icon

Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?

20. sep 2024

Ahojte,

som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.

Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔

terina25
21. sep 2024

@ekira1 nech da stat svojim zamestnancom adejvatny plat potom ,aby sme ten dan.bonus mat nemuseli. Stat sa nemusi a nema starat o nase deti,ale ma nam primerane zaplatit. Nie zobrat dan .bonus,zvysit ceny a plat mame pod min.mzdu.

terina25
21. sep 2024

@ekira1 dam ti 838 eur v hrubom. Z toho zaplat hypo,byt,energie,stravu , uziv 2 deti a skus z toho usetrit dobre?

derdia
21. sep 2024

@anjelicek26 autorka nemá muža pilota, 5 deti, na ktoré dostáva vyborne prídavky, dom atď. Takze ty z tvojej pozície jej písať aby sa vzchopila je trosku moc.
Najskôr skus. Zit ako ona.
A nie nedá sa len tak nájsť lepšie platená práca... Niekto musí robiť aj túto prácu co robí ona. Lebo aj ten co pečie chlieb by nemal zarábať úbohý peniaz, z ktorého sa dá osaj len prezit. A prosim ta, nemusíš sa v každom príspevku ukazovať ako najdokonalejšia s najdokonalejšími deťmi....
Ano tvoja uz programuje vo firme, a co, mame sa z toho po?
Boh vie ako to v skutočnosti u vas vyzerá, ked stíhaš popri 5tich deťoch stále vypisovať na modrom koniku múdrosti....hrať sa na nete za pani dokonalú a najmúdrejšiu to ide.

tianna
21. sep 2024

@terina25 áno, ideálne nech idú všetci do IT sektora len som zvedavá kto bude potom robiť všetky ostatné práce.. mňa nadvihuje už z tých komentárov.. 🙄 nie každý môže byť IT odborník, lekár, manažér a zastávať ostatné vysoko platené pozície.. každý nemá na to jednak predpoklady a najmä niekto musí byť aj robotník, predavač, atď. .. 🙄 ale bolo by to zaujímavé keby všetci dali výpovede a mali by sme tu len teda manažérov, lekárov a IT-ckarov.. 🤣

derdia
21. sep 2024

@tianna ved toto sú všetko dristy tých, ktore maju super prácu, za nic nerobenie a radia tu žene, ktora to fakt nemá ľahké... A najradšej mám radu Žena, vzchop sa.

anjelicek26
21. sep 2024

@derdia tak moje 6 mesacne dieťa spi mne na hrudniku a vylucne v mojej pritomnosti tak mam čas a nemôžem sa ani pohnut, ale tak presne dohady si môžeš robit, ze preco mam cas na kona🫣Jedno dieta u kamošky na narodkach a tri majú poziarnicky orientacny beh na celý den.. a áno mam muža, co bol dnes nakupit a opral a vyvesal pradlo🫣🫣

Prosím co ma moja situácia a život s tým jej? Chceš povedať,že moja rada je neobjektivna? Ze ma ostat tam,kde je? Ze to bude lepšie samé od seba? Ze stat sa urcite postara a zvysia príspevky...? No porad teda, ako a co ma robiť. Som zvedavá.

derdia
21. sep 2024

@anjelicek26 vieš mne u teba stačila jediná veta, ked si odporúčala žene potrat, a tvrdila, ze to co ma v bruchu do 12teho tyzdna ešte nie je dieta. Hlavne, ze svoje dieťa, malé par týždňové v bruchu si už dietatom nazývala.... Odrazu.
Takze hrať sa môžeš na cokolvek, podla mňa si, zena bez chrbotovej kosti....pretoze odporúčať, žene ze sa môže sama rozhodnúť ci zabije svoje dieťa, môže len žena bez srdca... Ano viem, mas tu svoje obdivovatelky, ktore su presne také ako ty....
Ja len aby si si nemyslela, ze su tu z teba všetci hotovi...lebo nie, nie sú.

