O koľko vám zvýšili školské obedy?
Ahojte môžem sa spýtať o koľko vám zvyšovali obedy v škole. Ako u nás skoro o 15€ na dieťa a to nevravím aké porcie dostávajú. Ešte menej ako minulý školský rok. Úplne chápem že musia to zadelit s toho čo majú a potraviny išli hore. No ale ako syn prvák príde domov zo školy l. Obed nejedol a dnes bol kakaový koláč 🙈 len foto aký prídel má každý deň. Konce z koláča to dostávajú najmenšie deti🤦

Ja osobne si myslím, že by úplne stačilo variť par jedál dookola, ktoré majú aj výživou hodnotu a aj niesu drahé. Vyhodila by som určite tofu a podobne nezmysli... Nech varia zo sezónnych potravín a co tak keby škola mala vlastnú záhradku... A pestovala si zeleninu sama. Miesto traonych parkov, mali by pestovateľské práce, prirodoveda v praxi ci prvouku... A mohli by mať aspoň zdravé desiate ci obedy... Kvázi zadarmo... Keby ze si urobia nadrze dažďovej vody...
Za mňa tiež koláč je blud... A doma sa nevie do jest..
@iwuska10 prevádzková réžia je voda, elektrina, plyn
my máme od februára obedy 57 na jedno dieťa prváčik, ešte január bol 36
Ja neviem, ja tie obedy rada zaplatím, okolo 35-40 na dieťa to vychádza s réžiou a snažia sa dosť od januára. Predtým sporadicky, teraz denne pridajú olovrant (ovocie, mliečny výrobok, sladkosť, ovocnú šťavu a pod). A jeden zo synov má denne mliečnu desiatu, škola sa zapojila do projektu.
Inak ak by boli školy aktívnejsie, dá sa veľa vecí podobných veci pre deti vymyslieť.
Ženy štát vám na dieťa dáva od januára 200 e mesačne (danovy bonus 140 + prídavky 60) nechápem toto nariekanie, všetko zdraželo aj stravovanie dieťaťa doma vyjde určite drahšie ako predtým. Z 200e v pohode vyjdu obedy aj nejaký krúžok.
Ak niektorá chce napísať ze ešte treba oblecko, školské potreby a 200e je na to malo treba si uvedomiť ze je to VASE dieťa, vy ste si ho urobili čiže mate povinnosť sa starať vy, nie štát. Tých 200e treba brať ako pomoc, nie komplet preplatenie nákladov na starostlivost o dieťa.
@sasa1310 presne a keby videli platy kuchárok, posielajú im viac. U nás niekedy z vlastného kúpia, lebo keď vážia , koľko masa by mali dať, tak by sme sa smiali pri tej porciu. Fakt hrozné čarovanie. Hlavne pri mäse, pri takýchto sa dá ušetriť trocha, preto je to tak, raz lepší, raz horší.
@linduska86 koláč je blud, ale keď das privarok, alebo zapekanu zeleninu, neje nikto. Koláče by zjedli na kila. Tak ich učia doma rodivcia, sladké je mňam.
@44janica44 a ty vies,ze 140€ sa tyka iba ludi s lepsim platom? Ci iba chrlis zavist.. 🙂
@lenkaviki48 logicky, u nás predskolaci dostávajú väčšie porcie akl trojročné, nechápem, čo je divne na tom.
Predskolak BA-petrzalka 12 rezia, 2.50 jedlo na den, mesacne takmer 70€.
@lenkaviki48 My sme spolu s réžiami platili okolo 35 € mesačne. Od januára je to 49,90 €. A úbohé jedlá varia. Z najlacnejších surovín. Dvakrát do týždňa múčne jedlá, samozrejme bez mäsa. Ešte dva - tri roky dozadu varili úžasne.
ja platím deťom druhákovi 2,10€ a predškolákovi 2,50€, ale varia im chutne, porcie primerané (keď majú málo, idú na dupľu) a takmer každý deň donesú k obedu jablko, hrušku, banán, 2 mandarínky, pomaranč, misku malín/čučoriedok, ovocnú kapsičku, termix, cereálnu tyčinku, monte, 100% džús... a škôlkar ešte k tomuto navyše každý deň 250ml mlieko alebo biely smotanový jogurt - takže ja som veľmi spokojná so stravou
@44janica44 nie každý dostane 140 Eur daňový bonus. Napríklad matka samoživiteľka SZČO nedostáva bonus mesačne, ale zvýšené platby od januára platiť musí. Čím menej zarobí, tým menší bonus byde mať a dostane ho až v máji 2024. To fakt pomôže.
