icon

O koľko vám zvýšili školské obedy?

lenkaviki48
3. feb 2023

Ahojte môžem sa spýtať o koľko vám zvyšovali obedy v škole. Ako u nás skoro o 15€ na dieťa a to nevravím aké porcie dostávajú. Ešte menej ako minulý školský rok. Úplne chápem že musia to zadelit s toho čo majú a potraviny išli hore. No ale ako syn prvák príde domov zo školy l. Obed nejedol a dnes bol kakaový koláč 🙈 len foto aký prídel má každý deň. Konce z koláča to dostávajú najmenšie deti🤦

O koľko vám zvýšili školské obedy?
44janica44
6. feb 2023

@matabb73 po prvé predtým ako som si urobila dieťa som si urobila zázemie, nešetrila z tabuľkového platu z takého ze viem vyžiť z neho ja aj dieťa (nešetrila rozumej 5 miestnu sumu ) zivy nas manzel tiez z tabulkoveho platu a vlastne nezivi, na vsetko co potrebujem mi staci co mam. nerobila som si dieťa s debilom ktorý by mi vyčítal každé euro keby mne nevyjde bonus tak si ho uplatní on a celý mi ho dá aj keby sa rozideme opakujem nie je debil aby dieťaťu nedoprial aj viac ako by mu urcil sud. Áno matky samozivitelky to majú ťažké a zial niektoré vlastnou vinou ked si urobia deti s debilom (vid diskusie žijem s magorom a som s mim opäť tehotná a podobne)
Keď je szco a nevychádza bonus co jej bráni si nájsť robotu inú?
Obhajujem systém lebo ako som písala je to bonus zo zaplatených daní a pri szco štát nevie koľko budu zaplatené dane. vie to až pri ročnom zúčtovaní tak preto bonus vyplatí až potom alebo by bolo rozumnejšie platiť ho každý mesiac a keď szco zaplatí menšie dane tak bude pýtať vrátenie? A je to urobene tak preto aby ľudia co nepracujú alebo odpovie par hodín do mesiaca nárok nemali - povedzme si úprimne keby ho mal každý kto ma dieťa a nemá na to príjem tak by sa nám tu množia menšina ako huby po daždi ved 60+140 na každé dieťa by bola pre nich paráda.

slniecko5
6. feb 2023

@44janica44
Ale no, nebuď taká prísna.
Makroekonomika funguje tak, že ak najlepšie.je, ak sa darí všetkým v krajine. Ak ľudia otáčajú každé euro, znižujú spotrebu na minimum, teda menej odvodov ide do štátnej kasy. Ak je menej v kase, je menej na rozvoj krajiny. Proste to najlepšie je dobro pre všetkých.
Stále tvrdím, že na Slovensku sa začne lepšie žiť, ak minimálna mzda bude 1000 eur a priemerná aspoň dvetisíc. Lebo čím vyšší plat, tým vyšší odvod a teda bohatšia krajina.
Takže možnosť zvýšiť príjem v rodine cez DB by mohol byť rovnako dostupný aj pre SZČO.

matabb73
6. feb 2023

@44janica44 často sa život zmení tak ako by to nikto nepredpokladal. Takže nesúď ľudí pokiaľ o nich nič nevieš. A prečo nezmenia prácu? Možno preto, že majú často choré deti a vtedy je problém nájsť si prácu na trvalý pomer tak, aby zamestnávateľ tolerovať časté OČR. Alebo majú profesiu, kde sa nedá zamestnať, ale všetci fungujú ako SZČO. V tebe nie je kúsok empatie. Asi by si to musela zažiť na vlastnej koži, aby si to pochopila.

44janica44
6. feb 2023

@matabb73 ja mam empatie dosť. A povedz co by robili keby mali vyplatený vyšší bonus ako zaplatené dane a museli to vracať? To by bolo asi horšie kedzevtie peniaze by už dávno nemali a naraz vyplatiť takú sumu by bol problém.
A ako by si vyriešila menšinu aby oni nedostávali bonus iba za to ze majú deti a defekto by cely život žili z dávok?

matabb73
6. feb 2023

@44janica44 na daňový bonus je nárok keď človek zarobí určitú sumu. Vždy to tak bolo. Ešte pred rokom na každé dieťa dostávali rodicia rovnakú sumu. Dlhé roky. Matovic mal plnú hudbu toho ako dá každému dieťaťu 200 Eur a pritom niektoré rodiny si oproti tomu čo bolo pohoršili. Aby si ty dostala daňový bonus, sú na tom niektoré nízkoprijmové rodiny horšie. Len taká perlička. SZČO s jedným dieťaťom musí zarobiť ročne tri krát viac ako zamestnanec aby mal nárok na plný daňový bonus.

