icon

Nízky plat a zrušenie daňového bonusu. Ako ďalej?

20. sep 2024

Ahojte,

som odborny referent vo verejnej sprave a mam strach ako prezijem po novom roku, vedenie je skupe a zarabam 780 e v cistom, som tam skoro 10 rokov, pridem o chvilu o cely bonus 140 eur, kedze moj student na strednej uz dovrsi 18 rokov, chcem sa vas opytat nizkoprijmovych zivitelov, co planujete, ako si privyrobit.

Chodim velmi unavena z prace, pracujem s ludmi a prace je vyse hlavy, kedze sa ludia poprepustali a doma uz nemam energiu,a by som niekde este po nociach robila😔

gribka1
21. sep 2024

@lucka_ke Ale na Slovensku sa má skoro každý zle. Pár nadpriemerne zarábajúcich je nič. Všetci sme na tom viacmenej zle. To je problém našich neschopných vlád, tam musíme sústrediť našu pozornosť, my sa tu budeme zbytočne dohadovať.

mircalla
21. sep 2024

@lucka_ke suhlasim....

lucka_ke
21. sep 2024

však ja súhlasím, len tu je pomaly každá rada to, že má autorka odísť a nájsť si lepšie platené miesto a ešte sa jej vysmievajú, že čo robila 10 rokov... choré toto, ale to že na jej miesto príde iná matka im už nevadí

maciatkolulu
21. sep 2024

@mircalla jasné,pokiaľ to ma zasiahnuť do učenia. Ale dieťa musí tiež(dieťa ..no skoro18.rocny chalan)pochopiť,že keď je doma nízky príjem,buď teda uberiem z nárokov,alebo niečom prispejem. Sú rodiny,ktoré si žijú nadštandard,sú rodiny,kde je sviatok mať zmrzlinu raz do týždňa v lete a ist na kupalisko. Je to proste tak. Za to fakt nemôže stat. Ty makas na sebe,učíš sa,snažíš sa=dostaneš. Ale 10rokov sa motať a nadávať na štát,to je také slovenské. Jasné,že dieťa nemá makať,aby uživil rodinu,aj keď sa to deje a často práve na západe,nuž,len decko ma nároky,tak ma na výber. Buď polavi,alebo dokáže cez víkend dokladar tovar,doucovat deti,venčiť psov. Vždy sa dá niečo nájsť,čo by nejako extra nenarušilo prípravu so školy. Píšem na nadštandard.

mircalla
21. sep 2024

@lucka_ke A zaroven mame mat kvalitnych ucitelov ci lekarov...uplne chora krajina
@maciatkolulu Chapem.

maciatkolulu
21. sep 2024

@gribka1 to je vidieť najmä tu na koni,kde je pravidelne 100000fotiek z tretej dovolenky pri mori,piatej lyžovačky a tiebolaty,dobrú píšu aké majú + manželia. Tak ja neviem...

lucka_ke
21. sep 2024

tie isté čo sa sťažujú na nekvalitných učiteľov súčasne radia, že majú odísť zo slabo platených miest, nejako nerozumiem
@mircalla

gribka1
21. sep 2024

@maciatkolulu A tie autá na cestách, plné obchodné centrá, byty v novostavbách idú na dračku ani ceny nedajú do ponuky. Ťažko tomu veriť, ale väčšina sa musí uskromniť.

mircalla
21. sep 2024

@maciatkolulu Ja v Bratislave nepocitujem, ze sa maju ludia zle. Ale zase nezijem v hladovych dolinach, co je vacsina Slovenska

maciatkolulu
21. sep 2024

@gribka1 to som ani nespomenula....

maciatkolulu
21. sep 2024

@mircalla ale to máš všade na svete...že v mestách je ľahšie na dedinách horšie. Ale vždy sa dá,keď človek chce.

trnavacka
21. sep 2024

Mame podstatne viac ako ty.
Dieťa vekovo podobne. Zaplatím jej čo len chce.
Ale - na vodicak si musí zarobiť. Bude je to trvať rok, je to jej problém, musí zistiť, ako veľa treba na peniaze pracovať.
Pracuje v obcerstveni 2x za týždeň, po škole ide na brigadu do večera a jedno poobedie víkend.
Pritom je to ťažký introvert, bolo treba si zvyknúť. Nemusí to robiť. Ale nemusí mat ani vodicak. Moze si jo urobiť, keď si bude kupovať vlastne auto. Presne tak ako ja kedysi.

gribka1
21. sep 2024

Na Slovensku je tiež problém, že tie minimálky, ktoré sú pre profesie ako upratovačky a kopači jám sa veľmi približujú k učiteľom, či inému personálu v nemocniciach, úradníkom. Prestáva byť vidno rozdiel.

mircalla
21. sep 2024

@gribka1 Ja sa uz hanbim hovorit odkial som.....Bud to nepoznaju alebo Slovensko eviduju ako korupcnu a malo vzdelanu krajinu s cudnymi ludmi blizku Rusku. Nic, na co by som bola hrda.