U nás zvýšili o približne 20 Eur na mesiac. Teraz máme 2,70 na deň, čo je mesačne 54 až 60 Eur. Dcéra sa na obedy prihlasuje a prihlási sa len na také, ktoré jej chutia. Robíme to tak už od septembra. U nich veria celkom fajn, chodi najedená. Mávajú aj zeleninové šaláty, aj ovocie. Keďže pracujem, odhlasovať ju nebudem. Som rada, že má teplý obed a nemusím každý deň variť.
@sella38 otázka je co je to lepší plat na 1 danovy bonus závratné vysoký plat nie je... ale ôk aj keď je nižší napr 100e stále to na tie obedy staci
@44janica44 je veľa ľudí, ktorým nevyjde ani tých 100 Eur. Dokonca menej ako bolo doteraz a zvýšené ceny platiť musia.
@matabb73 stále je tu 60 e prídavok + dobre vieme ze szco ma nižšie odvody ako zamestnaní + keď sa napr manikerka, pedikerka stane vaša "kamoska" nevystavuje vám blok ani faktúru - nie všetky príjmy szco aj priznávajú.
Každej by som odporučila ísť na týždeň do školskej jedálne a isto by to rýchlo pochopila každá jedna . Tie ceny išli neskutočne hore a to vie každá ktorá doma varí denne . Moja švagriná takto frflala ,hovorím ,veď treba variť každý deň doma a potom sa ti zatočí hlava a po 2 týždňoch veľmi rýchlo pochopila a prihlásila ju na tie obedy späť . Ja doma varím každý deň , najstarší sa odhlasuje keď končí skôr ,no nie kôli cene . A ešte podotknem ,že buďte radi ,že má kto deťom variť lebo tie platy majú tie ženy na zaplakanie za robotu ktorú robia
@44janica44 a ti, čo si priznávajú všetko, odvadzaju ako máju, ale zarobia málo z nejakých dôvodov sú potrestaní za čo? Minimálne odvody su teraz skoro 300 Eur, to málo nie je. Ty určite dostávaš maximálny daňový bonus, tak si spokojná. Preto obhajuje systém, ktorý znevýhodnuje samoživiteľov a SZČO.
@44janica44 veď ja nepíšem, že nemali zdvihnúť ceny za obedy. Ja som písala ohľadom toho, že dostanú 140 Eur daňový bonus. Ak by chcela matka samoživiteľka SZČO s jedným dieťaťom dostať maximálny daňový bonus, musela by ročne zarobiť viac ako 29 000 Eur. Tak vysoko je to nastavené. Čím viac detí, tým vyššiu sumu musia zarobiť na maximálny daňový bonus.
@zabka1987 v normálnych krajinách je systém nastavený tak, že podporujú nízko príjmové skupiny, lebo zdražovanie sa dotkne najviac ich. Kto si myslíš že viac pocíti zdražovanie? Ten, čo zarobi 2000 Eur akebo ten čo zarobi 800 Eur? Doteraz bol daňový bonus paušálna suma pre všetky deti rovnako, lebo veď na každé dieťa má rodič výdavky. Prečo znevýhodnili SZČO? Prečo znevyhodnili samoživiteľov? Zdražovanie sa týka aj týchto ľudí.

@kvietocek87 asi trocha nechápem k čomu je tvoj komentár.. myslíš to k tomu sladkému obedu? Moje deti mávajú v škole a škôlke sladký obed v piatok, takže nie je to ako nasledujúci obed po nedeľnom.. tak isto nie v každej rodine sa robí nedelny mäsový obed.. navyše je nekonečno možnosti ako mäso nahradiť, nie je možnosť nahradiť ho len nezdravým sladkým obedom..
Viem to, lebo my mäso jeme tak 2-3x do týždňa, keďže deti sa stále menej stravujú v škole ako doma, je varenie namne a varím často len zo zeleniny.. sladké obedy som nikdy nerobievala, aj v školskej jedálni by boli iné možnosti. Podľa mňa je to skôr zastaraná norma ktora sa nemení už x rokov.. myslím že naša jedáleň sa celkom snaží, podľa textovej ponuky jedál ktoré robia cez týždeň ide o zaujímavé jedla a niekedy aj zdrave.. avšak keď to deťom často nechutí, tak s tým neviem nič spraviť..