blackcat8885
6. feb 2023

Ja robím na pol úväzok bohužiaľ tpp mi nedajú. Muž si musí dať daňový bonus na deti ale hlavne, ze bude to je jedno. Ja mam odvody minimálne zo smiešne sumy na výplatnej páske a musím byť spokojná. U nás je malo roboty, pnky nehrozia tiež ani očr. Jediná výhoda mojej práce je že mám dosť voľna a príležitostne mam brigády.
Mňa štve to, že menšina ma všetko zadarmo, keď sú podpory deti sú namiesto školy v obchode s rodičmi - robím v obchode tak vidím aj čo kupuju 😐

44janica44
6. feb 2023

@matabb73 vidis ked zarobí x krát viac potom mu je 100 e hore dole jedno.

matabb73
6. feb 2023

@44janica44 vôbec si nepochopila čo som tým chcela povedať.

simca06022011
6. feb 2023

@44janica44 no zacala som ti pisat dlhy prispevok o cislach, co sa tyka zarobku szco a vyplaty zamestnanca, ale teda nejdem to tu komplikovat. Necitala som celu diskusiu, takze neviem preco je to tu dolezite. Ale teda skratim to. SZCO s dovodom cca 300EUR mozes porovnavat tak maximalne so zamestnancom, ktory zaraba tych cca 605EUR a menej. V momente ako szco dostane v cistom 1000EUR, odovdy ma tiez vyssie. Rataju sa percentom, vyssim ako zamestnancom. Preto naozaj ma szco vyssie odvody. A vela podnikatelov rovno ide na srocky...
pre jednoduche porovnanie mas %: Socialka zamestnanec je tam 25,2% a zdravotka 10%, SZCO socialka 33,15% a zdravotka 14%. Dane neriesim, tam je % rovnake.

Pre vyssie prijmy je to uplne nevyhodne, to nie su 100vky hore dole. To su tisice eur casto, staci ze zarobis na papiery 5000+EUR mesacne. A to je velmi lahko, lebo vela vydavkov sa ti nepremietne do danoveho priznania. Ale uhradit ich musis... detto sa tie vysoke odovdy a dane nikde nepremietnu, ze si ich musela vyplatit.

simca06022011
6. feb 2023

@44janica44 a este co sa tyka, ze pri szco stat nevie kolko budu zaplatene dane. On to presned vie, ved DB sa vyplaca pri podani danoveho priznania, cize ked szco podava danove, VIDI kolko ta osoba zarobila, kolko vychadza danovy zaklad, a aj dan. A az dalsi krok sa odratava danovy bonus. Ked uz sa tu vyjadrujes k tymto veciam, tak som aspon myslela ze trosku toto ovladas.

SPRAVODLIVOST je nieco co sa vela ludom nepaci, a nechapem preco. Ci je otec SZCO alebo zamestnanec, rovnako pracuje, rovnako odvazda dane a rovnako ma mat rovnaky danovy bonus. Tovje dieta nie je viac ako jeho. A detto limity na prijmy, ano ked niekto nezarobi, neplati dan, nema bonus. Ale je tu aj iny druha strana, iny pohlad, preco podporovat chudobne rodiny v tom, ze budu rodit deti kvoli pridavkom a bonusom a neviem comu (co mne vobec kedysi nedoslo, len v poslednej dobe sa tu rozmohli prispevky ako dalsie dieta=novy prijem). Nech zvyhodnuju tych co zarobia, nech im davaju podpory. Nech maju ludia tolko deti, o kolko sa dokazu postarat (v HU napr. dostavali kedysi, neviem ci to funguje, prispevok na vacsie auto pre rodinu, aby rodiny mohli mat viac deti :D) . Preto napr DB kludne, nech zvysia, nech ho daju aj na viac deti.. a nech to limituju prijmom. Ale rovnako spravodlivo pre kazdeho, ci ide o podnikatela, zamestnanca...

44janica44
6. feb 2023

@simca06022011 nerataj iba odvody co sa strhnú z hrubej mzdy rátaj aj tie co platí zamestnavatel lebo aj tie si musí zamestnanec odrobit keď odratas od celkovej ceny práce čistú mzdu to všetko sú odvody. Ešte stále mi ideš tvrdiť ze zaj si zsmestnana su odvody menšie???

hiro
6. feb 2023

@simca06022011 "pre jednoduche porovnanie mas %: Socialka zamestnanec je tam 25,2% a zdravotka 10%, SZCO socialka 33,15% a zdravotka 14%." - to nie je pravda. Nemozes ratat ze zamestnancove odvody su len cast ktora je oznacena zamestnancova - odvody su aj cast oznacena ako zamestnavatelova. Je sumafuk ako je to rozdelene, aj tak to ide vsetko dokopy zo zamestnancovej mzdy.

