rozbehnúť
Tak hľadaj ešte ďalšiu prácu keď ti je málo.
A k otázke, či sa dá aj z mála šetriť, áno dá. Rodinné prídavky (odkladám deťom), daňový bonus raz ročne tiež im na účet. A ešte 200e z príjmu každý mesiac. Nesetrime na domy, byty. Ale na situácie, aby sme nepadli na hubu, keď sa niečo stane.
Autorka taký príklad stastia...napr na Vianoce som rodičom kúpila oriešky v mede, pečený čaj, kozmetiku ktorú využijú. Dcéra dostala knihu, oblečenie, hračku jednu u mojich rodicov, druhu doma. Nič nám nechýbalo, všetci spokojní, nie sme materiálne zalozeni. Prišla švagriná na návštevu, pýta sa, čo nám doniesol ježiško. Pregulila očami,že takéto nič. Ja jej hovorím, tebe asi jezisko doniesol zlatú retiazku a privesok,však? Bola to retiazka, na ktorej bol prívesok,srdiečko akože spojené s tou retiazkou, taký jemný náhrdelník. Začala frflat, že áno,že jej doniesol retiazku s príveskom a nech si všimnem, aký malý je ten prívesok, že na toľko si ju asi chlap(môj brat) váži, keď jej kúpil len taký malý prívesok. Ja som skoro odpadla. A tá žena má pred 40tkou. Ostalo mi dlho smutno z toho, že brat, ktorý si nekúpi ani ponožky pre seba,lebo jemu nič netreba,si dal tú námahu a siel kúpiť zlato a ona to ofrfle. Okrem toho brat robí pre rodinu možné nemozne. Pointa je v Tom,že my sme si dali maličkosti a boli sme šťastní, ona bola rozladena,lebo dostala síce zlato, ale to bolo málo a nie podla jej predstáv. Neuc deti na materiálne veci. Nebudú v živote šťastné. Ty sa teraz snažíš dať im všetko, podla teba to je všetko, ale príde deň,keď budú dospele,samostatne,budú sa musieť oni starať o rodinu, uskromniť na úkor deti,pretĺkať životom, nadobudnúť niečo svoje, nie celý život tvoje deti budú mať všetko co chcú a bude to pre nich veľmi ťažké,keď im bude chýbať skromnosť. Potom budú nešťastne. Preto, že teraz chces, aby mali všetko.
Ako ti pislali...o čo ti ide? Ste zdravý? Máte čo jesť? Teplo? A iné? Tak o akej nižšej úrovni píšeš? Popredaj hodnotné veci a hneď máš na zoo keď ti to tak chyba....deti si zvyknú raz dva aj bez Zoo.
Aby deti mali spomienky a zážitky? Tak malé deti/to mladšie si moc nebude pamätať...teda nieco určite z tej životnej úrovni, že si mohli kúpiť čo chcú, kadejaké hračky, výlety atď...isto z toho budú niečo mať. Ale osobne si myslím, že deti si najviac zapamätajú ,,lacné,, zážitky s rodinou, aj širšou. Napr moje deti ešte neboli pri mori ale za to každý rok sú na chate z mojimi rodičmi( chata na samote, v lese, bez tv, netu, pomaly bez elektriny a vody...super chata) a vždy sa ma pýtajú kedy už pôjdu na chatu. Alebo dnes je sviatok a mali sme ísť všetci na hrad, ale pršalo tak nič z toho. Inokedy sa zas deti kúpu v bazéne u sestry, kopa deti kopa zábavy, alebo sú na ,,prázdninách,, u rodičov...paráda...zahráme človeče doma, či poskladame lego, dnes som rajbala papuče a zábava na hodinu s vodou a penou....alebo možno naj zážitok prázdnin, moje dve baby 4,6 išli s testinou na bude do mesta na zákusok, cestou mrkli stanicu s vlakmi a boli pár...bola som s nimi aj v Zuberci so škôlkou....nič náročné, ale myslím že bohaté leto na zážitky...
Si veľmi náročná na kvalitu zážitkov..aj tak deťom v srdci, v spomienkach naviac ostane to lásqkavé teplo ktoré zažili...
Vieš čo,ako tvoja chýba že si učíš deti že každý víkend musíte byť niekde strceny,že majú všetko,celé zle,teraz sa naučíte aspoň skromnosti čo nie je zle,vôbec práve naopak,aj nám sa dlho predlho nedarilo,ale aj nášho 10 ročného autíka učím finančnej gramotnosti,a že všetko mať nemôže ,síce v jeho ponímaní ale sám tomu rozumie že keď niečo veľa stojí to nekupujeme,a keď je akcia a dobrá cena tak kúpime,rozumie šetreniu že treba dať si korunky do sporkasky,ale moc nechápe tomu ako narábať s peniazmi ,ale to je už o inom,ty máš dojem že si asi zlá keď im nedáš všetko??výlety furt cosi
Secondhand plný kvalitných kúskov za smiešnu cenu vám dosť pomôže, nákupy na internete v zľavách atď. Deťom treba ukázať že život je o prispôsobeni sa...
Ja nerozumiem tejto diskusii … pises ze ste chodili do zoo ale ved tam chodia bezni ludia. Na to netreba mat financne rezervy.
Tie tisíce ste minuli na dovolenky či ako? Myslím, že to bude pre vás všetkých dobrá lekcia. Naučíte sa šetriť na hlúpostiach, deti nepotrebujú všetko na čo ukážu. Nepotrebujú ani výlety za veľa peňazí. Mať nakúpené oblečenie na dva roky dopredu? Asi mi rozum odišiel, neviem takéto hrabanie vecí pochopiť.
@januska12323 nie na dovolenky sme to neminuli, niečo sa nám prihodilo, nechcem rozpitvavat čo, je osobné,ale žiadna blbost ako drogy, alkohol,exekúcie to nebolo
@tosomja máme na naftu , je to písané obrazne že je nám to ľúto míňať , keď nemusíme
@momoqui áno chodia ale nie do všetkých ..idú do bojnic a dlho dlho nič..

omg Ked Ta tak citam tak Tvojim detom to len prospeje … ja mojej dcere zamerne nekupim vsetko aj ked by som mozno mohla … a je taka skromna ze ked jej nieco kupim dakuje mi pol dna a hovori aka som super maminka .. toto je vdaka a skromnost.. ku ktorej ju chcem viest