toccara
21. sep 2024

@anjelicek26 ty zijes v nemecku ze? Mas aj prehlad o platoch u vas v statnej sfere? Matka samozivitelka s jednym dietatom ma nastupny plat 1800 v cistom cca mesacne+ dvojnasobok dochodku ak robil pre stat. 1800 je u vas stale malo ale ako vies skoro kazdym rokom tato suma rastie. U nas stagnuje. Nemyslim si ze si objektivna v tomto smere. Niekto pre stat musi pracovat

lienka.7
21. sep 2024

@derdia to, čo
@anjelicek26 ma, na to sa musela aj namakat. Ale to tu žiadna už nevidí, ze? A nie, nie sú všetci IT ckari a manažéri, to je pravda. Ale potom musia počítať s tým, ze si môžu naozaj vyskakovať do výšky svojho platu, ako sá hovorí. A podla toho sa aj zariadiť. A nesnívat o tom, na co nemám. A podla toho "usmerniť" aj dieta. Autorku nikto nenuti byt 10 rokov na mieste, kde je. Je to iba jej rozhodnutie. A samozrejme klasické výhovorky, co všetko sa nedá, nejde a pod. Ako vo všetkých takýchto témach.
A ako decko by ma hanba fackovala, keď vidím, že mama/otec sa trápia a ja jednoducho nepomôžem. Ale v pohode si chodím do fitka. Co takto si v tom fotku nájsť brigádu? Jaj, zabudla som, to nejde, lebo mladý je introvert. Len by ma zaujímalo potom, ako chce fungovať v reálnom živote potom.
Aj za komunistov bolo normálne, že decka mali brigády, to len teraz sa na to pomaly pozerá ako na vykorisťovanie 🤦‍♀️ normalne chore, kam tento svet speje 👎

mamina7070
21. sep 2024

18 rocny moze volit tak moze aj brigadovat
my sme kedysi brigadovali v omnoho nizsom veku a nech poziada o zvysenie vyzivneho od otca

anjelicek26
21. sep 2024

@derdia len vytrhavaj z kontextu z nejakej diskusie,skutočne to ma vypovednu hodnotu. Sú situácie a situácie. Stojim si za tym,ze zena ma pravo sa slobodne rozhodnut a su situqcie,kde sa narodit ako nemilovane nechcene dieta su trauma pre vserkych zucastnenych. . Zvyšok ani nemá zmysel komentovat.

anjelicek26
21. sep 2024

@toccara som objektivna, lebo sestra tak pracuje aj keď plat ma mierne vyssi. Kvôli malym detom (druhak a skolkarka) a pracovnej dobe. A kvoli-vdaka tomu,co ma manzela,co to finančné dorovnava. Im to vďaka bohu vychádza takto. Ale autorka nemá moc moznosti, nemá výživné (boh vie preco) a je na chlapca sama... ja neviem ako inak ako zmenu prace sa chce s tohoro vymotat?

terina25
21. sep 2024

@lienka.7 ty sama mas kolko deti?

lienka.7
21. sep 2024

@terina25 co to ma spoločne s touto debatou?

terina25
21. sep 2024

@lienka.7 mas pravdu,nikto nas nenuti byt na jednom mieste, ale keby si citala s porozumenim,vedela by si,ze ak je zena samozivitelka,s 1,2,3 detmi,je tazke dat vypoved a ist do inej prace ,na dobu skusobnu,na dobu urcitu, vijendy ,sviatky,prezcasy. .atd atd. A mat este 25 r.hypoteku na krku. Cize asi tak

terina25
21. sep 2024

@lienka.7 neodpovedala si

terina25
21. sep 2024

@lienka.7 plus rozvedena,deti ocr,ci pnky. A najdi si aj tie platy v kosiciach okrem IT a pod.firiem

anjelicek26
21. sep 2024

@terina25 ale jej dieta ma 18 rokov a ziadne ocr-ky nevykryva uz nejaky ten rok... mlady to zvladne doma sam... pn je kazdy jeden zamestnanec obcas, to predsa nemoze byt problem ani v normalnom sektore :( Co su vsetci ludia mimo statnej spravy non-stop zdravi?

Ja ti neviem, takto to proste ostat nemoze. Nestaci jej to na pokrytie nakladov, ked mlady pojde studovat, bude potrebovat este viac financii a tej praci pomimo sa aj tak nevyhne ak ona nieco nezmeni (vzhladom na vek to moze byt uz o rok...). Ja ti rozumiem, ze to nie je lahke a chce to odvahu na zmenu, ale ona ma uz burn out a depresie s tej situacie, takze aj psychika v keli... kolko rokov takto vydrzi? Navyse pisala, ze taha za viac ludi, lebo prepustali. Uplne sa zosype, odvezu ju a tie ucty tiez ostanu nezaplatene...nesmie to nechat zajst dalej... neviem, co jej radis, ale - vydrz - nie je dobra rada podla mna.