ahhola
21. sep 2024

To je asi ta "pracujuca chudoba". (bez urazky). Tipujem nejaky upsvar, kde odklikavas davky takym, co chodia na podpis na 🚘bmw. Nuz, strasna doba toto.
Chybaju v state prachy?... Zvysime dph.
Aby sme vzali tym 1500 mimovladkam, to by sa "sonicky" netriasli zadarmo.

mandzula
21. sep 2024

Nechapem, preco sa tu na brigady strhol taky hate. Ja chapem, ze by nemali suplovat hlavny rodinny prijem a ze by nemali ovplyvnovat vykony studentov (naschval nepisem deti), no su pre mladeznikov skvelou prilezitostou na financovanie svojich, casto financne velmi narocnych zalub a uvedomenie si hodnoty penazi. Ved si zoberte take fitko, stoji minimalne 30 € mesacne, co mladeznik bez mihnutia oka vytiahne z maminej penazenky. Netvrdim, ze ma robit kazdy student, to urcite nie, moja dcera by to popri gympli nebola zvladala, no ani rodic by sa nemal rozdrapnut, aby potomkovi platil jeho rozmary - v pripade syna autorky fitko za rozmar povazujem, pretoze sportovat sa da aj inak a lacnejsie. A este k tym brigadam. Su aj skoly, kde si tymi brigadami clovek moze doplnat vzdelanie poskytovane skolou, nemusi chodit vykladat tovar. Moja napriklad ako druhacka na reklamnej tvorbe pise texty pre marketingovu agenturu, pekne z izby, ked ma cas - a plati si z toho napriklad to fitko. Nie preto, ze by sme na to nemali, ale preto, ze chce a dava jej to pocit slobody.

gribka1
21. sep 2024

@mircalla Vnímajú to dobre, bohužiaľ.

gribka1
21. sep 2024

@ahhola Nie každá mimovládka je o natriasaní tanečnice, môžu to zrušiť kľudne, a potom už sa len starať pekne o všetko, nie že budeme do škatuliek prispievať na chorých, chudobných.

lienka.7
21. sep 2024

@autorka ty hľadať lepšie platenú pracu a tvoj syn brigádu.

kristinapetronela
21. sep 2024

A rezerva ? Žeby si z tej zobrala ...

autor
21. sep 2024

@toccara ano, zmrazene platy, nehovoriac o tom, ze z z vyssej triedy sa mi pp 5 rokoch postarala kedna osoba do zaradenie nizsej aj pri nadmernej agende a pridanej, kde sa namakam ako otrok, taktiez co daval stat zvysenie nam nebolo poskytnuté lebo na to "nebolo" ize roky som v sklze a "zamrazena" zial nerobim na magistrate, kde aspon maju co im patri, snazim sa najst v sebe silu a vieru, ze do konca roka to zmenim, zial so svojim zdravotnym stavom do lidla tovar nezvladnem vykladat, ale verim, ze si nieco najdem

autor
21. sep 2024

@ahhola zle tipujes, robim niekde uplne inde a nieco uplne ine, kvoli sukromiu sa tu nechcem do detailov prezentovat

322sima123
21. sep 2024

Treba aby siel syn brigadovat bezpodmienecne, nech si zvyka do zivota veru.. 🙂

autor
21. sep 2024

@kristinapetronela myslis, ze ma niekto z takeho platu rezervu? ale ja nieco vymyslim, ked som prezila nejak doteraz, prezijem aj dalej, len som smutna z vela veci

carolynka
21. sep 2024

To, ze na plnom uvazku, Po 10 rokoch, v 21.storoci v EU krajine zarabas 780 Eur je chyba v systeme. Ano,logicke je hladat si novu, lepsie platenu pracu. Ale treba sa zamysliet aj nad tym, PRECO slovenske mzdy od roku 2006 narastli len o 17%, kym napriklad v Cechach to bolo okolo 70/80%? Opravte niekto tie cisla, ak sa mylim, presne si ten najnovsi prieskum nepamatam.
Kto je za tento stav zodpovedny a co sa s tym da urobit??

gribka1
21. sep 2024

Neostáva ti nič iné ako vystačiť s tým čo máš, a hľadať prácu, či niekde v malom privyrobiť.

gribka1
21. sep 2024

@carolynka Veď to vieme, len to mnohým ešte nedoplo, keďže je pre nich lepšie málo ako nič.

lucka_ke
21. sep 2024

@carolynka presne to píšem, ale väčšina je toho názoru, že chyba je v autorke a má zmeniť prácu, ale chyba je v systéme a keby aj ona z úradu odišla, príde tam iná žena a karavána ide ďalej

matkahelka
21. sep 2024

Autorka, syn je manualne zrucny? Nema problem fyzicky pracovat? Ja som z KE tiez, moj muz ma stavebnu firmu, prerabaju akurat 2 byty v meste, ak by syn chcel, muz by ho v pohode vzal aj hned od pondelka.

toccara
21. sep 2024

Autorka uplne suhlasim, ja som "karierne" rastla dostala som asi 2x po 50 eur na osobnom,(som vo verejnej sprave 16 rokov, niesom na magistrate) ale kazdou valorizaciou tabuliek osobne stiahli :/ tiez je mi smutno a tazko lebo teraz som na pozicii ktora ma naplna, ktora ma bavi ale zial ucty nepoplati