44janica44
6. feb 2023

@simca06022011 a čítaj s porozumením písala som ze kým nepoda priznanie nevie aké dane zaplatí sa tu ohanali tým ze za rok 2023 im bonus bude vyplatený až v marci2024 co im moc nepomoze preto som písala ze nemôže byt skôr lebo štát nevie aké bude platiť dane. Takže najskôr dobre precitaj a potom poucuj

44janica44
6. feb 2023

@hiro presne toto som tým chcela povedať. Idiet ze sa rozumies problematike. Nepoznám szco co by mal dokopy vyššie odvody ako zamestnanec pri rovnakom prijme

simca06022011
6. feb 2023

@hiro sumy sú celkové, tak ešte skus niečo;) tie percenta nie sú len zamestnancove, to sú celkové. Čiže fakt je, že keď porovnávať tak minimálne rovnaké príjmy.
@44janica44 ja nepoucujem, ja píšem fakty. Ktoré nepustia.

slniecko5
6. feb 2023

@hiro pochopila som to celé tak, že najmä kvôli vyšším odvodom na strane zamestnávateľa sú zamestnanci proste pri DB zvýhodneni. Myslím, že logika za tým bola taká, že zamestnanec na SK platí štátu práve dvoma odvodmi najvyššie odvody široko ďaleko. A bolo namieste to cez DB znížiť.
Len fakt je, že každý dnes potrebuje viac.
Aj SZČO živiteľ rodiny.

slniecko5
6. feb 2023

Nič no, nevymyslime tu asi nič na MK🙂.
Jedine to, že dúfam, že v roku 2023 stúpne počet zamestnancov na Slovensku a počet SZČO klesne. Lebo momentálne je to naozaj veľmi nevýhodné postavenie. Vždy bolo a teraz ešte viac.

simca06022011
6. feb 2023

@hiro aha ano beriem spat, naoazj som odpisala iba tie zamestnavatelove. ALe zase je tu potom ta vec, ze ak sa teda berie superhruba mzda za zamestnaca, tak szco by sa mal porovnavat z toho prijmu. A nie len z nejakoho cisteho.. a naratavat na vrch odovdy. Lebo zamestanvatel plati vacsinu odovodov za zamestnanca.

44janica44
6. feb 2023

@simca06022011 fakty nepustia ale musíš ich uviesť všetky nie vypichnut časť. Robila alebo si čítala daňové priznanie szco? Rozumieš sa problematike ako sa im počíta výška dane a výška odvodov?

simca06022011
6. feb 2023

@44janica44 dufam, ze si prave robis srandu :DDD

44janica44
6. feb 2023

@simca06022011 nerobim. Ale ak ty robíš daňové asi by som sa poobzerala po lepšej účtovnícke byť tvojim klientom.

zuzinabila
8. feb 2023

@slniecko5 tak, nakoniec to predsa len spravili celoplošne zadarmo.mala som inú info,asi mali dilemu do poslednej chvíle🙂

slniecko5
8. feb 2023

@zuzinabila áno, vďaka za info, asi by bolo veľmi náročné a ekonomicky neefektívne kontrolovať príjem rodín. Odložím ten rozdiel deťom na ich ďalší rozvoj.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
slniecko5
8. feb 2023

@mamula20
@zuzinabila

Ale neviete, netýka sa to 8rocnych gymnázií, že? Keď iba ZŠ. Či prvy stupeň aj u 8rocnych?

44janica44
8. feb 2023

Škoda ze deti co sa nemôžu stravovať v jedálni zasa nič. Bezlaktozovy, celiatici a iné tolerancie sú opäť diskriminovane.

hiro
8. feb 2023

"Rodič bude musieť o poskytnutie dotácie požiadať pri zápise dieťaťa na stravovanie v školskej jedálni."
Zaujimave - takze plosne ale musis o to poziadat?
Naklady odhaduju na 110 mil €? A ze budu niekde inde chybat? Myslim ze to je jedna z najmensich poloziek v statnom rozpocte...

zirafkasaska
8. feb 2023

@hiro ak sú náklady na výstavbu novej nemocnice 280 mil.€ a 110 mil. € budú stáť ročne obedy zadarmo, tak je to celkom dosť peňazí myslím. Ale nie o tom je táto diskusia

ropucha6
8. feb 2023

Uz za mojich cias som prestala chodit na obedy. Nesuhlasim s nazorom, ze tie co nejedia v skole, nie su zvyknute na domacu stravu. Mozno len ich mamy varia ovela lepsie. Uplne si pamatam, ako ma pri niektorych skvostoch nadrapovalo. A ze spagety s kecupom…to ako fakt. Clovek by to aj zaplatil, ale ak ma byt dieta aj tak hladne, tak to zmysel nema.

slniecko5
8. feb 2023

Je to dobrý krok. Viem, že tieto diskusie čítajú aj ľudia z parlamentu, takže ok, kvitujem vám 👍. Hlasovala by som rovnako.
Bola som úplne zhrozená, keď som tu videla diskusie, pre koľko rodín to boli likvidačné poplatky. Ak majú väzni obedy a "pobyt" zadarmo z daní, detto rôzne iné skupiny, slovenské deti si toto ozaj zaslúžia. Zvlášť, keď im bolo ukrojene vďaka inflácii veľmi veľa posledný rok.