lienka.7
21. sep 2024

@terina25 autorka ma predsa dospelého syna, či som niečo prehliadla?

toccara
21. sep 2024

@anjelicek26 je nas vela co sme matky samozivitelky a ostavame v statnej/verejnej sprave prave kvoli istote. Ano mozno je dobra rada najst si nieco v sukromnej sfere ale napriklad taka studijna referentka sa kde ma zamestnat? Mozno len ako sekretarka. Vela zamestnavatelov ked vidi ze niekto robil v statnom sektore tak mavne rukou a ani nepozve na pohovor. Tu je vseobecne ten problem ze je praca velmi podhodnotena-pod minimalnou mzdou a toto by trebalo riesit, zial na Mk to nikto nevyriesi.

lienka.7
21. sep 2024

@terina25 a aby som ti teda odpovedala.... podla niektorých "mudrych" na MK som vlastne chlap a ani nebývam v BA 🤣🤣🤣

terina25
21. sep 2024

@lienka.7 cize kolko deti mas ty sama? Jaaj, ziadne. Doviii

anjelicek26
21. sep 2024

@toccara ma dospeleho syna, mala by to aspon skusit - ved posielat zivotopisy, obehnut par pohovorov, spravit si nejaky kurz ci specializaciu pomimo a az potom zmenit zamestnanie...? Nie dat vypoved a potom hladat, ale najprv uz nieco mat. A nie, MK to nevyriesi, ale tak pytala sa tu... odpovede ale vedela asi aj sama, len jej chyba ta odvaha.

terina25
21. sep 2024

Autorka pisala,ze robi skoro 10 rokov vo ver.sprave cize jej syn mal 7 rokov ked tam zacala robit. A vy jej tu pisete ze az 10 rokov tam robi ze mala hladat nieco ine. A kde mala hladat sama so 7 r.synom. novu robotu mohla hladat tak mozno ked mal syn 14,15r. Ale nie pri 7,ci 10 r .

terina25
21. sep 2024

@anjelicek26 a odkial vies ze neskusila? Ja sama hladam a nic. Same it a zvysok tiez za min.plat. pozri si profesiu,ako som uz pisala

toccara
21. sep 2024

@anjelicek26 tak mozno jej prave ta odvaha chyba, snad niektore prispevky ju povzbudili.

lienka.7
21. sep 2024

@terina25 ešte raz sa ta pýtam, že čo to má spoločné s touto témou?
Tu autorka nema malé deti, kedy najmä kvôli nim ženy majú "stabilne" pracovné miesta s nízkymi platmi.
Autorka ma dospelého syna, pre ktorého by malo byt samozrejmosťou pomôcť matke. Druhá vec je byt 10 rokov na mieste s nízkym platom a bez perspektívy. Pokial so sebou necháš zametať, budú s tebou zametať.
Dieta jej odrastlo, moze začať konečne makať na sebe, aby sa jej zvýšil plat i životná úroveň ako taka. Ale to musi urobiť ona, nie my tu za ňu na MK.

mandzula
21. sep 2024

@rikarika ked sa na to pozries z hladiska statistiky, tak fakt je taky, ze najviac brigadujucich deti najdes v Bratislave, kde je tych ficovolicov pomenej, z coho vychadza, ze deti posielaju pracovat aj simeckavolici.

malasandrika
21. sep 2024

@toccara
@terina25 aká iná rada je teda pre autorku vhodná? No jedine si pomaly hľadať inú prácu. Zamestnávateľ jej zrazu o 100% nezvýši plat, ale možno vyhrá v lote.
Ja som menila prácu v štátnej správe, keď dcéra prechádzala zo škôlky do školy. Ad 1 pre môj osobný rast, ad 2 kvôli peniazom. Áno jeden z dôvodov práce v tomto sektore je flexibilná doba, HO, služobné cesty atď, ale nič z benefitov sa nevyrovná peniazom. Si tu nenahovárajme, že 2 dni sick day za rok sa vyrovnajú vyššej výplate o 300€ … osobne - nikdy neprevážia benefity nad tabuľkou a osobným príplatkom …

doriiis
21. sep 2024

Mňa by zaujímalo,aké výhody oproti súkromnému sektoru ponúka niekomu štátna správa? Keď ju tak všetci ospevujete